DÜNYA - 03 Şubat 2024 Cumartesi 21:27 | Son Güncelleme : 03 Şubat 2024 Cumartesi 21:31

Avrupa Birliği Temsilcisi Borrell: "Türkiye ile ilişkileri iyileştirme yoluna girmeliyiz”

A
A
A
Avrupa Birliği Temsilcisi Borrell: "Türkiye ile ilişkileri iyileştirme yoluna girmeliyiz”

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları gayri resmi toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında Türkiye ile yakınlaşma mesajı verilirken, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Türkiye ile ilişkileri iyileştirme yoluna girmeliyiz. Ortak çıkarlarımızın olduğu alanları geliştirmemiz ve ayrıştıran konuları azaltmamız gerekiyor” dedi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Birliği üye ülkelerinin Dışişleri Bakanları gayrı resmi toplantı için bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı Egmont Sarayı’nda, Belçika Dönem Başkanlığı’nda yapılan toplantıda Afrika, Gazze, Ukrayna, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) sağlanan destek ve Türkiye ile ilişkiler ele alındı. Toplantının ardından Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Belçika’nın Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib ortak bir basın toplantısı düzenledi.

“Ukrayna’nın güvenliği kıtanın geri kalanının güvenliği önemlidir”

Toplantıda Afrika kıtasını jeopolitik özellikleri bakımından ele aldıklarını belirten Borrell, Afrikalı ortakların desteklenmesi için destek vereceklerini söyledi. Borrell, Afrika ile yakın işbirliği konusunda kararlı olduklarını söyledi.
Ukrayna konusunda da askeri yardım yapılması için birlik halinde olduklarını bildiren Borrell, “Ukrayna’nın güvenliği sadece kendisi için değil, kıtanın geri kalanının güvenliği ve istikrarı için önemlidir. Bu ülkeye destek kararımız önümüzdeki günlerde kesin karara bağlanacak” dedi.

AB, UNRWA’ya yardımları kesmeyecek

Gazze konusunda da hareketli bir görüşme yaşandığını belirten Borrell, AB ülkelerinin Gazze ve bölgedeki duruma ilişkin farklı tutumlar sergilediklerini ancak oradaki insani durumun felaket olduğunu söyledi. Borrell, “Buradaki insani durum felaketi bir doğal afete, depreme dayalı değil. Bilakis savaşın sonucu. Bu savaş binlerce insanı güneye sürükledi ama şimdi de güney bombalanıyor. Sahadaki insani durum trajik ama bu durum insan tarafından yapılıyor. UNRWA’nın bazı personeller hakkında soruşturma açmasını üye ülkeler memnuniyetle karşıladı. Soruşturmanın sonuçlanmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Ajansın başkanı ile görüşeceğini kaydeden Borrell, "Kalkınma Konseyi’nde bu konu ele alınacak. Bir şeyi açıkça söylememe izin verin. AB ve AB Komisyonu bu ajansa destek ödemelerini kesmeyecek. Birkaç gündür ‘herkes yardımı kesecek’ tarzında haberler çıktı. Ama İspanya kesmedi. Fransa kesmedi. Bazı ülkeler kesti ama sayıları az. Bazıları tedbir aldı. Ama AB ödemelerini kesmedi” şeklinde konuştu.

“Sığınmacılara yardım ulaştıran çok önemli bir ajans”

Gelecek ödemenin ayın sonunda yapılacağını aktaran Borrell, “Bu ajans Filistinli sığınmacılara yardım ulaştıran çok önemli bir ajans. Sadece Gazze değil birçok yerde 2 milyon insanı doyuruyor, günlük 30 bin sağlık hizmeti, 400 bin çocuğa ise eğitim veriyor. Kim bu kurumun yerine geçebilir? Bazı ülkeler yardımları kesmek bir yana artırma kararı almaktadır. Filistin halkına destek devam etmek zorundadır. Milyonlarca insandan bahsediyoruz. Ajans başkanı Philippe Lazzarini ile görüşeceğim” ifadelerini kullandı.

