TEKNOLOJİ - 22 Aralık 2019 Pazar 11:43

Çocuğunuzu verdiğiniz servisin güvenlik sistemleri nasıl olmalı?

A
A
A
Çocuğunuzu verdiğiniz servisin güvenlik sistemleri nasıl olmalı?

İzmir’de bir anaokulu öğrencisinin okul servisinde unutularak hayatını kaybetmesi, bir başka çocuğun indiği servisin altında kalmasının ardından, araçlarda güvenlik teknolojilerinin kurulumu son günlerde giderek artmaya başladı. Velilerin çocuklarını emanet ettikleri okul servislerinin araçlarında, güvenlik teknolojileri ön plana çıkıyor. Servis araçlarında güvenlik sistemlerinin nasıl olması gerektiğinin cevabını ise uzmanlar verdi.

İzmir’de bir anaokulu öğrencisinin okul servisinde unutularak hayatını kaybetmesi, bir başka çocuğun indiği servisin altında kalmasının ardından, araçlarda güvenlik teknolojilerinin kurulumu son günlerde giderek artmaya başladı. Veliler artık çocuklarını emanet ettikleri servis araçlarının güvenlik sistemlerine de dikkat ediyor. Servis araçlarında güvenliğin, güvenlik sistemlerinin nasıl olması gerektiğini ise Optimum Teknolojik Hizmetler firmasının yetkilisi Yavuz Aman cevaplandırdı.

“Profesyonel firmalar tercih edilmeli”
Servis araçlarının güvenlik sistemlerinin işinin ehli kişiler tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen Yavuz Aman, “Bizce en önemli faktör bu. Merdiven altı diye tabir edilen firmalara güvenlik sistemi yaptırmak, taşınılan çocuklara yapılacak en büyük kötülük olacaktır. Kullanılacak malzemenin kaliteli olması gerekiyor. Bu yüzden marka olan firmalar tercih edilmelidir. Yapılacak işin kaliteli olabilmesi için, firmanın da, elemanlarının da kaliteli olması gerekiyor. Burada servis araçlarının sahiplerine de büyük görevler düşüyor. Kalitesiz malzemeye, sisteme harcanan para boşuna. Her yıl arıza veren, tam verimli kullanılmayan sistemler hiçbir işe yaramıyor” dedi.

“Sadece kamera takmakla bu iş bitmiyor”
Servis araçlarına kurulacak sistemlerden bahseden Optimum Teknolojik Hizmetler firmasının yetkilisi Yavuz Aman, “Sadece kamera takmakla bu iş bitmiyor. Araç içi kamera ve takip sistemi ile öğrencilerin okul servisi ile okul ve ev arası gidip gelme zamanlarının izlendiği ve SMS, e-posta veya IVR ile velilere anlık bilgi veren sistemler kullanılmalıdır. Bu sistem sayesinde öğrenci servisi, servis öğrenciyi beklememektedir. Araçlar GPS üzerinden araç takip sistemleri ile takip edilmeli. Ayrıca koltuk sensörleri ile araçta koltukta oturanlar, inenler ve araçtan inmeyenler kontrol edilmeli. Okul yönetimi, servis firması ve veli araçların hız ihlallerini, güzergah takibini bu sistem sayesinde mobil uygulama üzerinden yapmaktadır. Bu sistem aynı zamanda personel taşımacılığı için de kullanılmaktadır” diye konuştu.

“Veliler sistemleri kontrol etsin”
Velilerin, çocuklarını emanet ettikleri araçların sistemlerini kontrol etmesi gerektiğini kaydeden Yavuz Aman, “Aileler, servis araçlarının güvenliğini, sistemin tam anlamıyla çalışıp çalışmadığını tek tek kontrol etmelidir. Bu sistemlerden bir tane çalışmasa bile, güvenlik açığı ortaya çıkar. Geleceğimiz olan çocuklarımızın güvenliği için bu kontroller yapılmalıdır. Aileler bu sistemleri aktif olarak kullanmalıdır” şeklinde konuştu.

