POLİTİKA - 10 Ağustos 2021 Salı 18:36

Bakan Pakdemirli yangınlarla ilgili son durumu paylaştı

A
A
A
Bakan Pakdemirli yangınlarla ilgili son durumu paylaştı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "11 gündür devam eden Milas'taki yangın kontrol altına alındı. Yunanistan'daki yangın çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Bu anlamda komşumuza 2 uçağın gönderilmesi planlanmaktadır” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Şehit Görkem Hasdemir Beldibi Yangın Ekip Binası’nda bir basın toplantısı düzenledi. Orman yangınlarındaki son durumun paylaşıldığı toplantıya bakanlığa bağlı birim amirleri de katıldı.

“Köyceğiz, Milas ve Bodrum’da yangın devam ediyor”

Yangınlarda 14’üncü gün olduğunu kaydeden Bakan Pakdemirli , “53 ilde 275 orman yangını çıktı. 272’si kontrol altında. 1 ilde 3 orman yangını için çalışmalar sürüyor. Köyceğiz ve Milas’ta yangınlar devam ediyor. Bu yangınlar dün de vardı. Bugün ayrıca Bodrum’da çıkan yangınla ekiplerimiz karadan ve havadan müdahalesine devam ediyor. 219 kırsal alan yangınına da müdahale yapıldı” dedi.

“İki uçağın Yunanistan’a kaydırılması planlanmaktadır”

Tek ilde yoğunlaşan orman yangınlarına havadan ve karadan müdahalenin devam ettiğini aktaran Bakan Pakdemirli, “Büyük yangınlar Muğla ilinde yoğunlaştığından hava gücümüzün önemli bir kısmı buraya kaydırılmıştır. Köyceğiz’de devam eden yangında yeteri kadar uçağımız var. Muğla’ya kaydırılan uçaklardan ikisi Türkiye orman yangınlarından çok daha fazla orman yangını bulunan Yunanistan’a kaydırılması planlanmaktadır” dedi.

“Kapasite fazlamız var”

Yangınlar için görevlendirilmeyen çok sayıda hava aracı olduğunu dile getiren Pakdemirli, “Şu anda akut yangınlar geçtiği için veya tek bir ilde yoğunlaştığı için şu an itibariyle önemli bir kapasite fazlamız var. Ayrıca Yunanistan’a geçici olarak göndereceğimiz bu uçakların da 1 saat mesafede buraya tekrar geri çekilebileceğini unutmamak lazım” ifadelerini kullandı.

“Yerleşim yerleri tehdidi çok ciddi durumlara varmış durumda”

Yunanistan’daki yangının boyutundan söz eden Pakdemirli, “Yunanistan’daki yangının boyutu ülkenin boyuna ve ülkenin ormanlık alan oranına göre çok ciddi boyutlara varmış durumda. Yerleşim yerleri tehdidi çok ciddi durumlara varmış durumda. Bu anlamda da komşumuza yardım anlamında bu iki uçağın gönderilmesi planlanmaktadır” diye konuştu.

“Ağaçlandırmada Avrupa'da 1’nci dünyada 4. sıradayız”

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporundan bahseden Bakan Pakdemirli, “Rapor küresel ısınmanın hızının sonuçlarını ortaya koyuyor. Sıcaklıktaki artışla iklimde büyük ölçüde değişiklikler meydana geldi. Yaşadığımız yangınlar da bunun sonucu. İklim değişikliği üzerine detaylı çalışmalarımız ve eylem planlarımız mevcut. Ülkemizde orman varlığını artırmak için 137 fidanlığımız var. Fidanlıklarımız yıllık üretim kapasitesi 500 milyon fidan. Tohum stok merkezimizde 3 milyon adet tohum mevcut. 2021 yılı fidan dikim sezonu için 1000 farklı türde 273 milyon dikilmeye hazır fidanımız var. Ağaçlandırmada Avrupa'da 1’nci dünyada 4. sıradayız” dedi.

“Meyveli orman ağaçları dikilecek”

Bakan Pakdemirli, “Orman yangınlarıyla mücadelede ilk basamak önleme. Yanan orman alanlarını bu mücadeleye uygun şekilde ağaçlandırıyor olacağız. Orman köylüsünün ekonomik kalkınması düşünülerek meyveli orman ağaçları da dikilecek emniyet şeritleri oluşturulacak. Yangın koruma şeritleri oluşturulacak” dedi.

