GÜNDEM - 12 Kasım 2016 Cumartesi 22:21

Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD uyarısı

A
A
A
Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD uyarısı

Dışişleri Bakanlığı Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen Başkanlık Seçimi sonrasında meydana gelen toplumsal olaylar hakkında ABD’ye gidecek olan ve ABD’de yaşayan vatandaşları tedbirli olmaları için uyardı.

Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan açıklamada, “ABD’de 8 Kasım 2016 tarihinde düzenlenen Başkanlık seçimlerinin ardından başlayan protesto gösterileri, New York, Şikago, Philadelphia, Miami, Los Angeles, Seattle, Oakland ve Portland gibi merkezler başta olmak üzere, ülke genelinde farklı şehirlerde devam etmektedir. Gösterilerde zaman zaman suç ve şiddet olayları yaşanmakta, göstericiler ve güvenlik güçleri karşı karşıya gelmektedir. Bu bağlamda çok sayıda göstericinin güvenlik güçlerince gözaltına alındığı kamuoyuna yansımıştır. Özellikle Oregon eyaletinin Portland şehrindeki protestolarda suç ve şiddet olaylarının yoğunluk kazandığı görülmektedir. Bu şehirdeki gösteriler güvenlik güçlerince ayaklanma olarak tanımlanmış, son olarak bir kişinin 12 Kasım Cumartesi günü erken saatlerde, protesto yürüyüşü sırasında silahlı saldırı neticesinde yaralandığı duyurulmuştur. Göstericilerin sosyal medyadaki paylaşımlarından protestoların bir süre daha devam etmesinin muhtemel olduğu anlaşılmaktadır. Öte yandan, son günlerde ABD genelinde yabancı karşıtı ve ırkçı nitelik taşıyan sözlü ve fiziksel saldırılar ve taciz olaylarında da artış yaşandığı kamuoyuna yansımaktadır” denildi.

