SAĞLIK - 21 Eylül 2022 Çarşamba 12:02

Alzheimer’den doğru beslenme ile korunun

A
A
A
Alzheimer’den doğru beslenme ile korunun

Yaşlı nüfustaki artış Alzheimer ve demans gibi hastalıkların görülme sıklığını da artırdı. Beyin hücrelerinde küçülme ve kayıpla ilerleyen Alzheimer unutkanlık, yeni bilgileri öğrenmede güçlük bulgularıyla ortaya çıkıyor. Kartal Kızılay Hastanesi Uzm. Dyt. Nurdan Çeliktaş, düzenli zihinsel ve fiziksel aktivitenin yanı sıra sebze, meyve, tahıl ve kuru baklagillerden zengin, kırmızı etten fakir beslenmeyi içeren Akdeniz tipi diyetin Alzheimer'a karşı koruyucu olduğunu bildirdi.

Çağın en korkulan hastalıklarından biri olan Alzheimer ile Türkiye’de 600 binin üzerinde aile mücadele ediyor. Yapılan araştırmalara göre yaşlanan Türkiye nüfusu göz önüne alındığında 2050’li yıllarda bu rakamın katlanarak artacağı tahmin ediliyor. Kartal Kızılay Hastanesi Uzm. Dyt. Nurdan Çeliktaş, yaşlı nüfustaki artışın Alzheimer ve demans gibi hastalıkların görülme sıklığını da artırdığına dikkati çekti. Çeliktaş, “Alzheimer riski taşıyan veya teşhisi konulmuş kişilerde Akdeniz tipi beslenme uygundur. Bu rahatsızlıklarda damar ve beyin fonksiyonlarının korunması için folik asit, Omega 3 ve E vitamininden zengin beslenmeye özen gösterilmelidir. Folik asit, Omega 3 ve E vitamini koyu yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, ıspanak, bürüksel lahanası, marul vb. sebzelerde, portakal, kayısı, çilek gibi meyvelerde, badem, fındık, ceviz gibi kuruyemiş grubunda, somon, ton balığı vb. yağlı balıklarda, zeytinyağı gibi sıvı yağlarda bulunur. Ayrıca salam, sosis gibi şarküteri gıdaları, cips, hazır çorbalar, şekerlemeler bellek sorunu oluşturduğu yapılan çalışmalarda tespit edildiği için tüketilmemesi gereklidir” dedi.

