SAĞLIK - 16 Nisan 2023 Pazar 11:58

Beyin tümörü tedavisinde Gamma Knife başarısı

A
A
A
Beyin tümörü tedavisinde Gamma Knife başarısı

Ankara Koru Hastanesi Beyin Cerrahı Doç. Dr. Güner Menekşe, beyin hastalıklarında kullanılan Gamma Knife yöntemiyle iyi ya da kötü huylu beyin tümörlerini genellikle tek seansta başarılı şekilde tedavi edilebildiğini ifade etti.

Sağlık sektöründe gelişen teknolojiyle beraber hastalar artık daha kolay tedavi edilebiliyor. Uzmanlar tarafından beyin tümörü tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen Gamma Knife yöntemi, kafa içindeki hastalıkları 200’e yakın milimetrik odaklanmış gamma ışınları ile nokta atışı olarak tedavi eden bir teknoloji olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca uzmanlar, Gamma Knife yönteminin en büyük avantajlarından bir tanesinin de gamma ışınlarının tümöre veya lezyona yeterli enerjiyi aktarırken çevre dokuyu tamamen koruduğunu da ifade ediyor. Ankara Koru Hastanesi Beyin Cerrahi Doç. Dr. Güner Menekşe, hastalara ağrısız, acısız ve kansız bir ameliyat olanağı sunan ve Gamma Knife yöntemine ilişkin İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulundu.

"Açık ameliyattan fark gözükmemektedir"

Menekşe, Gamma Knife yönteminin hastalar için oldukça yüksek konfor sağladığını ifade ederek, “Açık ameliyattan fark gözükmemektedir. Sadece lezyon veya tümör alınmaz, yerinde kalır ancak verilen yüksek doz ışın tedavisiyle o tümörün ölmesi ya da lezyonun harap edilmesi mümkün olup o hastalık tedavi edilir” dedi.

“Gamma Knife ile tedavi olan hastalar, aynı gün taburcu edilirler”

Gamma Knife ile ameliyat edilen bir hastanın açık ameliyata kıyasla yatış süresinin daha kısa olduğunu belirten Menekşe, “Gamma Knife ile tedavi olan hastalar, aynı gün beklenmedik problem olmadığı sürece taburcu edilirler. Herhangi bir kesi ya da yatış olmadığı için hasta akşam evine gider, her türlü ihtiyacını giderebilir ve günlük yaşamına kaldığı yerden devam edebilir. Herhangi bir zaman ya da iş gücü kaybı olmaz. Bu en büyük avantajlardan bir tanesidir. Diğeri, bu hastalar için açık ameliyat sonrası minimum birkaç gün servis yatışı gerekir, ameliyat sonrası yara yeri takibi gerekir, bazı ilaçlar kullanması gerekebilir. Bunların kullanılmaması da Gamma Knife’ın en büyük avantajlarından birisidir” ifadelerini kullandı.

“Hastalar için genel anestezi almamak çok büyük bir avantajdır”

Menekşe, Gamma Knife’ın genellikle tek seansta uygulandığını ancak çok büyük tümör veya lezyonlarda tekrarlanabileceğini dile getirerek, “Hastalar için genel anestezi almamak çok büyük bir avantajdır. Gamma Knife yaparken sadece kafaya takılan çerçeve için lokal anestezi uygulaması yapıyoruz. Onun dışında hasta herhangi bir ilaç tedavisi de almıyor. Hastaların saçında kesilme, saç dökülmesi gibi problemler yaşanmıyor. Bunlar hastaları psikolojik olarak da etkileyen faktörler. Ayrıca beyinde ulaşılamayan, ameliyatla tedavi edilmesi oldukça zor olan tümörlerde ve lezyonlarda uygulanabiliyor. Gamma Knife’ın tek kısıtlayıcı özelliği 3,5 santimetrenin altında lezyonlarda etkilidir. Daha büyük lezyonlarda öncelikle ameliyat öneriyoruz ancak ameliyatlarla çıkarılamayan, hayati önemi olan kritik bölgelerdeki tümörlerde veya lezyonlarda geriye kalan tümör dokusu Gamma Knife ile tedavi edilebilmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan, Menekşe, Gamma Knife esnasında hastanın operasyonu gerçekleştiren ekip tarafından bir kamera ve ses sistemi takip edildiğini ekledi. Menekşe bu sayede hastaya istenmeyen noktalarda direkt müdahale edilebildiğinin de altını çizdi.

