KÜLTÜR SANAT - 17 Ağustos 2018 Cuma 09:54

Avrasya Kurultayı, Kastamonu’da gerçekleştirildi

A
A
A
Avrasya Kurultayı, Kastamonu’da gerçekleştirildi

2018 Kastamonu Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Kastamonu’da Avrasya Kurultayı gerçekleştirildi. Kurultayda, Kastamonu’da sağlık ve kalkınma adına İbn-i Sina Enstitüsünün kurulması kararlaştırıldı.

Türk Dünyası Koordinasyon Vakfı (TÜKOV), Türkiye-Hollanda Sağlık Vakfı ile Moral Vakfı tarafından 2018 Kastamonu Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Kastamonu’da Avrasya Kurultayı yapıldı. 

Bilgehan Bilgili Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen kurultayda konuşan Türk Dünyası Koordinasyon Vakfı (TÜKOV) Başkanı Şahin Çokyaman, Avrasya Kurultayı Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedefleri 2030 ve Bölgesel Kalkınma Temalı, İbn-i Sina’nın doğumunun 1037’nci yılı anısına Türk Dünyası Koordinasyon Vakfı, Türkiye Hollanda Sağlık Vakfı ve Moral Vakfı tarafından Kastamonu’da sağlık ve kalkınma adına İbn-i Sina Enstitüsünün kurulacağını açıkladı. 

TÜKOV Başkanı Şahin Çokyaman, İbn-i Sina Enstitüsü için Kastamonu Üniversitesini seçmenin sebeplerinin en iyi üniversitelerden biri olmasından dolayı olduğunu belirterek, “3 vakıf bir araya gelerek, aylardır gece gündüz çalıştık ve bugünlere kadar geldik. Türk Dünyası Koordinasyon Vakfı olarak bu işin koordinasyonunu üstlendiğimiz için çok mutluyuz” dedi. 

“Enstitünün kuruluş tarihine 1037 olarak yazılacak” 

Türkiye-Hollanda Sağlık Vakfı Başkanı Gerontolog Dr. Kemal Aydın ise, “Bugün burada olmamızın sebebi İbn-i Sina’dır. İbn-i Sina’ya 1037 yıl sonra Kastamonu Üniversitesi’nde sahip çıkarak vefamızı göstereceğiz. Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu’ya yakışan İbn-i Sina’yı 1037’nci yılında anmak. Enstitünün kuruluş tarihine 1037 olarak yazılacak. Onun vefatı, yeni İbn-i Sina’ların yetişmesinin temelinin atıldığı an olacak” diye konuştu. 

Kastamonu’da önümüzdeki günlerde göçmen yaşlılar konusunda bir toplandı yapmayı planladıklarını söyleyen Dr. Kemal Aydın, “Çünkü Kastamonu, zamanında en fazla göç veren bir ilimiz. Kastamonu, 1 milyona yakın dışarıya göç vermiştir. Avrupa’da da 25 milyon insan var. Avrupa’da da Müslüman olarak 5 milyon göçmen yaşlı nüfus bulunuyor. Bu da yine İbn-i Sina Enstitüsünün konusudur. İnşallah Kastamonu Üniversitesi ile İbn-i Sina Enstitüsü işbirliğinde bu konu ele alınacak” şeklinde konuştu. 

İbn-i Sina Enstitüsü’nün kuruluşu için Kastamonu’da bir yer arayışlarının olduğunu söyleyen Dr. Aydın, “D8 Araştırma Merkezinin Kastamonu Üniversitesi bünyesinde kurulması için çaba sarf ediyoruz. Bu yönde rapor hazırlanması için yetkilileri üniversitemizi ve kampüsü gezdirdik. Bu araştırma merkezinde genetik, Alzheimer, halk sağlığı, helal gıda, terapi gibi birçok konu araştırılacak. D8 ülkelerinin 1 milyardan fazla nüfusu bulunuyor. Biz de burada bu ülkelerin Ar-Ge’sini, araştırmasını yapmak istiyoruz. İnşallah bunun için çalışmalarımız sürüyor” ifadelerini kullandı. 

