RAMAZAN - 27 Haziran 2015 Cumartesi 08:22

Dişleri fırçalamak orucu bozar mı?

A
A
A
Dişleri fırçalamak orucu bozar mı?

Oruçluya mekruh olan ve olmayan şeyler nelerdir? İlaçla gargara yapmak orucu bozar mı? Dişleri fırçalamak orucu bozar mı? Cevap haberimizin detayında.

Sual: Oruçluya mekruh olan ve olmayan şeyler nelerdir?

CEVAP
Mekruh olanlar şunlardır:
1- Dişleri diş macunuyla fırçalamak, macunsuz mekruh olmaz.

2- İlaçla gargara yapmak. Eğer ağızdaki yara, namazda okumaya mani olursa, ilaçla gargara etmek mekruh olmaz, çünkü özür vardır.

3- Cünüp olma ihtimali varsa hanımını öpmek.

4- Ramazan günü, bir kimse herhangi bir sebeple orucunu bozarsa, çocuk büluğa ererse, kâfir Müslüman olursa, seferdeki yolcu şehrine gelirse, kadının hayzı kesilirse, akşama kadar oruçlu gibi sakınmaları vacib olur, hastalık gibi meşru bir mazeret olmadan yiyip içmeleri tahrimen mekruh olur. (Redd-ül muhtar)

Mekruh olmayanlar:
1- Gece ihtilam olup sahura kalkınca, imsak vaktine az kalmışsa, önce ağzını yıkayıp yemek yense, imsak çıktıktan sonra gusledilse, yani oruca cünüpken başlansa sahih olur. Daha sonra gusletmek caizdir.

2- Bozulursa kefaret olmasın diye, Ramazan orucuna imsak vaktinden sonra niyet etmek caizdir.

3- Ramazanda yatsıdan sonra cünüp olan, daha sonra guslederim diye uyuyup kalsa, uyanınca da Güneş doğmuş olsa oruca zarar gelmez, fakat namaz kılmak için ilk fırsatta gusletmelidir.

4- Orucun aksamaması için hayzı ilaçla geciktirmek caizdir.

5- Oruçluyken hayzı başlayan kadın, oruçlu gibi durmaz, gizli yiyip içer.

Oruç tutmak için kolaylıklar
Sual: Oruç tutmak için aşağıdaki kolaylıklardan istifade etmek caiz midir?
1- Susayınca, harareti azaltmak amacıyla ağza su almak, serinlemek için başa soğuk su dökmek, soğuk suyla yıkanmak,
2- Sigara ihtiyacı hissedince, sigara yakısı vurmak,
3- Ağrılı, romatizmalı yerlere, sprey veya merhem sürmek, kalb krizlerinde göğse konularak emilen ilaç, yakı kullanmak,
4- Açlık hissedince, akupunktur iğnelerini batırmak veya açlık bandı kullanmak, [Bunlar hem açlık hissini gideriyor, hem de kilo vermeye yardımcı oluyor.]
5- Ramazanı aksatmamak, tam tutmak amacıyla hayzı geciktirmek için ilaç kullanmak.

CEVAP
Bunların hepsi caizdir. Ancak, birinci maddedeki husus, İmam-ı a'zama göre tenzihen mekruhtur, çünkü böyle bir hareket, ibadetten bıkkınlığı gösterebilir. İmam-ı Ebu Yusuf'a göreyse, bunun mahzuru olmaz, çünkü böyle yapmakla ibadete yardım edilerek sıkıntı nispeten giderilmiş olur. İmam-ı Ebu Yusuf'un kavline uyularak, yukarıdakilerin hepsi yapılabilir.

