DÜNYADAN FUTBOL - 09 Haziran 2023 Cuma 09:34

Avrupa’nın en büyüğü İstanbul’da belli oluyor

A
A
A
Avrupa’nın en büyüğü İstanbul’da belli oluyor

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde final heyecanı İstanbul’da yaşanıyor. İtalyan ekibi Inter ile İngiliz Manchester City, yarın akşam Avrupa’nın en büyüğü olmak için kozlarını paylaşacak.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 68. sezonun finali Inter ile Manchester City takımları arasında oynanacak. Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nun ev sahipliği yapacağı dev final yarın akşam saat 22.00’de başlayacak. Bu sezon Şampiyonlar Ligi C Grubu’nda yer alan İtalyan ekibi, 3 galibiyet, 1 beraberlik ve 2 mağlubiyet alarak grubu 10 puanla Bayern Münih’in ardından ikinci bitirdi. Son 16 turunda Porto’yu 1-0 ve 0-0’lık sonuçlarla eleyen Inter, çeyrek finalde Benfica’yı (2-0, 3-3) elemeyi başardı. Milano kentinin iki takımını karşılaştıran yarı finalde de mavi-siyahlılar, ezeli rakibine iki maçta da galip gelerek tur atlayan taraf oldu. Devler Ligi’nde G Grubu’nu 14 puanla namağlup tamamlayan Manchester City, son 16 turunda RB Leipzig’i (1-1, 7-0) elerken, çeyrek finalde Bayern Münih’i 3-0 ve 1-1’lik skorlarla saf dışı bıraktı. Yarı finalde son şampiyon Real Madrid ile deplasmanda 1-1 berabere kalan İngiliz temsilcisi, rövanş mücadelesinde 4-0 gibi farklı bir skorla galip geldi ve final biletini almaya hak kazandı.

Avrupa’nın en büyüğü İstanbul’da belli oluyor

Inter 13 yıl sonra finalde

Yarı finalde Milan’ı iki maçta da yenerek adını finale yazdıran Inter, son olarak 2010 yılında final oynamıştı. Alman temsilcisi Bayern Münih’i 2-0 yenerek kupaya uzanan mavi-siyahlıların müzesinde 3 Şampiyonlar Ligi kupası bulunuyor. Öte yandan Inter, 6. kez final oynayacak. Şampiyonlar Ligi’nde bu sezon 11 maçta takımının formasını terleten milli futbolcu Hakan Çalhanoğlu da kariyerinde ilk kez bu deneyimi yaşayacak.

Manchester City 2. kez finalde

Son yıllarda yaptığı yatırımlarla İngiltere Premier Lig ve Şampiyonlar Ligi’nde favori ekipler arasında yer alan Manchester City, 2 yıl sonra yeniden finale yükseldi. Bu organizasyonda ilk olarak 2020-2021 sezonunda final oynama başarısı gösteren ve finalde bir başka İngiliz takımı Chelsea’ye 1-0 mağlup olan City, geçtiğimiz sezon yarı finalde Real Madrid’e elenerek kupaya veda etmişti. İngiliz ekibinin kadrosunda yer alan Türk asıllı Alman futbolcu İlkay Gündoğan, 3. kez bu deneyimi yaşayacak. 2012-2013 sezonunda Borussia Dortmund forması giyen İlkay, finalde Bayern Münih’e 2-1 kaybeden kadroda yer almış ve takımının tek golünü atmıştı.

Pep Guardiola’nın 4. finali olacak

Real Madrid karşısında alınan 4-0’lık galibiyetle Şampiyonlar Ligi’nde kariyerinin 100. galibiyetini elde eden Manchester City Teknik Direktörü Pep Guardiola, 4. kez finalde takımının başında olacak. 2009 ve 2011’de Barcelona teknik direktörü olarak final oynayan ve kupaya uzanan 52 yaşındaki teknik adam, 2020-2021 sezonunda da finalde kupaya veda etti.

Avrupa’nın en büyüğü İstanbul’da belli oluyor

41 farklı takım final oynadı

Avrupa'nın kulüpler bazında en büyük kupasında, bugüne kadar 41 farklı takım final maçına çıktı. 22 kulüp ise kupayı müzesine götürme başarısını gösterdi. Son 10 yılda ise 11 farklı takım final oynarken, Real Madrid 5, Liverpool 3 kez bu heyecanı yaşadı.