“Türkiye ile ilişkilerimizi tekrar masaya yatırdık”

AB dışişleri bakanlarının Türkiye ile ilişkiler konusunu da ele aldıklarını söyleyen Borrell, “Uzun bir bekleyişin ardından Türkiye ile ilişkilerimizi tekrar masaya yatırdık. AB ve Türkiye ilişkilerinin daha da yakınlaşması çağrısı yapmamız gerektiğine inanıyorum. Her türlü karşı karşıya gelme halini aşmayı, işbirliğini canlandırmayı, bunun için Türkiye tarafına yönelmeyi, Kıbrıs konusunu konuşmayı, dış politika alanında işbirliğini geliştirmeyi, kısacası Türkiye ile ilişkileri iyileştirme yoluna girmeliyiz. Ortak çıkarlarımızın olduğu alanları geliştirmemiz ve ayrıştıran konuları azaltmamız gerekiyor” dedi.
Vize serbestisi hakkında bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine Borrell, bu tür detayların görüşülmediğini ancak bu konularda Türkiye'nin yaklaşımının belirleyici olacağını söyledi.

“Türkiye vazgeçilmez bir ortak”

AB Dönem Başkanı ve ev sahibi Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib ise Belçika’nın İsrail ve Filistin konusunda iki devletli çözüme olan desteklerini yinelediklerini söyledi. AB üye ülkeleri arasında Gazze konusunda çok farklı görüşler olsa da farklı görüşlerin merkeze yaklaştığını ve insani durumun düzelmesi için bir anlaşmanın sağlanması gerektiğini söyledi. Ukrayna konusunda da Avrupa’nın desteğe devam edeceğini ve uzun vadede savunma sanayine ağırlık verilerek Avrupa güvenliğine önem verileceğini söyledi.

Toplantıda, Türkiye konusunu ele aldıklarını belirten Lahbib, “Türkiye giderek daha da vazgeçilmez bir ortak haline geldi. Karadeniz’de, tahıl anlaşmasında, Rusya ile aracılık gibi rollerde çok önemli katkıları var. Ancak hukuk devleti, demokrasi, yargı bağımsızlığı ve bazı AB üye ülkeleri ile yaşanan Kıbrıs konusu gibi sorunları da masaya yatırmak üzere çok yakın bir gelecekte toplantılar yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Mustafa Ulusoy

