TEKNOLOJİ - 25 Temmuz 2012 Çarşamba 09:40

Apple’dan Samsung’a darbe

A
A
A
Apple’dan Samsung’a darbe

Almanya’da bir mahkeme, Samsung Galaxy Tab 7.7 tablet bilgisayarının bu ülkede geçerli olan satış yasağının genişletilerek, tüm Avrupa Birliği (AB) üyelerinde geçerli olmasına karar verdi. İki şirket arasıdaki bir başka patent kavgası da Avustralya’da patlak verdi.

Samsung, 7.7’den daha büyük olan Galaxy Tab 10.1N tabletinin Avrupa’da satışına devam ediyor olmasına rağmen, daha küçük olan modele yasak getirilmesiyle hiç beklemediği kadar ağır bir darbe aldı.

Galaxy Tab 7.7’in satışı, Eylül 2011’de Almanya’da yasaklanmıştı. Düsseldorf Bölge Mahkemesi, bugün aldığı kararla, Apple’ın 2004 yılına uzanan belli patentlerinin ihlal edildiğini belirtti ve tabletin 27 Avrupa ülkesinde satılmasını yasakladı.

Güney Kore’nin elektronik üreticisi devi, alınan kararın ardından “hayal kırıklığı” içinde olduklarını belirterek, fikri hakların korunmasındaki tutumlarını defalarca ortaya koyduklarını, çıkan en son karar üzerine yasal yollara başvuracaklarını açıkladı.

Apple, Samsung’a karşı önemli bir zafer almasına rağmen, iki yıldan bu yana Avrupa’da satışını durdurmaya çalıştığı Galaxy Tab 10.1’in önüne geçmeyi başaramadı. Samsung, bu ürünün yasaklanması üzerine Almanya’da satılması için 10.1N modelini çıkarmıştı.

Düsseldorf mahkemesi, 10.1N modelindeki tasarım değişikliğinin, yeni modeli iPad’den açıkça farklı kıldığını ve eski model için geçerli olan satış yasağının tekrar getirilmesine gerek olmadığını belirtti.

Samsung, bu ayın başında İngiltere’de de benzer bir zafer kazanmıştı. Bir mahkeme, “Samsung tabletlerin iPad kadar havalı olmadıklarını, bu yüzden çalıntı olamayacaklarına” karar vermişti. Mahkeme ayrıca, Apple’a talimat vererek, internet sitesi ve İngiliz gazetelerinde ürünlerinin kopyalanmadığına dair bilgi eklemesini istedi. Bu kararla, Samsung’un dava nedeniyle basına yasıyan olumsuz duruşunun düzeltilmesinin amaçlandığı ifade edildi.

Analistler ise Almanya’da alınan son kararın ardından İngiltere’deki mahkemelerin Galaxy Tab 7.7 de dahil olmak üzere Samsung ürünlerini tekrar değerlendirebileceklerini belirtti.

PATENT KAVGALARI KONTROLDEN ÇIKIYOR
Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi Samsung ile en büyük tablet bilgisayar satıcısı olan Apple, Bloomberg’in verdiği rakama göre büyüklüğü 312 milyar dolan olan bir mobil cihaz piyasasında yıllardır patent kavgası yapıyor. En son kavga, kablosuz iletişim teknolojisini patenti üzerinden Avustralya’da patlak verdi.

Apple, Galaxy Nexus akıllı telefonu ve Galaxy 10.1 tabletinin ABD’de satılmasını yasaklarken, İngiltere’de benzer bir karar aldırmayı başaramadı. Avustralya’nın Brisbane kentindeki King & Wood Mallesons hukuk şirketinden analist John Swinson, “Her iki şirket aralarında çok küçük davalar olsa bile her kavgayı savaşa dönüştürüyor” yorumunu yaptı.

Swinson, “Davalarda kazanan kim olursa olsun, diğer tarafın temyize gideceği kesin... Kısaca, kavgalarda son sözü temyiz mahkemelerinin söylediği görülüyor” dedi. Apple’ın Sydney kentindeki sözcüsü Fiona Martin, konu hakkında açıklama yapmayı reddetti.

İki şirketin, patent ihlali konusunda tazminat almalarını sağlayabilecek davaların sayısı İngiltere ve ABD’de giderek artıyor. Almanya’da bir mahkeme ise bugün çıkan kararın öncesinde, 2 Mart tarihinde aldığı kararla, Apple ve Samsung tarafından yapılan patent ihlali suçlamalarını reddetti. Almanya, iki şirket arasındaki davaların yakın dönemde arttığı ülkelerden biri olarak dikkat çekiyor.