“Şefkat konusunu proje haline getirdik ve Moral Köyü oluşturduk” 

Moral Vakfı Başkanı Rıza Deniz de, şefkat konusunu proje haline getirdiklerini ve Moral Köyü oluşturmak için proje hazırladıklarını belirterek, “Biz, bildiğimizi yapmıyoruz, yapmak istediğimizi yapamıyoruz. Biz, namazı biliyoruz ama yapmaya gelince yapmıyoruz. Bizler, bunun farkına nasıl varacağız. Bunu nasıl fark edeceğiz. Bilmemiz gereken bu konuları nasıl farkına varıp, ne zaman yapmaya başlayacağız. Bu konuyu akademisyenler görüşüp önce aile modelini geliştirdik. Önce insanın, ferdin ve ailenin, toplumun nasıl mutlu olacağı, nelerle mutlu olacağını ele alacağız. Ama bizler, bunu ilmi ve iman olarak nasıl farkına varmalıyız konusunu görüşüyoruz. Bu konuda Dr. Kemal Aydın beyin çalışmalarını duyduk ve bizlere ziyarete geldiler. Şahin başkanımız ile tanıştık ve bu konuları enine boyuna ele aldık. Nasıl sağlıklı bir toplum oluşturabiliriz konusunu bizler de ele aldık. Uzun yıllar üzerinde çalıştığımız Moral Köyü diye bir proje hazırladık. Bu projede asıl amacımız bir ailenin geleceğini, bir yaşlının nasıl mutlu olacağını Kur’an-ı Kerim’de nasıl anlatıldıysa bu şekilde yapmak olacak. İmanı konularda aile nasıl mutlu olur. Bu yüzden şefkat konusunu proje haline getirdik. İnşallah bu projeyi hayata geçireceğiz” dedi. 

“Gönlünü açmış bir üniversite olmaktan mutluluk duyuyoruz” 

Kastamonu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Rafet Özkan ise, “Kastamonu Üniversitesi yenilikçi bir üniversite olarak vizyonunu devam ettiriyor. Özellikle Türk Dünyası başta olmak üzere, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Endonezya, Malezya, Arjantin, Portekiz, ABD, Filipinler’e kadar dünyanın birçok ülkeden 96 üniversite ile birlikte ortak çalışmalar yapan bir üniversiteyiz. Aynı zamanda bu üniversiteler ile öğretim görevlisi ve öğrenci değişimi yapmaktayız. Ayrıca 84 üniversite ile Farabi çalışmalarımız sürüyor. Avrupa’nın 16 ülkesinde Erasmus-Plus çalışmaları doğrultusunda bilimsel faaliyetlerimiz devam ediyor. Bunlarla birlikte Mevlana programını Türkiye’de en aktif uygulayan bir üniversiteyiz. Özellikle Filipinler, Malezya, Kırgızistan, Azerbaycan gibi pek çok ülkedeki projelerimizi sürdürüyoruz. 2017-2018 yılı itibariyle 30 binin üzerinde öğrenciye sahibiz. Gönlünü açmış, kapılarını açmış bir üniversite olmaktan mutluluk duyuyoruz. Biz sadece üniversite olarak bilgiyi geliştirmenin ötesinde, sanayi işbirliklerinin ötesinde, insani değerlerin, ahlaki değerlerin, erdemlerin gelişmesi önemli olduğunun bilincinde faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bu Avrasya Kurultayı’nda alınacak kararlarda üniversitemizin üzerine düşen her görev olursa, bunu da memnuniyetle yapacağız ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı. 
Konuşmaların ardından Bilim, Teknoloji ve Medeniyet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Salım Alhassan ve D8 Ekonomik İşbirliği Asemblesi Genel Sekreteri Dato Ku Jaafar Ku Shaari’nin de katılımıyla Avrasya Kurultayı gerçekleştirildi. Kurultayda, katılımcılar kendi alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi.  

