KÜLTÜR SANAT - 17 Ağustos 2018 Cuma 09:54

Avrasya Kurultayı, Kastamonu’da gerçekleştirildi

A
A
A
Avrasya Kurultayı, Kastamonu’da gerçekleştirildi

2018 Kastamonu Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Kastamonu’da Avrasya Kurultayı gerçekleştirildi. Kurultayda, Kastamonu’da sağlık ve kalkınma adına İbn-i Sina Enstitüsünün kurulması kararlaştırıldı.

Türk Dünyası Koordinasyon Vakfı (TÜKOV), Türkiye-Hollanda Sağlık Vakfı ile Moral Vakfı tarafından 2018 Kastamonu Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Kastamonu’da Avrasya Kurultayı yapıldı. 

Bilgehan Bilgili Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen kurultayda konuşan Türk Dünyası Koordinasyon Vakfı (TÜKOV) Başkanı Şahin Çokyaman, Avrasya Kurultayı Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedefleri 2030 ve Bölgesel Kalkınma Temalı, İbn-i Sina’nın doğumunun 1037’nci yılı anısına Türk Dünyası Koordinasyon Vakfı, Türkiye Hollanda Sağlık Vakfı ve Moral Vakfı tarafından Kastamonu’da sağlık ve kalkınma adına İbn-i Sina Enstitüsünün kurulacağını açıkladı. 

TÜKOV Başkanı Şahin Çokyaman, İbn-i Sina Enstitüsü için Kastamonu Üniversitesini seçmenin sebeplerinin en iyi üniversitelerden biri olmasından dolayı olduğunu belirterek, “3 vakıf bir araya gelerek, aylardır gece gündüz çalıştık ve bugünlere kadar geldik. Türk Dünyası Koordinasyon Vakfı olarak bu işin koordinasyonunu üstlendiğimiz için çok mutluyuz” dedi. 

“Enstitünün kuruluş tarihine 1037 olarak yazılacak” 

Türkiye-Hollanda Sağlık Vakfı Başkanı Gerontolog Dr. Kemal Aydın ise, “Bugün burada olmamızın sebebi İbn-i Sina’dır. İbn-i Sina’ya 1037 yıl sonra Kastamonu Üniversitesi’nde sahip çıkarak vefamızı göstereceğiz. Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu’ya yakışan İbn-i Sina’yı 1037’nci yılında anmak. Enstitünün kuruluş tarihine 1037 olarak yazılacak. Onun vefatı, yeni İbn-i Sina’ların yetişmesinin temelinin atıldığı an olacak” diye konuştu. 

Kastamonu’da önümüzdeki günlerde göçmen yaşlılar konusunda bir toplandı yapmayı planladıklarını söyleyen Dr. Kemal Aydın, “Çünkü Kastamonu, zamanında en fazla göç veren bir ilimiz. Kastamonu, 1 milyona yakın dışarıya göç vermiştir. Avrupa’da da 25 milyon insan var. Avrupa’da da Müslüman olarak 5 milyon göçmen yaşlı nüfus bulunuyor. Bu da yine İbn-i Sina Enstitüsünün konusudur. İnşallah Kastamonu Üniversitesi ile İbn-i Sina Enstitüsü işbirliğinde bu konu ele alınacak” şeklinde konuştu. 

İbn-i Sina Enstitüsü’nün kuruluşu için Kastamonu’da bir yer arayışlarının olduğunu söyleyen Dr. Aydın, “D8 Araştırma Merkezinin Kastamonu Üniversitesi bünyesinde kurulması için çaba sarf ediyoruz. Bu yönde rapor hazırlanması için yetkilileri üniversitemizi ve kampüsü gezdirdik. Bu araştırma merkezinde genetik, Alzheimer, halk sağlığı, helal gıda, terapi gibi birçok konu araştırılacak. D8 ülkelerinin 1 milyardan fazla nüfusu bulunuyor. Biz de burada bu ülkelerin Ar-Ge’sini, araştırmasını yapmak istiyoruz. İnşallah bunun için çalışmalarımız sürüyor” ifadelerini kullandı. 