Avustralyalı analist Swinson, “ülkelerinde yaşanan kavganın, daha büyük piyasalarda alınan kararlar için yapılan bir misilleme olabileceğini” ifade etti. Swinson, “Yaşananlar, gezici bir tiyatronun Broadway’de gösteri yapmadan önce Toronto’da sahne almasına benziyor. Ancak her oyunda aynı başarıyı gösterecekler diye bir kural yok” dedi.

SAVAŞI GALAXY BAŞLATTI

Apple, geçtiğimiz yıl Galaxy 10.1’i Avustralya piyasasından uzak tutmak için dört ay yasal mücadele vermiş, Aralık 2011’de Yüksek Mahkeme Apple’ın talebini reddetmişti.

İki şirket arasındaki patent savaşı, 2010 yılında Samsung’un Galaxy akıllı telefonlarını piyasaya sürmesiyle başladı. Apple’ın patent avukatı Richard Lutton’un verdiği bilgiye göre, Apple’ın Ekim 2011’de hayatını kaybeden efsane CEO’su Steve Jobs, Temmuz 2010’da Samsung ile temasa geçerek, Galaxy’nin iPhone’un kopyası olduğuna dair endişeleri bulunduğunu belirtmişti.

İki şirket arasında yapılan ve Jobs’ın yer almadığı görüşmeler, patent tarışmalarını çözümlemeye yetmedi. Apple, Nisan 2011’de California, Oakland’daki federal mahkemeye başvurarak, Samsung’un akıllı telefon ve tabletlerinde patent ihlali yaptığını öne sürdü. Samsung, iki şirketin bugüne kadar birbirlerine toplamda 30’un üzerinde patent kavgası açtıkları bilgisini verdi.

