KÜLTÜR SANAT - 29 Mayıs 2019 Çarşamba 15:07

Ayşegül Çoruhlu’dan yeni kitap: Sirkadiyen Beslenme

A
A
A
Ayşegül Çoruhlu’dan yeni kitap: Sirkadiyen Beslenme

Dr. Ayşegül Çoruhlu’nun Sirkadiyen Beslenme adlı kitabı Doğan Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Alkali Diyet, Tokuz ama Açız, Kuantum Beslenme kitaplarının yazarı Dr. Ayşegül Çoruhlu’nun Sirkadiyen Beslenme adlı kitabı Doğan Kitap etiketiyle raflardaki yerini almaya başladı. Çoruhlu, Sirkadiyen Beslenme kitabında sadece diyet meselesine değil sağlığın şifresine de noktayı koyuyor. Çoruhlu’ya göre, sağlıklı, uzun bir ömür ve ideal kiloda enerji dolu bir yaşam sürmek için yapmamız gereken tek bir şey var; Saate bakmak!
Yemek yerken yapmanız gereken şey tabağınızdan önce saate bakmak. Çünkü ilk insandan bugüne değişmeyen bir şey var: Bedenimiz tüm fonksiyonlarını biyolojik saate yani güneşin hareketine göre ayarlıyor. Yediğimiz her besin onu kaçta yediğimize göre kiloya ya da enerjiye dönüşüyor. Bedenimizin en büyük şifa kaynağı olan geceye hakkını vermeli; akşam olmadan son öğünümüzü yemeli, ışıkları söndürüp bedenimizi en doğru saatte dinlenmeye çekmeliyiz. Son yemeğimizi erken yediğimizde, aç kaldığımız saatleri uzattığımızda vücudun check-up sistemi devreye girer; bozuk, yoldan çıkmış hücreler tek tek tespit edilir, vücudun kendi kendini iyileştirme sürecinde yok edilir Bunu yaptığınızda uykuda kilo verir, virüs taramasından yeni çıkmış bir bilgisayar gibi her sabah enerji dolu; capcanlı, pespembe yanaklarla, sağlıklı ve dinç bir şekilde güne uyanırsınız. 

Saate bakıp zamanın çok hızlı geçtiğinden yakınırız. Zamanı kolumuzdaki saatin gösterdiğiyle bir tutarız. Oysa gerçek zaman ölçer, beynimizdeki özel bir merkezdir. Vücudun biyolojik saatini ölçen bu merkez anında tüm diğer organlara saati söyler. Tüm vücut saatlerle doludur. Evet, beyinde, pankreasta, karaciğerde, bağırsakta, tüm hücrelerde ve DNA’da dahi birer iç saat vardır. Neden bu kadar çok saate ihtiyaç vardır? Vücuttaki milyarlarca işlemin düzenli yapılabilmesi için belli bir ritmi takip etmesi şarttır. Bu ritmin dışında çalışan organda düzen yerine kaos olur. Kaos demek hastalık demektir. Kaosu engelleyen şey ise vücudun biyolojik iç saatidir. Biyolojik iç saat bizi dış saat ile senkronize eder. İç saatin akordu bozulmamalıdır. İç saat bozulursa hastalanırız. İç saat bozulursa hızlı yaşlanırız. İç saat bozulursa hızlı kilo alırız. Evet, sağlıklı beslenmede ne yiyeceğimize yeterince vurgu yapıldı. Ancak asıl mühim soru, ‘Ne zaman yiyeceğiz?’ sorusudur. Kilo almak da kilo vermek de gerçekten bir “zaman” meselesidir. ‘Sirka’ etrafında, ‘diem’ gün demektir. Sirkadiyen beslenme, günün saatlerine uygun beslenme ve yaşam şeklini anlatır. Sirkadiyen ritmi bozmanın bedeli hızlı yaşlanmadır. Sirkadiyen ritmi bozmanın bedeli hastalanmaktır. Sirkadiyen ritmi bozmanın bedeli kilo almaktır. Zamanlama her şeydir. Zamanlama tıbbın yeni konusudur.