İngilizler ile İtalyanlar 5. kez

İngiliz takımları ile İtalyan takımları Şampiyonlar Ligi finallerinde bugüne kadar 4 kez karşılaştı. 1984 yılında Liverpool, Roma’ya üstünlük kurarken, bir sonraki yıl Juventus, Liverpool’u yenerek kupaya uzanmıştı. Yakın dönemde ise Liverpool - Milan eşleşmeleri yaşandı. 2004-2005 sezonunda tarihe geçen finali kazanan Liverpool olurken, 2 yıl sonrasında bu kez kupa sevinci yaşayan Milan oldu.

Dev kupa ikinci kez İstanbul’da yükselecek

İstanbul, Şampiyonlar Ligi finaline ikinci kez ev sahipliği yapacak. Dünyanın gözü, 18 yıl sonra yeniden iki kıtanın birleştiği kentte olacak. 2004-2005 sezonunda Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda oynanan finalde Liverpool ile Milan takımları mücadele etmişti. İtalyan ekibinin ilk yarıyı 3-0 önde tamamladığı maçın ikinci yarısında İngiliz temsilcisi 3 gol bularak mücadeleyi uzatmalara taşımış ve penaltı atışlarında mutlu sona ulaşmıştı. Olimpiyat Stadyumu ikinci kez dev finale ev sahipliği yapacak.

Avrupa’nın en büyüğü İstanbul’da belli oluyor

En çok Real Madrid final oynadı

Şampiyonlar Ligi’nde 14 kez kupa sevinci yaşayan İspanyol devi Real Madrid, 17 defa final oynama başarısı gösterdi. Real Madrid, UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinde kupayı üst üste 3 kez kazanmayı başaran tek ekip olarak başka bir rekoru daha elinde bulunduruyor. İspanya temsilcisi, 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018 ve 2022 yıllarında olmak üzere 14 kez mutlu sona ulaşarak Avrupa'nın bir numaralı kupasının en başarılı takımı olmayı başardı. Madrid ekibi, 1962, 1964 ve 1981 yıllarında yaptıkları final maçlarında ise sahadan yenilgiyle ayrılarak kupaya uzanamadı.

En çok İspanyollar kazandı

Daha önce Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası olarak düzenlenen, 1992-1993 sezonunda ise UEFA Şampiyonlar Ligi adını alan turnuvayı, şimdiye kadar en çok İspanyol takımları kazandı. İspanyol ekiplerinin 19 kez kazandığı şampiyonada, İngilizler 14, İtalyanlar 12, Almanlar 8, Hollanda takımları 6, Portekiz temsilcileri 4, Fransız, Rumen, İskoç ve Sırp kulüpleri de birer defa mutlu sona ulaştı.

