EKONOMİ - 19 Şubat 2019 Salı 11:14

Emre Alkin: 'Enerji tasarrufu ile yıllık 7 milyar dolar enerji tasarrufu sağlanabilir'

A
A
A
Emre Alkin: 'Enerji tasarrufu ile yıllık 7 milyar dolar enerji tasarrufu sağlanabilir'

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER), İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, "Türkiye’nin ve bizlerin çocuklarımızın geleceğini güvenle kurabilmek için enerji ve ısı tasarrufu yapmaktan başka bir çaremiz yok. Enerji tasarrufu ile yıllık 7 milyar dolar enerji tasarrufu sağlanabilir" dedi.

VERİMDER, konutlarda gerçekleştirilecek en önemli enerji tasarrufunun ısı yalıtımı ile sağlanabileceği konusunda uyarıda bulunarak, vatandaşları tasarrufa çağırdı. VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin yaptığı açıklamada, enerjiyi korumanın ilk adımının tasarruf olduğunu vurgulayarak, "Enerji tasarrufu konusunda herkesin bilinçlenmesi ve ortak bir paydada buluşması çok önemli. Dernek olarak, enerjiyi tasarruflu kullanma çağrısında bulunuyoruz. Tasarruf alanında yapılacak çok iş, atılacak çok adım var" şeklinde konuştu.

"7 milyar dolar tasarruf edilir"

Isıtma ve soğutma alanında ciddi tüketim olduğunu ve lüzumsuz tüketimin Türkiye’nin cari açığına olumsuz etkisinin olduğunu da sözlerine ekleyen Alkin, "Enerjiyle ilgili hem ısıtma hem soğutma için ciddi bir tüketim var. Isı yalıtımı yapılmayan her bina ve konut, ülkemizin cari açığının daha fazla genişlemesine neden oluyor. Oysaki Avrupa Birliği standartlarında gerçekleştirilecek doğru enerji tasarrufu uygulamaları ile ülkemizde bulunan toplam 21 milyon konutta, ülke olarak yıllık yaklaşık 7 milyar dolar tasarruf elde etme fırsatı vardır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ‘Tercihini Verimlilikten Yana Kullan Hem Sen Kazan Hem Türkiye Kazansın’ kampanyasındaki veriler de doğru uygulamalarla hane halkının yüksek oranlarda tasarruf edebileceğini net olarak ortaya koyuyor" diye konuştu.

Bireysel alınacak önlemler ile enerji tasarrufu yapmanın önemine de değinen Alkin, tüketicilere 5 adımda enerji tasarrufu önerilerinde bulundu. Yalıtımın, kışın sıcak havanın dışarıya çıkmasını, yazın ise sıcak havanın içeriye girmesini engelleyerek enerji tasarrufu sağladığını belirten Alkin, "İzolasyon ile kışın harcadığınız doğalgaz faturalarında yüzde 45’e varan tasarruf elde edebilirsiniz” dedi.

Alkin sözlerini şöyle tamamladı: "Evlerde çok büyük ve içerisinde hiç kullanmadığınız evler var ise radyatörü kapalı konuma getirebilirsiniz. Bu sayede kullandığınız diğer radyatörlerin daha fazla ısı gönderimi ile kullandığınız odanın sıcaklığını yükseltebilirsiniz. Beyaz eşyalarınızı değiştirmek ya da yeni almayı düşünüyorsanız yeni nesil akıllı ve enerji dostu ürünleri tercih edin.

Çamaşır makineleri eklenen çamaşır miktarına göre su ve deterjan eklerken, akıllı fırınlar ise yemeğin cinsine göre derece ve süre ayarı yapabiliyor. Bu sayede enerjiyi verimli kullanabilmek mümkün. Evinizin perdelerini gün içerisinde açık tutarak güneşi evinize depolayabilir, güneşli havalarda ev içi sıcaklığı arttırabilirsiniz. Elektrikte yaşanan düzensizlikler ya da kaçak elektrik kullanımı en çok faturaları olumsuz etkiliyor. Elektrikteki enerji kayıplarını engellemek için evinize takacağınız akıllı sayaçlar ile enerjiyi takip edebilir, yaşanan değişimleri kontrol edebilirsiniz".  

