EKONOMİ - 06 Temmuz 2013 Cumartesi 17:56

EXPO 2016’nin sembol çiçeği açıklandı

A
A
A
EXPO 2016’nin sembol çiçeği açıklandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, EXPO 2016 Antalya’nın sembol çiçeğinin ‘şakayık’ olduğunu açıkladı.

Antalya’da bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mehdi Eker, Ramada Otel’de 3. Olağan EXPO Konsey Toplantısı’na katıldı. Toplantıda konuşan Eker, kasım ayında yayınlanan kanunla birlikte EXPO 2016 Antalya’nın kurumsallaşma sürecine girdiğini, ardından düzenli olarak toplantıların gerçekleştirildiğini söyledi. Bugün EXPO’nun üçüncü olağan toplantısını düzenlediklerini ifade eden Eker, EXPO konseyi daha geniş katılımlı 54 üyenin bulunduğu yerel dinamiklerin sivil toplum örgütlerinin meslek kuruluşlarının yer aldığı bize yol gösterici, bize ışık tutucu çok önemli bir fonksiyona sahip olduğunu düşünüyorum. 160 yıllık EXPO tarihinde bizim bir tecrübemiz yok. Türkiye olarak organizasyon ve ev sahipliği olma manasında" diye konuştu.

"BU BİR TÜRKİYE PROJESİDİR"

EXPO alanındaki çalışmalar konusunda ilgili bakanlıklarla iş birliği içinde olduklarını kaydeden Eker, "Alandaki altyapı, içme suyu ve elektrik konusundaki çalışmalarımız devam ediyor. EXPO 2016 Antalya, bir Türkiye projesidir. Antalya’nın ev sahipliğinde Antalya’da yapılacak ama Türkiye’ye ait bir projedir. Türkiye yakın yıllarda uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapma konusunda tecrübe kazanıyor. 160 yıllık EXPO tarihinde Türkiye ilk defa tecrübe sahibi olacak. O nedenle bu çok önemli benim içinde önemli bunun sorumluluğunu taşıyorum. Tüm ilgili kamu ve kurum kuruluşları olarak tüm gücümüzle Antalya’nın olan bu projeyi destekleyip başarılı olarak Türkiye’nin alnının akıyla etkinliği gerçekleştirmesi için çaba sarf edeceğiz" şeklinde konuştu.

EXPO 2016 Antalya’nın bir parti veya siyasi bir proje olmadığını vurgulayan Eker, "Bütün Türkiye hepimiz, belediyelerimiz başta olmak üzere ilçe belediyelerimiz, yerel dinamiklerimizin, bölgesel tüm üreticilerin, yetiştiricilerin bu havzada yaşayan herkesin ve bütün Türkiye’nin hepimizin projesidir. Meseleye bu bilinçle yaklaşıyoruz. O nedenle her türlü yapıcı, desteğe, öneriye açık olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.

EXPO ile ilgili endişelerin olmaması gerektiğini kaydeden Eker, “Altyapı çalışmalarımız devam ediyor. EXPO 2016 Antalya’nın tanıtımı içinde endişeler olmasın. Biz aynı zamanda genel, evrensel EXPO’ya İzmir ile adayız. Şimdi aynı anda iki EXPO olduğu için tanım karmaşıklığı yaratılmaması gerekiyor. Bir kaç ay sonra İzmir’in durumu netleşsin arkasından biz zaten Antalya EXPO’nun tanıtımıyla ilgili bir dizi programımız ve tanıtımımız var” şeklinde konuştu.

TURİSTLERE TANITIM

10 milyon turist ağırlayan Antalya’da turistlere EXPO’nun tanıtımının yapılması gerektiğini kaydeden Bakan Eker, “Yüzlerce otelin olduğu Antalya’da önümüzde 3 sezon var. Bu 3 yılı olabildiğince turizme ve turistlere dönük olarak iyi değerlendirmemiz lazım. O nedenle turizm destinasyonlarında bütün otellerde oraya gelen herkese EXPO’yu bir şekilde anlatmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

EXPO’nun sembolü ’Çiçek ve Çocuk’ hakkında görüşlerini açıklayan Eker, "Çiçek, estetik ihtiyaçların alanına tekabül eden bir unsurdur. Çocuğun ve çiçeğin birlikte ele alındığı, birlikte inşa edildiği bir tasavvurla bunun da Antalya üzerinden bitki varlığı, Türkiye’nin bio çeşitliliği bağlamında projelendirilmesi son derece önemlidir” şeklinde konuştu.

