SAĞLIK - 25 Kasım 2022 Cuma 10:06

Akıllı ilaçla kanseri yendi, bebeğini yeniden kucağına aldı

A
A
A
Akıllı ilaçla kanseri yendi, bebeğini yeniden kucağına aldı

Meme kanseri tedavisi gördükten 7 yıl sonra tüm vücudunda yaygın metastaz saptanan, ikinci çocuğunu doğurduktan 9 gün sonra beyin tümörü ameliyatına alınan, yatağa bağımlı 2 çocuk annesi kadın akıllı ilaç tedavisiyle iyileşti. Beyin, karaciğer, akciğer ve kemikteki metastaz temizlenen kadın, sağlıklı bir şekilde bebeğini yeniden kucağına aldı.

İzmir’in Aliağa ilçesinde yaşayan ev hanımı Tülin Gece (39) ile fabrika işçisi Özhan Gece (42) 17 yıl önce dünyaya gelen oğulları Enes ile anne baba olmanın mutluluğunu yaşadı. 2015 yılında sağ memesinde eline kitle gelen Tülin Gece’ye koyulan kanser tanısı ailenin dünyasını yıktı. Tülin Gece, bir hafta içinde ameliyata alındı ve kitle temizlendi. Bir ay içindeki ikinci ameliyatta lenfleri temizlenen Gece’nin üçüncü ameliyatta ise memesi alındı. O tarihten itibaren tahlilleri temiz çıkan Gece, 2021 yılında hamile kaldı. Bu sürpriz hamilelikle sevince boğulan aile, gebeliğin 7. ayında başlayan kusma, bulantı, ardından da baş ağrısı ile ne yapacağını şaşırdı. Görme sorunu da başlayan Gece, 18 Şubat 2022’de gebeliğinin 35. haftasında sezaryenle doğum yaparak oğlu Ali Rıza’yı kucağına aldı. Genç kadın ikinci kez anne olduktan 9 gün sonra ise beyin tümörü ameliyatı için ameliyat masasına yattı. İki çocuk annesi, metastazların tedavisi için Kent Sağlık Grubuna bağlı Kent Onkoloji Merkezi koordinatörü, tıbbi onkolog Prof. Dr. Bülent Karabulut’a başvurdu.

Tülin Gece’nin genel durumu son derece kötü ve yürüyemeyecek kadar motor fonksiyonları da yerinde olmayan, son derece yaygın ağrıları olan, organ fonksiyonlarında ciddi sorunları olan bir hasta olarak kendisine başvurduğunu belirten Prof. Dr. Karabulut, “Sedye ile yaşamını idame ettiriyordu. Morali son derece bozuktu. O tarihlerde yeni doğmuş bir oğlu vardı ve hayata dair umutları hiç kalmamıştı. Çünkü çok hızlı bozulan bir kliniği olmuştu” dedi.

“Bu tür mutasyonu olan hastalarda akıllı ilaçlar çok başarılı sonuç veriyor”

Tülin Gece’ye 32 yaşındayken üçlü negatif denilen saldırgan bir meme kanseri tanısı koyulduğunu ve çok yoğun kemoterapi ve radyoterapi gördüğünü vurgulayan Prof. Dr. Karabulut, “2021 yılında ağrılarından sonra akciğerinde bir nodül tespit edilmiş ve biyopsi yapılmış. Ancak orada bir kanser bulgusuna rastlanmamış. Aradan belli bir zaman sonra şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma şikayetiyle tetkik edilirken beyinde yaygın metastazlar tespit edilmiş. Radyoterapi programına alınmış. Biz de vücudun diğer alanlarını inceledikten sonra radyolojik değerlendirmelerinde karaciğer, akciğer ve kemikte metastaz olduğunu gördük. Böbreğin içinde, tiroid bezinde çok sayıda lenf alanlarında oldukça yaygın bulgulara rastladık. Kemoterapi hala önemli bir silah ama her hasta için değil. Hem etkinlik hem yan etki açısından sorunları olan bir tedavidir. Moleküler onkolojik testler ve akıllı ilaçlar birçok hastalık grubu için de var. Biz de kemoterapiyle başlamak yerine mutasyonun sonucunu beklemeyi tercih ettik. Bu tür mutasyonu olan hastalarda akıllı ilaçlar çok başarılı sonuç veriyor. Hem yan etkileri çok az hem de etkisi kemoterapiye göre 3 kat daha fazla kalıcı ve uzun süreli iyileşme sağlıyor” diye konuştu.