Hüseyin Kaplan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük KBÜ, Erasmus+ BIP kapsamında uluslararası öğrencileri ağırladı Karabük Üniversitesi (KBÜ), Erasmus+ Blended Intensive Programme(BIP) programı kapsamında farklı ülkelerden gelen öğrencileri kampüsünde ağırladı. Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü Erasmus Ofisi tarafından organize edilen Erasmus+ BIP çerçevesinde, Polonya, Almanya, Litvanya, İspanya ve Romanya’dan gelen 34 kişilik öğrenci grubu üniversitede ağırlandı. Programa; Radom Academy of Economics (Polonya), Technical University of Ilmenau (Almanya), Civitas University (Polonya), CEDEU University (İspanya), University of Humanities and Economics in Lodz (Polonya), Kielce University of Technology (Polonya), Ovidius University of Constana (Romanya), Bydgoszcz University of Science and Technology (Polonya), Lithuanian University of Engineering (Litvanya) ve Babe-Bolyai University (Romanya) öğrencileri katıldı. Programın ilk gününde öğrenciler için rektörlük ziyareti ve kampüs tanıtımı gerçekleştirildi, ardından şehir merkezinde bilgilendirme gezisi düzenlendi. İkinci ve üçüncü günlerde "International Security" ve "Research Techniques" dersleri yüz yüze yapılırken, dersler Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ile İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından yürütüldü. Akademik içeriklerin yanı sıra öğrenciler arası etkileşimi artırmaya yönelik sosyal etkinlikler de gerçekleştirildi. Program kapsamında dördüncü gün Safranbolu gezisi düzenlenerek katılımcıların bölgenin tarihi ve kültürel mirasını tanımaları sağlandı. Program, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş’ın konuşmasıyla sona erdi. Katılımcılara sertifikaları ve hediyeleri takdim edilirken, program sonunda öğrenciler İstanbul’a uğurlandı. Erasmus+ BIP programının, uluslararası akademik iş birliğinin güçlendirilmesi ve kültürel etkileşimin artırılması açısından önemli bir organizasyon olduğu değerlendirildi.
Karabük KBÜ akademisyenleri Özbekistan’da akademik temaslarda bulundu Karabük Üniversitesi (KBÜ) akademisyenleri, Özbekistan’da gerçekleştirdikleri ziyaretlerde bilimsel sunumlar yaparak üniversiteler arası iş birliği imkanlarını değerlendirdi. Karabük Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları Arş. Gör. Kadriye Öz ve Arş. Gör. Elif Dorukbaşı, AI Healthcare Hackathon 2026 kapsamında Özbekistan’da akademik temaslarda bulundu. Program kapsamında Alfraganus Üniversitesini ziyaret eden heyet, Uluslararası İlişkilerden sorumlu Rektör Yardımcısı Safakhanov Berdiyor Bakhtiyorovich ile görüş alışverişinde bulundu. Ziyarette akademisyenlere üniversitenin akademik ve fiziki imkânları hakkında bilgi verildi. Heyet, Yazılım Mühendisliği Bölümü’nde öğrencilerle bir araya gelerek Karabük Üniversitesinin akademik yapısını ve uluslararası fırsatlarını tanıttı. Öğrenciler, özellikle burs imkânları ve lisansüstü eğitim programlarına ilgi gösterdi. Program kapsamında Arş. Gör. Elif Dorukbaşı "Biyomedikal Zaman Serilerinde Büyük Dil Modelleri", Arş. Gör. Kadriye Öz ise "Fotovoltaik Panellerde Optimizasyon" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. Ziyaretlerin ikinci durağında University of Management and Future Technologies ile temaslarda bulunan heyete, KBÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Öğr. Gör. Adnan Ucur de katıldı. Heyet, Musametov Bahodir Erkinbayevich rehberliğinde kampüsü dolaşarak incelemelerde bulundu. Ardından Rektör Makhmudov Mukhammadismoil Mukhitdinovich başkanlığındaki heyetle yapılan toplantıda iki üniversite arasında karşılıklı tanıtımlar gerçekleştirildi. Görüşmede özellikle Bilgisayar Mühendisliği alanında geliştirilebilecek iş birliği imkanları ele alındı. Gerçekleştirilen temasların, Karabük Üniversitesi’nin uluslararasılaşma hedeflerine katkı sağlaması ve bilimsel iş birliklerinin geliştirilmesine zemin oluşturması bekleniyor.