EĞİTİM - 03 Aralık 2019 Salı 14:49

Almanya’dan diploma fırsatı

A
A
A
Almanya’dan diploma fırsatı

Türkiye’deki tüm üniversitelerden 4 yıllık lisans eğitimi alan her öğrenci, Almanya’da belirlenen bölümlerden göreceği 1 yıllık eğitimin ardından tüm Avrupa ülkelerinde geçerli sayılan diplomanın sahibi olabilecek.

Berlin International University ve Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ortaklığında hayata geçirilen ‘Dual Up’ sistemi sayesinde, lisans eğitiminden mezun olan öğrenciler, AB sınırları içerisinde kabul gören bir diplomaya sahip olabilecek. Türkiye’deki tüm üniversitelerin öğrencilerine açık olacak olan program için en fazla 2 yıl önce mezun olmak şartı aranmakta. Bahçeşehir Üniversitesi’nde eğitim gören öğrencilere ise hiçbir koşul aranmazken yüzde 25 burs hakkıyla okuyabilecekler.

Programın tanıtımı ise BAU Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz ve Berlin International Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hans-Dieter Klingemann tarafından düzenlenen bir basın toplantısı ile yapıldı.

   Almanya’dan diploma fırsatı

1 yıllık eğitimle Almanya’da 4 yıllık lisans diploması

Lansman öncesi bu program ile öğrencilere Avrupa kapılarının açılacağını ifade eden Prof. Dr. Şirin Karadeniz üniversite bünyesinde Dual Up’un avantajlarından bahsetti. Şirin Karadeniz ayrıca açıklamalarına şu şekilde devam etti;

“Bu işbirliğine göre 3 fakülte ve 8 bölümden mezun olan öğrencilerimiz Berlin International Üniversitesinde bir yıl daha okuyarak uluslararası ikinci bir diploma almaya hak kazanıyorlar. Öncelikle mezun olması gerekiyor ve mezun olduktan sonra iki yıl içerisinde başvuru yapabiliyorlar. Biz zaten öğretim programları arasındaki denkliği oluşturduk bireysel olarak başvurduğu zaman biz zaten onların okuyacakları dersleri ve tüm süreçlerini baştan tanımlamış olduk. Oranın da kabul şartlarını geçtikten sonra 1 yıl okuyarak Almanya’da 4 yıllık eğitime karşılık gelen bir diplomayı daha almaya hak kazanacak. Bu diploma ile beraber ayrıca 18 ay Almanya’da dolayısıyla AB ülkelerinde çalışma ve oturma haklarına da otomatik sahip olunuyor.”

Programın öğrencilere avantajları

Öncelikle BAU ile olan anlaşmadan dolayı mutluluk duyduklarını ifade eden Prof. Dr. Hans-Dieter Klingemann programın öğrenciler için avantajlarına değindi. Hans-Dieter Klingemann program öncesi öğrencilerin nasıl ilerlemesi gerektiği noktasından danışmanlarından ve okullardan yardım alarak eğitimlerini şekillendirebileceklerini söyleyerek, “Programın öğrenciler için birçok avantajı var. İlk olarak aldıkları üniversite diplomasının üzerine bir de yurtdışından alınan başka bir lisans diploması koyuyorlar. İkincisi özellikle yurtdışında yüksek lisans yapmayı düşünen öğrenciler için bir hazırlık aşaması olması adına iyi bit zemin oluşturacak ve öğrenciler kendilerinin hazır olup olmadığını anlayabilecekler. Ayrıca Berlin gibi bir yerde 18 ay boyunca yaşama fırsatı kazanarak birçok deneyim elde edebilirler. Tabi ki de program asla basit değil çok fazla çalışmak gerekiyor. Fakat yine de bir sorun ile karşılaştıkları zaman örneğin, Türk öğrenciler her zaman muhatap olabilecekler kendi dillerinden birisiyle görüşüp sorunlarını çözebilirler. Herkesin bu fırsatı değerlendirip deneyimlerini arttırmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Gaziantep’ten bisikleti ile Türkiye turuna çıktı Gaziantep’te aşçı olarak çalışan Harun Reşit Kuzu, iş yerinden 1 ay aldığı izin sonrası bisiklet ile Türkiye turuna çıkarak Konya’nın Karapınar ilçesine ulaştı. Gaziantep’te yaşayan Harun Reşit Kuzu, bisikleti ile Türkiye turu için yola çıktı. Günde en az 5 saat pedal çeviren Kuzu, Karapınar’a ulaştı ve burada kamp yaptı. 10 yıldır Gaziantep’te aşçılık yaptığını belirten Harun Reşit Kuzu, uzun zamandır hayalinde olan bisiklet ile Türkiye turu için iş yerinden izin alarak 1 ay boyunca bisiklet ile gezeceğini söyledi. Depremi de yaşadıktan sonra bu isteğinin arttığını belirten 32 yaşındaki Kuzu, "Çoğu zaman ülkemizi gezmeye gelen yabancı turistleri görüyordum. Dünyanın bir ucundan ülkemizin güzelliklerini görmeye geliyorlar. Biz ise bu cennet vatanı gezemiyoruz diye düşünmüştüm. Bisiklete çocukluktan beri ilgim vardı. Karar verip ülkemizi gezeceğim” dedi. Günde 5-6 saat pedal çevirdiğini belirten Harun Reşat Kuzu, "İstediğim yerde durup istediğim yerleri geziyorum. Gittiğim her yerde özellikle çocuklar beni yabancı turist zannedip yabancı dil ile konuşmaya çalışıyorlar. Türk olduğumu görünce kahkahalara boğuluyorlar. Türkiye’de o kadar gezip görülmesi gereken yer var ki muhteşem bir doğası ve tarihi var. Bunları gezmekten çok mutluyum. 1 ay süresince ne kadar gezebilirsem gezeceğim. Bazen misafir edenler oluyor bazen çadırımda kalıyorum. Ama çok keyif alıyorum. Karapınar’da çok güzel bir yer Meke Gölü, Acıgöl ve tarihi yerler insanı mutlu ediyor. Ülkemizin değerini bilmeliyiz. Bu gezimde daha iyi anladım. Herkesi ülkemizin güzelliklerini görmeye davet ediyorum. Asla pişman olmayacaklar" diye konuştu.