İki şirket, sonu uzun bir süre gelmeyecekmiş gibi görünen kavgalarının ötesinde, çok iyi birer iş ortağı. Apple’a çip ve ekran üreten Samsung, toplam gelirini yüzde 8.8’ini ABD’li şirkete yaptığı satışlardan elde ediyor.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin MTSO Başkanı Çakır: "Bu gömlek bize dar geliyor" Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, 1996 yılında imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasının Türkiye sanayisinin kalite ve rekabet gücünü artırdığını ancak mevcut küresel ticaret koşullarında yetersiz kaldığını belirterek, "2026 dünyasında bu gömlek bize dar gelmeye başladı. Gümrük Birliği mutlaka güncellenmeli" dedi. MTSO Şubat Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hamit İzol başkanlığında gerçekleştirildi. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir’in konuk olduğu toplantıda, küresel ticaretteki dönüşüm, Avrupa Birliği’nin yeni düzenlemeleri ve Türkiye’nin rekabet gücü ele alındı. Toplantıda konuşan MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, Avrupa Birliği’nin kamu alımlarında Avrupalı şirketlere öncelik tanımayı öngören ’Made in Europe’ yaklaşımını değerlendirdi. Türkiye ihracatının büyük bölümünün Avrupa’ya yapıldığını hatırlatan Çakır, söz konusu düzenlemelerin Türk dış ticaretinde daralma riski oluşturduğunu vurguladı. AB’nin üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarının Türkiye’yi gümrük oranları ve maliyetler açısından dezavantajlı konuma düşürdüğünü kaydeden Çakır, "1996’da imzalanan Gümrük Birliği sanayimizde ciddi bir dönüşüm sağladı, kalite ve rekabet gücümüzü yukarı taşıdı. Ancak bugün gelinen noktada mevcut yapı; sanayi, tarım, lojistik, hizmetler ve e-ticaret alanlarında Türkiye’yi sınırlıyor" ifadelerini kullandı. Türkiye’nin Avrupa pazarındaki konumunu korumasının hayati önem taşıdığını belirten Çakır, "Güvenilir ülke statüsü ticaretimizin sürdürülebilirliği açısından kritik. 2026’da dişimizi tırnağımıza katıp Avrupa’da elde ettiğimiz pazarlarımızı korumalıyız. Bu pazarlarda olmamız şart" dedi. "Yeşil Mutabakat’a uyum zorunluluk" Çakır, Yeşil Mutabakat ve karbon ayak izi düzenlemelerine uyumun artık bir tercih değil zorunluluk haline geldiğini ifade ederek, çevresel kriterlere uyum sağlanmaması halinde yalnızca ihracatın değil, yabancı yatırımların da olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulundu. Çakır, firmaların hem Yeşil Mutabakat’a hem de yeni ticari düzenlemelere hızla adapte olması gerektiğini dile getirdi. "Risk alırken iki kez düşünmeliyiz" Ekonomide zorlu bir süreçten geçildiğini belirten Çakır, iş dünyasına temkinli hareket etme çağrısında bulundu. Risk yönetiminin her zamankinden daha önemli olduğunu vurgulayan Çakır, finansmana erişim konusunda yürütülen çalışmalara da değindi. Nefes kredisi çalışmalarının sürdüğünü, yeni kredi paketinin gündemde olduğunu kaydeden Çakır, istihdam ve ihracat odaklı finansman desteklerinin devam ettiğini ve bunların önümüzdeki günlerde duyurulacağını söyledi. Toplantı, meclis üyelerinin sektörel değerlendirmelerinin ardından sona erdi.
Osmaniye Osmaniye’de 2 metrelik dev yayın balığı vatandaşın ilgi odağı oldu Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde balıkçılık yapan Ali Dağlı’nın ağlarına takılan 2 metre boyunda ve 98 kilogram ağırlığındaki yayın balığıyla görenleri hayrete düşürdü. Dev balık, tezgahta sergilenirken vatandaşların yoğun ilgisini çekti. Düziçi ilçesinde balıkçılık yapan Ali Dağlı, Aladağ bölgesinde akşam saatlerinde ağ atan balıkçılar, sabah erken saatlerde ağları toplamaya gitti. Ağlarda 4 adet büyük balık olduğunu fark eden ekip, en büyük balığın 2 metre uzunluğunda ve 98 kilo ağırlığında olduğunu belirledi. Tezgahta sergilenen dev yayın balığı vatandaşların dikkatini çekerken kilogram fiyatının 500 TL’den satışa sunuldu. Daha öncede 137 kilo ağırlığında balık tuttuğunu söyleyen Ali Dağlı, "Görmüş olduğunuz bu balığa yayın balığı derler. Arkadaşlarla birlikte gittik, akşam ağ attık. Sabahleyin ağları çektiğimizde kısmetimizde bu balık varmış. Bu balık 98 kilo ve 2 metre uzunluğunda. Toplamda 3-4 tane büyük balık yakaladık. Birini arkadaşa devrettim, 3 tanesi şu anda bende. En büyüğü de bu. Daha önce 137 kiloluk bir yayın balığı yakalamıştım. Rekoru o zaman kırmıştık. Bu sene henüz o rekoru kıramadık. Balıklar daha yeni yeni hareketlenmeye başladı. İnşallah bundan sonra da gelmeye devam eder. İsteyenlere et halinde, temizlenmiş şekilde veriyoruz. Bu şekilde sade et olarak da alabilirsiniz" diye konuştu.
Kayseri Başkan Gülsoy: "Ocak ayında 140 ülkeye 291 milyon 804 bin dolar ihracat yaptık" Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, TÜİK tarafından paylaşılan ihracat rakamlarını değerlendirdiği açıklamasında; "Ocak ayında 140 ülkeye 291 milyon 804 bin dolar ihracat yaptık" dedi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak Ayı dış ticaret verilerini değerlendiren Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy; "İş dünyası olarak tüm gücümüzle üretim, ihracat ve istihdamın sürdürülebilirliği için olağanüstü mücadele veriyoruz. Bu başarı, alın teriyle üretim yapan sanayicimizin ortak emeğinin bir yansımasıdır. Her şeye rağmen üreten, ülkemiz için rekabet eden, istihdam oluşturan, kent ve ülke ekonomisine değer katan ihracatçı üyelerimize, çalışanlarına ve emeği olan herkese teşekkür ediyorum" dedi. 2026 yılı ocak ayı dış ticaret verilerini değerlendiren Başkan Gülsoy, "Ocak ayında 291 milyon 804 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,94 oranında azalış yaşanmıştır. İthalatımız ise 129 milyon 532 bin dolar olmuştur. Geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 20,82 azalış gerçekleşmiştir. 