Vedat Yunus İkizoğlu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun İlkadım’da sıcak asfalt çalışmaları Samsun’un İlkadım Belediyesi, ilçe genelinde sürdürülebilir konfor ve güvenli yollar için sıcak asfalt çalışmalarına devam ediyor. İlkadım Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, ilçe genelinde yol yapım, bakım ve onarım çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Ekipler, sürücülerin ve yayaların daha konforlu ve güvenli ulaşımı için ilçenin farklı noktalarında sıcak asfalt serim çalışmalarını devam ettiriyor. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, "İlçemizin ulaşım altyapısını güçlendirmek için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi. İlçe merkezinde cadde ve sokaklara yapılan sıcak asfalt kaplamalarının daha dayanıklı ve uzun ömürlü olduğunu söyleyen Başkan İhsan Kurnaz, "İlçemizde ulaşım konforunu artırmak için çalışmalarımız devam ediyor. İlçe merkezimizde sokaklara teknik standartlara uygun sıcak asfalt kaplama uygulamalarımızı sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızdan ve muhtarlarımızdan gelen talepler ile ekiplerimizin tespitleri doğrultusunda, bozulan ve tamirat gerektiren yollarımızda çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. İlkadım’da sürücülerin ve yayaların daha konforlu, daha güvenli ve daha estetik yollarda ulaşımlarını sağlayabilmeleri için ekiplerimiz sahada. Yol yapım, bakım ve onarım çalışmalarımıza, ilçemizin ulaşım altyapısını güçlendirmeye belirlenen program dahilinde devam edeceğiz" diye konuştu.
Muğla Fethiye Ölüdeniz’e 328 Milyonluk yatırımın çalışmaları sürüyor Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Fethiye-Ölüdeniz bölgesinde başlattığı yol, altyapı ve düzenleme çalışmaları mahallelerde büyük bir dönüşüme neden oluyor. Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği yatırımlar hem ulaşım güvenliğini artırıyor, hem de bölgenin turizm potansiyeline katkı sağlıyor. Mahalle muhtarları ve vatandaşlar, çalışmalardan duydukları memnuniyeti ifade ederek Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’a teşekkür etti. Çalışmalar devam ediyor Tamamlanan 1. etap Patlangıç-Ovacık ve 3. etap Hisarönü-Ölüdeniz’in ardından 2. Etap Ovacık-Şehir içi güzergâhı ile 4. etap Ölüdeniz-Kayaköy yolunda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Genel proje kapsamında 11 bin metre sıcak asfalt serimi, 4 bin 200 metre içme suyu hattı, 7 bin metre yağmursuyu hattı ve 4 bin 500 metre çelik otokorkuluk yapımı yer alıyor. Ölüdeniz Mahallesi Muhtarı Kaya Kaya, "Muğla Büyükşehir Belediyemizin yatırımları kapsamında ikinci ve dördüncü etaba geldik. Birinci ve üçüncü etabı bitirmiştik daha öncesinde, 2025’in ilk yarısında. Şimdi 2025’in ikinci yarısında ikinci ve dördüncü etabı tamamlıyoruz. Şu anda Atatürk Caddesi’ndeyiz, Ölüdeniz Mahallesi Atatürk Caddesi. Bu kapsamda şu anda kaldırım çalışmaları, yeni dolmuş durakları cepleri ve yağmur suyu drenaj kanalları ve bununla birlikte Aydem’in de çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda sıcak asfalt ve MUSKİ’nin birlikte çalışmasıyla yağmur suyu direneş kanalları dediğim gibi ve içme suyu isale hatları da yenileniyor. Ölüdeniz gerçekten burası turizme açılan bir pencere ve geç kalınmış bir yatırımlardı. Ahmet Başkanımız gelirle gelmez hemen el attı ve buranın önemini bize hissettirdi zaten. Şu anda 2025 yılında buraya gelen misafirlerimiz, 2026 yılında tekrar geldiklerinde burayı artık tanıyamayacaklar, çok güzel bir şehir haline geldi" diye konuştu. Kayaköy Mahallesi Muhtarı Şenol Öztürk, "Yolumuz çok bozuktu, çok kötü ve dardı. Tabi burası turizm bölgesi bir yer olduğu için çok trafik yazın, özellikle okullar tatil olduğu zaman çok bir yoğunluk oluyordu burada. Araçlar çok zor gelip geçiyordu. Bu vesileyle biz tabi başvurularımızı yaptık. Sağolsun Büyükşehir Belediye Başkanımız başta Ahmet Aras olmak üzere tüm Büyükşehir ekipleri geldiler burada çalışma yaptılar. Yollarımızı kontrol ettiler. Dediler mutlarım en kısa zamanda biz bu yolu sıcak asfaltta çevireceğiz dediler. Sağolsunlar onlar da bizi kırmadılar. Şu anda yolumuz başladı" dedi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığında