DÜNYA - 09 Eylül 2022 Cuma 11:44

Çin’de robot taksi uygulaması yaygınlaşıyor

A
A
A
Çin’de robot taksi uygulaması yaygınlaşıyor

Çin’de teknoloji devi Baidu’nun geliştirdiği robot taksi uygulaması ülke genelinde kullanılmaya hazırlanıyor.

Otonom sürüş teknolojileri alanındaki küresel rekabette başı çeken ülkelerden biri olan Çin, farklı şehirlerde robot taksi hizmetlerini deniyor. Çinli teknoloji devi Baidu’nun geliştirdiği araçların, otonom sürüş hizmetleri platformu Apollo Go ile ülke genelinde hizmet vermesi planlanıyor.

Apollo Go, başkent Pekin’in de aralarında bulunduğu dört kentte ticari amaçlı otonom sürüş hizmeti veriyor. Araçlarda beklenmedik durumlarda müdahalede bulunmak üzere güvenlik amaçlı bir sürücü de bulunuyor. Öncelikle belirlenen kentlerdeki pilot bölgelerde test edilen araçların, gelecekte şehir içinde de yaygın şekilde hizmet vermesi planlanıyor. Apollo Go’nun araçları, Wuhan ve Chongqing kentlerinde de toplam 45 kilometrekarelik alanda hizmet vermeye başlayacak. Kullanıcılar, mobil uygulamalar üzerinden ücret karşılığında robot taksileri bulundukları yere çağırabilecek. Şirket, otonom sürüş hizmetlerini 2030 yılına kadar 100 kente genişletmeyi hedefliyor.

Baidu 6. nesil otonom aracı tanıttı

Baidu’nun geliştirdiği 6. nesil otonom araç olan Apollo RT6, sökülebilir direksiyonlu tasarımıyla önceki modellerden ayrılıyor. Temmuz 2022’de lansmanı yapılan yeni modelin Çin’de 2023 yılında yollara çıkması planlanıyor. Baidu’nun şu ana kadarki en gelişmiş otonom sürüş sistemi olan L4’ü kullanan Apollo RT6, 8 LiDAR ve 12 kamera dahil olmak üzere 38 sensörüyle keskinliği yüksek ve uzun mesafeli algılama becerisiyle donatıldı.

Çin’de 30’dan fazla kentte test sürüşleri yapıldı

2000 yılında kurulan Baidu şirketi, son yıllarda yapay zeka ve otonom sürüş teknolojileri alanına yaptığı yatırımlarla gündeme gelmişti. Çin’in en çok kullanılan arama motorunu geliştiren ve online reklam hizmetleri alanında öncü olan Baidu, 2017 yılında Apollo akıllı sürüş platformunu hizmete sokmuştu. 2022 yılının Nisan ayı sonu itibarıyla Çin’deki 30’un üzerinde kentte test sürüşleri yapıldı.

Otonom sürüş teknolojisi ve yapay zeka geliştikçe yasal düzenlemeler de güncelleniyor. Baidu, Ağustos ayında Çin hükümetinden “tamamen sürücüsüz” taksi hizmeti verme onayı alan ilk şirket oldu.

Baidu, sahip olduğu binden fazla üst düzey otonom sürüş patenti ile de dünyada patent sayısı bakımından ilk sırada yer alıyor. Şirket açıklamasına göre, şu ana dek yapılan toplam 32 milyon kilometrelik test sürüşü esnasında toplanan verilerle sistem algoritmalarının sürekli geliştiği ve önemli tecrübeler edinildiği ifade edildi.