En önemli risk faktörü yaş

Alzheimer'a neden olan risk faktörlerine değinen Çeliktaş, “Alzheimer için en önemli risk faktörü yaş. 65'li yaşlarda hastalık riski yüzde 4 civarındayken, 90'lı yaşlarda yüzde 50'lere ulaşmakta. Yapılan çalışmalar Alzheimer'ın görülme sıklığının uzun yaşam süreleri ve hormonal değişikliklerin de etkisiyle kadınlarda daha fazla olduğunu gösteriyor. Hastalık sinsi bir şekilde ilerliyor. Yakın zamanda olayları ve konuşulanları unutmak, aynı soruları tekrar tekrar sormak, kişilik değişiklikleri, nesnelerin adını unutmak, yön duygusunu kaybetmek, öz bakım ve hijyene özen göstermemek, Alzheimer belirtileri arasındadır. Bu tip belirtilerle karşılaştığımızda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalıyız” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir’de Çocuk Sporları Şenliği ödül töreni ile sona erdi Burhaniye 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen 2. Çocuk Sporcular Şenliği tamamlanırken, dereceye giren küçük sporcular için ödül töreni düzenlendi. Atatürk Spor Salonunda düzenlenen ödül töreni öncesi salon girişinde çocuklara yüz boyama, ok atma ve karate etkinlikleri yapıldı. Burhaniye de İlçe Spor Müdürlüğünün 14-22 Nisan tarihlerinde düzenlediği Çocuk Sporları Şenliğine yaklaşık 350 çocuk katılırken, Atatürk Spor Salonunda düzenlenen ödül töreninde de büyük coşku yaşandı. Sporcu çocuklar dans gösterileri yaparken, yerel sanatçı Anıl Aydınlığil de çocuklarla birlikte şarkı söyledi. Dereceye giren çocukların ödülleri de Kaymakam İlyas Memiş, Belediye Başkan Yardımcısı Ayten Tuna, İlçe Jandarma Komutanı Ünal Bayhan, İlçe Emniyet Müdür Vekili Hakan Dereli , Cezaevi Jandarma Komutanı Engin Demir, Ak Parti Burhaniye İlçe Başkanı Selman Aktay, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Aslan Alpaslan tarafından verildi. Ödül törenine öğrenci velileri de katıldı. Şenliğin ikincisini düzenlediklerini kaydeden İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Aslan Alpaslan, " 23 Nisan Çocuk Bayramı nedeniyle bu yıl ikincisini düzenlemiş olduğumuz Çocuk Sporcular Şenliğine ilçemizde yaklaşık 350 çocuk sporcu katıldı. Burhaniye Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü olarak düzenlemiş olduğumuz şenliğe, basketboldan voleybola, masa tenisinden parkur oyunlarına, tekvandodan cimnastiğe birçok spor branşında 350’ye yakın çocuk katıldı. 14-22 Nisan tarihleri arasında düzenlemiş olduğumuz şenlikte çocuklar hem eylendiler, hem oynadılar. Hem de birbirleriyle yarışmanın zevkini yaşadılar. Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü olarak Cumhuriyeti teslim edeceğimiz gençleri, bilimde, sanatta ve sporda elimizden geldiğince geleceğe hazırlamak için çalışıyoruz. . Bu gün de, yapmış olduğumuz etkinliklerin ödül ve madalya töreni vardı. Çocuklarımız bu gün ödül ve madalya töreninde emeklerinin karşılığı olarak büyük sevinç ve mutluluk yaşadılar" dedi.
Karabük İşitme Engelliler Voleybol Şampiyonası, Karabük’te devam ediyor Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) iş birliğinde düzenlenen İşitme Engelliler Voleybol Kız-Erkek Türkiye Şampiyonası devam ediyor. Türkiye İşitme Engelliler Milli Takımlar Antrenörü Osman Çarkcı, bu tür şampiyonaların milli takıma oyuncu seçmek için çok önemli olduğunu belirtti. Karabük’te 21-27 Nisan tarihleri arasında düzenlenen İşitme Engelliler Voleybol Kız-Erkek Türkiye Şampiyonası’nda heyecan devam ediyor. Kadınlar kategorisinde 10, erkeklerde ise 6 takım yer alırken, karşılaşmalar Yenişehir Merkez Spor Salonu ve Yenimahalle Kapalı Spor Salonu’nda oynanıyor. Türkiye İşitme Engelliler Milli Takımlar Antrenörü Osman Çarkcı, Milli Takım Tercümanı olan ve Ordu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde Türk İşaret Dili Tercümanı olarak görev yapan Umut Tufan’ın tercümesiyle açıklamalarda bulundu. Osman Çarkcı: "Karabük’teki bütün kurumlar, her zaman yardımcı olup, ilgi gösteriyorlar" Antrenör Osman Çarkcı, Karabük’ün turnuvalar için güzel bir şehir olduğunu söyleyerek, "Karabük ile ilgili düşüncelerimiz çok açık. Biz burada Avrupa Şampiyonası yaptık. Her sene Türkiye Şampiyonası yapıyoruz. Karabük’teki bütün kurumlar, basın, sporseverler her zaman yardımcı olup, ilgi gösteriyorlar. Kalacağımız yerler ve diğer her şey için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bize bu konuda çok yardımcı oluyor. Coşkun Bey’e de buradan teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. "Burası milli takım oyuncusu seçmek açısından çok önemli" İşitme engelliler için sporun ve böyle organizasyonların çok büyük bir önemi olduğuna değinen Çarkcı, onları bir araya getirmenin sosyal bir proje gibi olduğunu ve onları bir arada tutmanın çok önemli olduğunu aktardı. Osman Çarkcı, oyuncu seçmeleriyle ilgili ise, "Bütün milli takım antrenörlerimiz burada. Bütün maçlar izleniyor. Altyapı oluşturmak amacıyla genç oyunculara daha çok bakıyoruz. Burası da bizim için görsel açıdan, milli takım oyuncusu seçmek açısından çok önemli. Şu ana kadar en az 10 yeni oyuncu gözümüze ilişti. İleride güzel işler yapabilirler. İnşallah bu şekilde altyapımızı daha da güçlendireceğiz " dedi. İşitme engelliler voleybol camiasının Gençlik ve Spor’un aldığı bir kararla işitme Engelliler Federasyonu’ndan, TVF çatısı altına geçtiklerini vurgulayarak, "Bu dünyada yapılan bir uygulama. Hemen hemen tüm dünyada, branşlar hep ana branşların altına veriliyor. Ben başta Gençlik ve Spor Bakanlığı olmak üzere; Türkiye Voleybol Federasyonu’na, İşitme Engelliler Federasyonu’na katkılarından dolayı, teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. Şampiyonanın şampiyonluk ve üçüncülük maçları 27 Nisan Pazar günü Yenimahalle Kapalı Spor Salonu’nda oynanacak.