DÜNYA - 21 Kasım 2023 Salı 19:29 | Son Güncelleme : 21 Kasım 2023 Salı 19:33

Aliyev: "Fransa, bölgemizde yeni savaşların başlamasına zemin hazırlıyor"

A
A
A
Aliyev: "Fransa, bölgemizde yeni savaşların başlamasına zemin hazırlıyor"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Bağlantısızlar Hareketi'nin gerçekleştirdiği sömürge konulu konferansa gönderdiği mesajında, "Fransa, sadece geçmiş ve şimdiki sömürgelerini değil, bölgemiz olan Güney Kafkasya'yı da istikrarsızlaştırıyor. Fransa, Ermenistan'ı silahlandırarak militarist bir politika uyguluyor, bölgemizde yeni savaşların başlamasına zemin hazırlıyor" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Bağlantısızlar Hareketi tarafından "Sömürgeciliğin sonlandırılması: Kadınların Güçlendirilmesi ve Haklarının Genişletilmesi" konulu uluslararası konferansa mesaj gönderdi. Aliyev mesajında, "Azerbaycan, sömürgeciliğin devam etmesinden, özellikle de sömürge bölgelerindeki kadın ve çocuk haklarının apaçık ihlalinden büyük endişe duymaktadır. Halihazırda 13 denizaşırı bölgeyi sömürgesi olarak kontrol eden ve dünya çapında farklı kıtalarda bulunan eski sömürgelerinin iç işlerine müdahale eden Fransa, uluslararası kuruluşların ve bağımsızlık mücadelesi veren halkların uzun yıllardır taleplerine rağmen yeni sömürgecilik politikasını sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

"Fransa'nın aktif olarak giriştiği köle ticareti, insanlığın en utanç verici sayfalarından biridir"

Aliyev, "İnsanlığın sömürge tarihindeki kanlı suçların çoğu Fransa tarafından işlenmiştir. Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Okyanusu, Atlantik ve Hint Okyanusu ile Latin Amerika'da onlarca ülkeyi işgal eden Fransa, onların zenginliklerini yağmaladı, halklarını uzun yıllar köleleştirdi, çok sayıda savaş suçu ve insanlığa karşı suç işledi. Fransız Silahlı Kuvvetleri etnik ve dini kimliklerine göre ayrımcılık yaptı ve yüz binlerce sivili soykırıma maruz bıraktı. Fransa'nın aktif olarak giriştiği köle ticareti, insanlığın en utanç verici sayfalarından biridir. Milyonlarca Afrikalı Fransız kölelik politikasının kurbanı oldu. Bağlantısızlar Hareketi dönem başkanı olarak, Fransa'nın işgal altındaki ülkelerde işlediği çok sayıda insanlığa karşı suç ve zulümle ilgili gerçekleri defalarca sıraladım. Cezayir, Fas, Tunus, Mali, Cibuti, Nijerya, Çad, Senegal, Benin, Fildişi Sahili, Orta Afrika Cumhuriyeti, Gabon, Togo, Kamerun, Vietnam, Komorlar, Haiti ve diğer ülkelerde milyonlarca masum insan Fransa tarafından öldürüldü. Fransa, 1994 yılında Ruanda'da 800 binden fazla Tutsi'nin katledilmesinden de sorumludur" ifadelerine yer verdi.

"Fransa, bölgemizde yeni savaşların başlamasına zemin hazırlıyor"

Fransa'nın ayrıca Güney Kafkasya'yı istikrarsızlaştırdığına dikkat çeken Aliyev, "Fransa, ayrılıkçı eğilimleri ve ayrılıkçıları destekleyerek sadece geçmiş ve şimdiki sömürgelerini değil, bölgemiz olan Güney Kafkasya'yı da istikrarsızlaştırıyor. Fransa, Ermenistan'ı silahlandırarak militarist bir politika uyguluyor, Ermenistan'da intikamcı güçleri teşvik ediyor ve bölgemizde yeni savaşların başlamasına zemin hazırlıyor. Fransa aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olma statüsünü kötüye kullanarak taraflı ve ön yargılı politikasını sürdürmekte, çeşitli bölgelerde jeopolitik entrikalara girişmekte, Batılı örgütleri diğer devletler üzerinde baskı aracı olarak kullanmaya çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Kardan dolayı mahsur kalanlara kumanya desteği Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara kumanya desteği yapıldı. Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışmalar, Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü koordinasyonunda aralıksız devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımın aksadığı güzergâhlarda mahsur kalan araçlarda bulunan vatandaşlara, AFAD arama kurtarma ekipleri ile Hayrat Arama Kurtarma ekibi tarafından gıda ve sıcak içecekten oluşan kumanya yardımı ulaştırıldı. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sahada görev yapan ekipler, ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyor. AFAD koordinesinde; emniyet, jandarma, karayolları, Kızılay, belediye ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalarda, vatandaşların can güvenliği öncelikli tutuldu. Olumsuz hava şartlarının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler 7-24 görevinin başında. Yetkiler tarafından yapılan açıklamada, "Vatandaşların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, yapılan meteorolojik ve resmi uyarıları dikkate almaları ve güncel yol durumunu takip etmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Karla mücadele ve yardım çalışmalarımız hava şartları normale dönene kadar kesintisiz şekilde devam edecektir" denildi.