SAĞLIK - 27 Şubat 2020 Perşembe 08:54

Baş dönmesi önemli hastalıkların ilk habercisi olabilir

A
A
A
Baş dönmesi önemli hastalıkların ilk habercisi olabilir

Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Burak Ömür Çakır genelde insanların önemsiz bir rahatsızlık olarak gördüğü baş dönmesinin kalp krizi, beyne pıhtı atma, beyin ve beyincik tümörleri gibi önemli hastalıkların ilk bulgusu olabileceğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

Uzmanlar günlük hayatta çoğu insanın yaşadığı fakat çok fazla üstüne düşmediği halk arasında baş dönmesi olarak bilinen vertigoya dikkat edilmesi gerektiği noktasında hemfikir. Kişilerin baş dönmesini bir hastalık olarak gördüğü fakat uzmanlar tarafından hastalık öncesi bir bulgu kabul edilen vertigonun birçok önemli hastalığın habercisi olabileceğine dikkat çekiliyor. Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Burak Ömür Çakır da aynı şekilde yaşanan baş dönmesi rahatsızlığının kalp krizinden beyin tümörüne kadar birçok önemli hastalığın bulgusu olabileceğine dair uyarılarda bulundu.

Baş dönemsine sebep olan hastalıklar nelerdir?

Öncelikli olarak baş dönmesinin hastalık değil, hastalıklar sonucunda oluşan bir belirti olduğunu dile getiren Prof. Dr. Burak Ömür Çakır bu rahatsızlığa neden olan hastalıklar hakkında da bilgilendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Çakır, “Baş dönmesine neden olan hastalık teşhis edilirse yüzde doksan oranında başarıyla kontrol altına alınabilir. Baş dönmesine neden olan birçok hastalık var. Bunların en başında toplum içinde iç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bilinen kristallerin dağılıp başka bir bölgede toplanması ve başımızı hareket ettirdiğimizde ortaya çıkan baş dönmesidir. Vertigoyu etkileyen diğer hastalıklara bakacak olursak, iç kulak tansiyonu, denge sinirinin iltihabı ve özellikle kadınlarda sıklıkla gördüğümüz hormonel nedenlerle migrene bağlı baş dönmesi en sık tanı koyduğumuz hastalıklardır. Aynı zamanda beyin tümörleri, beyincik tümörleri veya iç kulak sinirlerine baskı yapan bir tümör de baş dönmesine neden olabilir ” diye konuştu.

Vertigo hayati tehdit bulundurmayan bir bulgu

Önemli hastalıkların ilk bulgusu olabileceği gibi genellikle vertigonun yüzde 95 oranında hayati tehdit bulundurmayan bir bulgu olduğunu belirten Çakır, “Özellikle başımızı kaldırıp yukardan bir şey almaya kalktığımız zaman veya ayakkabımızın bağcığını bağlamaya çalıştığımızda ortaya çıkan baş dönmesi başın hareketinden dolayı oluşur. Günümüzde insanın dengesiz olması, yoğun çalışma ortamında bulunması baş dönmesini tetikleyen bir durum. Doğru bir uzmana başvuru yapıldığı takdirde yüzde 90 oranında rahatsız edici semptomları kontrol altına alabilirsiniz. Baş dönmesi eğer kişide daha önce varsa, tekrarlıyorsa, kişinin hareketsiz kalması lazım. Eğer ilk kez bir baş dönmesi yaşıyorsa zaman kaybetmeden acil servise başvurması gerekir. Kalp krizi veya beyne bir emboli atma olayının bile ilk baştaki bulgusu baş dönmesi olabilir” ifadelerini kullandı. 

Kristal dağılması 10 dakikalık bir manevra tedavisi sonucunda atlatılıyor

Baş dönmesine en çok sebep olan kulaktaki kristallerin dağılma hastalığının artık çok çabuk tedavi edildiğinden de bahseden Çakır, “Hastalarda en çok rastlanan Kristal dağılmasının tedavisi 10 dakikalık bir manevra sonucunda çözülebiliyor. Ayrıca bulgunun ilaçsız tedavisinin de mümkün. Kristal dağılmasını hangi kulakta ve 3 yarım daire kanalından hangisinde olduğunu tespit ettikten sonra, teşhise yönelik özel bir manevrayla 10 dakika içinde yüzde 95 oranında tedavi edilir” diye belirtti. 

