EKONOMİ - 22 Aralık 2014 Pazartesi 10:34

Ekonomi iyi ama 2015 zorlu geçecek

A
A
A
Ekonomi iyi ama 2015 zorlu geçecek

İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği (İEAD) tarafından geleneksel olarak yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, küresel risklere rağmen Türkiye ekonomisinin mevcut durumu iyi, ancak 2015 zorlu geçecek.

İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği (İEAD) tarafından yapılan ‘Hocaların Gözüyle 2015 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması’ ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. 2-16 Aralık 2014 tarihleri arasında ‘online anket’ yöntemi ile gerçekleştirilen ve 191 ekonomi hocasının cevapladığı anketin sonuçları, hocaların dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirme ve beklentilerini ortaya koyuyor.

Anket sonuçlarına ilişkin açıklama yapan İEAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, hocaların dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin 2014 yılı beklentilerinin büyük ölçüde gerçekleştiğini söyledi. Profesör Bilgin’in verdiği bilgilere göre, ekonomi hocaları 2015 yılında dünya ve Avrupa ekonomisinden umutlu değiller. 2015 yılında dünya ekonomisinden umutlu musunuz sorusuna, ankete katılanların yüzde 64’ü hayır cevabı vermiş. Hocaların Avrupa konusunda daha da karamsar oldukları görülüyor. Gerçekten de hocaların yüzde 74’ü, 2015 yılında Avrupa’daki ekonomik krizde belirgin bir iyileşme beklemiyor.

Dünya ve Avrupa ekonomisine ilişkin olumsuz beklentiye karşın, hocaların ABD ekonomisine ilişkin beklentileri ise olumlu. Hocaların yüzde 70’i 2015 yılında ABD ekonomisinde belirgin bir canlanma bekliyor. Ayrıca yüzde 79’u FED’in 2015 yılında faizleri artıracağını öngörüyor. Ancak yüzde 60’tan fazlası, FED’in faizleri yılın ikinci yarısında artıracağını bekliyor. Öte yandan, hocaların gelişmekte olan ekonomilere ilişkin beklentileri ise genel olarak (yüzde 55) olumsuz.

Ankete katılan hocalar, Türkiye’nin mevcut ekonomik durumunu ‘normal’ veya ‘iyi’ olarak değerlendiriyor. Türkiye’nin ekonomik durumunu ‘normal’ veya ‘iyi’ olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 67. ‘Kötü’ olarak değerlendirenlerin oranında ise önceki yıla göre bir artış söz konusu. 2015 yılı büyüme hızının yüzde 2 ve üzerinde olacağını tahmin eden hocaların oranı yüzde 92. Ancak yüzde 81’i yüzde 2-4 aralığında bir büyüme oranı öngörüyor. Yüzde 3 ve üzerinde bir büyüme hızı bekleyenlerin oranı ise yüzde 51. Dolayısıyla ağırlıklı olarak beklenen büyüme oranının yüzde 3-4 civarı olduğu söylenebilir. Buna rağmen, hocaların yüzde 57’si 2015 yılının ‘zorlu’ geçeceğini düşünüyor.

İŞSİZLİK EN ÖNEMLİ SORUN

Büyüme hızındaki yavaşlamaya bağlı olarak işsizlik ve durgunluk önemli sorunlar olarak öne çıksa da, hocalara göre (yüzde 34) en önemli sorun işsizlik. Ayrıca yüzde 27’si seçimler ve politik istikrarı risk unsuru olarak görüyor. Bu çerçevede, ankete katılanların yarısı (yüzde 54) 2015 yılındaki seçimlerin ekonomik istikrarı olumsuz etkileyebileceğini düşünüyor. Seçimler ekonomik istikrarı etkilemez diyenlerin oranı yüzde 36, olumlu etkiler diyenlerin oranı ise yüzde 10.