Çok mutluyum”

Geçen yıl başlayan baş ağrıları şikayetleri nedeniyle doktora başvuran 61 yaşındaki hasta Azime Arıkan, çok rahat bir tedavi süreci geçirdiğini belirterek, “ Önceki ameliyatımdan çok daha koşarak hareket ediyorum. Çok mutluyum. İyi ki de Gamma Knife olmuşum” ifadelerini kullandı.

“Daha rahat daha konforlu bir yaşamım var şu anda”

2018 yılında şiddetli baş ağrısı şikayetiyle hastaneye başvurduğunu ve tesadüf eseri beynin iyi huylu tümör tespit edildiğini belirten 32 yaşındaki hasta Merve Durmuş, “Boyut itibari ile küçüktü bu nedenle belli aralıklarla ilaçlı MR ile takip edildi. Son bir buçuk yılda bir miktar büyüme ortaya çıktı. Bu nedenle hocamız, Gamma Knife teknolojisinden bahsetti. Çok rahatlıkla ben ameliyatımı geçirdim ve aynı gün taburcu oldum. Hayatım aynı şekilde hatta daha iyi. Baş ağrılarım tamamen geçti. Daha rahat daha konforlu bir yaşamım var şu anda. Ameliyat sürecinde hiçbir şekilde korkmadım” dedi.

