SAĞLIK - 02 Mart 2015 Pazartesi 15:17

Erken teşhis işitme kaybında önemli

A
A
A
Erken teşhis işitme kaybında önemli

Acıbadem Adana Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Feyha Kahya Aydoğan, işitme kaybının her yaş döneminde görülebilen çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu, temelinde yatan sorunun erken dönemde belirlenmesinin önem taşıdığını söyledi.

Dr. Aydoğan, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, işitme kayıplarının bazı durumlarda muayene ile teşhis edilebilirken bazen de çok sayıda test yapılması gerekebileceğini belirtti. Dr. Aydoğan, işitme kaybı nedenlerini ise şöyle sıraladı:

Dış Kulak: Dış kulakta bulunan kir, yabancı cisim varlığı, kulak kepçesi yokluğu, doğuştan şekil bozukluğu, dış kulak yolunun doğuştan kapalı olması ya da dış kulak iltihabı veya tümörleri işitme kayıplarına neden olabiliyor.

Orta Kulak: Orta kulakta iltihap, basınç düşüklüğü, orta kulak kireçlenmesi, orta kulakta yer alan tümörler, yırtılmış ya da delinmiş kulak zarı işitme kayıplarından sorumlu olabiliyor.

İç Kulak: Yaşlılığa, yüksek gürültüye maruz kalmaya bağlı olarak iç kulaktaki işitme sinirlerinin zarar görmesi de kayıpların meydana gelmesinde önemli bir etken. Ayrıca iç kulak iltihabı, Meniere hastalığı ve işitme sinirinde bulunan tümörler de işitme kaybına neden olabiliyor.

Kalıtım: Kalıtımsal nedenler kişiyi bu değişikliklere daha yatkın hale getirebiliyor. Bu tür bir işitme kaybı kalıcı işitme kaybı olarak da biliniyor.

Dış faktörler: Mesleki deformasyon ve birtakım ilaçlar da işitme kaybına neden olan önemli risk faktörleri arasında.

RAHATSIZLIĞI GÖZARDI ETMEYİN

İşitme kaybının ilk belirtilerinin her zaman belirgin olmayabileceğini de söyleyen KBB Uzmanı Feyha Kahya Aydoğan, “Genellikle işitme sorunu geçici bir rahatsızlık olarak değerlendirip göz ardı ediliyor. Bu yüzden işitme kaybı nedeni ile ilgili hekime başvurmak yerine onunla yaşamak tercih ediliyor” dedi.
Çoğu işitme kaybının zaman içinde ilerleyerek kronik hale gelebileceğini belirten Dr. Aydoğan, “Sorun ne kadar önce tespit ve tedavi edilirse, işitme kaybının ilerlemesini önleme ve doğru işitme tedavisinden mümkün olan en olumlu sonucu alma şansı da o kadar fazla olacaktır. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu ‘Yenidoğan İşitme Taraması’nın pek çok doğuştan işitme engelli bebeğin tespitini ve erken rehabilite edilmesini sağlıyor" diye konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum ETÜ YÖKAK tarafından 2 yıl süreyle akredite edildi Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yükseköğretim kurumlarındaki niteliğin yükseltilmesi ve kalite güvencesine katkı sağlanması amacıyla uygulanan Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında 2 yıl akredite oldu. ETÜ, yükseköğretim kurumlarındaki kalite güvencesi, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreçlerinin “planlama, uygulama, kontrol etme ve önlem alma” döngüsü kapsamında değerlendirildiği Kurumsal Akreditasyon Programına (KAP) yönelik yapmış olduğu çalışmalar sonucunda 2 yıl süre ile akredite olma başarısı gösterdi. ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, akreditasyon belgesini Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Itri Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen törenle Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak’ın elinden aldı. Programın ardından değerlendirmede bulunan Rektör Çakmak, ETÜ’nün ilk kez akredite olduğuna dikkat çekerek: “Kalite süreçleri bizim için son derece önemli. Göreve geldiğimiz günden itibaren bu bilinçle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2023 yılında gerekli şartları yerine getirerek YÖKAK’a başvurumuzu yaptık ve 2 yıl süreyle akredite olduk. Önümüzdeki süreçte hedefimiz 5 yıllık tam akreditasyon belgesini almak. Bu başarının elde edilmesinde emeği geçen başta kalite kurulumuz olmak üzere tüm personelimize emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.