Spor yapın, dans edin ve hareketten vazgeçmeyin

Son olarak baş dönmesine sebebiyet veren hastalıklar için korunma yollarından ve özellikle ilerleyen yaşlarda denge problemine karşı sporu hayatımızdan asla çıkarmamamız gerektiğini söyleyen Çakır, “Sporu hayatımızdan çıkarmamamız lazım. Su içmek ve beslenme alışkanlığımız çok önemli. Su alışkanlığımız pek fazla yok. Bazen insanlar günde yarım litre su içiyor bu yetersiz. Normal şartlarda 70 kg'lık bir insanın günde ortalama 2 litre su içmesi gerekiyor. Aynı zamanda iç kulak tansiyonu, denge sinirinin iltihapları, beyinle ve iç kulakla ilgili kanlanma bozukluklarında sigara kullanımı çok riskli. Kısaca sigarayı bırakacağız. Spor yapıp bolca su tüketmeye çalışacağız. Bunlara dikkat edersek vertigonun önüne geçebiliriz. Fakat ilerleyen yaşlarda kas, kemik zayıflığı ve hareketsizlikten ortaya çıkan denge bozukluğunun tedavisi çok zor olabiliyor. Çok hareket edersem kristallerim dağılır dengem yine bozulabilir diye yanlış bir inanış var. Spor yapın, dans edin ve sürekli hareket edin. Hiçbir şey yapamıyorsanız sabah yataktan kalktığınızda, sağ sola sallanın. İnsan hareket ettikçe baş dönmesi ve denge bozukluğu daha az olur” diyerek sözlerini sonlandırdı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Başkan Nallar belediye emekçilerinin bayramını kutladı Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesi Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde görev yapan işçiler ile bir araya geldi. Fen İşleri Müdürlüğü Hizmet Binası önünde belediye emekçileri ile bir araya gelen Başkan Nallar, tek tek tüm çalışanların işçi bayramını kutladı. Başkan Nallar yaptığı konuşmada, “Hepinizin 1 Mayıs İşçi Bayramınızı kutluyorum. Haklarınızın sonuna kadar verildiği, emeklerinizin karşılıksız kalmadığı, herkesin adil bir şekilde çalıştığı güzel günleri hep birlikte yaşayacağız” dedi. “Sizlerin emekleri ile bu şehir çok güzelleşecek” Konuşmasına önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi vererek devam eden Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, “Baharı bitirmek üzereyiz. Önümüz yaz. Bizim yapılacak çok işimiz var. Şehrimizin dört bir yanını kalkındırmak için mücadele verirken en önemli gücümüz sizlerin emekleri olacak. Her birinizin emeği için şimdiden teşekkür ediyorum. Sizlerin emekleri ile bu şehir çok güzelleşecek” diye konuştu. “Yaşasın 1 Mayıs” 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlayan Başkan Nallar, “Durmadan, yorulmadan bu şehre hizmet etme aşkıyla emeğini, alın terini ortaya koyan her bir kardeşimin, ağabeyimin, ablamın, siz değerli emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum. Yaşasın 1 Mayıs” ifadelerini kullandı.
Kütahya Gediz’de yağmur duası Kütahya’nın Gediz ilçesinde baharın gelmesiyle yağmur bekleyen vatandaşlar yağmur duasına çıkarak kuraklığın sona ermesi için dua etti. İlçeye bağlı Yenikent Beldesi Gölcük Mahallesinde vatandaşlar kırsalda bulunan bir bölgede yağmur duası için bir araya geldiler. Yağmur duasına Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, Kütahya İl Müftüsü Dr. İrfan Açık, İlçe Müftüsü Sebahattin Turan, Gölcük Mahalle sakinlerinin yanı sıra çevre köylerden çok sayıda vatandaş katıldı. Gölcük Mahalle Muhtarı Akın Alkan’ın organize ettiği yağmur duası programı açılışında İlçe Müftüsü Sebahattin Turan Kur’an-ı Kerim okudu. Arkasından öğle namazını İl Müftüsü Dr. İrfan Açık kıldırarak yağmur duası etti. Program sonunda katılımcılara yemek ikramı gerçekleştirildi. Köylerine