“Bizim açımızdan tam sağlıklı bir kadın”

Akıllı ilaçların pahalı olduğunu, Türkiye’ye yeni girdiğini, ruhsatlandırıldığını ancak geri ödemelerinin henüz olmadığına dikkat çeken Kent Onkoloji Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Karabulut, bu tedavi için Sağlık Bakanlığına başvurduklarını kaydetti. Hastanın akıllı ilaç tedavisine uygun olduğunun saptanması üzerine Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçtiklerini ifade eden Karabulut, “Resmi kanallarla başvuruda bulunduk. Hastamıza sadece günde 1 hap ve kemikleri güçlendirmek için ayda 1 iğneye başladık. Yaşam konforunu bozmayacak iki ilaçla en son çektirdiğimiz tomografide çok küçük birkaç nokta dışında beyin de dahil olmak üzere vücudundaki bütün tümörlerin kaybolduğunu gördük. Beyin metastazları ile mücadele ederken yoğun kortizon aldı. Ona bağlı kas gücünde kayıplar oldu ama bunlardan da arınıyor. Günlük hayatını tamamen normal götürebilecek durumda. Bizim açımızdan tam sağlıklı bir kadın” dedi.

“Koşulsuz geri ödeme konusunda Türkiye iyi bir ülke”

Türkiye’nin dünyadaki tüm geri ödeme kurumlarıyla kıyaslandığında birçok alanda Türkiye’nin önde olduğunu belirten Prof. Dr. Karabulut, “Koşulsuz geri ödeme konusunda Türkiye iyi bir ülke. Pahalı ilaçlar olduğu için ulaşabilen hastalar da ulaşamayanlar da oluyor. Tülin, bu konuda bir mesaj da olabilir. Bu tür yararlanımı çok yüksek olan ilaçların ivedilikle geri ödemeye girmesi lazım. ‘Bir sosyal güvenlik sistemi dünyanın hiçbir yerinde koşulsuz her şeyi öder’ diye bir kavram yok. Sağlık sisteminde bir sürdürülebilirlik gerekir. Yararı düşük ilaca geri ödeme verirseniz bebeklerimiz kuvöz bulamazsa bu efektif bir geri ödeme olmaz. Ama bu tür ilaçlarda geri ödemeyi uluslararası literatüre uygun şekilde düzenlemek gerekir. Yasal düzenlemelerle bunun giderilmesi gerekir. Hekimler zor durumda kalıyor. Hastaya önerelim mi önermeyelim mi, aileler zor durumda kalıyor. Yasal olarak bir hekimin bu bilgiyi hastaya verme yükümlülüğü var. Doktoru en iyi tedaviyi vermekle yükümlü kılan yasalarımız var” diye konuştu.

“Bebeğimi kucağıma alamayacağım diye korktum”

Akıllı ilaç tedavisi sayesinde ayağa kalkan, bebeğine bakabilir duruma gelen Tülin Gece, rutin kontrolüne yürüyerek ve minik oğlu Ali Rıza ile birlikte geldi. İyileşmenin sevincini yaşadığını söyleyerek, kemoterapi aldığı zamanlarda çok zorlandığını belirten Gece, “21 günde bir alıyordum. 1 hafta iyi oluyordum sonra yatıyordum. Ama akıllı ilacı günde bir kez alıyordum. Ayaklarımdaki sorunlarım düzeldi. Damar yolu bulmak zor olduğu için akıllı ilaç çok daha iyi. Biz ilaca ulaşabiliyoruz. Bitmeden haber veriyoruz, ulaşıyoruz. Çok pahalı olduğu için devletin karşılaması iyi olur. Umutsuzluğa kapıldığım çok oldu. Bebeğimi kucağıma alamayacağım diye korktum. Ameliyata girdiğim gün alıp alamayacağımdan korkuyordum. 17 yaşında bir oğlum var ama küçüğün bana çok ihtiyacı vardı. Önce Allah’a sonra doktorlarıma güvendim” diye konuştu.

