GÜNDEM - 05 Eylül 2020 Cumartesi 13:06

Avrupa'nın bilim ödülü adayı bir Türk

A
A
A
Avrupa'nın bilim ödülü adayı bir Türk

Avrupa İş Kulübü ve Avrupa Diplomatlar Birliği'nin bu seneki Avrupa Yılın Genç Bilim Ödülü adayı Türk bilim insanı Erdal Can Alkoçlar oldu.

Avrupa Birligi’ne akredite iki köklü kurum olan, Zbigniew Roch Başkanlığı’ndaki Avrupa İş Kulubü (EBCA) ile Türkiye Başkanlığı'nı Ferhat Bozçelik’in yürüttüğü Avrupa Diplomatlar Birliği (DMW), bu seneki Avrupa Yılın Genç Bilim Ödülü adaylarının Türk bilim insanı Erdal Can Alkoçlar olduğunu açıkladı.

Biyosotik ve farmasotik alanda kapsamlı AR-GE faaliyetleri yürüten ve gerek şahsi gerek bünyesindeki şirketlerde toplam 422 ilaç patentine sahip olan Alkoçlar, daha önce de 2015’te Türk Patent Ödüllerinde 4’üncülük, 2016 ve 2019’da da ‘’Yılın Genç Bilim İnsanı’’ ödüllerine layık görülmüştü.

Roch ve Bozcelik, buluşlarının makaleleri Harvard, MIT ve Avrupa Birliği Bilim Topluluğu portalında (CORDIS) yayında olan Alkoçlar’ın bu ödüle aday gösterilmesinin Covid-19’un semptomatik tedavisine yönelik geliştirdiği adjuvan formulasyonlar olduğunu vurguladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Türkiye onu yoldan geçenlere bahçesinden ikram ettiği meyvelerle tanıdı, bugün acı haber geldi Isparta’nın Sav beldesinde "Hayır Bahçesi" ile tanınan ve yetiştirdiği ürünleri ücretsiz dağıtan 85 yaşındaki hayırsever İbrahim Çakmakçı, evinin bahçe girişine beton döktüğü sırada aniden fenalaşarak hayatını kaybetti. Olay, akşam saatlerinde Isparta’nın Sav beldesinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, "Hayır Bahçesi" olarak bilinen alanda yetiştirdiği ürünleri vatandaşlara ücretsiz olarak ikram eden 85 yaşındaki İbrahim Çakmakçı, ziyaretçiler rahat girip çıksın diye bahçesinin girişine beton döktüğü sırada aniden fenalaşarak yere yığıldı. Olayı gören çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde Çakmakçı’nın hayatını kaybettiği belirlendi. Olay yerinde yapılan incelemelerin ardından Çakmakçı’nın cansız bedeni hastaneye kaldırıldı. İlk belirlemelere göre ölümün doğal nedenlerden kaynaklandığı değerlendirilirken, kesin ölüm nedeni yapılacak otopsinin ardından netlik kazanacak. 30 yıl boyunca yoldan geçen herkes onun bahçesinde payını aldı Öte yandan Çakmakçı, 15 yıl önce trafik kazasında hayatını kaybeden eşiyle birlikte kurduğu ‘Hayır Bahçesi’nde, yaklaşık 30 yıldır yetiştirdiği meyve ve sebzeleri yoldan geçenler ile ziyaretçilerle ücretsiz olarak paylaşıyordu. Kısa sürede sosyal medyada büyük ilgi gören İbrahim dedenin bu yılki tek hedefi ise bahçesinin yıllık 5 bin ziyaretçiye ulaşmasıydı. Acı haberi alan İbrahim Çakmakçı’nın sevenleri ise bölgede büyük üzüntü oluşturdu.