GÜNDEM - 22 Haziran 2017 Perşembe 10:04

Baklavanın iyisini anlamanın püf noktaları

A
A
A
Baklavanın iyisini anlamanın püf noktaları

Gaziantepli baklava ustası Metin Yücedağ, “Baklavayı ağzınıza aldığınız zaman o hış sesinin gelmesi lazım. Yufkası ince olacak, yağı Urfa’dan gelecek ve şekeri orijinal şeker olacak, glikoz şeker olmayacak. Yediğiniz zaman da zaten sizi rahatsız etmiyorsa iyi baklava olduğunu anlayabilirsiniz” dedi.

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşların bayram alışverişleri hızlandı. Herkes misafirlerine ikram edeceği şeker, çikolata, baklavasını hazırlamaya başladı. Özellikle bayramların vazgeçilmezi olan baklavanın iyisinin nasıl olacağını Gaziantep Kocatepeli 37 yıllık baklava ustası Metin Yücedağ anlattı. Yücedağ, önce tezgahtaki ürünlere bakıp, göze hitap ediyorsa o ürünün alınması gerektiğini söyleyerek, “Güzel rengi olacak, yufkası güzel açılacak, yediğimiz zaman da tadından, şekerinden, yağından iyi olduğunu anlayabiliriz. Renginin altın sarısı olması lazım. Bizim baklavamız aşağı yukarı 40 kat oluyor, orta katına ceviz veya fıstık atıyoruz zaten, 20 alta, 20 de üste olmak şartıyla üretimimizi yapıyoruz. Hamurun sertliği ve yufkanın inceliği çok önemli. Çünkü yufka ince olmazsa ağzınızda börek yemiş gibi bir tat alırsınız. Baklavayı ağzınıza aldığınız zaman o hış sesinin gelmesi lazım” şeklinde konuştu.

"Baklava gayet sağlıklı, ben 37 yıldır yiyorum en ufak bir sorun yok"

Yücedağ, bazı baklavacıların Antep fıstığı yerine bezelye tozu kullandığı iddialarıyla ilgili ise, “Kesinlikle ben 37 yıldır bu işin içindeyim kesinlikle böyle bir şey görmedim. Duyuyoruz ama ne kadar doğru ne kadar gerçek bilmiyorum. Biz zaten Antepliler olarak böyle bir şeyi kesinlikle kullanmayız. Ben kendi yemediğim ürünü kesinlikle müşterime yedirmem. Baklavanın iyi olduğu tadından şöyle anlaşılır; yufkası ince olacak, yağı Urfa’dan gelecek ve şekeri orijinal şeker olacak, glikoz şeker olmayacak. Yediğiniz zaman da zaten sizi rahatsız etmiyorsa iyi baklava olduğunu anlayabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Baklavanın sağlık için de faydalı olduğunu dile getiren Yücedağ, “Baklava her türlü iyidir, insanı zinde tutar. Ben baklavacı olarak her gün tatlı yerim gayet de zindeyim Allah'a şükür. Millet baklava yesin, ben onu istiyorum. Çünkü baklava gayet sağlıklı, ben 37 yıldır yiyorum en ufak bir sorun yok” diye konuştu.
Yücedağ, işletmede 10 ila 15 çeşit baklava yaptıklarını ve günde 700 tepsi baklava çıkardıklarını belirterek, Ramazan Bayramı dolayısıyla taleplere yetişmekte zorlandıklarını ve bu bayramda 15 bin tepsi üretim olduğunu, harıl harıl çalıştıklarını söyledi.

"Baklavaya baktığınız zaman çok parlamayacak"

“Sahte baklava her zaman var ama bayram dönemlerinde bizim sektörümüze olan ilgi arttığı için ön plana çıktığı dönemler bu dönemler” diyen marka sahibi Serdar Eker ise, şunları söyledi: “Merdiven altı imalathaneler her zaman var. Onun için insanların gıdada her zaman markalı ürünleri tercih etmeleri çok önemli. Baklavaya baktığınız zaman çok parlamayacak, gözünüzü alacak kadar parlıyorsa bilin ki o gerçek şeker değil. Baklava doğal olmalı, evde yaptığınız baklavanın nasıl doğal bir duruşu varsa, parlaklığı varsa dışarıdan aldığınızda da bu olmalı. Bezelye kullanımı yine aynı şekilde, bezelye veya yer fıstığı, boya bunlar ortaya doğal olmayan bir görüntü çıkartır. Çok yeşil, açık yeşil bir görüntü çıkar ortaya. Bu açık yeşil fıstıkta olmayan bir yeşil. Bugün baklava 10 lira diyen bir işletme neye göre 10 lira diyor? Bugün baklava 60 lira diyen işletme yıl boyu 60 lira diyor ve bunu yıl boyunca tadıp denetleme şansınız var. Duruşu olan, 365 gün nasıl duruyorsa bayramda da öyle duran işletmelere gitmek lazım ve bayram öncesinde de bu işletmenin ürüne bakışını, imalatını, lezzetini biliyor olmanız lazım. Sürpriz zaten bayramlarda var. Daha büyük sürprizlere yol açmamak için bildiğiniz, güvendiğiniz, fiziksel şartları müsait, hizmetinden emin olduğunuz işletmelerden alışveriş yapmalısınız.” 