BAKANLIKTAN "TEDBİRLİ OLUN" UYARISI

ABD’de yaşanan ve bu ülkeye gitmeyi planlayan vatandaşların ihtiyatlı olmaları gerektiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Yaşanan olayların ve toplumsal gerginliğin ortaya çıkardığı riskler bağlamında, ABD’de yaşayan veya bu ülkeye seyahat etmeyi planlayan vatandaşlarımızın tedbirli olmalarında, gösterilerin yoğunlaştığı bölgelere yaklaşmamalarında, yaşadıkları ve çalıştıkları mekanlarda güvenlik önlemlerini artırmalarında, olabilecek yabancı düşmanı ve ırkçı tacizler ve saldırılar karşında soğukkanlı davranarak yerel güvenlik güçlerine başvurmalarında, ayrıca, yerel basın-yayın kuruluşlarını yakından izlemelerinde ve ABD güvenlik güçleri ile Bakanlığımız, Washington Büyükelçiliğimiz ve ABD’deki Başkonsolosluklarımızın yapabilecekleri ilave uyarı ve duyuruları takip etmelerinde fayda görülmektedir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Ünverdi’den Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 104’üncü yıl dönümü mesajı Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, 25 Aralık Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünü kutlayarak, "Şahin bey, Şehit Kamil, Karayılan ve daha nice adsız kahramanın şehit kanıyla sulanan bu topraklar şanlı atalarımızın en büyük emanetidir. Aynı ruhla emanetlerine sahip çıkacak, aziz hatıralarını ilelebet yaşatacağız" ifadelerini kullandı. Antep Savunmasının Kurtuluş Savaşı’nın en önemli dönüm noktalarından birisi olduğunu belirten Ünverdi, "Yokluk içerisinde, tüm varlığıyla, hiçbir yerden destek almadan, tüm teknolojik imkanlarıyla saldıran düşmana karşı 6317 şehit vererek dünya tarihine adını destansı mücadelesiyle yazdıran Anteplilerin günüdür 25 Aralık 1921. Antep, cesareti ve büyük fedakarlıklarıyla Milli Mücadelemizin ilham kaynağı ve Anadolu’da kurtuluşa giden yolun adı olmuştur. Verdikleri mücadeleyle Antepliler, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ’Ben Anteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki. Onlar sadece Antep’i değil tüm Türkiye’yi kurtardılar’ sözlerine mazhar olmuştur. Türk Kurtuluş Savaşı’ndaki eşsiz kahramanlıklarıyla şehrimiz, Gazilik unvanı ve İstiklal Madalyasıyla onurlandırılmıştır. Gaziantepliler olarak biziler de atalarımızdan aldığımız ilham ve güçle her daim ülkemizin bekası, gelişmesi, kalkınması, birlik, beraberlik ve aydınlık yarınları için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Vatan ve bayrak aşkıyla çalışan Gaziantepliler; sanayi, üretim, ticaret ve her alanda şartlar ne olursa olsun direnciyle ülkemize örnek oluyor. Gaziantep Sanayi Odası olarak bizler de tüm dünyada süren savaşlar, gerilimler ve krizler karşısında ülkemizin yürütmüş olduğu mücadeleye ekonomi cephesinde yenilikçi bir vizyon ve projelerimizle en büyük desteği vermek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Biz ülkemizin gücüne ve gelecek günlerin birlik ve beraberlik içinde daha aydınlık olacağına yürekten inanıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, 6317 şehidi ve binlerce gazisiyle yokluk içerisinde mücadelesiyle destan yazan Antep Savunması kahramanlarını, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. 25 Aralık Gaziantep’in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 104’üncü yıl dönümü kutlu olsun" ifadelerine yer verdi.
Ağrı Patnos’ta geleceğin liderleri yeşil etkinlikte buluştu Ağrı’nın Patnos ilçesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Geleceğin liderleri ve yeşil bir etkinlik" programında öğrencilerin geri dönüşüm projeleri ve çevre duyarlılığı ön plana çıktı. Ağrı’nın Patnos ilçesinde Patnos İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde "Geleceğin liderleri ve yeşil bir etkinlik" adlı ilçe etkinliği gerçekleştirildi. Programda öğrencilerin liderlik vizyonu ve çevre bilincine yönelik çalışmaları dikkat çekti. Etkinliğe İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Zorlu ile İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mecit Irmak katıldı. Program kapsamında öğrenciler tarafından hazırlanan geri dönüşüm projeleri katılımcılardan tam not aldı. Etkinliğin ilk bölümünde düzenlenen söyleşide öğrencilerle bir araya gelen İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Zorlu, kendi başarı yolculuğunu paylaşarak gençlere vizyonel liderlik üzerine tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerin sorularını samimiyetle yanıtlayan Zorlu, geleceğin inşasında eğitimin ve çevre bilincinin ayrılmaz bir bütün olduğunu vurguladı. Etkinlik kapsamında açılan geri dönüşüm ürünleri sergisinde, "çöp" olarak görülen materyallerin doğru ellerde sanatsal ürünlere dönüşebileceği gözler önüne serildi. Pet şişeler ve çeşitli atık malzemelerden üretilen tasarımlar ilgiyle incelendi. Programın en renkli anları ise çiçek dikimi atölyesinde yaşandı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Zorlu ve Şube Müdürü Mecit Irmak, öğrencilerle birlikte geri dönüşümlü saksılara fidan dikerek can suyu verdi.
Şanlıurfa Şanlıurfa İtfaiyesi’nden kan bağışı Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ile Türk Kızılay Şanlıurfa Şubesi iş birliğinde düzenlenen kan bağışı programına itfaiye personeli yoğun ilgi gösterdi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ve Türk Kızılay Şanlıurfa Şubesi iş birliğiyle, "1 kan 1 can Şanlıurfa itfaiyesi daima hazır" sloganı kapsamında merkez itfaiye daire başkanlığında kan bağışı programı gerçekleştirildi. Düzenlenen programa İtfaiye Dairesi Başkanı Halil Kırmızı başta olmak üzere, şube müdürleri, amirler ve çok sayıda itfaiye personeli katılım sağladı. Programda gönüllü olarak kan bağışında bulunan personel, toplumsal duyarlılığın güzel bir örneğini sergiledi. Programda konuşan Daire Başkanı Halil Kırmızı, itfaiye teşkilatının yalnızca yangın ve afet anlarında değil, insanlığa hizmet noktasında da her zaman görev başında olduğunu vurgulayarak, "Önce bir can ve önlem diyerek bu duyarlılığı her zaman gösteriyoruz. İnsanlığa hizmet için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Belirli aralıklarla kan bağışı programlarımız devam edecek. Organizasyonda emeği geçen Türk Kızılay’ı Şanlıurfa Şubesi’ne ve önleme ile müdahale şube müdürlüklerimize teşekkür ediyorum" dedi. Programın dikkat çeken isimlerinden biri ise itfaiye şoförü Davut Baran oldu. 25’inci kez kan bağışında bulunduğunu belirten Baran, bu nedenle bronz madalya ile ödüllendirildiğini ifade ederek, "Ömrümün yettiği kadar kan vermeye devam edeceğim" diye ifade etti.