İsmail Yasin Akçın

 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Evin çatısına ve önündeki çitlere yazılan yazılar ekipleri harekete geçirdi Karabük’te kendisinin "Mesih" olduğunu iddia eden 61 yaşındaki şahsın evinin çatısına ve önündeki çitlere yazdığı yazılar, polis ve zabıta ekiplerinin kontrolünde kaldırıldı. Edinilen bilgiye göre, Bayır Mahalle Bağlar Sokak’ta M.D. (61) isimli şahsın ikamet ettiği evin çatısına ve çevresine "Peygamber’ "66", "Mesih", "İsa" ve "35" gibi çeşitli yazılar yazıldığını gören vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis ve zabıta ekipleri sevk edildi. Ekipler, görüştükleri ev sahibi M.D.’den söz konusu yazıları kaldırmasını talep etti. Şahsın tepki göstermesinin ardından yazılar boya yardımıyla silinerek kaldırıldı. M.D., Allah tarafından kendisine tebliğ yapıldığını söyledi. Erzurum’un İspir ilçesinde yaşandığını öne sürdüğü bir olayın ardından ailelerinin takip altına alındığını iddia eden M.D., kendisinin kamuoyunda bilinen bazı isimlerle ilgisinin olmadığını söyledi. Vatandaşlardan herhangi bir şikayet olmadığını ve bazı kişilerin kendisini tebrik ettiğini öne süren M.D., insanlara tebliğde bulunduğunu, "cihat" çağrısı yaparken bunun şiddet içeren bir anlam taşımadığını, en büyük mücadelenin kalem ve sözle yapılan mücadele olduğunu söyledi. Küçük yaşlardan itibaren ailesinin çevresinin kuşatıldığını düşündüğünü aktaran M.D., Mesihlik iddiasının yaklaşık 5 ila 8 yıl önce kesinlik kazandığını ileri sürdü. M.D., farklı dinlere mensup insanların "Mesih İsa’yı beklediğini" ve kendisinin de bu kişi olduğunu iddia etti. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.
Hatay Turfanda can eriği Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor Hatay’da 5 bin metrekarelik serasında 320 ağaçta can eriği üretimi yapan Aladdin Aslan, nisan ayında başladığı hasadı sürdürüyor. Ağaçlardan tek tek elle toplanan can eriğinin kilosu iç piyasada 350 TL iken, yurt dışına 450 TL’den ihraç ediliyor. Türkiye’nin en bereketli topraklarından olan Hatay’da afetzede çiftçiler üreterek hayata tutunmayı sürdürüyor. Samandağ ilçesi Yaylıca Mahallesi’nde 5 bin metrekarelik serasında 320 ağacıyla can eriği üretimi yapan çiftçi Aladdin Aslan, bahçesinde nisan ayında can eriği hasadına başladı. Kış aylarında örtü altında üretilen can eriğinin kilogram fiyatı iç piyasada 350 TL iken, dış piyasada ise 450 TL’den genellikle Avrupa ülkeleri İngiltere, Almanya, Danimarka, Belçika ve Hollanda’ya ihraç ediliyor. Geçtiğimiz yıl Orta Doğu’ya da ihracat yapan Arslan, ABD, İsrail ve İran’ın savaşı nedeniyle bu yıl Arap ülkelerine satış yapamıyor. Can eriği üretiminden memnun olduğunu ifade eden Aslan, bu yıl yağışlarla birlikte can eriğinde rekolteyi yüksek beklediğini söyledi. Çiftçi Alaadin Arslan, "Ben 15 yıldır örtü altı yani serada can eriği yetiştiriyorum. Geçen sene bir kuraklık vardı. Onun zorluğunu bir şekilde çektik ama çok şükür yine atlattık. Bu sene de yağışlardan dolayı biraz erkencilikte geç kaldık ama yine şükür erikte rekolteler güzel oluyor. Burası 5 dönüm ve içinde 320 erik ağacı var. Ben bir hevesle ve sevgiyle başladım. Bizde Akdeniz Bölgesi iklim olarak müsait durumda. Biraz daha erkencilik sağlayalım diye düşündük, yaptık ve başardık. Bu yıl hasat çok şükür rekolte olarak güzel. Kışın bu şekilde soğukların iyi gitmesi etki etti. Çünkü bu sert çekirdekli olan bütün ağaçlar, meyveler soğuğu sever. Soğuğu alacak ki uykuya girsin ve uyandığı zaman rahat uyansın. Bu sene bunu yaşadık ve iyi verim olarak çok güzel oldu. İç piyasa ve ihracat piyasası gibi iki ayrı kalemden topluyoruz. Zaten ihracat olmazsa ciddi bir şekilde bu işi yapamayız. Erik iç piyasada 200 ila 350 TL bandında değişiyor. İhracat olduğu zaman biraz daha kalite gerekiyor. İhracatta ise 350 ila 450 TL arasında değişiyor. Geçen yıl verim az olduğu için biraz daha iyiydi. Geçen sene fiyat 500 TL bandındaydı. Biz her sene aynı ihracat firmalarına verdiğimiz için Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Zaten şu anda Orta Doğu’da vardı ama Orta Doğu’ya savaştan dolayı biraz ihracat yapamıyoruz. Avrupa ülkeleri olarak Almanya, Danimarka, Belçika, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelere gidiyor. Erikler ağaçlardan elle tane tane koparılarak toplanıyor" ifadelerini kullandı.