Ali Gözeten

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Serhat Güller: "Oyuncuları bir arada tutmak, motive etmek çok zor" Giresunspor Teknik Direktörü Serhat Güller, Gençlerbirliği karşılaşmasının ardından yaptığı açıklamada, "Oyuncuları bir arada tutmak, motive etmek çok zor. Motive edebileceğimiz tek nokta; gençlikleri ve ortaya koydukları futbol neticesinde gelecek sene yatırımları" dedi. Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Giresunspor, deplasmanda Gençlerbirliği’ne 1-0 skorla mağlup oldu. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Giresunspor Teknik Direktörü Serhat Güller, "Bugünkü karşılaşmada 1-0 mağlup olduk ama oyun anlayışı olarak oyuncularımızın mücadelesi olarak oyuncularımız teknik anlamda son derece başarılı bir oyun ortaya koyduk. Yan toptan yediğimiz bir golle de mağlup olduk. Bizim açımızdan baktığımızda şartlarımızın ne kadar zor olduğunu herkes biliyor zaten. Oyuncuları bir arada tutmak, motive etmek çok zor. Motive edebileceğimiz tek nokta; gençlikleri ve ortaya koydukları futbol neticesinde gelecek seneye yatırımları. Ne kadar iyi oynarlarsa onların takımlara gitme şansının fazla olduğu dışında motive edebileceğimiz bir şey yok. Paramız yok, sıkıntılarımız çok, kadromuz yok" diye konuştu. Gelinen noktada 90 dakika boyunca oynamaya çalışan, rakiple mücadele etmeye çalışan bir takım çalıştırdığını aktaran Güller, "Son maçımızı oynayacağız. Mümkün mertebe gençleri; 15-17 yaş grubundaki bizimle antrenmana çıkan oyuncuları oynatmayı tercih edeceğiz ki onlar da bu atmosferden faydalansınlar" dedi. Oynanan oyundan ve oyuncuların mücadelesinden memnun olduğunu belirten Serhat Güller, "Bizim için gurur verici bir olay. Camianın beklentileri sonuç anlamında çok fazla yok sadece iyi bir takım, iyi bir insan, iyi futbolcular oluşturabilme anlamındaki yürüyüşümüzü de önümüzdeki hafta sonlandıracağız" ifadelerini kullandı.
İstanbul Hüsamettin Balcı: “Bu sezon, Ümraniyespor hikayesinin başlangıcı oldu” Ümraniyespor Teknik Sorumlusu Hüsamettin Balcı, Erzurumspor FK maçının ardından yaptığı açıklamada, mücadelenin ikinci yarısı düşünüldüğünde galibiyet hak eden tarafın Ümraniyespor olduğunu söyleyerek, “Bu sezon, Ümraniyespor hikayesinin başlangıcı oldu” dedi. Trendyol 1. Lig 33. hafta maçında Ümraniyespor, evinde karşılaştığı Erzurumspor FK’yı 2-0 mağlup etti. Müsabakanın ardından Ümraniyespor Teknik Sorumlusu Hüsamettin Balcı basın toplantısında açıklamalarda bulundu. İki takımın da iyi mücadele ettiğini söyleyerek sözlerine başlayan Balcı, “Erzurumspor bu ligin şartları ve konumu itibarıyla en başarılı takımlarından bir tanesidir. Oyun ilk yarıda dengeli bir şekilde gitti. Her iki takım da bir oyun planıyla, ona sadık kalarak oynadı. Bizim için çok daha önemliydi. Çünkü biz dünya değiştirecektik. Özellikle oyuncu kardeşlerimiz maçın başından sonuna kadar özveri, sabır, oyuna sadakat, yardımlaşmayla ve dikkatle sonuna kadar götürdüler. Oyunun ikinci yarısında biz daha fazla hücum etmeyi hedefledik. Maçın ikinci yarısını düşündüğümüzde galibiyet hak eden tarafın Ümraniyespor olduğunu düşünüyorum. Bu sezon Ümraniyespor hikayesinin başlangıcı oldu. Başlangıçlar zor olur. Belirli hedefleri olan bir kulüp olarak bunu gerçekleştirmemiz için bu yılı atlatmamız gerekiyordu. Oyuncularımız gayreti ve bunu sağlayan başkan ve yönetiminin inanılmaz gayretliyle, her türlü maddi, manevi fedakarlığıyla bu yılı atlattık. Şu an Ümraniyespor camiasında herkes çok mutlu. Herkese teşekkür ediyorum. Antrenör ekibime de özellikle teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Muş Muş’ta "11. Yeşilay Bisiklet Turu" düzenlendi Muş’ta "Sağlıklı yaşamın keyfini birlikte sürelim" sloganıyla 11. Yeşilay Bisiklet Turu düzenlendi. