GÜNDEM - 04 Nisan 2016 Pazartesi 14:09

Araban Ovası'nı kuraklık vurdu

A
A
A
Araban Ovası'nı kuraklık vurdu

Sonbahar, kış ve bahar mevsimlerinin yağışsız geçmesi nedeniyle korku yaşayan Arabanlı çiftçileri, bekledikleri kuraklık vurdu.

Gaziantep'in Araban ilçesinde ve civarındaki ovalarda kış ve bahar mevsimlerinde yağışların mevsim normallerinin çok altında gerçekleşmesi nedeniyle çiftçileri kuraklık korkusu sarmıştı. Araban Ovası'ndaki hububat ekili alanları gazeteciler ile birlikte gezerek konuya ilişkin açıklama yapan Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, sonbahar, kış ve bahar mevsiminde yağışların yetersizliği Araban Ovası'nın yağmursuz, kurak geçmesi nedeniyle yaşanan kuraklık sonunda Arabanlı çiftçileri vurduğunu belirterek,

"Arazilerinde sondaj kuyusu olan bazı çiftçilerimiz maliyeti oldukça yüksek olan yerin yüzlerce metre altından elektrik gücü ile sondaj kuyularından çıkardıkları su ile kendi imkanlarını zorlayarak Araban Ovası'ndaki hububat ürünlerini kurtarmak için sulama yaptıklarını ifade etti. Sarımsak üretimi yapan çiftçilerinde ürünlerini kurutmamak için sondaj kuyularından çıkardıkları su ile sulama yaptıklarını dile getiren Mehmet Doğan, çiftçinin sonbahar, kış ve bahar mevsimlerindeki yağışların yetersizliği kuru tarım yapılan bölgelerdeki buğday ve arpa ekili alanlarda susuzluk nedeniyle derin çatlakların oluştuğu arazilerde ürünlerin kurumaya başlaması sebebiyle arazisinde sondaj bulunan bazı çiftçilerimiz ürünlerini kurutmamak için maliyeti yüksek olan elektrik gücü ile yerin yüzlerce metre altından su çıkararak sulama yapmak zorunda kalan çiftçilerimizin ekonomisine ayrı bir yük oluşturuyor. Bu yıl Araban Ovası'nda yaklaşık 95 bin dönüm buğday, 35 bin dönüm arpa, 35 bin dönüm nohut ve 500 dönüm de mercimek olmak üzere toplam 165 bin 500 dönüm hububat ekili alan var’’ dedi.
Ayrıca Doğan, Araban ovasının yaklaşık 95 bin dönümünde buğday, 35 bin dönümünde arpa, 35 bin dönümünde nohut ve 500 bin dönüm mercimek olmak üzere 165 bin 550 dönümde hububat ekili olduğunu ifade etti. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale 43 ilin geçiş noktasında kış lastiği denetimleri sürüyor: Araçlar tek tek kontrol ediliyor Ulaşımda 43 ilin geçiş noktası "kilit kavşak" Kırıkkale’de, jandarma ekipleri tarafından yolcu ve yük taşımacılığı yapan araçlara yönelik kış lastiği denetimleri yapıldı. Ekipler, sürücü ve yolcuların da GBT’sini kontrol etti. Türkiye genelinde zorunlu kış lastiği uygulaması, her yıl 1 Aralık’ta başlayıp 1 Nisan tarihinde sona eriyor. Denetimlerde, kış lastiği kuralına uymayan sürücülere, 2 bin 568 Türk lirası para cezası uygulanıyor. 2024 itibarıyla yapılacak güncellemelerle de para cezası tutarının artması bekleniyor. Kış lastiği taktırmadan ikinci seferde de uygulamaya takılan sürücünün aracı kanun gereğince trafikten men edilecek. İçişleri Bakanlığı tarafından verilen talimat ile ülke genelinde yolcu ve yük taşımacılığı yapan ticari araçlara yönelik polis ve jandarma ekiplerince kış lastiği denetimleri sürüyor. Kırıkkale İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, 1 Nisan 20024’e kadar devam edecek zorunlu kış lastiği uygulaması çerçevesinde denetim yaptı. 43 ilin geçiş noktasındaki Yahşihan ilçesinde oluşturulan uygulama noktasında araçlar tek tek durduruldu. Kırıkkale-Ankara kara yolu üzerinde yapılan uygulama denetimde tır, kamyon, otobüs ve minibüs gibi ticari araçların lastikleri kontrol edildi. Sürücüler, jandarma personeli tarafından araçlarda kış lastiği takmanın önemi konusunda bilgilendirildi. Öte yandan, araçlar trafik yönünden incelenirken sürücü ve yolcuların da genel bilgi toplama (GBT) kontrolleri yapıldı.