“Şefkat konusunu proje haline getirdik ve Moral Köyü oluşturduk” 

Moral Vakfı Başkanı Rıza Deniz de, şefkat konusunu proje haline getirdiklerini ve Moral Köyü oluşturmak için proje hazırladıklarını belirterek, “Biz, bildiğimizi yapmıyoruz, yapmak istediğimizi yapamıyoruz. Biz, namazı biliyoruz ama yapmaya gelince yapmıyoruz. Bizler, bunun farkına nasıl varacağız. Bunu nasıl fark edeceğiz. Bilmemiz gereken bu konuları nasıl farkına varıp, ne zaman yapmaya başlayacağız. Bu konuyu akademisyenler görüşüp önce aile modelini geliştirdik. Önce insanın, ferdin ve ailenin, toplumun nasıl mutlu olacağı, nelerle mutlu olacağını ele alacağız. Ama bizler, bunu ilmi ve iman olarak nasıl farkına varmalıyız konusunu görüşüyoruz. Bu konuda Dr. Kemal Aydın beyin çalışmalarını duyduk ve bizlere ziyarete geldiler. Şahin başkanımız ile tanıştık ve bu konuları enine boyuna ele aldık. Nasıl sağlıklı bir toplum oluşturabiliriz konusunu bizler de ele aldık. Uzun yıllar üzerinde çalıştığımız Moral Köyü diye bir proje hazırladık. Bu projede asıl amacımız bir ailenin geleceğini, bir yaşlının nasıl mutlu olacağını Kur’an-ı Kerim’de nasıl anlatıldıysa bu şekilde yapmak olacak. İmanı konularda aile nasıl mutlu olur. Bu yüzden şefkat konusunu proje haline getirdik. İnşallah bu projeyi hayata geçireceğiz” dedi. 

“Gönlünü açmış bir üniversite olmaktan mutluluk duyuyoruz” 

Kastamonu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Rafet Özkan ise, “Kastamonu Üniversitesi yenilikçi bir üniversite olarak vizyonunu devam ettiriyor. Özellikle Türk Dünyası başta olmak üzere, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Endonezya, Malezya, Arjantin, Portekiz, ABD, Filipinler’e kadar dünyanın birçok ülkeden 96 üniversite ile birlikte ortak çalışmalar yapan bir üniversiteyiz. Aynı zamanda bu üniversiteler ile öğretim görevlisi ve öğrenci değişimi yapmaktayız. Ayrıca 84 üniversite ile Farabi çalışmalarımız sürüyor. Avrupa’nın 16 ülkesinde Erasmus-Plus çalışmaları doğrultusunda bilimsel faaliyetlerimiz devam ediyor. Bunlarla birlikte Mevlana programını Türkiye’de en aktif uygulayan bir üniversiteyiz. Özellikle Filipinler, Malezya, Kırgızistan, Azerbaycan gibi pek çok ülkedeki projelerimizi sürdürüyoruz. 2017-2018 yılı itibariyle 30 binin üzerinde öğrenciye sahibiz. Gönlünü açmış, kapılarını açmış bir üniversite olmaktan mutluluk duyuyoruz. Biz sadece üniversite olarak bilgiyi geliştirmenin ötesinde, sanayi işbirliklerinin ötesinde, insani değerlerin, ahlaki değerlerin, erdemlerin gelişmesi önemli olduğunun bilincinde faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bu Avrasya Kurultayı’nda alınacak kararlarda üniversitemizin üzerine düşen her görev olursa, bunu da memnuniyetle yapacağız ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı. 
Konuşmaların ardından Bilim, Teknoloji ve Medeniyet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Salım Alhassan ve D8 Ekonomik İşbirliği Asemblesi Genel Sekreteri Dato Ku Jaafar Ku Shaari’nin de katılımıyla Avrasya Kurultayı gerçekleştirildi. Kurultayda, katılımcılar kendi alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi.  

