GÜNDEM - 25 Mayıs 2015 Pazartesi 10:49

Altın madeni eylemcileri pes etmiyor

A
A
A
Altın madeni eylemcileri pes etmiyor

Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Yukarıbahçeler Mahallesi’nde siyanürle altın çıkarılmasına tepkiler uzun süredir devam ediyor.

Fatsa ve Ünye Doğa Koruma Platformu üyeleri maden sahası yanındaki boş alanda 213 gün önce kurdukları çadırdan maden sahası girişine kadar yürüyerek eylem yaptılar.  Fatsa ve Ünye’nin sınırları arasında bulunan Yukarı Bahçeler Mahallesi Engiz mevkisinde İngiliz Stratex International Plc ile Türkiye şirketi Bahar Madencilik ortaklığında oluşturulan Altıntepe Madencilik San. ve Tic. AŞ tarafından maden sahasında çalışmalar sürdürülüyor.  Kurdukları çadırda gece-gündüz nöbet tutarak mücadelelerine devam ettiklerini belirten mahalledeki vatandaşlar, “Madenciler gidene kadar eylemimizi burada devam ettireceğiz” dediler. 213 gündür direniş çadırımızda madencilere karşı direndiklerini belirten Rukiye Bicil, “Vatanımızı, toprağımızı, tarlamızı ve namusumuzu korumak için buradayız. Madencileri burada istemiyoruz ve biran önce gitmelerini istiyoruz. Bu yeşil doğayı bozmak için elinden geleni yapan madenciler ne istiyorlar. Çocuğumuzun çoluğumuzun geleceğinden endişeliyiz. Biz buradan kalkıp ta nere gideriz. Tarımcılıkla geçinen kişileriz bizler. Bu madenciler gidene kadar da direniş çadırımızda buradayız” diye konuştu. “Yeşil ve doğamızın ölmesini istemiyoruz” diyerek sözlerine başlayan Semiha Atar ise “Mahallemize gelerek yeşil ve mavinin temiz oksijeni burada alıyoruz. Mısırımızı, sebzemizi, meyvemizi ve en önemlisi suyumuzu içiyor ve yaşamımızı sağlıklı bir şekilde sürdürüyoruz. Bu doğamız ölürse burada yapılan çalışmalar sonucu kim hesap verecek bize” ifadelerini kullandı.

Devletin kendilerine sahip çıkmasını isteyen Ayşe Bicil, “Madencilere çok kızmamak gerekiyor, izinlerini almış çalışmalarını yapıyorlar. Biz az bir tepki gösterdiğimizde güvenlik güçleri bizlere güç gösteriyorlar. Eğer biz burada suç işliyorsak gelip bizi alsınlar o zaman” açıklamasında bulundu.  Fidan Satıroğlu da, “Madenciler burada çalışma yaptıktan sonra buranın güzel havası bozulacak ve mahallemizin hiç bir anlamı kalmayacak. Yerimize, suyumuza sahip çıkacağız. Biz kimseden bir şey istemiyoruz. Biz geceleri uyurken aklımızı hep bu sorunlarımız geliyor ve rahatsız oluyoruz. Yetkililerden talebim gelsinler buraya bizim sıkıntımıza çare olsun” şeklinde konuştu.  Maden sahası girişine kadar giderek orada bir basın açıklaması yapan Cevat Atar şunları söyledi: “Bugün önemli bir süreçten geçiyoruz. Bölgemiz çok uluslu sermaye grupları tarafından vahşi bir saldırı ile karşı karşıyadır. Burada yapılmak istenen siyanürle altın ayrıştırma işlemi, çevre ve bölgedeki bitki örtüsü ile diğer yaşamsal alanı bitirecek. Eğer maden faaliyete başlarsa, ilkönce aşağı ve yukarı Bahçeler, Tepeköy, Kocahisar ve daha sonra 12 tane köyde nüfus kalmayacak”.
Eylemciler, basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldılar. 

