GÜNDEM - 10 Temmuz 2020 Cuma 20:48

Bakan Soylu: '2019 yılında AFAD eliyle 10 ülkeye 86 milyon dolarlık insani yardımda bulunduk'

A
A
A
Bakan Soylu: '2019 yılında AFAD eliyle 10 ülkeye 86 milyon dolarlık insani yardımda bulunduk'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Türkiye bu gün gayrisafi milli hasılasına sahip oranlar dünyada en çok uluslararası yardım yapan ülkedir. Sadece 2019 yılında AFAD eliyle 10 ülkeye 86 milyon dolarlık insani yardımla bulunduk” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Deniz Feneri Deniz Feneri Derneğinin “1000 Şehidimize 1000 Su Kuyusu” projesinin tanıtım ve imza törenine katıldı.

“Bu medeniyetin bana göre bir tek ismi var, iyilik medeniyetidir”

Törende konuşma yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “İdlib’de beraber olduk böyle bir nizam böyle bir hayat var mı? Kaç yıl gerideler, 300 yıl daha geri, 500 yıl daha geri. Vallahi yediğim yemekten giydiğim elbiselerde utandım. Sınırımızın 5-10 kilometre uzağında. Avrupa’nın Amerika’nın medeniyeti kendilerine kalsın, yerlerin dibine batsın. Bizim ülkemiz, bizim medeniyetimiz, geleceğimiz, göreneğimiz, komşuluğumuz bütün bunlar bize bu topraklarda çok şey öğretiyor. Allah’a şükür bunu bugün ayakta tutan, bunu bugün bütün dünyaya haykıran bir liderimiz var.

Dünyanın meşakkatlerine rağmen vicdanı ve merhametini bu insanlardan ayırmayan bir liderimiz var. Ülke yönetmek kolay iş değildir. Dünyadaki ülkelerle hakkını hukukunu koruyarak mücadele etmek kolay bir iş değildir. Buna rağmen dünya ne yapıyor diye onla dert yanmak, mazlumlar fakirler ne yapıyor diye onunla dertlenmek ve onu unutmayarak o apayrı bir anlayıştır. Bizi heyecanlandırmak, sizleri heyecanlandırmak, o sorumlulukları hissetmek apayrı bir şeydir. Çok zor ama cennet bir coğrafyada yaşadığımızı biliyoruz. Bu medeniyetin bana göre bir tek ismi var, iyilik medeniyetidir. Biz iyilik medeniyetinin çocuklarıyız. Bu sorumluluğu hiçbir zaman, üzerimizden birilerinin çekip almasına fırsat vermemeliyiz. Çünkü çok sorumluluğumuz var” dedi.

“Bugün medeni dünya diye tabir ettiğimiz insan topluluğu bu sorumluluktan bariz şekilde kaçmaktadır”

“Dünyada her 90 saniyede bir çocuk su eksikliği veya kirli suya bağlı bir hastalık sebebiyle hayatını kaybediyor” diyerek konuşmasını sürdüren Bakan Soylu, “Bizim dinimiz bize demiyor mu ki her insan bir alemdir. Bu sözün ağırlığı ne kadar yüce bir ağırlıktır. Her 90 saniyede bizim o çocuklara temiz ve içilebilir sudan mahrum 2 milyar insana da borcumuz var. Komşusu açken kendisi tok yatan diyen bir inanca mensup insanlar olarak biz bu sorumluluktan kaçamayız. Bugün medeni dünya diye tabir ettiğimiz insan topluluğu bu sorumluluktan bariz şekilde kaçmaktadır. Göç meselesinde örnekleriyle anlattım, biz bunu net gördük. Bu örnekleri uluslararası kamuoyunda defalarca paylaştık. Botlarıyla beraber karşıya geçmeye çalışan mültecilerin botlarına bıçak batırıp, onları orada terk etmeye çalışan bir medeniyetsizlerin medeniyetini anlatmaya çalışıyoruz.

Bu mağduriyetleri her gün yaşıyoruz. Hala göçe kaynaklık eden coğrafyalarda çatışma ve istikrarsızlık körüklenmeye devam ediyor. Bugün bu projeyle su kuyusu açmaya gideceğimiz ülkelere dünyanın başka ülkeleri daha önce gittiler. Sömürgece ülkeler olarak gittiler ve sömürdüler. Hala da bu ilişkileri devam ediyor. Dünyanın bir tarafında bozan ülkeler, diğer tarafında da dünyanın tamir eden, etmeye çalışan ülke olarak biz duruyoruz. Dünyanın bütün mazlumları biliyor ki üzerinde ay yıldızlı bayrak olan koliler hayırla doludur. İçinden ya gıda, ilaç ya da tıbbi bir malzeme çıkar. O kutuyu tutan bir hayırsever insan vardır” dedi.