Goncagül Özcan - Burak Altun - Cem Geçim

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Tarımın Devleri Kayseri’de buluştu Anadolu Ürün Piyasası Aracı Kurumu (Anadolu ÜPAK), stratejik yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirmek üzere bölge ekonomisinin kalbi Kayseri’de bir araya geldi. Toplantı; Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı ve Anadolu ÜPAK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Bağlamış’ın ev sahipliğinde, tarım ticaretinin lider isimlerini buluşturdu. Anadolu ÜPAK Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Toplu başkanlığında toplanan heyet, tarımsal ticaretin dijitalleşmesi ve üreticinin küresel pazardaki rekabet gücü üzerine kritik kararlar aldı. Toplantıda, lisanslı depoculuktan ürün ihtisas borsacılığına kadar tarım piyasasının geleceğini ilgilendiren pek çok stratejik konu masaya yatırıldı. Borsa başkanları, Anadolu çiftçisinin alın terinin modern piyasa şartlarında değer kazanması ve ticaretin şeffaf bir zeminde büyümesi için atılacak adımları detaylandırdı. Karşılıklı istişarelerle geçen oturumda, Anadolu ÜPAK’ın aracı kurum olarak piyasalardaki etkinliğinin artırılması ve borsalar arası koordinasyonun güçlendirilmesi hedeflendi. Ev sahibi KTB Başkanı Recep Bağlamış, bölgenin tarımsal potansiyelini ulusal ve uluslararası düzeye taşıma kararlılığında olduklarını belirterek, Anadolu’nun bu büyük birlikteliğinin tarım piyasalarına güven verdiğini ifade etti. Genel Müdür Yavuz İnce’nin operasyonel süreçlere dair sunumunun ardından, heyet önümüzdeki dönemin yol haritası üzerinde tam mutabakat sağladı. Kayseri’den verilen bu güçlü birlik mesajı, tarım ticaretinde Anadolu’nun söz sahibi olma iddiasını bir kez daha tescilledi. Kayseri Ticaret Borsası’ndaki zirveye; Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya, Yozgat Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erkekli, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, Anadolu ÜPAK Genel Müdürü Yavuz İnce katıldı.
Bitlis Bitlis Eren Üniversitesi, 201 üniversite arasında ilk 10’da yer aldı Bitlis Eren Üniversitesi, YÖK tarafından yayımlanan 2025 İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre 201 üniversite arasından ilk 10’da yer aldı. Yükseköğretim Kurulu tarafından, 67 farklı gösterge doğrultusunda Türkiye’deki 201 üniversiteye ait analizleri içeren "Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı. Yükseköğretim ekosisteminin en kapsamlı analiz belgelerinden biri olan rapor, eğitim ve öğretim, araştırma-geliştirme, proje ve yayın, uluslararasılaşma, sürdürülebilirlik ve topluma hizmet ve sosyal sorumluluk olmak üzere 5 ana kategori altında toplam 67 göstergeye dayanmaktadır. Rapor kapsamında Bitlis Eren Üniversitesi, akademik başarılarına bir yenisini daha ekleyerek, Türkiye genelinde değerlendirilen 201 üniversite arasında, TR Dizin tarafından taranan dergilerde öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı göstergesinde 9. sırada yer alarak ilk 10 üniversite arasına girdi. Bu başarı, Bitlis Eren Üniversitesi’nin akademik alanda gösterdiği istikrarlı yükselişi ve bilimsel üretkenliğini ortaya koyuyor. Üniversite öğretim üyeleri, bilimsel çalışmalarını ulusal ve uluslararası saygın dergilerde yayımlayarak hem akademik görünürlüğü hem de bilimsel etki gücünü artırıyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, elde edilen başarının üniversitenin akademik vizyonunun ve kalite odaklı yönetim anlayışının bir sonucu olduğunu belirterek, "YÖK tarafından yayımlanan 2025 İzleme ve Değerlendirme Raporu’nda üniversitemizin, TR Dizin kapsamındaki yayın performansında Türkiye genelinde ilk 10 üniversite arasında yer alması bizler için büyük bir gurur kaynağıdır. Bu başarı, akademik kadromuzun özverili çalışmaları ve bilimsel üretime verdiğimiz önemin somut bir göstergesidir. Bitlis Eren Üniversitesi olarak nitelikli araştırma, yayın ve topluma katkı odaklı çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz" dedi. Bitlis Eren Üniversitesi, önümüzdeki dönemde de araştırma, yayın ve proje faaliyetlerini güçlendirerek ulusal ve uluslararası düzeyde akademik başarısını artırmayı hedefliyor.