SAĞLIK - 27 Ekim 2021 Çarşamba 12:12

Birbirinden faydalı epsom tuzu kullanma yolları

A
A
A
Birbirinden faydalı epsom tuzu kullanma yolları

Magnezyum sülfat olarak da bilinen ve kimyasal yapısından dolayı tuz olarak adlandırılan epsom tuzu ile alakalı olarak Diyetisyen Eda Balcı nasıl kullanılması gerektiğini ve faydalarını sıraladı. Balcı, epsom tuzunun özellikle kabızlık ve uykusuzluk gibi hastalıkların tedavisinde kullanıldığını belirtti.

“Epsom” adını keşfi yapılan İngiltere’nin Epsom kasabasından aldığını ve kimyasal yapısından dolayı tuz olarak adlandırıldığını söyleyen Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Arş. Gör. Eda Balcı, maddenin aynı zamanda suda çözünme özelliğine sahiptir olduğunu söyledi. Balcı, epsom tuzunun kabızlık, fibromiyalji ve uykusuzluk gibi hastalıkların tedavisinde kullanıldığını fakat günde 30 gramdan fazla kullanılmaması gerektiğini altını çizdi.

Birbirinden faydalı epsom tuzu kullanma yolları"Kabızlık, fibromiyalji ve uykusuzluk gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır”
Görüntü itibariyle kaya tuzuna benzese de oldukça farklı olduğunu belirten Eda Balcı, “Kaya tuzunda sodyum minereli bulunurken epsom tuzunda magnezyum minerali bulunmaktadır. Acı bir tada sahip olan epsom tuzu çeşitli hastalıkların tedavisinde yardımcıdır. Yıllardır bu tuz, özellikle kabızlık, fibromiyalji ve uykusuzluk gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Epsom tuzunun etkisinin içeriğindeki magnezyumdan kaynaklandığı söylenmektedir. Bazı sağlık profesyonelleri epsom tuzunun terapötik olduğunu iddia etmekte ve bu tuzu çeşitli durumlar için alternatif bir tedavi olarak kullanmaktadır” şeklinde konuştu.

“Günde 30 gramdan fazla kullanılmamalı”
Epsom tuzunu kullanmanın farklı yolları olduğunu ifade eden Balcı, en yaygın kullanımı epsom tuzu banyosu olduğunu söyledi. Ayrıca daha az olarak da ağızdan alınmakta olduğunu belirten Balcı, ağızdan alınan epsom tuzu için de günde 1-2 çay kaşığı (5-10 gram) tuzu 1 su bardağı suda çözdürüp tüketilebileceğini ifade ederek epsom tuzunun faydalarını 3 maddede açıkladı:

- Bilinen en önemli faydalarından biri, bağırsak hareketlerini artırmasıdır. Bağırsaklardaki su miktarını artırır ve kısa sürede aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu sayede kabızlık sorunu yaşayanlarda faydalıdır.

- Epsom tuzundaki magnezyum serotonin hormonunun salgılanmasını destekler. Kişilerde görülen uyku bozukluğu durumunu iyileştirir. Epsom tuzu ile hazırlanmış banyonun, uyku kalitesini artırdığı bilinmektedir.

- Epsom tuzu banyoları sayesinde vücuttaki ağır metal ve toksinler atılır ve stresle mücadelede yardımcı olur.
Epsom tuzunun günde 30 gramdan (6 çay kaşığı) fazla kullanılmaması önerilmekte olduğunu söyleyen Balcı, uzman tavsiyesi ile önerilen miktarda kullanılmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Motosikletle otele dönen turistlere arkadan gelen motosiklet böyle çarptı: 3 yaralı Antalya’nın Manavgat ilçesinde kiraladıkları motosiklet ile kaldıkları otele dönmekte olan Alman turistler, arkalarından gelen motosikletin çarpması sonucu yaralandı. Güvenlik kamerasına yansıyan kazada arkadan gelerek turistlerin bulunduğu motosiklete çarpan motosikletin sürücüsü de ağır yaralandı. Kaza, Sorgun Boğaz mevkiinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre Sorgun bölgesinde bir otelde tatil yapmakta olan Alman turistler Marlon Sky Wedder (20) ve Florıan Hılverz (18) kiraladıkları motosiklet ile Manavgat’a gezmeye gitti. Akşam otelin kapısına gelerek, otele dönmek için bekledikleri sırada Marlon Sky Wedder’in kullandığı 07 BFC 775 plakalı motosiklete, aynı istikamette seyir halindeki Ahmet Nalbant’ın (22) kullandığı 07 BAN 641 plakalı motosiklet arkadan çarptı. Güvenlik kameralarına saniye saniyesine yansıyan ve ortalığın savaş alanına döndüğü kazada motosiklet sürücüsü Marlon Sky Wedder (20) ile aynı motosiklette yolcu olarak bulunan Florıan Hılverz (18) ve diğer motosiklet sürücüsü Ahmet Nalbant yaralandı. Yaralılar 112 sağlık ekiplerinin olay yerindeki müdahalesinin ardından ambulanslarla hastaneye kaldırılırken 22 yaşındaki Ahmet Nalbant’ın hayati tehlikesinin olduğu bildirildi. Kazanın olduğu esnada her iki motosikletin de karşı yönden gelmekte olan otomobilin altında kalmaktan son anda kurtuldukları görüldü. Yetersiz ehliyet, gizli plakadan ceza Arkadan çarpan motosiklet sürücüsüne Manavgat İlçe Jandarma Komutanlığı trafik ekipleri tarafından yetersiz ehliyetten 6 bin 439 TL, motosikletin plakasını okunmayacak şekilde kapatmaktan 2 bin 647 TL olmak üzere toplam 9 bin 86 TL para cezası uygulandı