DÜNYA - 09 Ağustos 2013 Cuma 11:56

Estergon Kalesi’ne akın

A
A
A
Estergon Kalesi’ne akın

Ramazan Bayramı’nda Macaristan’a gelen yüzlerce Türk turist, 140 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu egemenliği altında kalan Estergon Kalesi’ne akın etti.

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye 60 kilometre uzaklıkta olan Estergon şehrine gelen yüzlerce Türk turist, Estergon Kalesi’ni gezdi. Kalenin içinde 1822-1860 yılları arasında inşa edilen Estergon Bazilikası’nı da gezen Türk turistler, ecdat yadigarı Estergon Kalesi’nde olmanın mutluluğunu ve burukluğunu birlikte yaşadı. Kaleyi ziyaret eden Alaaddin Bilyay İHA’ya yaptığı açıklamada, ecdadın aldığı ancak daha sonra kaybettiği çok değerli bir kaleyi bayram dolayısıyla ziyaret ettiği için mutlu olduğunu, Türklerin şu an çoğunlukta olduğu bir yerde bulunduğunu, bir zamanlar atalarının aldığı topraklarda bulunmanın gururunu yaşadığını söyledi. Kaleyi ziyaret eden diğer bir Türk turist Ayşegül Elmas ise, kendisini Türkiye’de gibi hissettiğini, Estergon Kalesi’ni ziyaret ettikleri için ailece çok mutlu olduklarını belirtti.

"GURURLUYUM"

Bayram nedeniyle Macaristan’ı tercih eden Türk turistlerden Aysel Sesigüzel de, Osmanlı toprakları olan bu güzide kalenin halen Türkiye toprakları içinde olmamasına üzüldüğünü, kalede ecdadın maneviyatını duyduğunu ve Türk oluşuyla gurur duyduğunu kaydetti.

Öğretmen emeklisi Ahmet Kılıç ise, "Buralara gelmekten ötürü çok mutlu ve gururluyum. Macaristan’da bulunan Türk eserleri inanılmaz güzellikte. Tüm Türk vatandaşlarının buralara gelerek bu eserleri yakından görmesini tavsiye ediyorum" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Kardan dolayı mahsur kalanlara kumanya desteği Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara kumanya desteği yapıldı. Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışmalar, Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü koordinasyonunda aralıksız devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımın aksadığı güzergâhlarda mahsur kalan araçlarda bulunan vatandaşlara, AFAD arama kurtarma ekipleri ile Hayrat Arama Kurtarma ekibi tarafından gıda ve sıcak içecekten oluşan kumanya yardımı ulaştırıldı. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sahada görev yapan ekipler, ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyor. AFAD koordinesinde; emniyet, jandarma, karayolları, Kızılay, belediye ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalarda, vatandaşların can güvenliği öncelikli tutuldu. Olumsuz hava şartlarının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler 7-24 görevinin başında. Yetkiler tarafından yapılan açıklamada, "Vatandaşların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, yapılan meteorolojik ve resmi uyarıları dikkate almaları ve güncel yol durumunu takip etmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Karla mücadele ve yardım çalışmalarımız hava şartları normale dönene kadar kesintisiz şekilde devam edecektir" denildi.