SEMBOL ÇİÇEK ŞAKAYIK

EXPO 2016 Antalya’nın sembol çiçeği hakkında bilgi veren Eker, " Bunun için sembol çiçek arayışlarına girdik. Bir çiçek bulalım ve bu çiçek Antaya’nın sembolü olsun. Türkiye, dünyada 11 bin endemik bitki türünün 4 binine sahip bir ülkedir. Bu 4 bin bitki dünyanın başka yerinde yok, sadece Türkiye’de var. Bütün Avrupa kıtasının endemik türü sayısı 2 bin. Sadece Türkiye sınırları içinde 4 bin endemik tür var. Bu kayıtlarımızda var olan endemik bitki türüdür" dedi.

Sembol çiçeği seçerken dikkat ettikleri kriterlere de değinen Eker, "Endemik bir bitki olsun, kullanabilme özeliği olsun, bu bölge ile ilişkisi olsun, işlenebilme özelliği, gösterişi albenisi olsun, yetiştirilmesi, geliştirilmesi kolay olsun dedik ve başka birçok kriterle birlikte düşündük. Önce çok sayıda çiçek vardı. 16 tür önerildi. 4 tanesi getirildi. Biz bunlardan saydığımız şartları taşıdığına inandığımız çiçeği sembol çiçek olarak belirledik”

