TEKNOLOJİ - 10 Mayıs 2016 Salı 13:42

Atılım Üniversitesi’nin ‘’Hybird Devrim’’i Yale Üniversitesi’ni geride bıraktı

A
A
A
Atılım Üniversitesi’nin ‘’Hybird Devrim’’i Yale Üniversitesi’ni geride bıraktı

Aralarında Amerika’nın Princeton, Yale gibi en iyi üniversitelerinin de bulunduğu ve toplam 28 üniversitenin katıldığı Formula Hybrid SAE Competition Yarışması’na, Türkiye’den katılan ilk ve tek araç olan Hybird Devrim üçüncü oldu.

Atılım Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin bitirme projesi olarak hazırladığı ve adını Türkiye’nin ilk yerli otomobili olan Devrim arabasından alan Hybird Devrim, Amerika’da düzenlenen yarışmada dünyaca ünlü üniversiteleri geride bırakarak üçüncü oldu. Yarışmanın birinciliğini Kanada’dan Victoria Üniversitesi, ikinciliğini ise ABD’den Milwaukee School of Engineering aldı. SAE (Society of Automotive Engineering) tarafından 2-5 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen yarışmada toplam 28 takım, ABD’nin New Hampshire eyaletinde bulunan New Hampshire Motor Speedway pistinde yarıştılar.

‘’TAMAMEN ÜNİVERSİTE DESTEKLİ BİR ÇALIŞMA’’
Atılım Üniversitesi öğrencilerinin ürettikleri elektrikle çalışan ve saatte 130 kilometre hızı aşan Hybird Devrim’in tamamen üniversite destekli çalışma olduğunu belirten Atılım Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Demir Bayka, “Dünyanın birçok üst düzey üniversiteleri arasından sıyrılıp üçüncü olduk. Bu yarışma sadece pistte hız yapıp tur atmak değil. Piste çıkabilmek demek IEEE ve SAE gibi kuruluşların hakemlerinden ve Fiat Chrysler Automotive, General Motors, Ford gibi şirketlerin mühendislerinden teknik olarak geçebilmektir” dedi.

21 kişiden oluşan Hybridteam Takımı’nın Lideri Anıl Atay ise çok mutlu olduklarını belirterek, aracın teknik özellikleri hakkında şu bilgileri verdi: “Bilgisayar üzerinde 3 boyutlu modelleme yaparak aracın temellerini attık. Ardından bütün parçalarımızı orijinal boyutunda çizerek bilgisayar üzerinde yerleşimi yapıldı ve birbirleriyle olan uyumu desteklendi. Buna göre de imalata başladık. Bilgisayar programının ve 3 boyutlu modellemenin bize en büyük faydası elektrik motoru ve içten yanmalı motor arasındaki bağlantı ve optimizasyon sisteminin uygunluğunu ölçüpgerekli analizleri yaparak şase üzerine gelen yüklerin analizini yaptık. Bu şekilde aracımızı gerçekleştirdik” 

Yarışmaya; Princeton, Yale, Georgia Technology University of Waterloo gibi dünya çapında isim yapmış üniversitelerin yanı sıra, mühendislik ve otomotiv alanında önemli çalışmaları olan University of Michigan-Ann Arbor, North Carolina State University, University of Victoria, University of Idaho, Rensselaer Polytechnic Institute, Tufts University, Illinois Institute of Technology, University of Illinois-Urbana Champaign, Boston University, University of Vermont ve Rochester Institute of Technology gibi okullar da katıldı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Türkiye onu yoldan geçenlere bahçesinden ikram ettiği meyvelerle tanıdı, bugün acı haber geldi Isparta’nın Sav beldesinde "Hayır Bahçesi" ile tanınan ve yetiştirdiği ürünleri ücretsiz dağıtan 85 yaşındaki hayırsever İbrahim Çakmakçı, evinin bahçe girişine beton döktüğü sırada aniden fenalaşarak hayatını kaybetti. Olay, akşam saatlerinde Isparta’nın Sav beldesinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, "Hayır Bahçesi" olarak bilinen alanda yetiştirdiği ürünleri vatandaşlara ücretsiz olarak ikram eden 85 yaşındaki İbrahim Çakmakçı, ziyaretçiler rahat girip çıksın diye bahçesinin girişine beton döktüğü sırada aniden fenalaşarak yere yığıldı. Olayı gören çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde Çakmakçı’nın hayatını kaybettiği belirlendi. Olay yerinde yapılan incelemelerin ardından Çakmakçı’nın cansız bedeni hastaneye kaldırıldı. İlk belirlemelere göre ölümün doğal nedenlerden kaynaklandığı değerlendirilirken, kesin ölüm nedeni yapılacak otopsinin ardından netlik kazanacak. 30 yıl boyunca yoldan geçen herkes onun bahçesinde payını aldı Öte yandan Çakmakçı, 15 yıl önce trafik kazasında hayatını kaybeden eşiyle birlikte kurduğu ‘Hayır Bahçesi’nde, yaklaşık 30 yıldır yetiştirdiği meyve ve sebzeleri yoldan geçenler ile ziyaretçilerle ücretsiz olarak paylaşıyordu. Kısa sürede sosyal medyada büyük ilgi gören İbrahim dedenin bu yılki tek hedefi ise bahçesinin yıllık 5 bin ziyaretçiye ulaşmasıydı. Acı haberi alan İbrahim Çakmakçı’nın sevenleri ise bölgede büyük üzüntü oluşturdu.