GÜNDEM - 30 Nisan 2016 Cumartesi 20:09

Atatürk Havalimanı, Avrupa’da ikinciliğe koşuyor

A
A
A
Atatürk Havalimanı, Avrupa’da ikinciliğe koşuyor

Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Orhan Birdal, “Atatürk Havalimanı 10 yıl önce Avrupa’da 16’inci sıradaydı. Bugün Atatürk Havalimanı, Londra Heathrow ve Paris’ten sonra Avrupa’nın üçüncü havalimanı oldu. İnşallah 2016 verileri çıktığında yani bu yıl sonunda ikinci havalimanı olacak” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Havayolu Pilotlar Vakfı(PİLVAK) tarafından liseler arası düzenlenen ‘Havacılıkta Gelecek Sizinle Gelecek’ adlı şiir, kompozisyon, resim, fotoğraf ve kısa film yarışmasının finali gerçekleştirildi. Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Başkanlığı’nda düzenlenen törende kendi branşlarında dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi. Ödül törenine Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Orhan Birdal, PİLVAK Başkanı Hüseyin Belpınar, THY Uçuş Eğitim Başkanı Sedat Şekerci ile çok sayıda davetli katıldı.

HAVACILIK SEKTÖRÜNDE CİRO 26,5 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ

Ödül töreninin açılışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Orhan Birdal, Türkiye’deki havacılık sektörünün son yıllarda hızlı bir şekilde geliştiğinin altını çizdi. 2003 yılında havacılık sektörünün toplam cirosunun 2, 2 milyar dolar olduğunu ifade eden Birdal, geçen yıl sonunda bu rakamın 26,5 milyar dolara çıktığını kaydetti.

ATATÜRK HAVALİMANI’NIN AVRUPA’DAKİ BAŞARISINA VURGU

10 yıl önce bu havacılık sektöründe çalışan sayısının 50 bin olduğunu günümüzde ise sayının 120 bine çıktığını dile getiren Birdal, “Türkiye, Nuri Demirağ’ın Vecihi Hürkuş’un başlatmış olduğu havacılık serüvenini daha da ileriye götürmek için, gerçekten dünya ölçeğinde havacılıkta var olduğunu ispat etmek için yoğun gayret sarf ediyor. THY, dünyada 10 yıl önce sayısı bile belli değilken, 20’inci sıranın da altında bir havayolu şirketiyken bugün dünyanın üçüncü, dördüncü havayolu şirketi haline geldi. Atatürk Havalimanı 10 yıl önce Avrupa’da 16’inci sıradaydı. Bugün Atatürk Havalimanı, Londra Heathrow ve Paris’ten sonra Avrupa’nın üçüncü havalimanı oldu. İnşallah 2016 verileri çıktığında yani bu yılsonunda ikinci havalimanı olacak. Bunlar hep büyümenin göstergesidir” ifadelerine yer verdi.

2015’TE 186 MİLYON YOLCU UÇTU

Orhan Birdal, Türkiye’de 2003 yılında uçan yolcu sayısının 33 milyon olduğuna da dikkati çeken Orhan Birdal , “Geçen sene bu 186 milyona çıktı. Aktif çalışan havalimanı sayımız 26’ıydı, havalimanı sayımız bugün 55’e çıktı. Bu rakamlar gerçekten Türkiye’nin havacılıkta ne kadar büyüdüğünü gösteriyor” dedi.
THY Uçuş Eğitim Başkanı Sedat Şekerci de, “Bu insan kaynağını sağlamak için siz gençlerimizin bu sektörü, havacılığı sevmesine, buna gönül vermesine katkıda bulunmak bizim için çok önemli. Bu katkıları da sağlamaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

PİLVAK Başkanı Belpınar da THY Genel Müdürü Temel Kotil ile yaptıkları görüşmede gençleri havacılık sektörüne yönlendirme konusunda çalışma yapma kararı aldıklarını belirtti.

Belpınar, Türkiye genelindeki böyle bir organizasyonu Milli Eğitim Bakanlığıyla müşterek olarak planladıklarını dile getirerek, “Yaklaşık 5 ay süren bir çalışma neticesinde Türkiye’nin 67 ilinde yüzlerce okuldan, yüzlerce yarışmamızın katılımıyla gençlerin hem havacılığımıza hem de Türkiye’nin ihtiyaç duyduğunda, her konuda nasıl canla başla katkı sağladığını görmek bizleri duygulandırdı. Ayrıca eser değerlendirme esnasında gençlerin değil resim, fotoğraf, kısa film; gerçek uçak yapacak istek, yetenek ve kararlılıkta olduğunu görmekten hem pilot hem de emekli asker olarak mutluluk duydum.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından ‘Havacılıkta Gelecek Sizinle Gelecek” isimli şiir, kompozisyon, resim, fotoğraf ve kısa film yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. 

