SAĞLIK - 20 Mayıs 2021 Perşembe 17:24

Ameliyatsız kalp kapağı değişimi

A
A
A
Ameliyatsız kalp kapağı değişimi

Açık kalp cerrahisi için yüksek risk grubunda bulunan 88 yaşındaki Ali Güvensoy, uzun süredir ileri evre aort kapak darlığı nedeniyle hekim kontrolünde yaşamını sürdürüyordu. Son dönemde ciddi kalp yetersizliği sorunu yaşayan Güvensoy ameliyatsız kalp kapağı değişimi yöntemi TAVİ ile sağlığına kavuştu.

İleri evre aort kapak darlığı nedeniyle yaşamını doktor takibinde sürdüren 88 yaşındaki Ali Güvensoy’un kalp yetmezliği şikayeti, son iki ayda birkaç kez hastanede yatış gerektirecek kadar ciddi boyuta ulaştı. Bu durum Ali Güvensoy’un aort kapakçığına müdahaleyi zorunlu hale getirdi. Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi hekimlerince değerlendirilen hastanın açık kalp cerrahisi risk puanının yüksekliği ve genel durumunun açık kalp ameliyatını kaldıramayacak düzeyde olması nedeniyle, operasyonun ameliyatsız TAVİ yöntemi ile yapılmasına karar verildi.

Ameliyatsız kalp kapağı değişimi

Geçtiğimiz günlerde Prof. Dr. İlker Gül başkanlığında Kardiyoloji, Kalp Damar Cerrahisi ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ile anjiyografi laboratuvarı ekipleri tarafından gerçekleştirilen işlemle Ali Güvensoy kalp sağlığına tekrar kavuştu.

İşlem öncesi yoğun bakımda solunum makinesi desteğinde olan hastanın akciğer ödemi ve kalp yetersizliği nedeniyle hayati riski bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. İlker Gül, TAVİ işleminden bir gün sonra Güvensoy’un genel durumunun hızla toparladığını, yataklı servise alındığını, birkaç gün sonra ise sağlıklı bir şekilde taburcu edildiğini söyledi.

Ameliyatsız kalp kapağı değişimi

“ TAVİ işlemi ameliyat olamayan hastalara umut oluyor”

Ameliyatsız kalp kapağı değişim işlemi olarak bilinen TAVİ’nin tıp literatürüne ilk kez 2002’de girdiğini söyleyen Prof. Dr. İlker Gül, o günden bu yana ameliyat olamayan veya orta-yüksek operasyon riski taşıyan pek çok hastanın bu yöntemle sağlığına kavuştuğunu ifade etti.

Önceleri adamızda sadece yurt dışından gelen hekimlerin kontrolü ve desteğiyle uygulanabilen TAVİ işlemi artık Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde güvenle uygulanabiliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Osman Zeki Korkmaz: "Böyle duyarlı oyuncu grubu ile çalıştığım için çok şanslı hissediyorum" Vanspor FK Teknik Direktörü Osman Zeki Korkmaz, İstanbulspor galibiyeti sonrası yaptığı açıklamada, oyuncularının performansından memnun olduğunu ve artık kendi taktiğiyle sahaya çıkan bir takım olduğunu söyledi. Trendyol 1. Lig’in 18. haftasında Vanspor, FK, deplasmanda karşılaştığı İstanbulspor’u 3-1 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Vanspor FK Teknik Direktörü Osman Zeki Korkmaz, açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz gün annesi vefat eden İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu’na baş sağlığı dileyerek sözlerine başlayan Korkmaz, "Maç özelinde çok fazla konuşmak istemiyorum. İstanbulspor benim için özel bir camia. Futbol açısından bakarsak iki haftadır geliştirdiğimiz bir oyun var. Geçen hafta oynadığımız Ümraniyespor maçının mantıksal galibiydik. Fakat maç sonunda istenmeyen bir sonuç oldu. Bu oyunu analiz ederek bu hafta maçın geneline nasıl yayacağımız üzerine çalıştık. Bugün 90 dakika bu şekilde oynadık. Bundan sonraki süreçte de Vanspor kendi taktiği ile maçlara hazırlanacak ve o şekilde sahaya çıkacaktır. Sakatlık sıkıntımız var. Eldeki oyuncularımızdan yararlanmaya çalışıyoruz. Oyucularım burada ortaya çok büyük karakter koyuyor. Böyle duyarlı oyuncu grubu ile çalıştığım için çok şanslı hissediyorum" diye konuştu. "Maça gelen tüm Vanlılar, yanında en az bir kişi daha getirsin" İç sahada oynanan maçlara taraftarları davet eden Osman Zeki Korkmaz, "Devreyi olabildiğince iyi bir yerde bitirmemiz gerekiyor. En az geçen haftadaki atmosfer gibi bir atmosfer yakalamamız gerekiyor stadyumumuzda. Ben de arkadaşlarımı maçımıza davet edeceğim. Maça gelen tüm Vanlılar da yanında en az bir kişi getirsin. Bir önce ikinci devrenin hazırlığını yapmamız gerekiyor. Kritik bir maç oynayacağız" şeklinde konuştu. İstanbulspor’a rakip olmanın duygusal yönüne değinen Korkmaz, "İstanbulspor benim eski takımım değil, ailem. Şu anda ülkenin köklü kulüplerinden bir tanesinin teknik direktörlüğünü yapıyorum. Benim de Türk futbolunun da yeni hikayelere ihtiyacı var" açıklamalarında bulundu.