DÜNYA - 23 Aralık 2023 Cumartesi 20:22 | Son Güncelleme : 23 Aralık 2023 Cumartesi 20:24

Çekya’daki saldırıda hayatını kaybedenler ülke genelinde anıldı

A
A
A
Çekya’daki saldırıda hayatını kaybedenler ülke genelinde anıldı

Çekya’daki Charles Üniversitesi’nde silahlı saldırının ardından hükümetin bugünü ulusal yas günü ilan etmesiyle hayatını kaybeden 15 kişi ülke genelinde anıldı.

Çekya’nın başkenti Prag’da perşembe günü Charles Üniversitesi’ne düzenlenen silahlı saldırının ardından hükümet, bugünü ulusal yas günü olarak ilan etmişti. Hayatını kaybeden 15 kişi için saldırının ardından üniversite kampüsünün önünde oluşturulan anıta çiçek ve mum bırakan Çek halkı, bugün de anıt önünde toplanmaya devam etti. Çekya’nın “modern tarihinde düzenlenen en kötü toplu katliam” olduğuna inanılan saldırının ardından ilan edilen yas gününde ise ülke genelinde tüm kamu binalarında bayraklar yarıya indirilirken, öğle saatlerinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ayrıca tüm kiliselerde çanlar hayatını kaybedenler için çaldı.
Öte yandan, Prag’daki ülkenin en büyük katedrali olan Aziz Vitus Katedrali’nde hayatını kaybedenler için ayin düzenlendi. Halka açık yapılan ayine Çekya Devlet Başkanı Petr Pavel de katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Çerkez sürgününde hayatını kaybedenler 160. yılında anıldı Sivas’ta yaşayan Çerkez kökenli vatandaşlar, Kafkasya’da yaşanan soykırım ve sürgünün 160. yılında hayatlarını kaybedenleri andı. Kafkas Dernekleri Federasyonu, Sivas Kuzey Kafkas Kültür derneği, Yavu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Sivas Çeçen Kafkas Kültür derneği soykırımının 160. yıldönümü nedeniyle Sivas Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Çerkez kökenli vatandaşlar "21 Mayıs sürgündür soykırımdır", “21 Mayıs 1864’ de yaşanan Çerkez soykırımını ve sürgününü asla unutma unutturma yazılı pankartlar açtı. “Kültürümüzü ve kimliğimizi korumamız gerektiği hatırdan çıkartılmamalı” Grup adına konuşan Sivas Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı Mehmet Fatih Özdemir, “Çerkezler dağınık iskan edilmiş olmalarına rağmen 160 yıldır yaşadıkları ülkelere her bakımdan nüfuslarına oranla çok üst düzeyde katkı verdi. Osmanlı Cihan Devletinin ve Türkiye Cumhuriyetinin en zor dönemlerinde önemli katkılar verdi. Bugüne kadar kamu hizmetlerinin yanı sıra kültür, edebiyat, sanat, bilim, spor gibi farklı alanlarda önemli çalışmalara ve eserlere imza attı. Bu başarılı işlere imza atılmasında toplumsal özelliklerimiz, kültürümüz ve kimliğimiz temel bir faktör oldu. Gelecekte de ulusal ve uluslararası düzeyde katkı verebilmemiz için bu toplumsal özelliklerimizi, kültürümüzü ve kimliğimizi korumamız gerektiği hatırdan çıkartılmamalı" dedi. Konuşmaların ardından soykırım ve sürgünde hayatını kaybedenler için dua edildi ve yaşananları anmak adına grup sessizce yürüdü.
Muş Muş’ta Müzeler Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı Muş Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Müzeler Haftası kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi. Muş Müzesinde düzenlenen program tarihi ve kültürel mirasın korunması ve bu mirasın gelecek nesillere aktarılmasının önemini vurgulamak amacıyla gerçekleştirildi. Öğrenciler ve vatandaşlar, rehberler eşliğinde müzeyi gezerek sergilenen eserler hakkında bilgi aldı. Programa katılan Vali Yardımcısı Cahit Abukan Şehit Yücel Kurtoğlu Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri tarafından düzenlenen fotoğraf sergisinin açılışını yaptı. Vali Yardımcısı Abukan, Türkiye’de 18-24 Mayıs müzeler haftası olarak kutlandığını söyleyerek, “İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu gün de çocuklarımızla birlikte müzeyi geziyoruz. Biliyorsunuz Muş tarihi bakımında da kapalı değil bir açık hava müzesi gibi. İnşallah gençlerimiz burada sergilenin görür” dedi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Şengül ise, “Anadolu’muz dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmış ve eski medeniyet kalıntılarını Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayesinde çeşitli kazılarla gün yüzüne çıkartılarak Müzelerimizde sergilenmektedir. Muş açık hava Müzesi konumunda bulunmakla birlikte, Malazgirt İlçemizde 1071 Malazgirt savaşının geçtiği alanın sondaj ve kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığımızın projesi kapsamında her yıl yaz aylarında devam ediyor. Kazılardan çıkacak olan eserlerimizi ’de Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda Muş Arkeoloji Müzesi ve 1071 den 2071’e temalı zaman tünelinde Türk tarihine yolculuk Malazgirt etnografik ve panoramik Müzelerimizde sergilemeye başlayacağız” ifadelerini kullandı.