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Bisiklet Federasyonu işbirliğiyle düzenlenen 11. Yeşilay Bisiklet Turu, Muş’ta büyük bir katılımla gerçekleşti. Yaklaşık 200 bisikletçinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte, sağlıklı yaşamın ve sporun önemine dikkat çekildi. Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu’nun Muş ayağı Vali Yardımcısı Cihat Abukan’ın katımıyla gerçekleştirildi. “Sağlıklı yaşamın keyfini birlikte sürelim” sloganıyla Lale Vadisi Parkında Tur’a başlayan bisikletçiler yaklaşık 8 kilometre yol kat etti. Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte, bisiklet tutkunları yarışın keyfini yaşadılar. 11. Yeşilay Bisiklet Turu’na katılan bisikletçiler, sağlıklı yaşamın vurgulandığı etkinlikte bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadılar. 11. Yeşilay Bisiklet Turunda sağlıklı yaşamın ve sporun önemine vurgu yaparak, bisiklet tutkunlarını bir araya getirdiklerini söyleyen Vali Yardımcısı Abukan, “Bugün sadece ülkemizin değil dünyanın gururu sivil toplum kuruluşumuz Yeşilay’ımızın yaptığı 81 ilde eş zamanlı 11. bisiklet turumuzu gerçekleştirdik. Burada gördüğünüz gibi 200’e yakın öğrencimiz katıldı. Üniversitemizle, Yeşilay’ımızla, valiliğimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte bir organizasyonu gerçekleştirdik. Yeşilay’ımız biliyorsunuz amacını toplumda zararlı bağımlılıkla mücadele eden bir kuruluş. Biz de bunları destekliyoruz. Yeşilay sadece zararlı bağımlılıkla değil, aynı zamanda insanları buradan kurtararak hem ahlaki hem de kültürel olarak güzel gelişimlere katkı sağlıyor. Lale Vadisi Parkı’ndan başlayarak üniversitemize kadar 8 kilometre yol kat ettik” dedi. Yeşilay Bisiklet Turu’na katılan bisikletçiler, etkinlikte bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Yeşilay Derneği Muş Şube Başkanı Zülfü Gümüştekin, "Ülke genelinde eş zamanlı olarak başlayan 11. sağlıklı yaşam için pedalları çevirdik. Ciddi anlamda bir katılım sağlandı. Burada bize destek çıkan ve katılım sağlayan tüm kurumlarımıza teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Manisa Manisa FK-Boluspor maçının ardından Trendyol 1. Lig 33. hafta mücadelesinde kendi evinde Boluspor’u 1-0 yenerek ligde kalmayı garantileyen Manisa FK’da maçın ardından büyük bir sevinç yaşandı. Karşılaşmanın ardından her iki takımın teknik adamları karşılaşmayı değerlendirdi. Manisa FK Trendyol 1. Lig 33. haftasında kendi evinde Boluspor’u 1-0 yenerek ligde kalmayı garantiledi. Karşılaşma sonrası Manisa FK’lı futbolcular ve taraftarlar büyük bir sevinç yaşarken, her iki takımın teknik adamları karşılaşmanın ardından değerlendirmelerde bulundu. Nevzat Dinçbudak: “Ligi bugün burada bitirdiğimizi düşünüyorum” Önemli bir maçı kazanarak ligde kaldıklarını ifade eden Manisa FK Teknik Direktörü Nevzat Dinçbudak, “Bugün kazandığımız için çok mutluyuz. Ligi bugün burada bitirdiğimizi düşünüyorum. 