AHMET ALTAY

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Asırlık gelenek Bıçakçı’da yaşıyor İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Bıçakçı köyünde kadınlar, ekmeklerini asırlık geleneklere göre yapıyor. Genç kuşağın bilmediği yaşlıların ise vazgeçmediği birlikte ekmek pişirme geleneği, bir yandan aile ekonomisine katkı sağlarken, diğer yandan da hanımlar arasındaki muhabbet ve yardımlaşmayı geliştiriyor. Bıçakçı köyünde halkın ortak kullanımında olan fırınlar, mahalle sakini kadınların programlarına göre haftanın belli günlerinde yakılıp topluca ekmek pişiriliyor. Toplu ekmek pişirme geleneğinin unutulmak üzere olduğunu belirten kadınlar, genç kuşakların da bu geleneği sürdürmesini istediklerini belirttiler. Köyde kadınların birlikte ekmek pişirme geleneğinin asırlık geçmişi olduğunu belirten köyün yaşlı çınarlarından Sevim Kula, “Eskiden ekmek hazır alınmaz, her kadın kendi evinin ekmeğini kendi yoğurduğu hamurdan yapardı. Son yıllarda bu gelenek ülke genelinde olduğu gibi köyümüzde de unutulmaya başlandı. Bizler halen sürdürüyoruz. Nohut veya mercimekten yaptığımız mayalarla hamurumuzu yoğururuz. Daha sonra mahalledeki kadınlar kendi arasında toplanıp köy fırınını yakar. Topluca ekmeğimizi yaparız. Bu hem dayanışmayı hem aile ekonomisine ciddi katkı sağlar” diye konuştu. Evde yapılan ekmeklerin hem daha lezzetli hem de daha ekonomik ve hijyenik olduğunu belirten Şadiye Yaşasın ise, “Bugün 200 gram ekmek 10 lira. Yiyoruz ama içinde ne kadar katkı malzemesi var bilen yok. Oysa biz kendi yaptığımız ekmekte ne olduğunu biliyoruz. Normal şartlarda 6 kilo undan 10 kilonun üzerinde hamur ve ekmek çıkar. Herkesin ekonomik krizden söz ettiği bu dönemde bir kadın evinin ekmeğini ve yemeğini kendisi yapsa aile bütçesine ciddi katkısı olur. Bakkaldan alınan ekmek ertesi gün bayatlar, ancak bizim atalarımızdan öğrenerek yaptığımız bu ekmekler 10 gün dayanır” dedi. “Gençler bilmiyor ve yapmak istemiyor” Türkiye’de her geçen unutulan gelenek ve göreneklerin sosyal ve kültürel yaşantıyı da olumsuz etkilediğini belirten Hatice Kandemir, “Artık köy yaşantısı ile şehir yaşantısı arasında fark kalmamaya başladı. Şehirde oturan da köyde yaşayan da ekmeğini bakkaldan almaya başladı. Eskiden bir kız gelin olmadan bir ev nasıl geçindirilir, hamur nasıl yoğrulur, ekmek nasıl yapılır bilirdi. Maalesef şimdi herkes internet kullanmayı biliyor. Her şeyi de elektrikli makineler yapıyor. Bu memlekette birkaç hafta elektrikler kesilse kadınlar evini nasıl çekip çevirecek, sofraya ne koyacak merak ediyorum” diyerek gençlerin de eski usul yaşama tekniklerini bilmesi gerektiğini söyledi.