Sakarya Sakaryaspor - İstanbulspor maçının ardından Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında oynanan Sakaryaspor-İstanbulspor maçının ardından iki takımın teknik sorumluları açıklamalarda bulundu. Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Sakaryaspor, konuk ettiği İstanbulspor ile 2-2 berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında mücadeleyi değerlendiren İstanbulspor Teknik Sorumlusu İlyas Öztürk, "Buraya gelirken Sakarya’nın da puanını bildiğimizden dolayı çok zor mücadele olacağını biliyorduk. 2-1 öne geçmemize rağmen Sakarya’nın baskılarına cevap vermek istedik ama Sakaryaspor etkili oldu, golü buldu ve 2-2’ye getirdi. Biz mutluyuz ancak sakatlıklar konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Hiçbir zaman için tam bir kadro çıkamadık ama mutluyuz buradan bir puan aldık. Bundan sonraki maçlara bakıp aldığımız kadar puan alarak ligde kalmayı hedefliyoruz" dedi. "3 puanı hakkettiğimiz bir maçta 1 puan almamız bizi derinden üzdü" Sakaryaspor Teknik Direktörü Mustafa Dalcı ise, "Çok üzgünüz kendi sahamızda kazanmamız gereken bir maçtı. Bütün hafta yaptığımız kazanmak adınaydı. Ön alan baskılarını oyuna başlayıp oyunu domine etmek gibi bir planımız vardı. İyi oynadığımızı düşünüyorum, pozisyon üreten, coşkulu bir takımdık. 2 gol attık ama sadece şuna üzülüyorum; 2 tane gol yemiş olmamız. Sonuna kadar 3 puanı hakkettiğimiz bir maçta 1 puan almamız bizi derinden üzdü. Ama ligin sonuna kadar bırakmadan devam edeceğiz" diye konuştu.
Ankara Ticaret Bakanlığı: "Tüketicilerimizin haklarını korumak için piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdürmekteyiz" Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, "Tüketicilerimizin hak ve menfaatlerini korumaya yönelik piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerimizi ülke genelinde kesintisiz ve kararlılıkla sürdürmekteyiz" denildi. Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen piyasa gözetim ve denetim çalışmaları kapsamında; İstanbul’da faaliyet gösteren bir marketler zincirinde; çeri domates, Çengelköy salatalık ve kırmızı biber ürünlerine ilişkin olarak tedarik zinciri boyunca oluşan fiyat hareketleri Hal Kayıt Sistemi üzerinden detaylı şekilde incelendiği vurgulandı. Yapılan incelemeler sonucunda; çeri domates ürününün, İstanbul’da faaliyet gösteren bir tüccar tarafından Antalya Kumluca Hali’nde faaliyet gösteren komisyoncudan 50 liradan satın alındığı, aynı tüccar tarafından İstanbul’da faaliyet gösteren zincir markete 110 liradan satıldığı, söz konusu zincir market tarafından ise ürünün tüketicilere 250 liradan satıldığı, Çengelköy salatalık ürününün, İstanbul’da faaliyet gösteren bir komisyoncu tarafından zincir markete 60 liradan satıldığı, zincir market tarafından ise tüketiciye 135 liradan sunulduğu belirlendi. Kırmızı biber ürününün ise Antalya Kumluca Hali’nde faaliyet gösteren komisyoncu tarafından İstanbul’da faaliyet gösteren tüccara 70 liradan satıldığı, aynı tüccar tarafından zincir markete 100 liradan satıldığı, zincir market tarafından ise ürünün tüketiciye 225 liradan sunulduğu tespit edildi. Bakanlık tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, adı geçen firmalar tarafından haksız fiyat artışı yapıldığı tespit edilerek, gerekli idari yaptırımların uygulanması amacıyla konu Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na iletildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Ticaret Bakanlığı olarak; üretimden tüketime kadar tüm aşamalarda fiyat hareketlerini yakından takip etmeye, piyasalarda adil, şeffaf ve dengeli fiyat oluşumunu sağlamaya, tüketicilerimizin hak ve menfaatlerini korumaya yönelik piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerimizi ülke genelinde kesintisiz ve kararlılıkla sürdürmekteyiz. Fırsatçılığa ve haksız fiyat artışlarına karşı mücadelemiz tavizsiz şekilde devam edecektir" ifadelerine yer verildi.