GÜNDEM - 29 Aralık 2021 Çarşamba 15:43

Dev tünel açıldı! Pirinkayalar Tüneli uluslararası bağlantıların parçası olacak

A
A
A
Dev tünel açıldı! Pirinkayalar Tüneli uluslararası bağlantıların parçası olacak

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu Doğu Karadeniz’e bağlayan Pirinkayalar Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferansla katıldığı törenle açıldı.

Zorlu kış şartlarında ulaşımın güvenli, hızlı ve kesintisiz olması amacıyla yapılan Pirinkayalar Tüneli hizmete girdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katıldığı törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video konferansla teşrif etti.

Dev tünel açıldı! Pirinkayalar Tüneli uluslararası bağlantıların parçası olacak

Yıllık 17,6 milyon TL tasarruf sağlanacak

Erzurum ile Artvin illerini bağlayacak Pirinkayalar Tüneli ile turizm ve ticaret merkezlerine ulaşımda kolaylık sağlanacak.

2 bin 272 metre uzunluğunda, tek tüpten oluşan tünel projesinin toplam uzunluğu bin 70 metrelik bağlantı yolu ile birlikte 3,34 kilometreye ulaşıyor.

Proje ile Erzurum ve Artvin illerine ait havalimanları ve Artvin Limanı ile bütünleşerek, ulusal ve uluslararası bağlantıların parçası olacak. Aynı zamanda iç ve dış turizm sirkülasyonunun sağlanmasıyla bölgenin sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sunacaktır. Ayrıca mevcut yol 680 metre kısalacak. Projeyle, yıllık toplam 17,6 milyon TL tasarruf edilirken, karbon salınımı 230 ton azalacak

Törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Doğu Anadolu Bölgesini, Karadeniz Bölgesine bağlayan Erzurum-Artvin yolu üzerine inşa edilen Pirinkayalar Tüneli’nin hayırlı olmasını dileyerek,
“Ak Parti hükümetleri döneminde Erzurum’un bölünmüş yol uzunluğunu 49 kilometreden alıp, 12 kat artırarak, 620 kilometreye çıkardık. Erzurum il genelinde hâlen devam eden tam 20 adet karayolu projemizde yoğun çalışma hâlindeyiz.

Erzurum-Artvin karayolu üzerindeki Pirinkayalar Tüneli, zorlu bir topografyada yer alan dik ve dar 22 virajın yer aldığı, ağır kış şartlarında trafik akışının kesintiye uğradığı Pirinkayalar geçişini rahatlatacaktır.

Bu şekilde, Erzurumlu dadaşımızın Karadenizli kardeşine ulaşımı çok daha rahat olacak. Sürücüleri zorlayan, özellikle kış aylarında tehlikesi iyice artan geçişler de tarihe karışacak. Projemizin yapıldığı bölge, 1. derece doğal sit alanı olduğu için yüksek çevre hassasiyetiyle çalıştık.

Pirinkayalar Tüneli; Tünel uzunluğu 2 bin 272 metre olan, Bağlantı yol uzunluğu 1070 metreyi bulan, Toplamda 3 bin 342 metre uzunluğa sahip olan tünel projesidir.

Tünelimiz, mevcut hattaki ulaşım mesafesini 680 metre kısaltırken, geçiş süresini de 20 dakikadan 5 dakikaya indiriyor.

Projemizin faaliyete geçmesiyle Karayollarımızdaki tünel uzunluğunu son on dokuz yılda on üç kat artırarak, 50 km den 639 km ye çıkarmış oluyoruz.

2002 yılı öncesinde Türkiye genelinde toplam 50 km tünel olduğunu hatırlarsak yolumuzun devamında Yusufeli’nde ki 56 km tüneli de tamamlıyoruz.