görevli İnşaat Mühendisi Hasan Kırtaş, "Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak Fethiye-Özdeniz yolunda başlattığımız toplam 328 milyon liralık yatırımımızın çalışmalarına devam ediyoruz. Dört etap olarak planladığımız çalışmalarımızın birinci ve üçüncü etabını tamamladık. İkinci etap olan Ovacık Belediyesi’nde ve dördüncü etap olan Kayaköy yolunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Proje kapsamında 11 bin metre sıcak asfalt, 4 bin 200 metre içme suyu, 7 bin metre yağmur suyu hattı ve 4 bin 500 metre çelik otokorkuluk yapımı yer alıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Aras’ın güvenli ve konforlu bir kent oluşturma vizyonu doğrultusunda projelerimizi hayata geçirmeye devam ediyoruz" dedi. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Fethiye-Ölüdeniz hattında sürdürülen yol ve çevre düzenleme çalışmalarıyla bölgenin hem ulaşım güvenliğini artırdıklarını, hem de turizm potansiyelini güçlendirdiklerini açıkladı. Amaçlarının mahallelerin ihtiyaçlarını hızla karşılamak, Fethiye ve Ölüdeniz’de yaşam kalitesini yükseltmek ve bölgenin değerine değer katmak olduğunu belirten Başkan Aras, Muğla’nın her köşesine eşit, güçlü ve sürdürülebilir hizmet ulaştırmaya devam edeceklerini belirtti.
Van Doç. Dr. Alkan: "Önümüzdeki 10 yıl içinde orta büyüklükte bir deprem beklentisi göz ardı edilmemelidir" Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, Tuşba ilçesinde meydana gelen depremin deformasyonun sürdüğünü belirterek, "Önümüzdeki 10 yıl içinde orta büyüklükte bir deprem beklentisinin göz ardı edilmemesi gerektiğini gösteriyor" dedi. Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Derebey Mahallesi merkezli 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD’ın verilerine göre sarsıntı dün saat 22.17’de, yerin 6.11 kilometre derinliğinde kaydedildi. Deprem Van merkez başta olmak üzere çevre ilçelerde de hissedildi. Depremle ilgili değerlendirmelerde bulunan Van Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, depremin derinliği ve odak mekanizmasının önemli işaretler verdiğini belirtti. Farklı kurumların çözümlerine göre depremin 13-17 kilometre derinlikler arasında hesaplandığını ifade ederek, bu özelliklerin bölgedeki tektonik sıkışmanın ve deformasyonun devam ettiğini söyledi. Doç. Dr. Alkan, "Bu derinlik ve mekanizma bize bölgenin hâlâ stres biriktirdiğini, kuzey-güney yönlü sıkışmanın sürdüğünü gösteriyor. Bu nedenle önümüzdeki 10 yıl içinde orta büyüklükte bir deprem beklentisi göz ardı edilmemelidir" diye konuştu. "Beklenti içinde olunan bir bölgede yaşanmış olması dikkat çekiyor" Şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta gerçekleşen bu depremin, küçük-orta büyüklükte sınıflandırılabilecek bir sarsıntı olarak değerlendirildiğini ifade eden Alkan, "Depremin odak mekanizması ve moment tensörü çözümlerine baktığımızda, dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta ortaya çıkıyor. İlki, depremin doğrultu atımlı bir mekanizmaya sahip olması; ikincisi ise normalden daha derin bir odakta meydana gelmesi. Andilli, AFAD, NEIC, USGS ve EMSC gibi farklı kuruluşların çözümlerine bakıldığında, deprem derinliklerinin 13-17 kilometre arasında hesaplandığı görülüyor. Her ne kadar bu deprem küçük ölçekte olsa da verdiği işaretler bakımından önemli. Van Gölü’nün doğusunda, Van’ın hemen kuzeyinde olması nedeniyle beklenti içinde olunan bir bölgede yaşanmış olması dikkat çekiyor. Bölgenin genel tektoniği incelendiğinde, kuzey-güney yönlü bir bindirme sistemi ve bölgede hâkim olan sıkışma hareketi mevcut. Ayrıca, doğudan Hoy civarından Van il merkezine kadar uzanan çok sayıda fay ve fay zonu bulunuyor. Zaman zaman orta ve orta-büyük depremler üretebilen bu fay hatlarıyla ilişkili bir aktivite olabileceği değerlendiriliyor" şeklinde konuştu. "Uygun yapılaşma konusunda önlemlerin alınması büyük önem taşıyor" Depremin konumuna bakıldığında MTA’nın aktif fay haritasında herhangi bir fayın üzerinde görünmemesine rağmen bu bölgede sıkışma, deformasyon ve stres birikiminin devam ettiğinin anlaşıldığına dikkat çeken Alkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu durum, bölgenin deprem