Kaynak:dinimizislam.com

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kuyumcu esnafı işçilikte indirime gitti Kuyumcukent’te faaliyet gösteren esnaf, yılsonuna özel cazip bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında, altın ve mücevher ürünlerinde işçilik ücretlerinde yüzde 50’ye varan önemli bir indirim uygulanıyor. Bahçelievler Yenibosna’da bulunan bir altın ve mücevherat merkezindeki kuyumcu esnafı, tüketicinin yüzünü güldürmek için inisiyatif alarak işçilik payında indirime gitti. İşçilikteki bu büyük indirimin yanı sıra, mücevher ürünlerinde de yüzde 50 ile yüzde 60 arasında değişen oranlarda indirimler sunuluyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan esnaf Ahmet Melik Kaya, "Bütün halkımızı indirimlerden yararlanmak için bekliyoruz. Burası çok konforlu bir işletme, vatandaşlarımız rahat bir ortamda alışveriş yapabilirler. Üretimden çıkan ilk ve en güzel modelleri buradan temin edebilirler" dedi. Kaya, fiyat aralığının 8 bin TL’den başlayarak 400 bin TL’ye kadar her bütçeye uygun geniş bir yelpazede olduğunu vurgulayarak, "Ürünlerin gramajına göre fiyatlar değişmekte. Bizim yapabileceğimiz indirimler işçiliklerde olabiliyor, biz esnaf olarak burada indirimler yapıyoruz. En güzel ve en yeni modelleri halkımıza temin ediyoruz" diye ekledi. Esnaf Selin Mihaloğlu ise kampanyanın kapsamına dikkat çekerek, "Kuyumcukent esnafı olarak bütün altın ve pırlantalı işçilikli ürünlerde yüzde 50 indirim kampanyası başlattık. Bütün ürünlerimizde geçerlidir" ifadelerini kullandı. Mihaloğlu, özellikle bu senenin gözde ürünleri olan bahset yüzükler, setler ve suyolu bilekliklerin çok talep gördüğünü belirtti. Fiyatların minimal yüzüklerde 15 bin TL’den başlayıp talebin büyüklüğüne göre arttığını dile getiren Mihaloğlu, "Buraya gelen vatandaşlar her bütçeye göre ürün bulabiliyor" dedi. İndirimlerden duyduğu memnuniyeti dile getiren ve çok sayıda ürün aldığını belirten tüketici Kübra Karga, "Burada fiyatlar gerçekten uygun. Özellikle işçilik olan ürünlerde çok indirim vardı. Biz de geldik alışverişimizi yaptık. Sanırım yılbaşı öncesinde bir indirim" şeklinde konuştu.
Elazığ Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama Elazığspor Kulübü, İnegölspor maçında protokol tribünde yaşanan olaylar hakkında bir açıklama yaptı. Elazığspor, Nesine 2. Lig Beyaz Grup’un 16. haftasında İnegölspor’u konuk etti. Maçta İnegölspor’un skoru 2-2’ye getirmesi sonucu protokol tribünde bazı olaylar yaşandı. Olaylar sonrası İnegölspor resmi sayfası üzerinden sehpa figürü paylaşarak imalı bir paylaşım yaptı. Elazığspor kulübü de resmi sayfası üzerinden bir açıklama yayımlayarak olaya ilişkin detayları paylaştı. Açıklamada, "Dün oynanan ve takımımızın 4-2’lik galibiyetiyle sonuçlanan İnegölspor karşılaşması boyunca, tribünlerde ve taraftarlar arasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmamıştır. Karşılaşmanın skorunun 2-2’ye gelmesinin ardından, İnegölspor Yönetim Kurulu üyelerinin futbolcu eşlerimizin yanında protokol tribününe doğru tahrik edici sevinç gösterilerinde bulunması üzerine, protokol tribününde bulunan İnegölspor yöneticileri ile misafir seyirciler arasında kısa süreli ve sözlü bir tartışma yaşanmıştır. Bu tartışmanın ardından, ne yazık ki istenmeyen bazı olaylar meydana gelmiştir. Yaşananlara ilişkin tüm görüntüler Elazığ İl Emniyet Müdürlüğümüz tarafından incelenmekte olup, gerekli işlemler yürütülmektedir. Kamuoyuna yansıyan sehpa atılması olayı, Yönetim Kurulu üyelerimiz veya protokol tribününde bulunan yöneticilerimizle hiçbir şekilde ilişkilendirilemez. Bu durum, mevcut görüntülerle de açıkça ortadadır. Maç sonrasında İnegölspor’un resmi sosyal medya hesabından yapılan ve ‘İnegöl’de o sehpaları göreceksiniz’ ifadelerini içeren tehditkâr paylaşım, sporun birleştirici ruhuna ve fair-play anlayışına aykırıdır. Bu tür söylemler yalnızca gerilimi artırmakta ve camialar arasında gereksiz husumet oluşturmaktadır. Elazığ, spor kültürü ve misafirperverliğiyle bilinen bir şehirdir. Nitekim İnegölspor, bu sezon şehrimizde ağırladığımız 8. kulüp olmuş; bugüne kadar misafir ettiğimiz tüm kulüpler en iyi şekilde karşılanmış ve uğurlanmıştır. Yönetim Kurulumuzun, İnegölspor Kulüp Başkanı ve Yönetim Kurulu ile herhangi bir sorunu olmamıştır. Elazığspor Kulübü olarak, sahada mücadelenin; tribünlerde ise centilmenlik, sağduyu ve karşılıklı saygının esas alınması gerektiğine inanıyor, tüm spor kamuoyunu sorumluluk bilinciyle hareket etmeye davet ediyoruz" denildi.