EKONOMİ - 14 Eylül 2018 Cuma 14:22

Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede: 'Çelik endüstrisine büyük talep var'

A
A
A
Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede: 'Çelik endüstrisine büyük talep var'

METAL EXPO İstanbul Fuarının açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, çelik endüstrisine büyük talep olduğunu belirtirken, çelikle ilgili masalarında çok ciddi yatırım projeleri olduğunu söyledi.

Demir-çelik sektörüne hizmet ve ürün veren kurum ve kuruluşların sektörle bir araya getirildiği METAL EXPO İstanbul, İstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı. Yarına kadar sürecek olan fuarda etkin B2B görüşmeleriyle sürdürülebilir, karlı iş birliktelikler oluşturulması hedefleniyor. Fuar, Demir-çelik endüstrisi ve makine imalat sanayinin, dünya pazarlarına entegrasyonuna ivme kazandırmak; imalat kapasitesini maksimize edecek yol haritaları belirlemek ve böylelikle istihdam talebine yanıt verecek politikaları desteklemek gibi önemli amaçlara hizmet edecek önemli bir platform özelliği taşıyor. Fuar ulusal ve uluslararası boyutta 170 firmayı ağırlıyor. Fuarın açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, ''Çelik endüstrisine büyü talep var, masamızda çelik ile ilgili çok ciddi yarım projeleri var'' dedi. 

METAL EXPO Eurasia İstanbul Yürütme Kurulu Başkanı Barış Göktürk ve Demir Çelik Store Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Köse fuar ve sektör hakkında değerlendirmeler yaptı.

''Şu anda çelik endüstrisine büyük talep var'' 

Fuarın açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, ''Şu anda çelik endüstrisine büyük talep var. Çok büyük dövme tesisleri talepleri var. Çok büyük çelik tesisi kurma talepleri var. Sadece inşaat çeliği ve inşaat demiri için değil, nitelikli çelikler, kalıp çelikleri ve paslanmaz çelikler konusunda masamızda çok ciddi yatırım projeleri var. İnşallah bu projeleri el birliği ile devreye sokarız, Türkiye gerçekten çelik üretim merkezi haline gelir ve dövme teknolojisinde ileri bir ülke haline gelir. Buna imkan var, çok yatırım yapılıyor. Belki Türkiye, Avrupa'nın bu yöndeki merkezi. Onların terk ettikleri bazı sektörleri biz, Türkiye'de kazanma fırsatı buluruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak başımızdaki konular; bunlara nasıl nitelikli bölgeler, limanlara yakın bölgeler üretiriz ve nasıl ulaşımlarını sağlarız? Hurdadan veya hurdadan olmayan, gerçekten direkt madenden çalışan tesisleri nasıl yaparız? Paslanmaz teknolojisinde, gerçekten Türkiye'de çıkan paslanmaz çıktısı, Türkiye'nin ihtiyacı olan paslanmaz sac ihtiyacını, kalıpçılar için kalıpçı malzemeleri ihtiyacını Türkiye'de nasıl karşılarız? Türkiye, bu fuarla demir-çelik endüstrisini bir noktada temsil edebilecek bir alt yapıya kavuşmuş olacak'' dedi. 

Türkiye'de demir-çelik sektörünün bir fuara hep ihtiyacı olduğunu dile getiren METAL EXPO Eurasia İstanbul Yürütme Kurulu Başkanı Barış Göktürk, ''Uzun yıllardır bir fuar olsun istiyorduk. Bir türlü bir fuara kavuşamamıştık. Türkiye'nin en önemli sektörü bence demir-çelik. Rakamlarla ihracatta 3'üncü. Üretim ve istihdamda birinci. Bu fuarda 110 katılımcı, 15 bin ziyaretçi var. Katılımcıların yüzde 15'i Avrupa, Çin ve başka yabancılardan oluşuyor. Geri kalanlar yerli imalatçılar, tüccarlar ve yerli servis merkezleri'' şeklinde konuştu.

''Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa gibi ülkelere ihracat sürekli devam ediyor'' 

Demir-çelik sektörünün 2017 yılında çok iyi geçtiğini hatırlatan Göktürk, ''Türkiye'de istidamın ve üretimin en önemli lokomotiflerinden olan demir-çelik; inşaat, makine, kalıp, otomotiv ve savunma sanayine hizmet ediyor. 2018 yılında ABD'de alınmış olan kararlar nedeniyle sektörün bazı üreticilerinde kısa vadeli birkaç sorun oldu ama sektörümüz çok kapasiteli, eğitimli, uzun yıllara ve köklü şirketlere dayanan bir sektör. Bunun üstesinden kısa sürede geldik. Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa gibi ülkelere ihracat sürekli devam ediyor'' ifadelerini kullandı.