Projelerimizle Erzurum, Artvin, Karadeniz sahil yolu, Artvin limanı, sarp sınır kapısını güvenli bir şekilde bağlayarak iki şehrin deniz, karayolu ve uluslar arası lojistiğinin kapasitesini artırmış oluyoruz.
Medeniyetin göstergesi olan yollarımız, bölgenin üretim, istihdam, turizm ve ticaretine de canlılık katıyor.
Projemizde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Törene Erzurum Valisi Okay Memiş, Artvin Valisi Yılmaz Doruk, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Prof. Dr. Recep Akdağ, Selami Altınok ve Zehra Taşkesenlioğlu, MH Genel Başkan Yardımcısı Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sefa Tetik - Şahap Gürler
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Kotan: “Bizlere Anadolu coşkusu yaşatıyorsunuz” Konyaaltı Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu ile bir araya gelen Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, “Gönüllülerden oluşan çok güzel bir ekipsiniz. Bizlere danslarınızla Anadolu coşkusu yaşatıyorsunuz” dedi. Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, gönüllülerden oluşan Konyaaltı Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu ekibini provalar sırasında ziyaret etti. Dansçıları başarılı performanslarından dolayı tek tek tebrik eden Başkan Kotan, “Konyaaltı Belediyemizde sizin gibi gönüllü arkadaşlarımızın oluşturduğu böylesine güzel bir halk oyunları topluluğu olması benim için gurur verici. Gönüllülerden oluşan çok güzel bir ekipsiniz. İmkanlar el verdiğince sizlerin yanında olacağım ve sizleri destekleyeceğim” dedi. “Gençlere örnek oluyorsunuz” Sergiledikleri oyunlarla Anadolu’nun 7 bölgesindeki dans kültürünü gelecek nesillere aktardıklarını ifade eden Başkan Kotan, “Halk dansları demek kültür demek. Bu kültürü yaşatmanız çok değerli. Bölgelerin oyunlarını sahnelediğinizde aslında bizlere ve gençlerimize Anadolu’yu izletiyor, bizlere Anadolu coşkusunu yaşatıyorsunuz. Gençlerimize örnek oluyor bu kültürün tanıtılmasına katkı sağlıyorsunuz. Sizlere emekleriniz için çok teşekkür ediyorum. Son olarak 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Kent Meydanı’nda yaptığınız gösteriniz de çok güzeldi. Bizleri hem duygulandırdınız hem de coşturdunuz. 19 Mayıs’ı sizlerle çok daha güzel kutladık” diye konuştu.
Antalya Gazipaşa’ya derin deniz deşarj projesinde sona gelindi Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü’nün Gazipaşa’da yapımına başladığı ve mevcut arıtma tesisinin 4 katı büyüklüğünde bir sistemi kaldırabilecek kapasiteye sahip derin deniz deşarj hattının yüzde 90’ı tamamlandı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in gerçekleştirdiği imza töreni ile yaklaşık 10 ay önce kamuoyuna duyurulan Gazipaşa Atıksu Arıtma Tesisi Derin Deniz Deşarj Hattı projesinde sona gelindi. Maliyeti 100 milyon lira olan ve 2050 yılına kadar yetecek proje, günlük 40 bin metreküp arıtılmış suyu denize ulaştıracak. Proje, Gazipaşa’nın mevcut arıtma tesisinin 4 katı büyüklüğünde bir kapasiteyi kaldırabilecek şekilde planlandı. Deniz ekosistemine zarar vermeyecek Hat uzunluğu 2600 metre, deşarj derinliği ise 40 metre olan Gazipaşa Atıksu Arıtma Tesisi Derin Deniz Deşarj Hattının devam eden çalışmalarını yerinde inceleyerek çalışmayla ilgili bilgi veren ASAT Atıksu