RAMAZAN - 09 Mayıs 2019 Perşembe 13:49

Destimal-i Şerif Ramazan ayında görücüye çıktı

A
A
A
Destimal-i Şerif Ramazan ayında görücüye çıktı

Osmanlı Devleti'nde bir dönem her yıl Ramazan ayının 15'inde Topkapı Sarayı'nda ziyarete açılan "Hırka-i Saadet"e dokundurulduğu için büyük manevi öneme sahip el bezlerden (Destimal-i Şerif) biri Bursa Kent Müzesi'nde sergileniyor.

Bursa Kent Müzesi'nde Ramazan ayı sebebiyle Destimal-i Şerif'in sergilenmesine başlandı. Destimal-i Şerif, soyu Akkoyunlulara uzanan, Osmanlı döneminde 56 paşa çıkaran ve kuşaktan kuşağa geçen Bosna Hersek Sancak Beyliğini dört asır yürüten "Çengiç" ailesinin, müzeye bağışladığı barutluktan çıktı. Sultan 2'nci Abdülhamid tarafından Haydar Çengiç'e hediye edilen, üzerinde Osmanlıca yazılar bulunan ve manevi değeri büyük olan Destimal-i Şerif ramazan ayı dolayısıyla ziyarete açıldı. Müzenin ziyaretçileri büyük ilgi gösterdikleri Destimal-i Şerif'i inceleyerek, görevlilerden bilgi alıyor. Destimal-i Şerif Ramazan ayı boyunca ziyaretçilerini bekliyor. 

Bursa Kent Müzesi Sorumlusu Dilek Yıldız Karakaş, "Bu Destimal-i Şerif İkinci Abdulhamit tarafından Çengiç ailesine hediye edilmiş. Bursa'nın köklü ailelerinden Çengiç ailesinin son ferdi Leyla İlova'nın, atalarından kalan kılıç, ateşli silah, tılsımlı gömlek, tekstil malzemeleri, ferman, barutluk gibi eşyaları müzeye bağışlandı. Bu eşyalar, bir yıl boyunca sergide kaldı. Bir gün silahları ve barutlukları temizlerken, barutluğu açtık, içinden bir bez tülbent çıktı. Tülbenti açtığımızda üzerinde bazı Osmanlıca yazılar olduğunu gördük. Tülbenti araştırdığımızda Destimal-i Şerif olduğunu öğrendik. Her ramazan ayında Destimal-i Şerif müzemizde sergiliyoruz. Müzeyi ziyaret edenlerin ilgisi yoğun oluyor." dedi.  

Ahmet Faruk Çabuk - Burak Türker

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Sağlık camiası iftarda buluştu Manisa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 17 ilçeyi kapsayan iftar programlarının ilki Yunusemre ilçesindeki Merkezefendi Devlet Hastanesinde başladı. Manisa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Ramazan ayı dolayısıyla il genelindeki 17 ilçeyi kapsayacak şekilde planlanan geleneksel iftar programlarının ilki, Merkezefendi Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Sağlık yöneticileri ile personelin aynı sofrada buluştuğu programda birlik ve beraberlik mesajları verildi. Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, Ramazan ayının manevi atmosferini tüm teşkilatla birlikte yaşamak amacıyla kapsamlı bir iftar programı başlattı. İl genelindeki 17 ilçede düzenlenecek organizasyonların ilk durağı Merkezefendi Devlet Hastanesi oldu. Protokol ve personel aynı sofrada Hastane bahçesinde düzenlenen iftar programına Manisa İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Fatih Zeren, Sağlık Müdürlüğü başkan ve başkan yardımcıları, hastane yöneticileri ile doktorundan hemşiresine, idari personelden destek hizmetlerine kadar çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. Ezanın okunmasıyla birlikte oruçlar açılırken, sağlık çalışanları Ramazan bereketini aynı sofrada paylaşmanın mutluluğunu yaşadı. "Birlikteliğimiz en büyük gücümüz" Programda konuşan İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Fatih Zeren, sağlık teşkilatının her kademesinde görev yapan personelin büyük bir özveriyle çalıştığını belirterek, "Ramazan ayının huzurunu ve bereketini, gece gündüz demeden fedakârca görev yapan mesai arkadaşlarımızla paylaşmaktan onur duyuyoruz. 17 ilçemizin tamamında gerçekleştireceğimiz geleneksel iftar programlarımızın ilkini Merkezefendi Devlet Hastanemizde düzenledik. Bu birlik ve beraberlik, hizmet aşkımızı ve çalışma azmimizi daha da güçlendiriyor." ifadelerini kullandı. İftar programının Ramazan ayı boyunca diğer ilçelerde de devam edeceği bildirildi.
Şırnak Şırnak’ta projeler hız kesmeden sürüyor Şırnak’ta sosyal alanlardan üst yapı projelerine kadar kentin dört bir yanında çalışmalar aralıksız sürüyor. Belediye Başkanı Mehmet Yarka, sahaya inerek devam eden projeleri yerinde inceledi, teknik ekiplerden brifing aldı. Şırnak Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında Başkan Yarka, Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi başta olmak üzere Vakıfkent, Yeni, Atatürk ve Bahçelievler mahallelerinde kapsamlı denetimlerde bulundu. Şehrin çehresini değiştirecek projeleri yakından takip eden Başkan Yarka, devam eden düzenleme ve hazırlık çalışmalarını tek tek kontrol etti. Millet Bahçesinde yürütülen peyzaj ve çevre düzenleme çalışmalarını inceleyen Başkan Yarka, yapılacak sosyal ve kültürel faaliyet alanlarına ilişkin teknik ekipten detaylı bilgi aldı. Ardından mahalle ziyaretlerine geçen Başkan Yarka, alt yapı ve üst yapı planlamalarının sahadaki son durumunu değerlendirdi. "Vatandaşın yaşam kalitesi önceliğimiz" Mahallelerin ihtiyaçlarını yerinde tespit ettiklerini belirten Başkan Yarka, vatandaşların yaşam kalitesini artıracak projelerin planlanan takvim doğrultusunda tamamlanacağını söyledi. Çalışmaların titizlikle yürütülmesi talimatını veren Başkan Yarka, hizmetlerin hız kesmeden süreceğini ifade etti. Kent genelinde alt yapı, üs tyapı, çevre düzenlemesi ve sosyal donatı alanlarını kapsayan projelerle önemli bir dönüşüm hedeflenirken, belediye ekiplerinin sahadaki yoğun mesaisi dikkat çekti.