5 haftadır zorlu maçlar yapıyorduk bugün finali yaptık. Zorlu müsabakada, aksiyonları çok olan bir rakibe karşı maçın başında bulduğumuz golle galibiyeti koruyabildik. Belki 2-0’da yapabilirdik ama maçı kazandığımız için mutluyuz. Önemli olan bu maçı kazanmaktı. Tüm taraftarlarımıza, yöneticilerimize ve futbolcularımıza hayırlı olsun diyorum” dedi. Yalçın Koşukavak: “Yönetmek cesaretli kararlar ister” Basın toplantısında federasyonu eleştiren Boluspor Teknik Direktörü Yalçın Koşukavak ise şunları söyledi: “Ligin son iki haftasında zor bir deplasmana geldik. En azından bir puanla buradan dönebilsek bizim işimize yarıyordu. Bunu başarabilirdik. Her iki takım da ortadaydı. Çok erken bir gol yiyince Manisa FK için işler daha kolay oldu erken golü bulunca. Son dakikaya kadar aslında bir puana çok yakındık birkaç tane önemli fırsat yakaladık ama gole çeviremedik. Gol bulamayınca Bolu’ya 1-0 yenik dönüyoruz. Bütün iş son haftaya kaldı. Son hafta hem bizim hem de rakiplerimiz için çok önemli. Biz son hafta kazanıp rakiplerimizin yenilmesini bekleyeceğiz. En iyi senaryo bu gözüküyor. İnşallah kazanan oluruz. Son hafta elimizden gelen her şeyi yapacağız. Çok merak ediyorum Data Base’i var mı Federasyonun çok merak ediyorum. Tek merak ettiğim konu bu. Topun oyunda kaldığı süreyi incelemesi lazım. 4. dakikadan itibaren rakip takımın zamana oynama tavrı, tarzı Google Earth’ten gözüktü ama VAR’dan gözükemiyor sahadan gözükemiyor. Ne söylesek bir anlamı yok. 90+4’de yıllardır aynı iş. Kaleciye uyarı ve sarı kart. Bugün oynanan maçlara bakın en az 20 tane kaleciye sarı kart vardır ama bu 90+4’te değil daha öncesindedir. Bunlar çok önemli değil. Bunlar bizim mağlubiyetimizin veya kötü oyunumuzun mazereti değil. Bunu ben söylemiyorum. Türk futbolu ortada. Herkes idare ediyor, kimse yönetmek istemiyor çünkü yönetmek cesaretli kararlar ister.”
Bilecik Bilecik’te 90+1. dakikasında hakem kural hatası yaptığı gerekçesiyle tartışma çıktı Bilecik’te oynana Bölgesel Amatör Lig’de 1969 Bilecik Spor Kulübü ile Tavşanlı Tepecikspor arasındaki karşılaşmanın 90+1. dakikasında hakemlerin kural hatası yaptığı gerekçesiyle tartışma çıktı. Değişiklik sonrası çıkan oyuncuya kırmızı kart gösterince oyuna giren oyuncu saha dışına alındı. BAL 4. Grup 27. haftasında 1969 Bilecik Spor Kulübü, İstasyon Sentetik Sahası’nda Kütahya temsilcisi Tavşanlı Tepecikspor ile karşı karşıya geldi. Maçın 90+1. dakikasında maç 0-0’lık sonuçla devam ederken, 1969 Bilecik Spor Kulübü teknik heyetin oyundan Burhan Beyazit’ı oyundan almak istedi. Maçın 4. hakemi Burak Koç, bu değişlikte geç kalınca maçın orta hakemi Mustafa Bayındır arasında bir iletişim sorunu yaşandı. Ardından oyundan çıkan Burhan Beyazit’ın olduğunu öğrenince oyuncuya, çıkmadığı için sarı kart gösterdi. Oyuncu da tabela numarasının kalkmadığı söylemesi de fayda etmezken, oyundan çıktıktan sonra ’Küfür’ ettiği gerekçesiyle sarı kart iptal edilerek, direkt kırmızı kart gösterdi. Yaşanan olaylarda maçın orta hakemi Mustafa Bayındır, 1969 Bilecik Spor Kulübü teknik heyetinden bir kişiye kırmızı kart gösterdi. Olaylar 5 dakika sürerken, maç 0-0’lık sonuçla bitti. Maç sonu hakemlere 1969 Bilecik Spor Kulübü teknik heyeti ve oyuncuları uzun süre itiraz etti.