Muhammed Musab Gümüşer - Berkay Hasan Karayakas
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hacer’i vahşice katleden 15 yaşındaki eski sevgili tutuklandı İzmir’in Karabağlar ilçesinde, 15 yaşındaki eski sevgilisini 120’ye yakın bıçak darbesiyle katleden 15 yaşındaki eski sevgili tutuklandı. Olay, geçtiğimiz akşam saatlerinde ilçeye bağlı Arap Hasan Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, anne ve babası ayrı olan 15 yaşındaki Hacer Çağla Çetinalp, eski erkek arkadaşı U.E.Y. (15) ile birlikte babası İ.U.Ç.’nin (54) evine ziyarete gitmişti. Bir süre sonra çocukları evde bırakarak dışarıya çıkan baba İ.U.Ç., eve döndüğünde kızını kanlar içerisinde yerde yatar vaziyette bulmuştu. 120’ye yakın bıçak darbesiyle öldürülmüş İhbar üzerine adrese çok sayıda polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edilmiş, ekiplerce yapılan kontrollerde Çetinalp’in vücudunun çeşitli yerlerinden aldığı 120’ye yakın bıçak darbesiyle öldürüldüğünün tespit edildiği ortaya çıkmıştı. Feci şekilde cinayete kurban giden 15 yaşındaki Hacer Çağla Çetinalp’in cenazesi, savcı tarafından yapılan incelemenin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırılmıştı. Kısa sürede yakalandı Olay yerinden kaçan cinayet şüphelisi U.E.Y., Karabağlar İlçe Emniyet Müdürlüğü Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanmıştı. Şüphelinin ilk ifadesinde, eski sevgilisi olan Hacer’i kendisini aldattığı için defalarca bıçakladığını ve kaçarken suç aleti bıçağı ve Çetinalp’in cep telefonunu da yanına aldığını söylediği öğrenilmişti. Ayrıca U.E.Y.’nin, Çetinalp’in cep telefonunu kaçış güzergahındaki bir çöp konteynerine attığı da belirlenmişti. Cinayet şüphelisi U.E.Y. tutuklandı Öte yandan, olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında U.E.Y. ve talihsiz kızın babası İ.U.Ç., ekiplerce gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan şüphelilerden 15 yaşındaki U.E.Y. çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, baba İ.U.Ç. ise savcılıktaki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
Kocaeli Bu merkezde özel bireyler yeteneklerini keşfedecek Sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerle özel bireylerin hayata katılımını sağlayacak olan Gebze Engelsiz Yaşam Merkezi’nin inşaatında yüzde 62 ilerleme kaydedildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından özel bireylerin sosyalleşmesi ve hayatta daha aktif rol alabilmesi için projelendiren Gebze Engelsiz Yaşam Merkezi, Gebze Millet Bahçesi’nde hızla yükseliyor. Yapı Kontrol Dairesi Başkanlığı nezdinde devam eden projede yüzde 62 ilerleme kaydedildi. Yapının en kısa zamanda hizmete alınması için çalışmalar yoğun tempoda devam ediyor. 6 bin 751 metrekare alanda bodrum ve zemin kat üzerine 2 kat olarak inşa edilen yapı, engelli bireylerin sosyal aktivitelere katılımını sağlayacak. Yapı Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın koordinesinde hummalı çalışmanın yürütüldüğü yapıda ilerleme oranı yüzde 62 seviyesine geldi. Tüm blokların betonarme ve kaba sıva imalatının tamamlayan ekipler, bir yandan mekanik yerden ısıtma imalatı yaparken diğer yandan ise birinci katın elektrik kablolarını döşüyor. B bloğun doğramalarının monte edildiği projede yan ve arka cephenin perde beton, bodrum kat duvar ve tavan sıvası imalatları tamamlandı. Projede asma tavan imalatına başlanıldı. Yeteneklerini keşfedecekler Özel bireylerin sosyal, kültürel ve sanatsal hizmetlerinden faydalanabilecekleri Gebze Engelsiz Yaşam Merkezi’nde her şey en ince detayına kadar düşünüldü. Merkezde engelli bireylerin kendilerini geliştirebilecekleri, ilgi duydukları ve yetenekli oldukları alanlarda eğitim almalarını sağlayabilecek atölyeler yer alacak. Buna göre 5 otizm grup eğitim odası, 7 otizm bireysel eğitim odası, duygu bütünleme odası, psikiyatri, oyun odası, uygulama evi, bilişim ve resim atölyesi, el sanatları atölyesi, okuma- oyun atölyesi, dans atölyesi, müzik-mutfak atölyesi, erkek-kadın hidroterapi havuzu (2 havuz güvertesi), 2 gündüz bakım odası, 3 erken çocuk bireysel odası, oyun odası, duyu bütünleme odası, erken çocuk grup odası ile 2 uyku odası özel bireylere hizmet verecek. Gebze Engelsiz Yaşam Merkezi’nde ayrıca spor salonu, bay-bayan engelli soyunma duş, mescit, aile danışmanlığı, psikiyatrı, toplantı odası, arşiv, 4 bireysel derslik, yemekhane, mutfak atölyesi, idari personel, aile eğitim birimi, idari sorumlu, elektrik odası, öğretmenler odası, akıl ve zekâ oyunları atölyesi, 5 derslik, çok amaçlı salon, kütüphane ve bireysel derslikler yer alacak.
Eskişehir Söğüt ağacının boş alana devrilmesi faciayı önledi Eskişehir’de bir parkta devrilen söğüt ağacı şans eseri çevrenin boş olması sonucunda kimsenin üzerine düşmezken, tedirgin olan mahalleli muhtemel yaralanmalara karşı yetkililerin tedbir almasını istedi. Yenikent Mahallesi’nde bulunan Öğretmenler Parkı’ndaki söğüt ağacı dün henüz bilinmeyen bir nedenle devrildi. Ağacın kökünden ayrılan büyük parça şans eseri bayramlaşan vatandaşların çevreyi boş bırakması sonucunda kimsenin üzerine gelmedi. Çocukların sıklıkta olduğu bölgede meydana gelen olay mahalleliyi ise tedirgin etti. Muhtemel yaralanmalara karşı endişeli olduğunu söyleyen vatandaşlar, yetkililerden ağaçların kontrol edilmesini istedi. Öte yandan, ağacın devrilmesinden birkaç saat sonra Odunpazarı Belediyesine bağlı ekiplerin konuyla ilgili çalışma yaptığı öğrenildi. "Etrafın boş olması sayesinde büyük bir kaza önlendi" Bölgede yaşayan vatandaşlardan birisi olan Yavuz Ünlü, "Bence artık ağaçların kontrol edilmesi gerekiyor. Demek ki bu ağaç yaşlanmış. Ayrıca parklar sürekli sulanıyor ve toprak gevşiyor. Mesela bazı ağaçlar çok su istemezler, aksi takdirde kururlar. Sulamada da mantık aranması lazım. Bu yaşanan olayda Kurban Bayramı nedeniyle etrafın boş olması sayesinde büyük bir kaza önlendi. Çevrede bir çocuk olabilir ve ağaç onun üzerine de devrilebilirdi. Dolayısıyla bu parkta özellikle söğüt ağaçlarının incelenmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.