GÜNDEM - 17 Temmuz 2021 Cumartesi 10:05

'Buzdolabına koyduğunuz eti 2 gün içinde tüketin'

A
A
A
'Buzdolabına koyduğunuz eti 2 gün içinde tüketin'

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla et saklamanın püf noktaları paylaşıldı. Kesilen etin muhafaza edilmesi ve pişirme konusunda bilgi veren kasap Ümit Çatmabacak, “Kurban eti buzlukta buzdolabı poşetlerinde muhafaza edilebilir. Ayrıca, kırmızı etin yıkanmasına karşıyım. Eti 24 saat yıkasanız da etin içinden kırmızı su akmaya devam edecektir” dedi.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala etlerin kesme, pişirme, saklama sürecinden tüketimine kadar dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Kurban etinin doğru bir şekilde parçalara ayrılması takdirde birçok lezzetli et elde edebiliriz.

Kurban eti dolaba bozuk bir şekilde girmez ise bir senede dursa etin bozulmayacağını vurgulayan kasap Ümit Çatmabacak, “Buzluğa koymayıp dolabın alt kısmında beklettiğimiz etlerimizi iki üç gün içerisinde tüketmeliyiz. Kurban etinden bonfile dananın antrikot kısımdan yapılması gerekir. Kurban etinin kavurması dananın kaburga kısmından ve az yağlı olan kısımlarından yapılırsa lezzetli olur” dedi.

“Kurban eti dolaba bozuk bir şekilde girmez ise bir senede dursa o ete bir şey olmaz”

Kurbanlar kesildikten sonra etlerin iki ya da üç saat dinlenmesinin ardından buzluklara yerleştirilmesi gerektiğini ifade eden kasap Ümit Çatmabacak, “Uzun vadede dolapta bekletmek istediğimiz etlerimizi derin dondurucuya, kısa vade de kullanmak istediğimiz etleri de dolabın alt kısımlarına koymalıyız. Vatandaşlar günümüz şartlarında kurbanların belirlenen yerlerde kestiriyorlar. Kendi hisselerine düşen payı aldıktan sonra kemikli kemiksiz ayrımını yapıyorlar. Ve o eti de belirledikleri kasaplarda umumi şekilde parçalattıktan sonra buzdolabı poşetlerinde muhafaza edilebilir. Kurban eti dolaba bozuk bir şekilde girmez ise bir senede dursa o ete bir şey olmaz. Buzluğa koymayıp dolabın alt kısmında beklettiğimiz etlerimizi iki üç gün içerisinde tüketmeliyiz. Tüketmediğimiz etleri ise ya kavurarak ya da kavurmadan buzluğa tekrar almamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Kurban etinden kavurma dananın kaburga kısmından yaparsak lezzetli ve yumuşak olur”

Kurban etinin hangi bölgesinden kavurma yapılması hakkında bilgi veren Çatmabacak, “Kurban etinin kavurması dananın kaburga kısmından ve az yağlı olan kısımlarından yapılırsa hem lezzetli hem de yumuşak olur. Kavurmayı ise teflon tencerelerde yaparsak et daha yumuşak hale gelir. Saç kavurma yaparken öncelikle bir parça kuyruk yağı eritmemiz gerekiyor. Kurban etinden bonfile dananın antrikot kısmından öneriyoruz. Bonfile yumuşak olur ve yağsız olduğu için antrikot kadar lezzetli olmaz. Kesinlikle dananın antrikot kısmından bonfile yaparlarsa tadına doyum olmaz. Kurban etinin kaburga kısmından kıyma yaparsak biraz daha yağlı kıyma olur. Gerdandan hayvanın kürek kısmı dediğimiz yerlerden yaparlarsa biraz daha yağsız olur” ifadelerini kullandı.