Arıtma Dairesi Başkanı Murat Mert Otuzaltı, “Gazipaşa ilçemizdeki mevcut arıtma tesisimizden arıtılan sular halkımızın yüzme sularına deşarj olmaktaydı. Burada her ne kadar ileri sistemlerle arıtma yapsak da emniyet tedbiri almak adına Gazipaşa Arıtma Tesisi Derin Deniz Deşarj Hattı Projemizi hayata geçirdik. Derin deniz deşarj hattımızda 10 barlık bir basınca sahip borular kullandık. Dalga hareketlerinden etkilenmemesi, tekne çapalarına karşı korunması gibi önlemler için 1200 metre boyunca boruların tamamı deniz tabanına gömüldü. Böylelikle deniz eko sistemine zarar vermeyecek şekilde açığa kadar iletilmiş oldu” diye konuştu. Yaz sezonu başlamadan tamamlanacak Normal şartlar altında Gazipaşa Atıksu Arıtma Tesisinin Membran (İleri) bir Atıksu Arıtma Tesisi olduğuna dikkat çeken Murat Mert Otuzaltı, “Her ne kadar yasal mevzuatlar çerçevesinde bu projeyi yapmak zorunda olmasak da Gazipaşa’da arıtma tesisinden çıkan sular Hacı Musa Deresi’nden halkın yüzme bölümlerine giriyordu. Biz zorunlu olmadığımız halde vatandaşlarımızı olası bir riske karşı daha da emniyetli hale aldık ve psikolojik olarak bir rahatlatma sağlamak için böyle bir projeyi hayata geçirdik. Halkımız atıksu bedeli olarak ödediği ücretleri bazı zamanlarda neye harcadığını bilememektedir. ASAT denilince akla ilk gelen musluktan akan su oluyor ancak biz ilave olarak kanalizasyon hatları, arıtma tesisleri, derin deniz deşarj hatları gibi daha birçok projeyi hayata geçiriyoruz” dedi. Projenin deniz tabanı bölümündeki yürütülen zorlu çalışmaları ise profesyonel balık adam Mehmet Yasir Ecevit, şöyle anlattı: “Hava şartlarına bağlı büyük dalgalardan kaynaklı zor şartlar altında çalışma yürüttük. Bu bölgedeki kaya yapısı gerçekten bizi zorladı. Kum gördüğümüz yerlerde kazı yaparken çok büyük kayalarla karşılaşıyoruz. 70 tonluk kayaları kazı güzergahımız üzerinden kaldırmak zorunda kaldık.”
Kars Sarıkamış’ta yavru ayıların çöp konteyneriyle sınavı ortaya renkli görüntüler çıkardı Sarıkamış’ta kış uykusundan uyanan ayılar yiyecek bulmak için ilçe merkezinde cirit atıyor. 2 yavru ayının çöp konteyneriyle sınavı ise renkli görüntüler ortaya çıkardı. Boz ayılarıyla ünlü Kars’ın Sarıkamış ilçesinde ayıların ilçe merkezinde görünmediği gün neredeyse yok. Her gün ilçe merkezine yiyecek bulmak için gelen boz ayılar, bazen lojmanların içerisine kadar giriyor. Yiyecek bulmak ve karınlarını doyurmak üzere ilçe merkezinde bulunan TOKİ lojmanlarına gelen 2 kafadar yavru ayı, kapağı kapalı çöp konteynerinin kapalı olan kapağını açmak için uzun süre mücadele etti. Yavru ayılar önce konteyneri itti, ardından üzerine çıktı. Bir türlü konteynerin kapağını açamayan yavru ayılar anbean kameralara yansıdı. Boz ayıların sürekli lojmanlara geldiğini ifade eden Muhammet Çetinkaya, "Ayılar gördüğünüz gibi kapımızın önüne kadar geldiler. Ayılar aç, yiyecek aramaya çıkmışlar. Her akşam buraya geliyorlar. Çöpleri kontrol ediyorlar. Yiyecek bulduklarında burada yiyip, tekrar yuvalarına dönüyorlar. Şöyle görüyorsunuz çöpü açmaya çalışıyor. Açamıyor, kapağı kapalı, komşular da camdan ayıyı izliyorlar" dedi. Uzun süre çöp konteynerinin kapağını açmaya çalışan ayı, bir türlü kapağı açamadı. Yavru ayılar daha sonra lojmanlardan ayrılarak ormana döndü.