potansiyelinin sürdüğüne işaret ediyor ve dikkatli olunması gerektiğini gösteriyor. Son bir ayın deprem aktivitesine bakıldığında, ana şokun çevresinde kuzeydoğu-güneybatı yönlü küçük depremlerin yoğunlaştığı görülüyor. Depremin özellikle Tuşba ve İpekyolu’nun kuzeyinde (İskele Mahallesi civar) daha fazla hissedilmesinin nedeni ise bölgedeki göl çökelleri, kalın alüvyonlar ve yumuşak zeminlerin deprem enerjisini büyüterek yüzeye iletmesi. Bu tür jeolojik birimler, deprem dalgalarının süresinin ve şiddetinin artmasına neden oluyor. Vatandaşların depremin beklenenden daha uzun sürdüğünü hissetmesinin temel nedeni bu zemin özellikleri. Bu nedenle bölgede yapı güvenliği ve zemin şartlarına uygun yapılaşma konusunda önlemlerin alınması büyük önem taşıyor."
Ağrı Ağrı Valisi Koç: "Devletin gücü ve kararlılığı her şartta sahadadır Kasım ayı güvenlik raporunu açıklayan Ağrı Valisi Mustafa Koç, suçla mücadelenin tüm birimlerin eşgüdümüyle kesintisiz sürdüğünü belirterek il genelindeki operasyonlara dair son verileri paylaştı. Ağrı Valisi Mustafa Koç, Kasım ayına ilişkin asayiş ve güvenlik verilerini kamuoyuyla paylaştı. İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Fatih Cemal Kiper ve İl Emniyet Müdürü Göksel Önder’in de katıldığı toplantıda Koç, her bir vatandaşın kendisini güvende ve değerli hissettiği bir şehir hedefi doğrultusunda çalışmaların kararlılıkla sürdüğünü belirterek, "Suç ve suçluyla mücadelede devletimizin gücü sahada en güçlü şekilde hissedilmekte; terörle, uyuşturucuyla, kaçakçılıkla ve her türlü asayiş sorunuyla mücadelemiz taviz vermeden devam etmektedir" dedi. Vali Koç’un paylaştığı verilere göre, Kasım ayında kişilere karşı işlenen suçlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 oranında azalma yaşandı. 242 olayın yüzde 99’u aydınlatıldı. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda ise yüzde 32 düşüş görülürken, 34 olayın yüzde 89’u çözüme kavuşturuldu. Ayrıca aranan 48 kişi yakalanarak adli mercilere teslim edildi. Terörle mücadele kapsamında 2025 yılı Kasım ayında il genelinde 40 operasyon düzenlendi. Bir terörist yakalanarak etkisiz hale getirildi, 3 kişi gözaltına alındı, 2 kişi tutuklandı. FETÖ, DEAŞ ve DHKP-C’ye yönelik 2 operasyonda da işlem yapıldığı bildirildi. Kaçakçılık ve organize suçlarla mücadelede ay boyunca 3 operasyon düzenlendi. 6 kişi gözaltına alınırken, 2 kişi tutuklandı, 1 kişi adli kontrolle serbest bırakıldı. Ruhsatsız silah ve silah kaçakçılığına yönelik çalışmalarda 20 silah ele geçirilirken, 39 kişi hakkında adli işlem yapıldı. Uyuşturucuyla mücadele çalışmalarına ilişkin bilgi veren Koç, "Kasım ayında 11 operasyon gerçekleştirdik, 49 olaya müdahale ettik. 16 kişi hakkında işlem yapıldı, bunlardan 15’i tutuklandı" dedi. Operasyonlarda 5 kilo 722 gram esrar, 55 gram afyon, 2 gram bonzai, 11 kilo 154 gram skunk ve 209 sentetik hap ile piyasa değeri 2 milyar 406 milyon TL olan 802 kilo metamfetamin ele geçirildi. Siber suçlarla mücadelede 47 olaya müdahale edilerek detaylı inceleme yapıldı. Terör bağlantılı 17 hesap, çeşitli suçlarda kullanılan 30 hesap tespit edildi ve 28 kişi hakkında adli işlem gerçekleştirildi. Trafik güvenliği kapsamında Kasım ayında 57 bin 581 araç denetlendi. Kurallara uymadığı belirlenen 6 bin 377 araca idari işlem uygulandı. Meydana gelen 84 trafik kazasında 157 kişi yaralandı, 1 kişi hayatını kaybetti. Düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığıyla mücadelede 19 operasyon yapıldı. Bu operasyonlarda 14 kişi tutuklanırken, 6 kişi adli kontrolle serbest bırakıldı ve 10 araca el konuldu. Hudut birliklerince 1.042 düzensiz göçmenin ülkeye girişinin engellendiği bildirildi. İldeki 4 Mobil Göç Noktası’nda 16 bin 544 kişi sorgulanırken, 128 düzensiz göçmen tespit edildi. Vali Koç, açıklamasının sonunda, "Hedefimiz vatandaşlarımızın güvenli, huzurlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesidir. Kamu kurumlarımız ve hemşehrilerimizin desteğiyle ilimizin güvenliğini, huzurunu ve refahını güçlendirmeye devam ediyoruz. Daha yaşanabilir, daha güvenli ve daha güçlü bir Ağrı için çalışmalarımızı azim ve kararlılıkla sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.