Sanayi 4.0'ın demir-çelik sektörünü etkisine değinen Göktürk, ''Sanayi 4.0 klişeleşti, sürekli konuşuyoruz. Sanayi 4.0'ın kısa çok kısa sürede demir ve çeliğe etkisi olmaz ama uzun vadede olacak. Bu, otomasyonun hızlanmasıyla, özellikle bilgisayar teknolojisinin ve bilişim teknolojisinin demir-çelik üretim teknolojisin içine girmesiyle olacak. Sanayi 4.0'ı, demir-çelik sektörü birkaç yıl sonra daha akıllı makinelerle daha nitelikli çelikler daha az fire vererek daha kısa sürede üreterek elde edecek. Demir-çelik, Türkiye'nin en önemli milli mücadele verdiği sektörüdür. Milli sanayinin gelişmesi, yerli ürünlerin artması için demir-çeliğin kalınması lazım'' açıklamasında bulundu.

''Dünyanın en büyük inşaat demiri ihracatçısı konumunda bulunuyoruz'' 

Demir Çelik Store Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Köse ise şöyle konuştu: ''Türkiye, dünya ham çelik üretiminde 8'inci sırada yer alan bir ülke. Dünyanın en büyük inşaat demiri ihracatçısı konumunda bulunuyoruz. Aynı zamanda dünyanın en büyük hurda ithalatçısı olan ülkeyiz. Yılda yaklaşık 36 milyon ton civarında ham çelik üretimi olan ülkeyiz. Dolayısıyla Türkiye çelik sektörü denildiğinde dünyada göz önünde olan bir ülke. Bu alanda rekabet gücümüz oldukça yüksekti. Geçtiğimiz günlerde ABD ilk olarak Türk çelik ürünlerine yüzde 25 ithalat vergisi uyguladı. Ürünlerimiz ABD'de biraz pahalı kalmaya başladı. Fakat ABD'de üretim maliyetleri oldukça yüksek olduğu için Türkiye'ye uygulayan yüzde 25 ithalat vergisine rağmen tekrardan ABD'ye çelik ihraç etmeye başladı, ta ki geçen aya kadar. Geçen ay ABD Başkanı Trump, yüzde 25'lik bir ek vergi daha uyguladığını açıkladı. Türk çelik ürünlerine şunda yüzde 50'lik bir ithalat vergisi uygulanıyor. Bu bizim için önemli bir sıkıntı. Çünkü Türkiye, çelik ihracatının yüzde 47'sini AB ve ABD'ye yapıyordu. AB ülkelerini bazıları da bize ithalat vergisi uygulamaya başladılar. Bu durum çelik sektöründe oldukça olumsuz bir ortam oluşturdu. Özellikle otomotiv sanayinde, makine sanayinde ve bir çok alanda kullanılan yassı çelik ürünleri ve üreticileri olumsuz etkilendi. Bu konferansı düzenlemekle amacımız; çelik ihracatı için acaba Türkiye'ye alternatif pazarlar geliştirebilir miyiz? ABD'de dışında farklı ülkelere bir şey yapabilir miyiz? Ama ABD büyük pazar onun alternatifi bulmak gerçekten zor. Çelik üreticilerine bir nebze katkı sağlamak adına yeni pazar arayışlarını çelik dış ticaretleri ve çelik ihracatçıları birliği eş zamanlı yürütüyorlar. Demir- çelik sektörü olarak bu dönemi atlatacağımızı düşünüyoruz''.

Ayrıca fuar kapsamında konferanslar düzenleniyor. Endüstri 4.0 -Sanayide Dijital Dönüşüm isimli konferansta ENOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Halıcı, İstanbul Gedik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Dilek Kurt, Pilz Türkiye Genel Müdürü Yavuz Çopur ve Festo Türkiye Satış Müdürü Tolga Kutlu sektörü ile ilgili bilgiler verirken, Çelik Üretimi-Üretim Teknolojileri ve Çelik İhracatındaki Güncel Durum isimli konferansta Çelik Dış Ticaret Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekici, Çelik Dış Ticaret Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Çakmur, Mehmet Emre Eyüboğlu, Oğuzhan Üçok, ÇELFED Başkan Yardımcısı Tuncay Sergen, Primetals Technologies Satış Pazarlama Müdürü Tufan Songüler ve Danieli Italy Kıdemli Teknik Müdürü Vucinic Bojan konuşmalar yaptı.  