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan:” İsrail’in zulmüne direnen Gazzeli ve Filistinli anneler başta olmak üzere tüm annelerin günü kutlu olsun” HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Anneler Günü’ne ilişkin, “Saygı, sevgi ve merhametini şartsız veren, geleceğimizin teminatı annelerimizin, kahraman Mehmetçiğimizin kahraman annelerinin, Filistin ve Gazze başta olmak üzere dünyanın neresinde olursa olsun baskı ve zulme karşı direnen onurlu annelerimizin gününü kutluyoruz” dedi. HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Anneler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Yayımladığı mesajda toplumun temelini oluşturan unsurun aile olduğunu kaydeden Arslan, “Ailelerin ana unsuru ise annelerdir. Gelecek nesilleri yetiştiren anneler toplumumuza yön vermektedir. Annelerimiz geleceğimizin teminatı ve baş mimarlarıdır. Onlara, hayatımız boyunca saygı ve büyük bir hürmetle yaklaşmak en öncelikli vazifelerimiz arasında yer almalıdır” ifadelerini kullandı. Mesajda, dünya genelinde ve Türkiye’de kadınlar ve annelerin hala birçok sorunla karşı karşıya kaldığını dile getiren Arslan, “Dünya genelinde savaşlar, baskıcı yönetimler ve yoksulluk gibi sorunlarla mücadele eden annelerin yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. İsrail’in zulmüne karşı direnen Gazzeli ve Filistinli anneleri de unutmadık, her gün bomba sesleri ile güne uyanan annelerin ve çocukların acılarını tüm kalbimizle derinden hissediyoruz. Onların çocuklarının geleceği için gösterdikleri cesaret ve direnişi takdir ediyor, yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Başta İsrail olmak üzere, İsrail’i destekleyen diğer ülkelerin bu katliama artık son vermesini istiyoruz. Filistin ve Gazze’de yaşanan katliamlara karşı tüm dünyaya haykırıyoruz. Yeter, bitsin artık bu zulüm diyoruz. İsrail’e karşı onuruyla, başı dik, göğsünü siper eden Gazze’li ve Filistinli annelerin anneler gününü kutluyoruz” ifadelerine yer verdi. HAK-İŞ olarak, kadınların istihdamda daha fazla yer alması, hamilelik ve doğum sonrası dönemde iş güvencesinin sağlanması gibi konularda daha etkili politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini yinelediklerini belirten Arslan, şöyle devam etti: “Engelli çocukları veya bakıma ihtiyaç duyan yakınları olan çalışan annelerin hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla devlet tarafından daha etkin politikaların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Erişilebilir, uygun fiyatlı ve kaliteli, çocuk; engelli ve yaşlı bakımı ile ev içi hizmetlerin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Ebeveyn izni uygulaması genişletilmeli ve çocuk bakımı konusunda aile ve sosyal yardım sigorta kolu kurularak yeni bir model oluşturulmalıdır. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, ebediyete irtihal etmiş annelerimizi rahmetle anıyoruz. Kahraman Mehmetçiğimizin kahraman analarına, Filistin ve Gazze başta olmak üzere dünyanın neresinde olursa olsun baskı ve zulme karşı direnen onurlu analara saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz."
İstanbul Okyanus kızı Bengisu, rekor için Hawaii’de İzmirli yüzücü, Okyanus Yedilisi’ndeki beşinci kanalı Molakai’yi marka elçisi olduğu Sidrex’in sponsorluğunda geçecek. Yaklaşık 42 kilometreyi 15 saatte aşması beklenen Bengisu Avcı, karşı kıyıya ulaştığında dünyada bu noktaya ulaşan ilk Türk kadını olacak. Dünya’da Okyanus Yedilisi’nde dört kanalı yüzerek aşan ilk ve tek Türk kadını unvanını taşıyan İzmirli Bengsiu Avcı, beşinci geçiş için gıda takviyesi markası Sidrex’in sponsorluğunda Hawaii’ye gitti. 13 Mayıs Pazartesi 05.00’de Molakaii Adası’ndaki Kepuhi’den yüzmeye başlayacak “Okyanus Kızı” lakaplı Bengisu Avcı, yaklaşık 42 kilometrelik parkurun sonunda Oahu Adası’ndaki Sandy Beach’e çıkacak. 15 saat boyunca aralıksız yüzecek Bengisu Avcı, geçişi pazartesi akşam saatlerinde tamamlayacak. Sudaki yaşam için yüzecek Bengisu Avcı, bu geçişini Birleşmiş Milletler’in belirlediği 17 Küresel Amaç arasındaki yer alan “Sudaki Yaşam” için gerçekleştirecek. Her kanalda yüzme ile sosyal sorumluluk projelerini bir araya getiren İzmirli yüzücü, daha önce Koruncuk Vakfı ve yine Sudaki Yaşam için kulaç atmıştı. Bengisu Avcı, Nisan ayındaki Maratonİzmir’de ise Sağlıkta Kalite Derneği’nin marka elçisi olduğu Sidrex ile birlikte hayata geçirdiği Hayat Kurtaran Bileklikler için koşmuştu. Sert rüzgar ve dalgalar Molakai veya Ka’iwi olarak bilinen yer, Büyük Okyanus’taki Hawaii’nin en hırçın kanallarından biri olarak gösteriliyor. Sert okyanus rüzgarları, adalar arasında etkisini artırıp 35 knota kadar çıkarken, çok yüksek dalgalara da neden oluyor. Okyanus Yedelisi’nin en zorlu parkuru olarak bilinen Molakai Kanalı’nı bugüne kadar hiçbir Türk geçmedi. Okyanus Kızı, pazartesi günü gerçekleşecek geçişiyle birlikte Türkiye ultramaraton yüzme tarihinde bir ilki daha başararak kendi rekorunu kıracak. İzmirli sporcu, Okyanus Yedilisi’de bugüne kadar Manş Denizi, Catalina, Cebelitarık ve Cook boğazlarını yüzerek aştı. Manş Denizi ve Cebelitarık’ı en kısa sürede geçen Türk, Catalina’yı geçen ilk Türk kadın unvanlarını elinde bulunduran Bengisu Avcı, ayrıca Triple Crown onuruna da ulaşmayı başardı. Bengisu Avcı’nın kanal geçişi, BengisuAvcı ismini taşıyan resmi instagram hesabından canlı olarak yayınlanacak. En güzel anneler günü hediyesi 14 Şubat Sevgililer Günü’nde Cook Boğazı’nı geçtiğini, Hawaii’ye göre Anneler Günü’nde ise Molakaii geçişini yapacağını belirten Bengisu Avcı, “Annem Meserret Avcı da benimle birlikte İzmir’den Hawaii’ye geldi. Benimle beraber olmak için 14 bin kilometre yol kateden anneme en güzel Anneler Günü hediyesini vermek istiyorum. Sponsorum Sidrex’e ve kalbi benimle beraber atan herkese çok teşekkür ederim” dedi.