uzun süredir yağmur yağmadığını dile getiren Gölcük Mahallesi Muhtarı Akın Alkan, "Tarımsal ürünlerimiz susuz kaldı. Kış ayını yağmur ve kar görmeden geçirdik. Umudumuz bahar aylarıydı. Nisan ayının sonuna gelmemize rağmen henüz istediğimiz seviyede yağış olmadı. Tarlalarımız susuz kalmış durumda. Durum böyle olunca mahalle halkımızla istişare ederek vatandaşlarımızın talepleri üzerine yağmur duasına çıktık. Öğle namazı sonrası Müftülerimizin katılımı ile hep birlikte Allah’a el açıp dua ettik. Yağmur duamıza destek veren mahalle halkımıza ve katılım sağlayan Başta Gediz Belediye Başkanımız Necdet Akel’e, il ve ilçe müftülerimize şükranlarımızı sunuyorum" dedi.
Elazığ Başkan Alan: ’’İlçelerimizin kalkınması için ortak projeler yürütüyoruz” Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, 31 Mart yerel seçimlerini kazanarak görevlerine başlayan Belediye Başkanlarına hayırlı olsun ziyaretlerini sürdürüyor. Bu kapsamda Keban Belediye Başkanı Yücel Doğan’ı makamında ziyaret eden Başkan Alan, geçmişe Keban’ın sorunları ve bölgenin önemli bir üretim kalemi olan alabalık konusunda kendisiyle önemli çalışmalar yürüttükleri Yücel Doğan’ın Keban Belediye Başkanlığı’na seçilmesinden büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirdi. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak Keban Belediye Başkanı Yücel Doğan’ın her zaman yanında olduğunu ifade eden Başkan Alan, “Yücel Doğan başkanımız bizim için çok kıymetli ve çok değerli bir isim. Allah görevini hayırlı-uğurlu etsin. Keban ilçemize çok güzel hizmetler ve projelerle birlikte özellikle alabalık üretiminin artırılması konusunda başarılı çalışmalar yapacağından hiçbir şüphem ve hiçbir tereddüttüm yok. Rabbim kendisini utandırmasın diyor ve tekrar grevinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi. Başkan Alan, Keban ilçesinden sonra Ağın Belediye Başkanı Şeref Çakar’ı ziyaret etti. Ağınlı iş insanı ve Elazığ TSO üyesi Ahmet Birol Korkmaz ile birlikte Başkan Çakar’ı ziyaret ederek görevinin hayırlı uğurlu olması ve başarı dileklerini ileten Başkan Alan, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak Ağın’ın sorunlarını sahiplendiklerini ifade etti. Ağın’ın Cazibe Merkezi kapsamına alınmamasına tepki gösterip bunun düzeltilmesi adına gayret gösterdiklerini ifade eden Başkan Alan, “Başkanlık dönemimiz içerisinde üzüntüyle karşıladığımız bir konu vardı. Ağın ilçemizin Cazibe Merkezi kapsamına alınmaması bizi ziyadesiyle üzmüştü. O dönemde çok kıymetli valimizle ve sayın milletvekillerimizle birlikte Ağın’ın cazibe merkezi kapsamına alınması ve 6 Bölge Teşvik imkanlarından yararlanması için elimizden gelen her türlü gayreti ortaya koyduk ve bu çalışmalarımızı ısrarla devam ettiriyoruz. İnşallah sayın belediye başkanımız ve sayın milletvekillerimizle birlikte Ağın ilçemizi bu kapsama dahil edeceğiz. Zira ilimizin markası haline gelmiş ve ülkemizde önemli bir kabul görüp aranılan yöresel lezzetimiz Ağın leblebisini hem tanıtım hem de ticari olarak daha ötelere taşımamamız gerekiyor. Bizler bu nadide lezzeti Ticaret ve Sanayi Odası, Ağın Belediyesi ve Kadın Kooperatifimizin ortak girişimleriyle önemli bir noktaya taşıyarak ilçemiz ekonomisine katkı sunacağız” diye konuştu. Ağın’ın derdiyle dertlenen bir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanına sahip olmalarının kendilerini ziyadesiyle memnun ettiğini ifade eden Ağın Belediye Başkanı Şeref Çakar, ziyaretlerinden dolayı Başkan Alan’a teşekkür etti.