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’te son 20 yılın turist rekoru kırıldı Türkiye’nin en önemli turizm merkezleri arasında yer alan Gaziantep’te 2024 yılında turist rekoru kırıldı. 2024 yılında bir buçuk milyonu konaklamalı 2 milyonu aşkın kişi Gaziantep’i ziyaret etti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin son yıllarda inanç, kültür ve gastronomi merkezi haline gelen, tarihi dokusu ve yapıların yanı sıra müzeleriyle turistlerin uğrak mekanı haline gelen Gaziantep’te son 20 yılın turist rekoru kırıldı. Dünyanın en eski 10 şehri arasında bulunan ve Osmanlı döneminden kalma tarihi cami, han, hamam, bedesten ve çarşıların yanı sıra geleneksel konakların bulunduğu Gaziantep’i 2024 yılında bir milyonu konaklamalı 2 milyonu aşkın kişi ziyaret etti. Gaziantep, tarihi ve gastronomisi ile turistleri çekiyor Gaziantep, sanayi ve ticaretinin yanı sıra kültürü, tarihi ve gastronomisi ile de göz dolduruyor. Her yıl milyonlarca turistin geldiği kent, doğal güzellikleri, tarihi alanları ve zengin mutfağı ile dikkat çekiyor. Önceki yıllarda turistlerin daha çok günübirlik uğrayıp gittiği Gaziantep, geçtiğimiz yıl yatılı olarak konaklanan şehir oldu. Gaziantep’te konaklayan turist sayısı bir buçuk milyonu aştı Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, 2024 yılında 2023 yılına göre Gaziantep’te konaklayan turist sayısında yüzde 9,46 artış oldu. 2024 yılında Gaziantep’te konaklayan turist sayısı bir buçuk milyonu aştı. 2024 yılında Gaziantep’te bulunan turizm işletmesi belgeli otel sayısı 15 adet artarak 56‘dan 71’e çıktı. Müzeleriyle de öne çıkan Gaziantep’te Zeugma Mozaik Müzesi başta olmak üzere Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı müzeler, 2024 yılında 952 bin 298 yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladı. Zeugma Mozaik Müzesi, 2024 yılında 466 bin 102 ziyaretçi ağırladı Zeugma Mozaik Müzesi, 2022 yılındaki 424 bin 989 olan rekor ziyaretçi sayısını geçerek 2024 yılında 466 bin 102 ziyaretçi ağırlayarak açıldığından beri en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı. Tarihi, doğal güzellikleri, gastronomideki ünü, inanç ve kültür turizmi sayesinde ziyaretçilerin gözde merkezlerinden biri olan Gaziantep’teki turist yoğunluğu en çok esnafı mutlu etti. Turist yoğunluğu Gaziantep esnafının yüzünü güldürdü Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Gaziantep’te turizm alanında ciddi bir canlanmanın yaşandığını belirten esnaflar, sanayisi ve ticaretinin yanı sıra gastronomisiyle, turizmiyle ön plana çıkan ve son yılların cazibe merkezi haline gelen Gaziantep’e turistlerin ilgisinin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Gaziantep’e gelen ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği çarşılar arasında yer alan ve kentin en eski çarşısı olan tarihi Almacı Pazarı’na gelen yerli ve yabancı turistlerin, yaptıkları alış verişle esnafın yüzünü güldürmenin yanı sıra kent ekonomisine büyük katkı sağladığını dile getirdi. Yöresel lezzetlere ilgi yoğun oldu Turistlerin ziyaretlerinde baklava, Antep fıstığı, kurutmalık, salça, baharat ve şire ürünleri gibi yöresel ürünleri tercih ettiğini belirten esnaf, 2024 yılının