Cenk Özkömür
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Hidayet Türkoğlu, FIBA Hall of Fame 2026 listesinde onurlandırıldı FIBA, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu’nu, Hall of Fame’in 2026 yılı listesinde onurlandırdı. FIBA Hall of Fame; basketbola uzun yıllar boyunca sahada, özellikle milli takım düzeyinde sunduğu katkılarla iz bırakan, sporcu kimliğiyle uluslararası basketbol kültürüne değer katan isimleri onurlandıran prestijli bir yapı olarak kabul ediliyor. Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu da Hall of Fame’in 2026 yılı listesinde onurlandırdı. Türkoğlu, bu onura ilk kez bir Türk sporcunun, sporculuk kariyeri ve milli takım kimliği temel alınarak layık görülmesiyle Türk basketbol tarihinde önemli bir ilke imza attı. Türkiye’yi uluslararası basketbol sahnesine taşıyan öncü yöneticilerden Turgut Atakol, Türk basketbol tarihinde FIBA Hall of Fame onuruna, yöneticilik ve basketbolun kurumsal gelişimine sunduğu katkılarla 2007 yılında layık görülmüştü. Hidayet Türkoğlu’nun basketbolculuk kariyeriyle bu listeye dahil edilmesi ise, Ay-Yıldızlı formayla sergilediği istikrarlı performansın, liderliğinin ve Türk basketboluna kazandırdığı mirasın FIBA tarafından tescillenmesi anlamına geliyor. Listenin duyurulmasının ardından Hidayet Türkoğlu, "Dünya basketboluna iz bırakmış, farklı ülkelerden ve jenerasyonlardan değerli isimlerle birlikte FIBA Hall of Fame listesinde yer almak, benim için büyük bir gurur ve onurdur. Ay-Yıldızlı formayla çıktığım her maçta, bu ülkeyi en iyi şekilde temsil etme sorumluluğuyla sahadaydım. Bu yolculuk; sahada birlikte ter döktüğüm takım arkadaşlarımın, beni her zaman ayakta tutan ailemin ve desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Türk milletinin ortak emeğinin bir sonucudur. Basketbolu evrensel bir değer olarak büyüten, bu mirası gelecek nesillere taşıyan FIBA’ya, dünya basketboluna verdikleri katkılar için teşekkür ediyorum. Ay-Yıldızlı bayrağımızı böylesine seçkin bir platformda temsil etmek, tarif edilemez bir gururdur" değerlendirmesinde bulundu. Milli Takım formasıyla 1994-2014 yılları arasında 309 kez sahaya çıkan ve 3 bin 475 sayı kaydeden Hidayet Türkoğlu, uzun yıllar A Milli Erkek Basketbol Takımı’nın kaptanlığını üstlenerek Türk basketbolunun en önemli lider figürlerinden biri oldu. Türkoğlu; 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası ve 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanan tarihi kadroların da parçası olarak önemli başarılara imza attı. NBA’de ilk 5’de maça çıkan ilk, 10 bin sayı barajını geçen tek Türk oyuncu olan Türkoğlu, 997 maçla "NBA’de en fazla maç oynayan Türk basketbolcu" ünvanını da elinde tutuyor. NBA’de Orlando Magic formasıyla 2008’de en iyi gelişme gösteren oyuncu (MIP) seçilen, 2009 NBA finali oynayan Türkoğlu, Magic’te yakaladığı istatistiklerle de kulüp tarihinde unutulmaz bir miras bıraktı. Hidayet Türkoğlu, 21 Nisan 2026 tarihinde gerçekleştirilecek resmi organizasyonla beraber Hall of Fame üyesi olarak Berlin’de onurlandırılacak.
Adıyaman Eşini, kızının yanında öldürüp kayıplara karıştı Adıyaman’ın Kahta ilçesinde önceki gün bir şahıs, boşanma aşamasındaki eşini, kızının yanında bıçakladığı anlar kameralara yansıdı. Şahsın, elini kolunu sallayarak olay yerinden uzaklaşarak gitmesi dikkatlerden kaçmadı. Olay önceki gün Kahta ilçesi Recep Tayyip Erdoğan Caddesi üzerinde yaşanmıştı. Edinilen bilgilere göre, M.A., boşanma aşamasında olduğu 45 yaşındaki eşi Emine Aluç’u sokak ortasında yakalayarak göğsünden ve boğazından bıçaklamıştı. Olay sırasında çiftin yanlarında bulunan ismi öğrenilemeyen kız çocukları da saldırgan tarafından elinden yaralanmış ve küçük kız annesini kanlar içerisinde görerek sinir krizleri geçirmişti. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ekipleri ile birlikte çok sayıda polis ekibi sevk edilmiş Emine Aluç, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Kahta Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Emine Aluç, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti. Yaşanılan vahşet anlar ise bir vatandaşın cep telefonu kamerasına saniye saniye yansıdı. Yaşanan vahşet anlarda eşini çocuğunun yanında bıçaklayarak öldüren M.A’nın elini kolunu sallayarak soğuk kanlı tavırlarla olay yerinden uzaklaştığı görüntülere yansıdı. M.A.’nın olay yerinden kaçtığı, şahsın yakalanması için polis ekipleri tarafından geniş çaplı arama çalışması başlatıldığı bildirildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.