SAĞLIK - 03 Ekim 2018 Çarşamba 12:44

'Alerjik çocuklar için okuldaki hijyen evdeki kadar önemli'

A
A
A
'Alerjik çocuklar için okuldaki hijyen evdeki kadar önemli'

“Çocuğunuz alerjik rahatsızlıklara sahipse evinizi haftada üç kez, yarım saat temizlik robotu ile süpürün ve ardından yaz-kış mutlaka havalandırın” açıklamasında bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, okul çağında olan, özellikle ana okuluna giden çocuklar için okulda da bu duruma dikkat edilmesi gerektiğini, alerjik şikayetler azalınca okul başarısının arttığını söyledi.

Edirne 1. Sultan Murat Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım yaptığı açıklamada alerjik çocuklar için okuldaki hijyenin evdeki kadar önemli olduğunu vurguladı. 

Dr. Yıldırım, “Alerjik hastalığa sahip çocuğu olan aileler için alerjiye sebep olan toz ve mite gibi etkenlerin ortamdan uzaklaştırılması hastalığın tedavisi için son derece önemlidir. Evin düzenli olarak temizlik robotu gibi güçlü emicilerle temizlenmesi çocuğu rahatlatacaktır. Ancak bununla birlikte gittiği ana okulunda özellikle çocukların oyun oynadıkları ve uyudukları odada zeminin, tekstil ürünlerinin ve perdelerin de temizlenmesi gerekir” dedi. 

Dr. Yıldırım özellikle ana okuluna başlama döneminde çocuklarda astım, alerji ve üst solunum yolu şikayetlerinin arttığını söylerken, ailelerin evde uyguladığı kuralların benzerlerinin okullarda da uygulanması gerektiğini söyledi. Normal bir süpürge ile temizlik yapılırken alerjiye yol açan toz ve ev tozu akarların yani mite’ların ortama yeniden salındığının altını çizen Dr. Yıldırım “Süpürge yerine kiri, tozu ve akarları suya çeken ve filtreleyen temizlik robotları kullanılmalıdır” diye konuştu.

“Sadece süpürmek yetmez, ortam mutlaka havalandırılmalı”
Dr. Yıldırım, yerlerin süpürülmesi kadar çocuğun oturduğu ve özellikle uyuduğu yerlerin de dikkatle temizlenmesi gerektiği ifade ederek “Alerjik sorunları olan çocuğunuz varsa evinizi haftada en az 3 kez, 30 dakika temizlik robotu ile süpürün. Süpürgenizin ortam havasını da temizlediğinden emin olun. Sıradan süpürgeler emdikleri tozun büyük bir kısmını tekrar havaya verir. Bu tozun bir yerden alınıp başka bir yere taşınması anlamına gelir. Yani aslında verimli bir temizlik değildir. Temizlik robotları hem ortamı temizler, hem de tozu havaya vermediği için havanın da temizlenmesini sağlar. İster evde ister okulda olsun, çocuğun yaşam alanı süpürüldükten sonra yaz - kış mutlaka havalandırılmalıdır. Ayrıca halı dışında perde, oyuncak, yatak, yorgan, yastık gibi toz akarlarının saklanıp çoğaldığı yerlerin temizlemesi de önemlidir. Alerjik çocuğun yatağı ve battaniyesi sık sık temizlik robotu ile süpürülmelidir. Birkaç kullanımdan sonra ortamda havanın değiştiği ve çocuğun şikayetlerinin azaldığı gözlenecektir” şeklinde konuştu.

“Alerjik şikayetler azalınca okul başarısı artıyor”
Dr. Yıldırım çocuktaki şikayetlerin azalmasının yaşam kalitesi, iştah, uyku düzeni, akademik başarı gibi pek çok konuda olumlu etki göstereceğine de dikkat çekerek “Daha rahat nefes alan, uyuyan çocuklarda iştah otomatik olarak artıyor. Büyüme normal çizgiyi yakalıyor. Bu durum elbette ki okul başarısını da olumlu etkiliyor. Alerji ile ilgili şikayetleri fark edilip yaşam alanları buna göre düzenlenmiş çocuklar gözle görülür bir olumlu değişim yaşıyorlar. Bu yüzden, bizim gözümüzde, yaşam alanının temiz ve hijyen olması alerji tedavisinin büyük bir parçasını oluştur” sözleriyle ailelere bu konuda dikkatli ve ısrarcı olmalarını hatırlattı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü’nde Fahri Trafik Müfettişlerine Bilgilendirme Toplantısı yapıldı Eskişehir’de Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından, fahri trafik müfettişlerinin katılımıyla bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Eskişehir’de yaşanan trafik sorunları konuşuldu. Elektronik ortamda trafik kural ihlali tespit tutanağı düzenlenebilecek kanun maddeleri üzerinde duruldu. Fahri trafik müfettişlerinin toplam 58 farklı maddeden trafik kural ihlali tespit tutanağı düzenleyebilecekleri belirtildi. Fahri trafik müfettişlerine, kural ihlali gerçekleştiren sürücülere, trafik kural ihlali tespit tutanağı düzenlenirken dikkat edilecek hususlar anlatıldı. İhlal tespit tutanakları ve bu tutanakların trafik cezasına dönüştürülmesi sonucu oluşan idari para cezası, karar tutanaklarına ilişkin veriler ile mevzuat değişiklikleri hakkında fahri trafik müfettişlerine gerekli bilgilendirmeler yapıldı. Trafik kuralları ile ilgili videolar gösterildi. Trafik Denetleme Şube Müdürü Hakan Solak bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmasında, "Fahri trafik müfettişleri; Elektronik ortamda düzenledikleri tutanakları Emniyet Genel Müdürlüğü’ne elektronik sistem üzerinden bir hafta içerisinde teslim ederler. Trafik güvenliği ile ilgili görüş ve öneri bildirebilirler. Yer ve zamanla sınırlı olmayıp, ülkenin her yerinde görevli sayılırlar. Görevlerini yaparken adil ve tarafsız olmak zorundadırlar. Araç durduramaz, sürücülerle muhatap olamazlar. Amacımız, sürücülerin ve şoförlerin trafik kurallarına uymasını sağlamaktır" dedi. Bilgilendirme toplantısına, 2. Sınıf Emniyet Müdürü İl Emniyet Müdür Yardımcısı Özcan Arpacı, Bölge Trafik Denetleme Şube Müdür Vekili Başkomiser Sezai Yılmaz, Fahri Trafik Müfettişiliği Büro Amiri Komiser Döndü Akyıldız Atar, Fahri Trafik Müfettişliği Büro Memuru Trafik Polisi Hatice Yanık ve fahri trafik müfettişleri katıldı. Toplantı verimli geçti, fahri trafik müfettişlerin soruları cevaplandırıldı.