umduklarından çok daha güzel geçtiğini ve 2025’te de herkesi Gaziantep’e beklediklerini ifade ettiler. “Bu sene de herkesi Gaziantep’e davet ediyoruz” Tarihi Almacı Pazarı esnaflarından Beşir Tanrıkulu, “Gaziantep gerçekten turistik bir bölgedir. Turistik bir bölge olduğu için yerli ve yabancı turistlerin ilgisini bayağı çekiyor. Baklava ve Antep fıstığı başta olmak üzere lezzetleriyle de öne çıkan bir şehir olduğu için Gaziantep’te geçen yılaşırı bir turist yoğunluğu vardı. Yurt içinden ve yurt dışından ciddi bir ziyaretçi şehrimize geldi. İnşallah bu sene de aynı yoğunluğu bekliyoruz. Bu sene de herkesi Gaziantep’e davet ediyoruz. Antep Kalesi, Peynir Müzesi, Zeugma Mozaik Müzesi’nin yanı sıra Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi Gaziantep’te bulunmaktadır. Turistik çarşı olarak Almacı Pazarı, Bakırcılar Çarşısı ve Gaziantep’in diğer tarihi, turistik yerlerini gezebilirler. Zaten Gaziantep’e gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği yerlerde bu yerlerdir” dedi. “Turist yoğunluğu esnafa da yarıyor” 2024 yılının Gaziantep turizmi için çok güzel geçtiğini belirten Zübeyir Şenci ise, “Gaziantep geçen yıl turist konusunda çok iyiydi. Geçtiğimiz yıl Gaziantep’e gelen ziyaretçiler çok oldu. Gaziantep’in yemekleri, tarihi yerleri, müzeleri, kültürü, Antep fıstığı, baklava ve diğer lezzetli ürünleri yoğun talep görüyor. Gaziantep’in yemekleri çok lezzetli ve mutfağı da çok geniş olduğu için Gaziantep’e gelenler çok fazla oluyor. Gaziantep’in tarihi yerleri hiç tartışılmaz. Zeugma Mozaik Müzesi, Antep Kalesi, Savaş Müzesi ve diğer müzeler gibi gezilecek çok yerimiz var. Esnaf olarak Gaziantep’e 2025 yılında daha fazla turist bekliyoruz. Gaziantep’e gelen ziyaretçiler genelde alışveriş için Almacı Pazarı başta olmak üzere diğer çarşılara geldiği için bu durum bize de olumlu yansıyor. Turist yoğunluğu esnafa da yarıyor” diye konuştu.
Erzincan 120 çeşit bitkinin karışımıyla elde edilen baharat; Zetrin Erzincan’ın Kemaliye ilçesine has olan baharat türü Zetrin, 120 bitkinin karışımıyla elde edilerek sofralara lezzet olarak sunuluyor. Zetrin, Kemaliye’de yapımı asırlar öncesine giden, bilinen birçok çiçek ve bitkiler topluluğudur. Mart ayında doğada yetişen bitkiler Kasım ayına kadar toplanmaya başlanır. Gölge ortamda kurutulur. 120 çeşit bitki kurutulduktan sonra taş dibeklerde dövülerek karıştırılır. Kemaliye’nin meşhur kurutulmuş taş fırın ekmeği ıslatılarak sofralara gelir. İşte bu ıslatılmış ekmeğe dökülerek tüketilir. Ayrıca zeytinyağına ve peynirin üzerine dökülerek tüketilir. Yörede çok faydalı bir karışım olarak bilinen Zetrin’in, Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan tez çalışması sonucunda vücutta bağışıklık sistemini artırıcı sonuçlarının çıktığı açıklanmıştır. Emek isteyen bu ürün, günümüzde az sayıda köylü tarafından yapılmaktadır. Nesilden nesile devam eden Zetrin yapımını anlatan Osman Birler, yıllar önce dedesinin, daha sonra babası Mehmet Birler tarafından 50 yıldır yapıldığını şimdi de kendisinin yaptığını ifade ederek şöyle konuştu: “Babamdan sonra 20 yıldır ben Zetrin yapıyorum. Doğada yetişen şifalı bitkileri topluyoruz. Munzur Dağı eteklerinden Sarıçiçek Yaylasından şifalı otları topluyoruz Gölge ortamda kurutulur. Çuvallarda biriktiriyoruz bir yıl boyunca süren süreçte bu şekilde bekletiyoruz en son yapraklar sararana kadar toplanan bitkileri harmanlıyoruz. 