'Buzdolabına koyduğunuz eti 2 gün içinde tüketin'

“Kırmızı etin yıkanmasına karşıyım”

Kasaplar olarak kırmızı etin yıkanmasına karşı olduklarını vurgulayan Çatmabacak, “Eti 24 saat yıkasanız da etin içinden kırmızı su akmaya devam edecektir. Bu da etin lezzetinin gittiği anlamına geliyor. Kurban kesildikten sonra etinin dışarıda saklanması gereken süreyi aşarsak ya da çok kısa sürede eti derin dondurucuya koyarsak etin sıcak soğuk çarpışmasıyla etin bozulmasına neden oluruz. Buna biz sektörde etin yanması diyoruz. Kurban kıymasını kesinlikle döş etinden kavurmalıyız. Bunu tek çekim kıymadan yaparsak ve içine tereyağı atarsak kavurmasının lezzetli olacağını düşünüyorum. Önceden dinlendirilmiş kurbanlık kıymamızı mahallemizin kasabına götürerek köftelik olacaksa iki defa, yemeklere kullanılacaksa bir defa çektirmeliyiz. Ardından buzdolabı poşetine koyarak buzluğumuzda muhafaza edebiliriz” diyerek sözlerini tamamladı.

Uğur Çetin
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 14 ilde göçmen kaçakçılığına yönelik operasyonlarda 156 şüpheli göçmen kaçakçısı yakalandı, 112’si tutuklandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 14 ilde son 2 haftada jandarma tarafından göçmen kaçakçılığına yönelik düzenlenen operasyonlar ile 156 şüpheli göçmen kaçakçısının yakalandığını ve 112’sinin tutuklandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Jandarma Genel Komutanlığı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; Edirne, Muğla, Aydın, Balıkesir, İzmir, Çanakkale, Tekirdağ, Antalya, Mersin, Van, Şanlıurfa, Erzurum, Hatay ve Gaziantep olmak üzere 14 ilde göçmen kaçakçılığına yönelik operasyonlar düzenlendi. Son 2 haftada Jandarma İnsansız Hava Araçları (JİHA) ile havadan, İl Jandarma Komutanlıklarınca karadan yapılan çalışmalar sonucu düzenlenen operasyonlarda 156 şüpheli göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. Şüphelilerden 112’si tutuklanırken 44’ü hakkında ise adli kontrol hükümleri uygulandı. Ayrıca yapılan operasyonlar sonucu 120 adet araç ile 13 adet bot ele geçirildi. Bakan Yerlikaya yaptığı paylaşımda göç yönetimine dikkati çekerek, "Göç yönetiminin güvenlik boyutunu; insan ticareti, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı ile mücadele alanlarında hukuk devleti ilkeleri ve insan haklarına riayet temelinde yürütülen etkin çalışmalar oluşturmaktadır. Bu kapsamda sınır güvenliği, üstün teknolojilerden ve gelişmiş izleme-denetim sistemlerinden yararlanılarak güçlendirilmekte; yasa dışı göç yollarını teşvik eden ve organize eden yapılara karşı hem sahada hem de hukuki zeminde güçlü ve caydırıcı mekanizmalar işletilmektedir" ifadelerine yer verdi.
Karabük Kar yağışını duyan soluğu burada aldı Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, Karabük’ün yüksek kesimlerine akın ederek ateş yakıp fotoğraf çektirirken karın keyfini doyasıya çıkardı. Karabük’ün yüksek kesimlerinde kar yağışı gecenin ilerleyen saatlerinde de etkisini sürdürdü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısının ardından özellikle yüksek rakımlı bölgelerde başlayan kar yağışı, Safranbolu-Bartın kara yolunu beyaza bürüdü. Karayolları ekipleri, daha önce yaptıkları hazırlıklar kapsamında bölgede kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, bin 30 rakımlı Ahmetusta Geçidi’ne akın etti. Bölgeye gelenler ateş yakarak ısınırken, bol bol fotoğraf çektirip karın keyfini çıkardı. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri de bölgede denetim yaptı. Ekipler, kış lastiği bulunmayan sürücüleri olası olumsuzluklara karşı uyararak, bölgeyi terk etmeleri gerektiğini bildirdi. Sürücülere kar yağışı ve buzlanmaya karşı uyarılarda bulunuldu. Ahmetusta mevkiinde kar yağışının fazla olduğunu öğrendikten sonra eşi ve arkadaşları ile bölgeye geldiklerini ifade eden Selver Yıldırım, araçta kış lastiği bulunmasına rağmen gelmekte zorlandıklarını belirtti. Yıldırım, kar yağışı sonradan bölgedeki atmosferi güzel bulduğunu aktararak çok eğlendiklerini söyledi. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Perşembe beldesinden kar için Safranbolu’ya Doğan marka otomobille gelen Alperen Demirkul, "Çok mutluyuz. Aracımızla gelirken biraz zorlandık ama burası beklentimizi karşıladı. Bütün gençler burada. Ekipler de çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.