Aksaray Aksaray’da 3. Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali Aksaray Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Yerel üreticilere destek olmak ve Aksaray’ın ürünlerini tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen festivalde çeşitli etkinliklerle katılımcılar doyasıya eğlendi. Aksaray Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen 3. Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer’in katılımıyla gerçekleştirildi. Festivalde yerel üreticilerin desteklenmesi ve Aksaray’ın zengin tarım ürünlerinin tanıtılması hedeflenirken, çeşitli etkinliklerin düzenlediği festivale halkın yoğun katılımı dikkat çekti. Festivalde yer alan çocuk oyun parkurları küçük misafirlere eğlenceli dakikalar yaşatırken, Mine Gez ve Yılmaz Çil konser verdi. Özellikle pekmez yarışması yerel üreticilerin yeteneklerini sergilemesi açısından büyük ilgi gördü. Pekmez yarışmasında 1. Kargın köyünden Üzeyir Katı, 2. Karataş köyünden Kamile İçli, 3. Karaören köyünden Eda Orhan ve 4. Kargın köyünden Selma Çiftçi olurken, ödülleri protokol tarafından verildi. Festivalde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Evren Dinçer, bu tür etkinliklerin hem yerel üreticilere destek sağladığını hem de Aksaray’ın kültürel ve tarımsal zenginliklerini tanıtmak açısından önemli olduğunu belirterek, “Her yıl daha büyük bir coşkuyla kutladığımız bu festival, bölgemizin ürünlerini tanıtma ve yerel üreticilerimizi destekleme amacı taşıyor” dedi. Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ise Aksaray’ın tarımsal zenginliğine dikkat çekti.
Adana Trendyol Süper Lig: Adana Demirspor: 1 - Samsunspor: 3 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 8. haftasında Adana Demirspor, sahasında karşılaştığı Samsunspor’a 3-1 mağlup oldu. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 49. dakikada Adana Demirspor’da Ali Yavuz, İzzet’in pasıyla ceza sahası sağ çaprazdan kaleye vurdu, top az farkla yandan dışarıya gitti. 58. dakikada sol kanattan kullanılan taç atışında Mouandilmadji topu kafayla ceza sahasına indirdi. Topla buluşan Muja’nın ceza sahası sol çaprazdan sert şutunda meşin yuvarlak uzak köşeden ağlarla buluştu. 1-1 90+3. dakikada Soner Aydoğdu sol kanattan köşe vuruşunu kullandı. Gelen ortaya iyi yükselen Dimata’nın kafa vuruşunda meşin yuvarlak kalecinin solundan ağlarla buluştu. 1-2 90+10. dakikada kalecinin uzun pasında sağ tarafta Dimata topu ceza sahasına indirdi. Kalecinin önde olduğunu gören Soner’in aşırtma vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 1-3 Hakemler: Alper Akarsu, Mehmet Kısal, Murat Altan Adana Demirspor: Vedat Karakuş, Arda Okan Kurtulan, Gravillon, Semih Güler, Abdulsamet Burak, Maestro, İzzet Çelik (Aymbetov dk. 65) Salih Kavrazlı (Fougeu dk. 65) Tayfun Aydoğan, Ali Yavuz Kol (Manev dk. 75), Yusuf Barası (Shehu dk. 86) Yedekler: Murat Eser, Aksel Aktaş, Burhan Ersoy, Tolga Kalender, Ozan Demirbağ, Kadir Karayiğit Teknik Direktör: Serkan Damla Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru (Schindler dk. 64), Satka, Van Drongelen, Marc Bola, Bennasser (Celil Yüksel dk. 71), Carlo Holse, (Soner Aydoğdu dk 85), Olivier Ntcham, Muja (Soner Gönül dk. 85), Emre Kılınç, (Dimata dk. 64) Mouandilmadji Yedekler: Halil Yeral, Tait, Laura, Ercan Kara, Yunus Emre Çift Teknik Direktör: Thomas Reis Gol: Yusuf Barası (dk. 7 pen.) (Adana Demirspor) Muja (dk. 58), Dimata (dk. 90+3), Soner Aydoğdu (dk. 90+10) (Samsunspor) Sarı kartlar: Salih Kavrazlı, Aymbetov, Abdulsamet Burak (Adana Demirspor) Satka, Zeki Yavru, Van Drongelen (Samsunspor)