120 çeşit bitki kurutulduktan sonra eskiden taş dibeklerde dövülerek karıştırılırdı şimdilerde robotta çekiliyor. Kurutulmuş taş fırın ekmeği ıslatılarak sofralara gelir. İşte bu ıslatılmış ekmeğe dökülerek tüketilir. Patates salatasında ayrıca zeytinyağına ve peynirin üzerine dökülerek tüketilir. Pişen yemeğe atılmaz.”
İstanbul Geleceğin bilim insanları "STEM Fuarı"nda buluştu İhlas Kolejinde düzenlenen “STEM Fuarı”nda 250 proje sergilendi. İhlas Koleji; bilimin, mühendisliğin ve teknolojinin eğitimdeki önemini vurgulamak amacıyla düzenlediği “İhlas STEM 2025 Fuarı” ile geleceğin kapılarını araladı. 14-17 Ocak tarihleri arasında sergilenen projeler, günümüz dünyası ile geleceği bir araya getirerek öğrencilere yeni bakış açıları kazandırdı. Öğrenciler, hayal güçlerini kullanarak oluşturduğu projeleri katılımcılara anlatırken coşku ve heyecan yaşadı. Geleceğin sulama sistemleri, güvenli parklar, kaybolan oyuncakları bulmak için geliştirilen uygulama, otonom araç tasarımı ve hava kirliliği ölçüm cihazı gibi projeler, veliler tarafından da büyük bir ilgiyle karşılandı. Yaptıkları projelerle ulusal ve uluslararası yarışmalara da katılacaklarını söyleyen öğrenciler, Teknofest kuşağına yakışır bir performans sergiledi. "Geleceğin teknolojilerine şahitlik ettik" İhlas Koleji Genel Müdürü Hakkı Okur, etkinlik sonrasında yaptığı açıklamada, STEM Fuarı’nın öğrencilerin bilimsel ve teknolojik becerilerini geliştirmek için önemli bir platform sunduğunu belirtti. Okur, "STEM Fuarı, öğrencilerimizin hayal gücünü ve yenilikçi düşünme becerilerini ortaya çıkaran özel bir etkinlik. Bahçelievler, Beylikdüzü ve Ispartakule Kampüslerimizde öğrencilerimizin hazırladığı projelerle geleceğin teknolojilerine şahitlik ettik” dedi. Okur, STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanındaki eğitim modellerinin, öğrencilere teorik bilgilerin ötesine geçme ve gerçek dünya ile bağlantı kurma fırsatı sunduğunu ifade etti. “Bu etkinlik, öğrencilerimizin düşünme becerilerini geliştirirken bilimsel keşiflerin kapılarını da araladı” diyen Okur, projelerin hazırlanmasında öğrencilere rehberlik yapan ve 5 aydır yoğun bir çalışma sürdüren öğretmenlere de teşekkür etti. İhlas STEM 2025 Fuarı hem öğrencilere hem de katılımcılara bilimi tecrübe etme ve geleceği keşfetme fırsatı sundu. Büyük bir coşkuyla tamamlanan bu etkinlik, İhlas Kolejinin eğitimdeki yenilikçi vizyonunu bir kez daha ispat etti. STEM nedir? STEM eğitimi, öğrencilerin gerçek dünya problemlerine disiplinler arası bir yaklaşımla çözüm üretme imkânı sağlar. Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarını harmanlayan bu yaklaşım; 21. yüzyılın değişen ihtiyaçlarına cevap verebilecek donanıma sahip bireyler yetiştirmeyi hedefler. Öğrenciler bu süreçte sadece teorik bilgi edinmekle kalmaz; bu bilgileri kullanarak yenilikçi fikirler geliştirme, ürün oluşturma ve test etme tecrübesi yaşarlar. İletişim, iş birliği, sunum ve üst düzey düşünme becerileri de bu şekilde gelişir.