Merkez Bankası, hocalardan yine ‘geçer not’ aldı. Merkez Bankası’nın dış ve iç riskler karşısında izlediği politikaları, hocaların yüzde 43’ü ‘iyi’, yüzde 40’ı da ‘normal’ olarak değerlendiriyor. ‘Kötü’ olarak değerlendirenlerin oranı ise sadece yüzde 10. Enflasyonla mücadele konusunda ise Merkez’i başarısız bulan hocalar, 2015’te de TÜFE’de hedefin tutmayacağı görüşünde. Hocaların yüzde 58’i TÜFE’yi yüzde 7-9 aralığında bekliyor. Yüzde 10 ve üzerinde olur diyenlerin oranı ise yüzde 25. Yüzde 7’nin altında bekleyenlerin oranı sadece yüzde 17.

Hocaların yüzde 87’si dolar kurunun 2.25’in üzerinde olacağını öngörmekle birlikte, ağırlıklı beklentinin (yüzde 63) 2.25-2.5 aralığı olduğu görülüyor. Euro kurunda ise hocaların yüzde 52’si 2.5-3.00 aralığını öngörüyor. Euro kurunu 3.00-3.5 aralığında tahmin edenlerin oranı da hayli yüksek (yüzde 43).Faizler konusunda ise belirsizliğin hâkim olduğu anlaşılıyor. Hocaların yüzde 59’u, 2015 yılında faizlerin aynı seviyede kalacağını ya da düşeceğini öngörürken, yüzde 41’i faizlerin artacağını düşünüyor. En çok kazandıracak yatırım aracı olarak ise döviz (yüzde 41) ve hisse senedi (yüzde 33) ön plana çıkıyor. Bu oranlar, hocaların sepet önerdiği şeklinde değerlendirilebilir. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu toplantısı sonrası açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek İstişare Kurulu toplantısında, dış politikada ve diğer alanlarda en verimli adımların atılarak Türkiye Yüzyılı hedeflerine mutlaka ulaşılacağını, olağanüstü bir durum olmazsa 2024’ün ikinci yarısından itibaren ekonomi programının müspet sonuçlarının görülmeye başlanacağını vurguladı. Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı’na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Toplantıya kurul üyeleri İsmail Kahraman, Mehmet Ali Şahin, Köksal Toptan, Cemil Çiçek, Binali Yıldırım, Mustafa Şentop ile İsmet Yılmaz’ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan katıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı’na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Buna göre, Kurul üyeleri toplantıda, 6 Şubat depremleri ve sonrasındaki süreç, Türkiye gündemindeki siyasi konular ve ekonomik meseleler, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı bölgesel ve küresel tüm sınamalar ile ilgili istişarelerde bulundu. Türkiye’de siyaset kurumunun ilgi alanına giren konularla ilgili genel değerlendirmeler ile özellikle yeni anayasa çalışmaları toplantıda ele alındı; Türkiye’nin sivil, demokratik, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasaya olan ihtiyacı vurgulandı. Türkiye’nin kararlılıkla uyguladığı ekonomik programın değerlendirildiği toplantıda, Türkiye ekonomisine yük oluşturacak popülist tutumlardan özellikle kaçınılmasının önemi ve programın hedeflerine ulaşması için yürütülen özenli çalışmanın aynı doğrultuda sürdürülmesinin gerekliliği belirtildi. Kurul toplantısında, Türkiye’nin önündeki seçimsiz 4 yıllık zaman zarfının siyaset, yönetim, dış politika ve diğer alanlar için fırsatlar barındırdığı; Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşma yolunda bu sürenin etkin bir biçimde kullanılmasının önemi vurgulandı. Eğitimde yeni dönemi başlatacak “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” ile ilgili kurul üyeleri değerlendirmelerini de paylaştı. Toplantıda ayrıca asrın felaketinden etkilenen illerde yapılan imar ve inşa faaliyetleri, atılan adımlar değerlendirildi. Türkiye’yi ilgilendiren birçok başlığın ele alındığı toplantıda kurul üyeleri görüş ve önerilerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantıda, dış politikada ve diğer alanlarda en verimli adımların atılarak Türkiye Yüzyılı hedeflerine mutlaka ulaşılacağını, olağanüstü bir durum olmazsa 2024’ün ikinci yarısından itibaren ekonomi programının müspet sonuçlarının görülmeye başlanacağını vurguladı.