ÇEVRE - 03 Eylül 2008 Çarşamba 11:26

Çay atıkları organik gübreye dönüşüyor

A
A
A
Çay atıkları organik gübreye dönüşüyor

Rize Valiliği tarafından geliştirilen proje ile tonlarca çay atığı organik gübreye dönüştürülerek geri dönüşüm sağlanacak.

Rize Valiliği Salonu’nda konuyla ilgili düzenlenen toplantıda çay fabrikası atıklarının organik gübreye dönüştürülmesi için yapılacaklar görüşüldü.

Rize Valisi Kasım Esen’ın başkanlık yaptığı toplantıya ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Odası, Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Rize Ticaret Borsası başta olmak üzere bir çok sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Rize Valisi Kasım Esen, “Amacımız evsel ve tarımsal atıkların organik atıkların yeniden değerlendirilmesi amacıyla kullanılacak yöntemlerden birisi de organik atıkların kompostlanarak Organik Gübre’ye dönüştürülmesidir.

Çay atıklarının kompostlanarak organik gübreye dönüştürülmesi işi günümüzde değişik şekillerde yapabilmek mümkündür.

Temelde Geleneksel Kompostlama Yöntemleri ve Hızlı Kompostlama Yöntemleri olarak iki temel gruba ayrılan bu yöntemler ile Çay atıklarının yanı sıra diğer atık türleri veya organik kökenli her türlü materyal organik gübre’ye dönüştürülebilmektedir” dedi.

Toplantıda konuyla ilgili bir birlik kurulması, bir arsa temin edilerek bina inşa edilmesi gibi öncü kararlar alındı.

GÖKTÜRK FIRAT - RİZE

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Alkolden 2 kez ehliyetini kaptıran sürücü kazada 3’üncü kez yakalandı Eskişehir’de çarparak yayayı ağır yaralayan sürücünün, 1.17 promil alkollü olduğu ve sürücü belgesinin olmadığı öğrenildi. Sürücünün daha önce iki kez alkollü araç kullanmaktan ehliyetini kaptırdığı öğrenilirken, polis ekiplerince üçüncü kez sürücü belgesine el konuldu. Olay, Tepebaşı ilçesi Zincirlikuyu Mahallesi 1549 sokak üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere E.B. (27) idaresindeki 26 EB 255 plakalı hafif ticari araç henüz bilinmeyen bir sebeple yolda yaya olan Davut D. isimli şahsa çarptı. Kaza sonrasında olay yerine ihbar üzerine polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Sağlık ekipleri ilk müdahalelerin ardından kapalı olan Davut D.’yi Yunus Emre devlet Hastanesi’ne ambulansla sevk edildi. Davut D.’nin durumunun ağır olduğu öğrenildi. 39 bin 521 TL para cezası kesilen sürücü 3’üncü kez ehliyetini kaptırdı Sürücü E. B.’ye polis ekiplerince yapılan alkol kontrolünde 1.17 promil alkollü olduğu tespit edildi. Daha önce 2 kez ehliyetini alkollü araç kullanmaktan kaptıran sürücünün sürücü belgesinin olmadığı öğrenildi. Sürücünün 3’üncü kez ehliyetine el konuldu. Sürücünün ehliyetine 5 yıl süreyle el konulurken, önceki cezası da hesaplandığında sürücünün 2032 yılına kadar ehliyete el konulduğu öğrenildi. Sürücüye çeşitli maddelerden 39 bin 521 TL para cezası kesildi. E.B. işlemleri için karakola götürüldü. Polis konuyla alakalı inceleme başlattı.