“2019 yılında AFAD eliyle 10 ülkeye 86 milyon dolarlık insani yardımla bulunduk”

Türkiye’nin yaptığı uluslararası yardımları anlatan Bakan Soylu, “Türkiye bu gün gayrisafi milli hasılasına sahip oranlar dünyada en çok uluslararası yardım yapan ülkedir. Sadece 2019 yılında AFAD eliyle 10 ülkeye 86 milyon dolarlık insani yardımla bulunduk. Bunların arasında Arnavutluk, Bangladeş, Somali, Mozambik, yemek bulunmaktadır. Ayrıca meydana gelen seller dolayısıyla İran, Irak’a Fırat Kalkanı, Zeytindalı ve Barış Harekatı bölgelerine İdlib yardımlarıyla Suriye’ye yardımda bulunmaktadır.

Bu sadece AFAD eliyle 2019 yaptığımız yardımlardır. Daha geniş bakarsak 5 kıtada 50’den fazla ülkeye yardımlarımız ulaşmaktadır. Pek çok başlıkta farklı yardımlar su kuyusundan sahra hastanesine kadar farklı yardım organizasyonlarımız bulunmaktadır. Bizim yardım karakterimiz sadece bir yardım kolisi bırakıp gitmek değildir. Batı bunları yıllarca yaptı. Bizim yardım anlayışımız, yardım yapılan yerdeki hayatın genel standardını yükseltecek kalıcı işler bırakmaktır. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekat bölgelerinde terörden temizlenen yerlerde ve Afrika’daki ülkelerde bu anlayış doğrultusunda işlem yaptık. Bu hem insani bir meseledir hem de doğrudan doğruya bize tevarüz eden bir emanetle ilgili meseledir. Dünyada örneği yoktur” şeklinde konuştu.

“O insanların dualarıyla benim ülkem bu gün tarih yazıyor”

Afrika’ya yapılan yardımlardan bahseden Bakan Soylu, “Orayı sömürmek için giden insanlar yok. Allah’a çok şükürler olsun geleceğimize büyük bir miras bırakıyoruz. Sadece bu ülkede değil, etrafımızdaki coğrafyada binlerce kilometre ötedeki diyarlarda başımıza birçok musibet ve felaket geliyor. O insanların dualarıyla benim ülkem bu gün tarih yazıyor. Bizim ülkemiz tarih yazıyor. Dünyada huzursuzluk azaldığı hayatın normal seyrine döndüğü ölçüde terör göç, uyuşturucu ticareti gibi işler azalmış olacaktır.

Bize Suriye ve Afganistan’dan göçmen gelmiyor. Afrika’nın adını duymadığımız ülkelerinden gelenler var. Dolayısıyla bir yerdeki sosyal huzursuzluk, suya refaha erişimdeki sıkıntı doğrudan bize yansıyor. Dolayıyla hem yardım yapmak, hem de buradaki hayat düzeninin normalleşmesine katkı yapmak bunları hep birlikte düşünmek zorundayız. Bu gün burada Deniz Feneriyle birlikte çok hayırlı, tam da anlattığım anlayışı uygun bir yardım protokolüne imza atıyoruz. Burada bir çok arkadaşımız var. Elazığ, Malatya’da, Van’da Afrin’de Cerablus’ta, İdlib’de hep onlarla birlikte olduk. Afrika’nın her yerinde onlar oldu. Helikopterimizle varmadan, bu gördüğümüz bu sivil toplum kuruluşları ya birine yardım ediyordu, ya sıcak çorbasını veriyordu, ya da bir yetimin başını okşamaya çalışıyordu. Bu büyük bir nimettir, ben bu nimetin farkındayım” dedi.

“İdlib’de kış bitmeden 50 bin briket evi orada bitirmiş olacağız”

İdlib’de yeni adımların atıldığını belirten Bakan Soylu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla ortaya konulan İdlib’de attığımız adım. İnşallah kış bitmeden 50 bin briket evi orada bitirmiş olacağız. Yine ifade etmek gerekir ki oradaki insanların sırtı bir çadırın bezine değil, bir duvara yaslanacak. Bu kıymetli bir şeydir. O kampanya çok iyi gidiyor, herkes elinden geleni ortaya koyuyor. İnşallah kış gelmeden orada on binlerce insan yuva sahibi olmuş olacak. Yine bu güzel ülkenin insanı ve devleti sayesinde, buna inanıyorum. Kalıcı bir şeyler yapmak ve bunu da şehitlerimizin adıyla yapmak bana göre çok hayırlı ve güzel bir adım oldu. Ayakta durmak, daha fazla dua almaktır. Onlar kötülüklerin cenderesinde boğulurken, gülen gözler, umut dolu yarınlara bakmak isteyen çocuklara el uzatmaktır. Dünün getirdiği haksızlıklar, yarının getirdiği hayırlara kar topu gibi büyüyerek başka yerlere uzanan eller olacaktır” ifadelerini kullandı.