Vedat Yunus İkizoğlu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Yılbaşı gecesi Mersin’de güvenlik ve sağlık seferberliği Mersin genelinde yılbaşı dolayısıyla alınan güvenlik, sağlık ve denetim tedbirleri kapsamında kamu kurumları tarafından geniş çaplı çalışmalar gerçekleştirildi. Vatandaşların yeni yıla huzur ve güven ortamında girmesi amacıyla yürütülen denetimlerde binlerce kişi ve araç kontrol edilirken, çok sayıda işlem yapıldı. Yılbaşı tedbirleri kapsamında İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan denetimlerde 10 bin 598 şahıs ve 12 bin 446 araç kontrol edildi. Çalışmalar neticesinde 166 şahıs yakalanırken, 21 araç trafikten men edildi, 212 araç sürücüsüne ise işlem yapıldı. Denetimlerde ayrıca 6 tabanca, 2 tüfek ile uyuşturucu madde ele geçirildi. Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı ekipleri de yılbaşı süresince denetimlerini artırdı. Bu kapsamda 42 liman, barınak ve marina denetlenirken, 9 tekne kontrol edildi, 377 şahsın kimlik sorgulaması yapıldı. Yılbaşı tedbirleri çerçevesinde İl Göç İdaresi Müdürlüğü Mobil Göç Araçları ile yürütülen çalışmalarda 523 kimlik kontrolü gerçekleştirildi, yapılan kontrollerde 4 kişi Düzensiz Göçmen Ön Kabul ve Sevk Merkezine gönderildi. Sağlık hizmetlerinde de yoğun mesai harcandı. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yılbaşı süresince 10 bin 887 hastaya tedavi hizmeti sunulurken, 432 hasta ambulanslarla sağlık kuruluşlarına nakledildi. Öte yandan Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan piyasa denetimlerinde 436 firma ve 55 bin 418 ürün denetlendi. Tespit edilen aykırılıklar nedeniyle 85 bin 482 TL idari para cezası uygulandı.
Mardin Mardin’de son yılların en yoğun kar yağışı Mardin, son 10 yılın en yoğun kar yağışıyla mücadele ediyor. Kar kalınlığının yarım metreyi aştığı kentte, olumsuz hava şartları nedeniyle bu hafta eğitime toplamda 4 gün ara verildi. Mardin genelinde etkisini sürdüren kar, şehri adeta beyaza hapsetti. Kar kalınlığının bazı bölgelerde 50 santimetreyi geçmesiyle birlikte ulaşım, ticaret ve eğitim faaliyetleri büyük sekteye uğradı. Hava muhalefetinin etkisini bir türlü yitirmemesi üzerine, valilik kararıyla bu hafta içerisinde 4 kez ayrı ayrı tatil kararı alındı. Hafta içindeki her gün şartların yeniden değerlendirilmesiyle, toplamda 4 gün boyunca okullar kapalı kaldı. Veliler ve öğrenciler gözünü bir sonraki günün kararına dikerken, eğitime ara verilmesi buzlanma riskine karşı alınan önlemlerin başında yer aldı. Mazıdağı’nda çatılar çöktü Karın ağırlığına dayanamayan yapılar çöktü. Mazıdağı ilçesinde yer alan kapalı halı sahanın çatısı büyük bir gürültüyle çökerken, Temel Yapı Sitesinde dükkanlar için henüz yeni inşa edilen çatı sistemleri de kar yükü altında kalarak kullanılamaz hale geldi. Her iki olayda da büyük maddi hasar oluşurken, facianın eşiğinden dönüldü. Kar yağışı nedeniyle sadece binalar değil, ulaşım ağları da felç oldu. Çok sayıda ana yolun kapanması sonucu onlarca vatandaş araçlarında mahsur kaldı. Çok sayıda maddi hasarlı kazanın meydana geldiği kentte, belediye ve karayolları ekipleri mahsur kalanları kurtarmak ve kapalı köy yollarını açmak için 24 saat esasına göre çalışıyor. Yetkililer, kar yağışının ve don olaylarının devam edebileceği uyarısında bulunarak, vatandaşların mecbur kalmadıkça trafiğe çıkmamasını istedi.
Hakkari Şemdinli’de çığ altında can pazarı: Karayolları ekipleri zamanla yarışarak 3 kişiyi kurtardı Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde çığ altında kalan otomobilde mahsur kalan 3 kişi, karayolları ekiplerinin 1 saatlik yoğun çalışması sonucu kurtarıldı. Bölgede bir haftadır aralıklarla etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, özellikle Şemdinli-Yüksekova karayolunda çığ riski üst seviyeye ulaştı. Şabatan Geçidi mevkisinde seyir halinde olan ve içerisinde 3 kişinin bulunduğu bir araç, çığın altında kaldı. İhbar üzerine bölgeye vakit kaybetmeden Karayolları 117. Yüksekova Şube Şefliğine bağlı ekipler sevk edildi. Ekipler, dondurucu soğuk ve zorlu hava şartlarında adeta zamanla yarıştı. 1 saatlik kritik müdahale İş makineleriyle kar yığınlarını titizlikle temizleyen ekipler, yaklaşık 1 saatlik mücadelenin ardından araca ulaştı. Araç içerisinden sağ çıkarılan 3 vatandaşın sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Kurtarma çalışmasını yerinde izleyen çevre sakinleri, Karayolları ekiplerine özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti. "Sürücülere zorunlu olmadıkça çıkmayın" uyarısı" 117. Yüksekova Şube Şefliği ekipleri; Yüksekova, Şemdinli ve Derecik üçgeninde karla mücadele çalışmalarını 7/24 esasına göre sürdürüyor. Öte yandan Karayolları yetkilileri, bölgede devam eden yoğun yağış ve yüksek çığ riski nedeniyle vatandaşlara, "Sürücülerin can güvenliği için zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, trafiğe çıkacak olanların ise mutlaka zincir ve çekme halatı bulundurarak trafik işaretlerine uymaları büyük önem arz etmektedir" uyarısında bulundu.