FERHAT YASAK
İSTANBUL

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten partililere tasarruf tedbir uyarısı AK Parti’nin 31. İstişare ve Değerlendirme Kampında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, partililere tasarruf tedbirlerine uyulması gerektiğinin uyarısında bulundu. AK Parti’nin 31. İstişare ve Değerlendirme Kampında seçim değerlendirmesi, genel merkez ve Meclis çalışmalarının yanı sıra eğitim, ekonomi, enerji tarım, adalet, güvenlik ve dış politika konuları da görüşüldü. Edinilen bilgilere göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaptığı sunumda yıl boyunca doğalgaz fiyatlarına zam gelmeyeceğini belirtti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, diğer ülkelerle dengeli siyaset yürüteceklerini İsrail’in Gazze’ye uyguladığı soykırımı, Gazze konusunda Türkiye’nin uluslararası mahkemelerde mücadelesinin devam edeceğini, 1967 sınırlarına ilişkin sunumlar yaptığı öğrenildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, partililerin tasarruf tedbirlerine uymasını istediği ve bu konuda hassas olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Şimşek, yıl sonuna kadar enflasyonun düşeceğini ifade etti. Milli Eğitim Bakanı Tekin’in yaptığı sunumda yeni müfredata ilişkin ve okullardaki kantinde satılan şekerli yiyeceklere ilişkin bir sunum yaptı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise et fiyatlarına ilişkin bir sunum gerçekleştirirken fiyatların yakın zamanda düşüşe geçeceğini vurguladı. Ayrıca AK Parti kampında teşkilatın revize edilmesi ve yeni insan kaynağı için adımlar atılması gündeme geldi. Partiye katılım yollarının çeşitlendirilmesi için yeni isimler ve yüzler siyasete dahil edilecek.
Diyarbakır -ÖZEL) Balkonda başlayan çikolata macerası Diyarbakır’da evinin balkonunda çikolata imalatı yapan aile, talep artınca işletme açarak Fransız mutfağına uzandı. Belçika’dan tedarik edilen hammadde ile müşteriler eşsiz çikolata tadıyor. Diyarbakır’da bir işletmede 5 yıl çalıştıktan sonra ayrılan Gülhan Gül Budak, evinin balkonunda çikolata imalatı yapmaya başladı. Çikolataya talebin yoğun olmasıyla birlikte Budak, kız kardeşi Gülfer Esmer ve Fransız pastacılığı eğitimi alan oğlu Emre ile birlikte Kayapınar ilçesinde “Gül Chocolate” isimli butik kafe açtı. Balkonda başlayan maceranın işletmeye dönüştüğünü söyleyen Gülfer Esmer, yeğeni Emre’nin ustalığını yaptığı işletmede tamamen orijinal Belçika çikolatası kullandıklarını söyledi. Esmer, “Ablam Gülhan daha önce bir firmada çikolata ustası olarak çalışıyordu. Daha sonra oradan ayrılınca evinin balkonunda çikolata yapmaya başladı. Evinin balkonunu resmen çikolata imalathanesine çevirmişti. Bir zaman sonra da imalat yeri açmaya karar verdik. Gül Çikolata isimli yer açtık biz de. Balkonda başlayan bir macera iş yerine dönüştü. Ablamın oğlu Emre de Fransız okulundan gördüğü pasta yapımı ile ilgili eğitimini tamamladıktan sonra mezun oldu. İş yerinde usta olarak başladı” dedi. “Hedefimiz yurtdışı” Şu an birkaç ülkeyle ihracat konusunda temaslarının olduğunu ifade eden Esmer, “Çikolatalarımız tamamen doğal. İçerisinde hiçbir şekilde katkı maddesi bulunmuyor. Belçika çikolatası. Pastalarımızın hepsi Fransız usulü. Diyarbakır’da kolay kolay bulunamaz tarifleri müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz. Her gün bu çeşitlerin üzerine yenisini ekliyoruz. Aynı zamanda yurtdışıyla temaslarımız bulunmakta. Hedefimiz yurtdışında birçok ülkeye ihraç sağlamak. Biz sadece Belçika çikolatası sattığımız için fiyatlarda elimizden geldiğince müşterilerimize yardımcı oluyoruz. Kardan çok insanlarımızın bu çikolataları tatmasını istiyoruz. Çünkü Diyarbakır’da bu kadar kaliteli çikolata yok diyebiliriz” diye konuştu. İmalathanede usta olarak çalışan Emre Gül Budak, hiçbir zaman kaliteden şaşmayıp sürekli Belçika çikolatası üzerine yürüdüklerini belirtti. Budak, “Ben küçüklüğümden beri meraklıydım bu mesleğe. Ailem her zaman beni mühendis olarak büyütme üzerine bir eğitim almamı istedi. Hiçbir zaman da mühendisliğe merakım olmadı. Şansıma ki annem bir pastanede işe başladı. 5 yıl boyunca orada mesleğini sürdürdü ve çikolata ustası olarak ayrıldı. Evimizin minik bir balkonunda kendi işletmemizi kurarak çikolata yapıp satışa sunmaya başladık. Talep artınca yer açmak istedik. Biz de ufak bir butik kafe açmaya karar verdik. Hiçbir zaman kaliteden şaşmayıp sürekli Belçika çikolata üzerine yürüdük” diye konuştu. Çikolatanın yanı sıra Fransız pastacılığı üzerine almış olduğu eğitimle çeşitli pastalar ürettiğini dile getiren Budak, “Eğitimini almış olduğum Fransız pastacılığından sonra da çok güzel ürünler yapmaya başladık. Bunlardan birkaçı; tiramisu, magnolia, san sebastian, victoria sponge kek. Bunların her biri tamamen Fransız pastacılığı üzerine yürütülüyor. Herhangi bir bitkisel yağ kullanmıyoruz. Tamamen tereyağı ile ürünlerimizi yapıyoruz. Zararlı hiçbir gıda maddesi kullanmadan, müşterilerimize en yüksek kalitede, fiyat performans olarak da en düşük aralıkta hizmet sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.