Vedat Bayraktar
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Başkan Başdeğirmen: "Verdiğimiz bir sözü daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" Isparta Çünür Mahallesi’nde dün hizmete giren yeni otogar için açılış töreni düzenlendi. Açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Verdiğimiz bir sözü daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Eski otogarın bulunduğu alana da yeraltı otopark, üzeri meydan ve kütüphane yapıyoruz” dedi. Isparta Bahçelievler Mahallesi’ndeki Isparta Şehirlerarası Otogarı’ndan dün son sefer yapıldı. Çünür Mahallesi’ndeki yeni otogar da dün hizmete açıldı ve ilk otobüs seferleri gerçekleştirildi. İlk seferlerin gerçekleştiği yeni otogarın bugün de resmi açılış töreni yapıldı. Mehteran gösterisi ile başlayan törene Vali Aydın Baruş, AK Parti Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve eşi Şadiye Başdeğirmen, AK Parti İl Başkanı Furkan Cem Er, MHP İl Başkanı Önder Topçu, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Ali Ertuğrul, ITSO Başkanı Metin Çelik, Ticaret Borsası Başkanı Hüdai Şahin, ilçe ve belde belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, esnaf ve vatandaşlar katıldı. Verdikleri bir sözü daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, eski otogarın şehrin ortasında kaldığını ifade etti. Hiçbir yatırımın yarım kalmayacağı yönünde verdikleri söz olduğunu ve bugün de yeni otogarın faaliyete sunulduğunu aktaran Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Yarım kalan yatırımları tamamlayarak buraya kadar geldik ve yeni otogarı açmaktan son derece memnun olduk. Mevcut eski otogarımız şehrin içinde kaldı, trafikte zorlanılıyordu. Öncelikle yeni otogar alanımızı faaliyete geçirdik, buranın faaliyete geçirilmesine katkı sunan belediye meclisi üyelerime, personelime emek veren herkese teşekkür ediyorum” görüşlerinde bulundu. Yeni otogarın hazırlanmadan önce hem otobüs işletmecileriyle hem de esnafla bir araya geldiklerini ve projenin kendilerinin istedikleri şekilde değiştirilerek hayata geçirildiğinden bahseden Başkan Başdeğirmen, “Esnafımızın istediği şekilde burayı düzenledik. Sonucunda da esnafımız memnun oldu. Herkes çok mutlu. Yaptığımız işin kabul görmesi çok önemli” dedi. “Eski otogar alanında 86 bin metrekarelik meydan düzenlemesi ve yaşam merkezi yapacağız” Boşaltılan otogarın yeriyle ilgili de hayata geçirecekleri projeye ilişkin bilgiler veren Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, boşalan otogar alanının bulunduğu bölgede yeraltı 3 katlı otopark ve üzerinde de 2 bin öğrencinin ders çalışabileceği bir kütüphane ile etkileşim merkezi yapılacağını açıkladı. Başdeğirmen, “Böcüzade Parkı ile birleştirerek toplam 86 bin metrekarelik alanda meydan düzenlemesi ve yaşam merkezi yapacağız. Vatandaşımızın rahat nefes alabileceği meydanlar oluşturmaya çalışıyoruz. Bu dönemimizde Isparta’da 3-4 tane büyük meydan oluşacaktır. Otogar alanımızdaki otopark kısmı 30 bin metrekare, bu alanda da her türlü etkinliği yapma imkânımız olacaktır. Isparta’mıza hayırlı ve uğurlu olsun” şeklinde konuştu. Açılış töreninde konuşan Isparta Valisi Aydın Baruş, ise yeni yapılan otogarla Isparta hem misafirlerini güzel bir şekilde ağırlayacak hem de vatandaşlarına yaşam merkezi sunmanın gururunu yaşayacak dedi. Vali Baruş, “Isparta her yıl dışarıdan misafir ağırlayan bir il. Modern bir otogara çok ihtiyacımız vardı. Şehir içinde kalmış otogar bu ihtiyaca cevap veremez hale gelmişti, oradaki esnafımız da bu durumdan muzdaripti. Yeni yapılan yatırımla Isparta hem misafirlerini güzel bir şekilde ağırlayacak hem de vatandaşlarına bir yaşam merkezi sunmanın gururunu yaşayacak. Bir otogarı, bir sanayi sitesini şehir dışına taşımak çok önemli problemler doğurur. Önemli olan bu problemi hemşehrisiyle vatandaşıyla birlikte anlaşarak uzlaşarak aşmak. İşte belediye başkanımız bunu başarmış. Bu nedenle belediye başkanımızı tebrik ediyoruz. Esnafımızı mağdur etmeden vatandaşlarımıza olumsuzluğa neden olmadan bu problemi çözmüşler. Eski otogarın bulunduğu alanın hem otopark hem kütüphane hem de bir meydan olarak kullanılacak olması Isparta için çok güzel bir tasarım. Bu tesiste esnafımıza bol kazançlar diliyorum, hayırlı olsun” dedi. Konuşmaların ardından dua edildi, yeni otogarın açılış kurdelesi kesildi. Yapılan açılış töreninin ardından protokol üyeleri yazıhane ve işletmeleri ziyaret ederek, yeni otogarın hayırlı olması temennisinde bulundular.