Bakan Eker,“Latince ismi ’Paeonica turcica’ olan ve Anadolu’da farklı isimle yaban gülü ve şakayık diye bilinen bir çiçek sembol çiçeğimiz oldu. Bizim seçtiğimiz tür Antalya, Burdur ve Denizli illerinde yetişiyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Silivri Kadıköy’de yangın: 6 kişi son anda kurtuldu Silivri’nin Kadıköy Mahallesi’nde çıkan yangında ev kullanılamaz hale gelirken, evde yaşayan 6 kişi canını son anda kurtardı. Edinilen bilgilere göre, Silivri’nin Kadıköy Mahallesi’nde gece saat 02.30 sıralarında Mümin Köse’ye ait evde yangın çıktı. Evde çıkan yangın kısa sürede büyürken, alevlerin sardığı ev kullanılamaz hale geldi. İçeride bulunan 6 kişi ölümden döndü. Olay sırasında aile üyeleri hiçbiri kişisel eşyasını alamadan dışarı çıktığı öğrenildi yaşadıkları büyük panikle geceyi dışarıda geçirdi. Aileden elektrik iddiası Yangının ardından konuşan Behiye Köse, evlerinde elektrik bulunmadığını, bu nedenle mum ışığında yaşamlarını sürdürdüklerini ifade etti. Ailenin bir süredir elektrik erişimi konusunda sorun yaşadığı öne sürüldü. Ev sahibi Mümin Köse de yaklaşık bir yıldır elektrik bağlanamadığını, bu süreçte çeşitli başvurular yaptıklarını ancak trafo yetersizliği gerekçesiyle sonuç alamadıklarını savundu. Köse, yaşanan yangının ardından evin tamamen yandığını ve ailenin büyük bir mağduriyet yaşadığını dile getirdi. Muhtardan dikkat çeken açıklama Kadıköy Mahallesi Muhtarı Mehmet Yeniçiftlik de konuya ilişkin değerlendirmesinde, trafo yetersizliği gerekçesinin kendilerine de iletildiğini belirtti. Yeniçiftlik, mahallede bu konuda girişimlerde bulunulduğunu, ancak mevcut sorunun çözülemediğini söyledi. Siyasi parti temsilcileri ve mahalle sakinleri aileyi yalnız bırakmadı Yangının ardından aileye geçmiş olsun ziyaretleri gerçekleştirildi. AK Parti Silivri İlçe Başkanı Sami Barlas ve yönetim kurulu üyeleri, CHP ilçe yöneticileri, Ortaköy Mahalle Muhtarı Ramazan Yaman, Silivri Belediyesi Sosyal İşler Müdürü Gülşah Tatlı Güler ile mahalle sakinleri aileyi ziyaret ederek destek mesajı verdi. Öte yandan Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu’nun talimat verdiği, ailenin ihtiyaçlarının karşılanması için belediye ekiplerinin devreye alındığı öğrenildi.
Eskişehir Minik öğrenciler Kütüphane Haftası’nda kitaplarla buluştu Anadolu Üniversitesi, 62. Kütüphane Haftası kapsamında gerçekleştirdiği etkinliklerle farklı yaş gruplarından öğrencileri kitaplarla buluşturdu. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen programlarda, anaokulu ve ilköğretim düzeyindeki öğrenciler Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi’ni ziyaret ederek hem eğlendi hem öğrendi. Etkinlikler kapsamında İÇEM Kreş ve Gündüz Bakımevi, Mustafa Kemal İlköğretim Okulu ve Kutipoğlu Anaokulu öğrencileri kütüphaneyi ziyaret etti. Danışma ve Rezerve Bölümü’nden Öğr. Gör. Halime Atıl Yörü ve Öğr. Gör. Arzu Külük Öktem’in moderatörlüğünde ve öğretmenleri eşliğinde gerçekleşen ziyaretlerde öğrenciler, kütüphane ortamını yakından tanıma fırsatı buldu. Programlar kapsamında öğrenciler, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen Kitaplığı, İşitsel Bölüm ve Mikroform Odası başta olmak üzere kütüphanenin farklı birimlerini gezerek işleyiş hakkında bilgi edindi. Dijitalleşme süreçleri uygulamalı anlatıldı Ziyaretlerde öğrencilere kitap ödünç alma ve iade işlemleri uygulamalı olarak anlatılırken, kitap temizleme makinesinin kullanımı da gösterildi. Mikroform Odası’nda gerçekleştirilen tanıtımda ise eski kitap ve belgelerin dijital ortama aktarılma süreci hakkında bilgi verildi. Ayrıca kütüphanenin dijitalleşme çalışmaları hakkında da bilgilendirilen öğrenciler, süreci ilgiyle takip etti. Kitaplarla keyifli anlar yaşadılar Etkinlikler kapsamında gerçekleştirilen kitap okuma etkinliğiyle çocuklar keyifli anlar yaşadı. Kütüphanenin dış alanında bir araya gelen öğrencilere etkinlik sonunda çeşitli hediyeler takdim edildi. 62. Kütüphane Haftası kapsamında düzenlenen bu ziyaretlerle çocukların erken yaşta kitap ve kütüphane bilinci kazanmaları hedeflendi.
Samsun Trendyol Süper Lig: Samsunspor: 2 - Konyaspor: 2 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 28. haftasında Samsunspor, sahasında Konyaspor ile 2-2 berabere kaldı. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 51. dakikada Makoumbou’nın ortasına iyi yükselen Moundilmadji’nin kafa vuruşunda top kaleci Bahadır kurtardı. 56. dakikada seri çalımlarla ceza sahasına giren Coulibaly’nın sağ çaprazdan şutunda top direğin yanından auta çıktı. 66. dakikada Deniz’in ara pasında kaleciyle karşı karşıya kalan Kramer’e müdahale eden Drongelen, topu kornere gönderdi. 72. dakikada hücuma katılan Drongelen’in ortasında Holse’nin şutunda kaleci Bahadır’ın müdahalesine rağmen top filelerle buluştu. 2-1 79. dakikada Deniz’in ortasında Soner ve Okan’ın hatasını değerlendiren Kramer, meşin yuvarlağı boş kaleye yuvarladı. 2-2 85. dakikada Deniz’in sağdan pasında penaltı noktasında Bardhi’nin şutunda top direğin üstünden az farkla auta çıktı. 90+2. dakikada Samsunspor kazandığı penaltıda beyaz noktanın başına geçen Ntcham’ın şutunda kaleci Bahadır gole izin vermedi. Stat: 19 Mayıs Hakemler: Halil Umut Meler, Murat Şener, Gökmen Baltacı Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru (Joe Mendes dk. 73), Toni Borevkovic, Rick van Drongelen, Soner Gönül, Antoine Makoumbou, Yalçın Kayan (Olivier Ntcham dk. 85), Tanguy Coulibaly (Elayis Tavsan dk. 73), Carlo Holse, Emre Kılınç (Cherif Ndiaye dk. 85), Marius Mouandilmadji Yedekler: Efe Üstün, Efe Törüz, Ali Diabate, Enes Albak, Yunus Çift Teknik Direktör: Thorsten Fink Konyaspor: Bahadır Güngördü, Yhoan Andzouana, Adama Nagalo, Adil Demirbağ, Berkan Kutlu, Marko Jevtovic (Morten Bjorlo dk. 76), Melih İbrahimoğlu, Deniz Türüç (Uğurcan Yağzılı dk. 86), Enis Bardhi (Jo Jin-Ho dk. 86), Kazeem Olaigbe (Diogo Gonçalves dk. 61), Jackson Muleka (Blaz Kramer dk. 61) Yedekler: Denir Ertaş, Yasir Subaşı, Arif Boşluk, Tunahan Taşçı, Sender Svendsen Teknik Direktör: İlhan Palut Goller: Holse (dk. 43 ve 72) (Samsunspor), Bardhi (dk. 23 pen.), (Kramer dk. 79) (Konyaspor) Kırmızı kart: Nagalo (dk. 90) Sarı kartlar: Emre Kılınç (Samsunspor), Bardhi, Deniz Türüç, İlhan Palut (Konyaspor)