Antalya Kepez’de yeni yollar açılıyor Antalya Kepez Belediyesi, Yavuz Selim Mahallesi’nde mülkiyet sorunlarından dolayı uzun yıllar yapılamayan imar yollarını inşa etmeye başladı. Açılan yeni yollar, bölgenin planlı şekilde şehirleşmesine katkı sağlıyor. Şehrin kuş bakışı görüldüğü Kepez ilçesinde bulunan Masa Dağı bölgesinde yer alan ve yoğun bir gecekondu yapılaşmasının olduğu Yavuz Selim Mahallesi’nin imar planında yer alan bazı sokaklar, 2/B (Orman vasfını kaybetmiş Hazine arazileri) sorunundan dolayı fiziki olarak açık değildi. Kepez Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, 2/B sorununun ortadan kalkmasından sonra bu sokaklarda yol yapım çalışması başlattı. Özellikle mahallenin Barış Manço Bulvarı’nın doğu yakasında konut parselleri ile yeşil alanların bulunduğu bölgede imar yolları ulaşıma açılmaya başlandı. Arsa sahiplerinin talebi sonrası başlatılan yol yapımından dolayı bölgede yer alan zeytin ağaçları köklerinden sökülerek, yeşil alanlarda ve caddelerde yeniden toprakla buluşturuldu. Fen İşleri Müdürlüğü, zeytin ağaçlarının tahliyesinden sonra iş makinelerinin yardımıyla bölgede genişliği 12 metre, uzunluğu bin 200 metre olan 6126 ve 6128 sokakları fiziki olarak açtı. Yeni yolların altyapısı tamam Bölgenin planlı şekilde gelişmesini sağlayacak olan ve yapımı geçtiğimiz yıl başlayan yolların sıyırma, kazı ve doldurma işlemleriyle ilgili toprak imalatları tamamlandı. İş makineleriyle toprak yüzeyi kazılarak yol tabanı oluşturuldu. Daha sonra yola enine ve boyuna eğim verilerek, karayolunun ince tesviyesi yapıldı. Fen İşleri Müdürlüğü, tesviye yüzeyi üzerine kum, çakıl, taş kırığından oluşan malzemeyi sererek, yolu asfaltlanmaya hazır hale getirildi. Sokakların asfaltının da yatırım planlaması kapsamında yapılacağı belirtildi. Konut inşaatlarının ve diğer altyapı hizmetlerinin tamamlanmasından sonra ise bölgedeki yeşil alanların düzenlemesi yapılacak. Kaya hafriyatı yerinde mıcıra dönüşüyor Kepez Belediyesi, Yavuz Selim Mahallesi’ndeki yol yapımı sırasında örnek bir çalışmaya da imza attı. Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün ‘tasarruflu hizmet’ anlayışı çerçevesinde yol yapımı sırasında ortaya çıkan hafriyat yerinde ekonomiye kazandırılıyor. Fen İşleri Müdürlüğü, araç parkında bulunan mobil taş kırma makinesi konkasörle yol inşası sırasında ortaya çıkan kayaları, yol yapımında kullanılan zemin kaplama malzemesine dönüştürüyor. Bölgeye getirilen mobil konkasör, yol yapımı sırasında çıkarılan kayaları anında mıcır malzemesine dönüştürüyor. Daha sonra kepçe yardımıyla bu malzeme kamyonlara yükleniyor. Kamyonlar da mıcır malzemesini yol yapımının devam ettiği bölgelere ve Fen İşleri Müdürlüğü’nün şantiyesine taşıyor. Yol yapım çalışmaları sürecek Kepez Belediyesi Başkan Vekili Refik Emre Altekin, açıklamasında yol yapımında ortaya çıkan hafriyatı, mobil taş kırma makinesiyle yerinde mıcır malzemesine dönüştürerek, önemli bir tasarrufa imza attıklarını söyledi. Yol yapımının, bölgenin planlı şekilde şehirleşmesine katkı sağlayacağını belirten Başkan Vekili Refik Emre Altekin, Yavuz Selim Mahallesi’nin Barış Manço Bulvarı’nın batısında yer alan ve fiziki olarak kapalı olan imar yollarını da önümüzdeki günlerde ulaşıma açacaklarını ifade etti.