Yangından etkilenen arıcılar ile ilgili konuşan Bakan Pakdemirli, “Arıcılarımız endişe etmesin, cesaretleri kırılmasın. Arıcılara kovan desteğini yüzde 100 artırarak ödeyeceğiz” dedi.

 Milas'taki yangın kontrol altına alındı

Bakan Pakdemirli:"11 gündür devam eden Muğla Milas yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor" dedi. 

Caner Sönmez – İsmail Coşkun
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin şüpheli ölümüyle ilgili 4 tutuklama Fatih’te 3 gün beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin ölümü üzerine gözaltına alınan anne, baba, anneanne ve dede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay 30 Aralık’ta Fatih’te meydana gelmişti. İddiaya göre dini nikahlı Y.Y. ve B.Y.’nin 5 Kasım’da dünyaya gelen bebekleri 30 Aralık 2025 tarihinde hayatını kaybetmişti. Anne Y.Y.’nin bebeğinin hareketsiz durduğunu fark etmesi üzerine durumu polis ve sağlık ekiplerine haber vermişti. Yapılan ilk incelemelerde bebeğin 5 Kasım 2025’te İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dünyaya geldiği belirlenmişti. 7 Kasım’da ise 3 kilo 200 gram ağırlığında taburcu edilen bebeğin, hayatını kaybettiği gün yaklaşık 2 kiloya düştüğü ve karın bölgesinde içe çökme olduğu tespit edilmişti. Anne Y.Y.’nin evde dini nikahlı eşi B.Y., annesi A.Y. ve Y.E.Y ile beraber yaşadığı, bebeğin saat 08.00 sıralarında öldüğü ancak ambulansın 12 saat sonra arandığı öğrenilmişti. 19 yaşındaki Y.Y.’nin çelişkili ifade vermesi üzerine, annenin bebeği 3 gün beslemediğini söylediği öğrenildi. Soruşturma kapsamında Y.Y., B.Y. ile aynı evde yaşayan anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y. "kasten öldürme" suçundan gözaltına alınmıştı. Emniyette işlemleri biten 4 şüpheli adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından anne Y.Y., baba B.Y, anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olayla ilgili ’kasten öldürme’ suçundan başlatılan soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.
Kırklareli Şehir trafiğini rahatlatacak karar: Zorunlu tır parkı uygulaması başladı Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde Altın Çağ Projesi muhtevasında ilçe genelinde trafik düzenini sağlamak, güvenliği artırmak ve şehir merkezini korumak amacıyla zorunlu tır parkı uygulamasını bugün itibarıyla hayata geçirdi. Kararın uygulanmaya başlamasıyla ağır tonajlı araçların şehir merkezinde gelişi güzel park etmesinin önüne geçilecek. Pınarhisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada, 1 Ocak 2026 tarihi itibarıyla haritada belirtilen güzergahlar ile alanlar dışında tır, kamyon ve benzeri ağır tonajlı araçların ilçe merkezine giriş-çıkışlarının ve şehir içinde park yapmasının 7 gün 24 saat esasına göre tamamen yasaklandığı bildirildi. Ağır tonajlı araçların park işlemlerinin yalnızca tır parkı alanında yapılacağı vurgulandı. Açıklamada, alınan kararın trafik güvenliğini artırmak, ilçe merkezindeki düzensiz park yapmayı ortadan kaldırmak, yol ve altyapı yatırımlarını korumak amacıyla uygulamaya konulduğu ifade edildi. Belediye yetkilileri, uygulamanın kimseyi mağdur etmeyi amaçlamadığını ancak Pınarhisar’ın düzeni ve güvenliği için kurallara kesinlikle uyulmasının zorunlu olduğunu özellikle belirtti. Haritada belirtilen alanlar dışında ilçeye giriş-çıkış yapan ya da ilçe içinde park eden ağır tonajlı araçlar hakkında, ilgili mevzuat çerçevesinde cezai işlem uygulanacağı da duyuruldu. Pınarhisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada açıklamada ayrıca, ilçenin yalnızca bugünüyle değil geleceğiyle de planlandığı vurgulanarak, daha düzenli, daha güvenli ve daha yaşanabilir bir Pınarhisar için kararlılıkla çalışmaya devam edileceği mesajını verdi.