140 ülkeye Ocak ayında ihracat gerçekleştirdik" diye konuştu. Kayseri’den ihracat gerçekleştirilen ülkeler hakkında da bilgiler veren Gülsoy, "İhracat pazarlarımız; Almanya, ABD, Polonya, İtalya, Avusturya, Irak, Fransa, Fas, Hollanda, Birleşik Krallık’tır" ifadelerini kullandı. Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini de yapan Başkan Gülsoy, "Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği sektörlerden; Elektrik ve Elektronik, Makine ve Aksamları, Halı, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller gibi sektörlerde artış yaşanırken; Demir ve Demir dışı Metaller, Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri, Çelik, Tekstil ve Ham maddeleri gibi sektörlerde azalış gerçekleşmiştir" dedi. "2026 için umut verici bir döneme giriyoruz" 2025 yılının küresel riskler ve ekonomik zorluklarla geride kaldığını hatırlatan Başkan Gülsoy, yeni döneme dair beklentilerini şu sözlerle aktardı; "Ülkemizde enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan maddi sıkılaştırma politikalarından en çok reel sektörümüz etkilenmiştir. Özellikle yüksek faiz oranları ve artan maliyetler, üreticilerimizi zorlamıştır. Finansmana erişim, yaptırımlar, hukuki belirsizlikler, sigorta ve tahsilat risklerinin iş dünyasının önündeki temel engellerdir. Ancak dezenflasyon sürecinde kat edilen mesafe ve Merkez Bankası’nın faiz indirimi yönündeki kararlı adımları, 2026 yılı için umutlarımızı tazelemektedir. İş dünyası olarak beklentimiz, finansman maliyetlerini düşürecek bu indirim sürecinin devam etmesidir." "İhracatçının yükü hafifletilmeli" İhracatçıların küresel rekabet gücünü koruyabilmesi için somut destek adımlarının şart olduğunu vurgulayan Gülsoy, çözüm önerilerini ise; "Pazar kayıplarının önüne geçilmesi ve ihracatçımızın toparlanabilmesi için reeskont kredi hacmindeki artışlar sürdürülmelidir. Bunun yanı sıra, döviz dönüşüm desteği daha sade ve erişilebilir bir yapıya kavuşturulmalı, ihracatçıların döviz gelirini bozdurma zorunluluğu ise tamamen kaldırılarak firmalarımıza hareket alanı açılmalıdır" şeklinde sıraladı. Sürdürülebilir büyüme için teknoloji ve katma değer odaklı üretimin anahtar rol oynadığını belirten Gülsoy; "İşletmelerimizin dijitalleşme ve verimlilik odaklı yeni nesil üretim modellerine yönelmesi artık bir tercih değil, zorunluluktur. Kayseri sanayisi; güçlü üretim altyapısı ve değişime hızlı uyum sağlayan girişimci ruhuyla bu zorlu dönemi aşacak güçtedir. Şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasına öncülük eden tüm ihracatçılarımızı ve ekiplerini yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi.
Kayseri Hacılar Belediyesi ekipleri karla mücadele için sahada Kayseri’nin Hacılar ilçesinde etkili olan kar yağışıyla birlikte ilçe adeta beyaz bir örtüyle kaplandı. Erciyes’in eteklerinde yükselen Hacılar, kış mevsiminde sunduğu eşsiz manzarayla kartpostallık görüntüler oluştururken, Hacılar Belediyesi ekipleri de vatandaşların günlük yaşamının aksamaması için sahadaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan; yaptığı açıklamada kar yağışının rahmet ve bereket olduğuna dikkat çekerek, kışın ilçeye ayrı bir güzellik kattığını ifade etti. Başkan Özdoğan; "Hacılar’ımız kış aylarında bembeyaz örtüsüyle muhteşem bir manzaraya kavuşuyor. Kar, rahmettir, berekettir. Bu güzelliğin hemşehrilerimizin günlük hayatını olumsuz etkilememesi için tüm ekiplerimizle sahadayız" dedi. Kar yağışının başlamasıyla birlikte ilçe genelinde planlanan çalışmaların hızla uygulamaya alındığını belirten Başkan Özdoğan, sahadaki ekip ve ekipman durumuna ilişkin şu bilgileri paylaştı; "Sahada 3 kar küreme ve tuzlama kamyonu, 1 tuzlama kamyonu, 2 greyder, 1 loder, 3 beko-loder ve 4 genel hizmet aracı olmak üzere toplam 14 araç ve 32 personelimizle çalışmalarımız devam ediyor. Önceliğimiz, hemşehrilerimizin güvenli ve sorunsuz bir şekilde günlük hayatlarına devam edebilmesi." Hacılar Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin mahalle araları dahil olmak üzere ilçe genelinde yoğun bir çalışma yürüttüğünü ifade eden Başkan Özdoğan, don ve buzlanmaya karşı özellikle kritik noktalarda tuzlama çalışmalarının sürdürüldüğünü, mahalle içlerinde daha hızlı müdahale edebilmek adına küçük iş makinelerinin de aktif olarak görev yaptığını vurguladı. Kış şartlarının etkisini artırdığı günlerde sürücülere de önemli uyarılarda bulunan Başkan Özdoğan, "Kış lastiği kullanımı büyük önem taşıyor. Hem kendi güvenliğimiz hem de trafikteki diğer vatandaşlarımız için dikkatli ve tedbirli olalım" ifadelerini kullandı. Herhangi bir olumsuzluk yaşanması durumunda vatandaşların belediyeye doğrudan ulaşabileceğini belirten Başkan Özdoğan; "Hemşehrilerimiz 442 37 77 veya 0534 592 48 55 numaralı telefonlardan Hacılar Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğümüze ulaşabilirler." dedi. Başkan Özdoğan açıklamasını, "Kışın ayrı güzel olan Hacılar’ımızda, hem bu eşsiz manzarayı koruyor hem de hemşehrilerimizin huzuru ve güvenliği için sahada çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz" sözleriyle tamamladı.