Adem Gürer - İsmail Çoşkun

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Çöl tozuna karşı uzmanından korkutan uyarı: "Ölüme kadar götürebilir" Afrika üzerinden gelen toz taşınımı nedeniyle geçtiğimiz gün Bolu’da gökyüzünün renk değiştirmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. İlhan Sağsen, renk değişiminin normal olduğunu ancak çöl tozlarının insan ölümüne kadar götürebileceğini söyledi. Afrika üzerinden gelen toz taşınımı nedeniyle Bolu’da gökyüzü kırmızı, mor ve sarı renklerine büründü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz gün Bolu için sarı kodlu uyarı yapılmıştı. Yapılan açıklamada toz taşınımının meydana getireceği başta sağlık problemleri olmak üzere görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinin düşmesi, çamur yağışı ve ulaşımda aksamalar konusunda uyarı yapıldı. Sarı kodlu uyarı verildiği kentte toz bulutunun etkisi tekrar görüldü. Toz taşınımı nedeniyle geçtiğimiz gün akşam saatlerinde kentte gökyüzü kırmızı, mor ve sarı renge büründü. Bolu Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren İklim Değişikliği ve Enerji Çalışmaları Merkezi Başkanı ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. İlhan Sağsen, toz taşınımının etkileri hakkında İHA’ya özel açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. İlhan Sağsen, toz taşımının ciddi sağlık problemlerinin oluşturabileceğini dile getirdi. "Hayat kaybetme noktasına kadar getirebilecek ciddi bir problem" Toz taşınımının olumsuz etkilerinden bahseden Doç. Dr. İlhan Sağsen, "İnsan sağlığına olumsuz etkileri var. Özellikle yetkililerin uyarıları; nefes darlığı ve alerjileri olan insanların daha çok kapalı alanlarda kalması yönündeydi. Bunun dışında daha fazla solunum problemlerine, halsizlik, baş ağrısı gibi sağlık problemlerine yol açtığı biliniyor. Havada ciddi partikülleşme olması insan sağlığını ciddi şekilde etkiliyor. 1952 yılında da Londra sisi yaşanmıştı. Kış ayında fazlaca kömür harcanmış, yakılmış ve hava sirkülasyonunun olmamasıyla şehre çöken karbondioksit yaklaşık 5 binin üzerinde insanın ölümüne sebep olmuştu. Bu kamuoyunu ilgilendiren, daha çok kamuoyunu bilinçlendiren ilk çevre-sağlık problemi ilişkisi. Bu çöl tozları da aslında yine bunun bir benzeri şekilde sağlık problemlerine hatta hayat kaybetme noktasına kadar getirebilecek ciddi bir problem" diye konuştu. "Havanın kararması, kırmızılaşması, havanın kalitesini bozması ve sağlık problemlerine sebep oluyor" Havanın kırmızı renk olmasının normal olduğunu söyleyen Sağsen, "Kırmızı hava olması normal çünkü çöl tozları geliyor. Dolayısıyla bu ince partiküller çok uzun kilometreleri aşıyor. Çöl tozları okyanusları geçiren ve Amerika kıtasına kadar ulaşan aynı zamanda bizim coğrafyamızda da Almanya, Türkiye’ye ulaşan hatta Çin’de yine aynı şekilde bu tozların etki bıraktığını görüyoruz. Bu tozun 2-3 günlük etkisi oluyor. İşte bu etki havanın kararması, kırmızılaşması, havanın kalitesini bozması ve sağlık problemlerine sebep oluyor. O yüzden bunun oluşturduğu bu görsellik bu noktada normal" dedi.
Kastamonu KUZKA’dan ahşap sektörü temsilcilerine teknik gezi Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen teknik gezide, Kastamonulu ahşap sektörü temsilcileri, Kayseri’de sektör ile ilgili çalışmaları inceleyerek bilgi alışverişinde bulundu. Ağaç ve orman ürünleri sektöründe tecrübe paylaşımında bulunmak, işbirliği imkanlarını geliştirmek ve iyi uygulama örneklerini yerinde incelemek amacıyla Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından özel sektör temsilcilerinin katılımıyla Kayseri’ye teknik bir gezi düzenlendi. Kastamonu ahşap sektör temsilcilerinin katıldığı iki günlük teknik gezi çerçevesinde Kayseri’nin ahşap ve mobilya sektöründe öncü kurum ve kuruluşlarına inceleme ziyaretleri gerçekleştirildi. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Kastamonu Yatırım Destek Ofisi tarafından organize edilen programın ilk gününde Erciyes KSS Yapı Kooperatifi, MOBİTEK mobilya fabrikası MOBİ Boya Fabrikası, KUMS Alışveriş Merkezi, KUMSMall Moda Show ve Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Teknik Koleji ziyaret edildi. Erciyes KSS Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı ve proje koordinatörleri ile yapılan görüşmelerde kooperatifin yürütmüş olduğu projeler hakkında fikir alışverişinde bulunulurken, program çerçevesinde Kayseri’de ağaç işleri ve mobilya sektörüne yönelik yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgilendirme sunumları gerçekleştirildi. Teknik koleje yönelik düzenlenen ziyarette ise OSB ve kolej arasındaki işbirliği, staj ve çalışma fırsatları ile kolejin öğrencilere sunmuş olduğu imkanlar ele alınarak, mesleki ve teknik eğitim ile OSB işbirliğinin istihdama yönelik katkısı değerlendirildi. Teknik gezi programının ikinci gününde ise Kastamonu sektör temsilcileri ile birlikte Kayseri Model Fabrika ziyaret edildi. Tesise yapılan ziyaret ve incelemelerde yetkililerden projelere ilişkin detaylı bilgiler alındı. Ziyarette her iki ile yönelik yapılabilecek çalışmalara ilişkin görüş alış verişinde bulunuldu. Son ziyaretini mobilya sektöründe faaliyet gösteren ve model fabrikadan danışmanlık hizmeti alan bir firmaya gerçekleştiren heyet, yapılan verimlilik çalışmalarını ve üretim hattında gerçekleştirilen değişimleri yerinde incelemesiyle programını tamamladı.
Diyarbakır Diyarbakır Final öğrencileri eğitimde sınırları aştı Dünyanın en önemli fizik laboratuvarı olan ve evrenin oluşumunu açıklamak için yapılan ‘Big Bang’ deneyi ile herkesin ziyaret etmek istediği Cern Laboratuvarında deneyin son durumu hakkında bilgi alma şansı bulan Diyarbakır Final Okulları öğrencileri, aynı zamanda yapılan diğer deney çalışmalarını da gözlemledi. Panoramik şehir turları ile farklı kültürleri tanıyan ve tarihleri hakkında bilgi edinen öğrenciler, Lozan-Montrö Antlaşmalarının imzalandığı mekanları ziyaret etti, Birleşmiş Milletler binasına giderek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Öğrenciler ayrıca Cite des Science‘de 3D gösteri ortamına, planatoryuma, kütüphanelere ve yapılmakta olan deney çalışmalarına da katıldı. Sen Nehri’nde tekne gezintisi yapan, Eiffel Kulesi’ne çıkarak lazer gösterisi izleyen öğrenciler, Disnayland’da da keyifli ve eğlenceli zaman geçirdi. İsviçre-Fransa gezisinde kendilerini geliştirme ve tüm dünya ülkeleri tarafından yakından izlenen bilimsel çalışmalara katılma şansı bulan öğrenciler, unutamayacakları bir deneyim yaşadı. Program hakkında konuşan Final Okulları Fizik Zümre başkanı Erdal Gündüz, "Öğrencilerimiz ile yaptığımız gezi amaçlı bu program sayesinde bilim dünyasında yapılan çalışmaları ve gelinen son noktayı yerinde görme imkanı bulduk. Ayrıca öğrencilerimiz bu programın sonucunda, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’ün ürettiği teknolojinin yaşantımızdaki yeri ve gelecek için önemini kavradı. Bilimsel yöntem becerilerini geliştiren öğrencilerimizin deneyerek ve yaşayarak öğrenme sürecini bu program ile destekledik. Öğrencilerimize hayal kurmanın sınırının olmadığını fark ettirip başarmak için çok çalışmanın önemini hissettirdik. Ayrıca programda yapılan kültürel keşifler ile ülkelerin tarihini ve dokusunu yerinde yaşayarak öğrendik" dedi.
Konya Konyaspor’a, Fenerbahçe maçı öncesi moral ziyareti Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya milletvekilleri ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Fenerbahçe maçı öncesi Konyaspor’u ziyaret ederek başarılar diledi. Konya Valisi Özkan, milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Fenerbahçe maçı öncesi Kayacık Tesisleri’nde antrenman yapan Konyaspor’u ziyaret etti. Konyaspor Başkanı Ömer Korkmaz, antrenmanı takip eden taraftarlar ve futbolcularla görüşen Başkan Altay, Konyaspor’u her zaman desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini belirterek, “Konyaspor her zaman en iyisini hak ediyor. Bu takım, bu şehir, bu taraftar ve en çok da bu futbolcular, Süper Lig’de şehrimizi temsil etmeyi hak ediyorlar. Biz de size güveniyoruz. Son 4 maçta en iyisini yapacağınıza ve Süper Lig’de kesintisiz bir şekilde yolumuza devam edeceğimize inanıyoruz. Bütün desteklerimiz sizinle, başarılar diliyorum” dedi. Konya Valisi Vahdettin Özkan da Konyaspor’a desteklerini dile getirerek, “Futbolcularımızla, teknik heyetimizle şehrin ruhunu buraya yansıtacağız. Önümüzdeki maçları alarak yolumuza devam edeceğiz. Hepimiz sizinle beraberiz” ifadelerini kullandı. Konyaspor Kayacık Tesisleri’ndeki ziyarete AK Parti Konya Milletvekili Latif Selvi, CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş, İyi Parti Konya Milletvekili Ünal Karaman ve İl Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut da katıldı.