Yazar Hakkında 

Dr. Ayşegül Çoruhlu, 4 Temmuz 1969’da doğdu. Orta öğrenimini İzmir’de tamamladı. 1994’te İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu. Şişli Etfal Hastanesinde biyokimya uzmanlığı ihtisasını tamamlarken Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği master programına devam etti. 2000 yılında Amerikan Hastanesinde biyokimya uzmanı olarak çalışmaya başladı. Daha sonra İntermed Polikliniği laboratuvar şefi olarak görevine devam etti. Bu görevde kaldığı yıllar içinde koruyucu hekimlik konseptine uygun check-up programları hazırladı. Antioksidan, gıda duyarlılığı, kişiye özel hormon ve genetik testleri gibi ileri antiaging yaklaşımlarını ilk uygulayanlardan oldu. Vitamin ve mineral desteği kullanımı konusunda uzun süre eczacı ve doktorlara seminerler verdi. Amerika ve Avrupa anti-aging derneklerine üyedir. Alkali Diyet, Tokuz ama Açız ve Kuantum Beslenme kitaplarının yazarıdır. Çoruhlu, kurumsal şirketlere ‘Alkali Yaşam’ seminerleri vermektedir.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ankara merkezli 9 ilde dolandırıcılık operasyonları: 25 tutuklama Kendilerini polis ve savcı olarak dolandırıcılık yapan çeteye yönelik Ankara merkezli 9 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda 28 şüpheli yakalandı, 25’i tutuklandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Dolandırıcılık ve Sahtecilik Bürosu koordinesinde Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerince yürütülen çalışmalar kapsamında kendilerini polis ve savcı olarak tanıtarak vatandaşları dolandıran şüphelilere yönelik geniş çaplı çalışma başlatıldı. Soruşturma kapsamında şüphelilerin dolandırıcılık eylemlerini örgütlü, planlı ve görev paylaşımı içinde gerçekleştirdikleri tespit edildi. Şüphelilerin; mağdurlarda panik oluştururarak para ve altınlarını aldıkları ve yakalanmamak amacıyla şapka ve maske takarak kılık değiştirdikleri belirlendi. Şüphelilerin bazı mağdurları banka hesaplarına para yatırmaya yönlendirdikleri, yatırılan paraların kısa süre içerisinde çekilerek şüphelilerin kontrolüne geçirildiği tespit edildi. Elde edilen deliller doğrultusunda 16 Aralık tarihinde Ankara merkezli, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Samsun, Tokat, Şanlıurfa, Adana ve Elazığ illerinde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında 28 şüphelinin tamamı yakalandı. Yakalanan şüpheliler, işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edilirken, 28 şüpheliden 25’i tutuklandı, 3’ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Bursa Meclis üyesini sıkıştırıp, aracı yumrukladı… O anlar kamerada Bursa’da Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Özlem Bodur, trafikte yol verme tartışması sonrası saldırıya uğradı. İddiaya göre yol vermediği gerekçesiyle öfkelenen şüpheli sürücü, Bodur’u takip ederek aracına saldırdı. O anlar kameraya yansırken, şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, Hamitler Mahallesi Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinde seyir halinde olan Özlem Bodur, yol verme meselesi nedeniyle tanımadığı bir sürücünün tepkisiyle karşılaştı. İddiaya göre şüpheli sürücü, bu nedenle trafikte Bodur’u sıkıştırarak sinkaflı el hareketlerinde bulundu. Sıkıştırma nedeniyle durmak zorunda kalan Bodur, bu sırada araçtan inen şahıs A.G.’nin saldırısına uğradı. Şüpheli önce aracın aynasını kırdı, ardından araca yumruk atıp olay yerinden uzaklaştı. O anlar kameraya yansırken, şüphelinin "Seninle görüşeceğiz, seni öldürürüm" şeklinde tehditlerde bulunduğu iddia edildi. Olay sonrası polis merkezine başvuran Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Özlem Bodur, maddi zarar oluşmadığını ancak hakaret ve tehditlere maruz kaldığını belirterek şikâyetçi oldu. Yapılan araştırmada söz konusu aracın sahibinin A.G. olduğu tespit edildi. Şüpheli A.G.’nin ifadesinde suçlamaların bir kısmını kabul ettiği öğrenildi. Cumhuriyet savcısının talimatı doğrultusunda adliyeye sevk edilen şüpheli A.G., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan, olayın ardından AK Parti ve MHP’li milletvekillerinden ve Meclis üyelerinden Özlem Bodur’a destek mesajları geldi. Milletvekilleri, trafikte şiddetin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak sürecin yakından takip edileceğini ifade etti.