EKONOMİ - 07 Haziran 2017 Çarşamba 16:25

Ar-Ge Merkezi sayısı hızla artıyor

A
A
A
Ar-Ge Merkezi sayısı hızla artıyor

Türkiye'nin 455'inci Ar-Ge merkezi belgesi, güç elektroniği ve enerji konularında yatırımlarına devam eden Test A.Ş.'ye verildi.

Ar-Ge ve inovasyonun rekabetin vazgeçilmez unsurlarından biri olması, firmaların Ar-Ge yatırımlarını ve Ar-Ge merkezi sayısını hızla artıyor. Uluslararası rekabet açısından yüksek katma değerli üretime ağır vermede Ar-Ge ve inovasyon yatırımları büyük önem taşıyor. Özel sektör firmaları, rekabet koşullarına ayak uydurmak, yeni ürün ve teknolojiler geliştirmek için Ar-Ge yatırımlarını artırıyor. Devlet tarafından Ar-Ge faaliyetlerine bazı destek ve teşvikler verilmesi, Ar-Ge merkezi sayısının hızla artmasında önemli rol oynuyor. Ar-Ge merkezleri için indirim, gelir vergisi stopajı teşviki, sigorta primi desteği, damga vergisi istisnası gibi teşvikler bulunuyor.
Türkiye'nin 455'inci Ar-Ge Merkezi Belgesi, kesintisiz güç kaynakları, GSM, telekomünikasyon, IT sektörü gibi çeşitli alanlarda kullanılan sistemlerin ve ürünlerin üretim ve satış sonrası hizmetleri konusunda faaliyet gösteren Test A.Ş.'ye verildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi belgesi verilmesinden ötürü gururlu olduklarını ifade eden Test A.Ş. CEO’su Moşe Saltiel, ''Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda 455’inci Ar-Ge merkezi belgesini alarak Ar-Ge merkezi olan kurumlar arasında olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Tescom Ar-Ge Merkezi’nde katma değer oluşturan yeni ürünler, teknolojiler ve projeler üretmek için çalışmalarımızı kesintisiz sürdüreceğiz'' dedi.
Arge merkezi sayısı 497’ye ulaştı
Bu yıl Nisan ayı sonunda 453 olan Ar-Ge merkezi sayısı Mayıs ayında verilen belgelerle birlikte 497’ye ulaştı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Nisan 2017 verilerine göre, Ar-Ge merkezlerinin il bazında dağılımında 33 il arasında İstanbul 157 merkezle önde. İstanbul’u 52 merkezle Ankara ve Bursa, 48 merkezle Kocaeli ve 40 merkezle İzmir izliyor. Ar-Ge merkezi olan 33 il arasında en az Ar-Ge merkezine sahip iller Adıyaman, Bolu, Çanakkale, Çorum, Kahramanmaraş, Malatya, Niğde, Samsun, Sivas ve Zonguldak. Bu illerde birer tane Ar-Ge merkezi bulunuyor. Ar-Ge merkezlerinin sektörel dağılımında ise 66 merkezle otomotiv yan sanayi, 55 merkezle makine ve teçhizat imalatı, 38 merkezle yazılım, 31 merkezle bilişim, bilgi ve iletişim teknolojileri öne çıkıyor. Deri teknolojileri, madencilik, perakendecilik, inşaat, ambalaj ve lastik-plastik sektörleri birer Ar-Ge merkezi ile en az Ar-Ge merkezine sahip sektörler olarak göze çarpıyor.Ar-Ge merkezlerinde 34 binin üzerinde personel çalışıyor.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun Büyükşehir, yoldan 2 milyar 748 milyon 885 bin lira tasarruf sağladı Samsun’da, son 4 buçuk yılda 4 bin 379 kilometre yol çalışması gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, uyguladığı yöntemle bugünkü değerle 2 milyar 748 milyon 885 bin lira tasarruf sağladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Hem kısa sürede ömürlük yollar yaptık hem de maddi olarak çok büyük bir rakamın belediyemizin kasasından çıkmasını önledik” dedi. Yatay kalkınmaya büyük önem veren Samsun Büyükşehir Belediyesi, doğudan batıya, kuzeyden güneye bütün şehri yol ağıyla örüyor. Yol yapım çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kendi imkanlarıyla yol yapım dönemini başlattığı 4 buçuk yılda 3 bin 492 kilometresi sathi kaplama, 574 kilometresi beton yol, 313 bin kilometresi sıcak asfalt olmak üzere 4 bin 379 kilometre yol çalışması gerçekleştirdi. 5 bin 200 kilometre yol ağı bulanan Samsun’da rekor yol çalışmasına imza atan Büyükşehir Belediyesi, uyguladığı yöntemle ve sağladığı tasarrufla da örnek oldu. 2 milyar 748 milyon 885 bin lira tasarruf Konkasör tesislerinin sayısını artıran, beton santralleri, sıcak asfalt plentleri kuran, makine parkurunu güçlendiren Büyükşehir Belediyesi 4 bin 379 kilometre yolu kendi ekip ve malzemesi ile gerçekleştirdiği için bugünkü değerle 3 milyar 588 milyon 645 bin liraya mal etti. Büyükşehir Belediyesi, aynı kilometrede yol ihale usulü ile gerçekleştirilseydi, maliyeti bugünkü değerle 6 milyar 337 milyon 531 bin lira olacaktı. Bu çerçevede Büyükşehir Belediyesi, daha kaliteli ve ömürlük yolları daha kısa sürede inşa ederken, hem de uyguladığı yöntemle büyük tasarruf sağladı. “Yol sorununun tamamını çözüyoruz” Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Tüm yol çalışmalarımızı kendi ekip ve ekipmanlarımızla, kendi ürettiğimiz malzemelerle gerçekleştiriyoruz. Biz göreve geldiğimizde bir söz vermiştik, ‘vatandaşımızın yol sorunu kalmayacak’ demiştik. Yol sorununun tamamını çözüyoruz. İhale dönemine kıyasla daha kaliteli, daha ömürlük yollar inşa ettik. Daha kısa sürede tamamladık. Yatay kalkınma noktasında uyguladığımız yöntem örnek bir süreçtir. Hem bu kadar kısa sürede bu kadar ömürlük yollar yaptık hem de maddi olarak çok büyük bir rakamın belediyemizin kasasından çıkmasını önledik” ifadelerine yer verdi.