TEKNOLOJİ - 05 Şubat 2015 Perşembe 13:49

Facebook, kullanıcıları depresyona sürüklüyor

A
A
A
Facebook, kullanıcıları depresyona sürüklüyor

ABD’nin Columbia eyaletinde bulunan Missouri-Columbia Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, Facebook’un kullanıcılarda kıskançlık duygusunu tetikleyerek depresyona neden olabildiği ortaya çıktı.

Dünyanın en geniş kullanıcı kitlesine sahip olan sosyal medya ağı Facebook’un kullanıcıların olumsuz duyguları harekete geçirerek depresyona sürüklediği açıklandı. ABD’de bulunan Missouri-Columbia Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, ağ üzerinde arkadaş olunan kişiler ile olan bağları arttırmak amacıyla hizmet veren Facebook’un kullanıcılar üzerine kıskançlık duygularını hareket geçirdiği açıklandı. Yaklaşık 700 öğrencinin katıldığı araştırmada, kullanıcıların arkadaşları tarafından yapılan paylaşımları gördükten sonra kendi sosyal yaşantıları ile kıyasladıkları tespit edildi.

Missouri-Columbia Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Profesörü olan Margaret Duffy, “Kullanıcıların arkadaşlarının paylaşımlarını takip ederek kendi yaşantıları ile kıyasladıklarını tespit ettik. Facebook birçok kişi üzerinde olumlu etki oluşturabilir fakat kendi başarılarını arkadaşlarının hayatları ile kıyaslayan kullanıcılar üzerinde olumsuz etkisi olduğu kesin. Araştırmamız kullanıcıların Facebook kullandığı zaman bu tür davranışlardan ve risklerinden koruması gerektiğini ortaya koydu” dedi. Dufy, kullanıcıların arkadaşları tarafından paylaşılan fotoğrafların kullanıcılarda kıskançlık ve üzüntüye neden olduğunu kaydetti. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya CHP Genel Başkanı Özel: "Muhalefet çivi çakma makamı değildir, çiviyi kimin çakacağına millet karar verir" Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin üçüncü yılında Malatya’da çeşitli ziyaret ve programlara katıldı. Malatya’da çeşitli temaslarda bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Nikah Sarayı’nda Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Malatya’ya kazandırılan yatırımların temel atma törenine katıldı. 6 Şubat’ta büyük bir acıya tanıklık edildiğini ifade eden Özel, "6 Şubat depremi şüphesiz dünya afetler tarihine geçecek bir depremdir. Asrın felaketi denmesi boşuna değildir. Bu depreme hazırlıksız yakalandığımızı kabul etmemiz gerekiyor. Bu, devletin ve milletin ortak bir kusurudur" dedi. "Hükümet mazeretsiz şekilde hazırlıksız yakalandı" 21 yıldır iktidarda olan hükümetin depremde yaşanan hasardan sorumlu olduğunu dile getiren Özel, 1999 depremlerinin ardından toplanan deprem vergilerini gündeme getirdi. Bugüne kadar yaklaşık 41 milyar dolar deprem vergisi toplandığını belirten Özel, "İmar aflarından 26 milyar dolar, özelleştirmelerden ise 65 milyar dolar gelir elde edilmiş. Toplamda 132 milyar dolar kaynak var. Depremden önce bu kaynaklarla yıkıp yeniden yapılabilirdi. Depreme hazırlanmak için her şey varmış ama maalesef hükümet, mazeretsiz şekilde memleketi hazırlıksız yakalamış" ifadelerini kullandı. "Muhalefet çivi çakma makamı değildir" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalefete yönelik eleştirilerine de değinen Özel, "Cumhurbaşkanı, ‘Muhalefet deprem bölgesine bir çivi bile çakmadı’ diyor. Muhalefet çivi çakma makamı değildir. Çiviyi kimin çakacağına millet karar verir. Muhalefetin görevi, o çivinin düzgün çakılıp çakılmadığını denetlemektir" şeklinde konuştu. CHP’li belediyelerin deprem bölgesine yaptığı yardımlar Deprem yardımlarının AFAD bünyesinde toplandığını hatırlatan Özel, CHP’li belediyelerin katkılarına ilişkin şu bilgileri paylaşarak, "AFAD kayıtlarına göre CHP’li belediyeler tarafından 10 deprem iline 9 bin araç gönderildi. 28 bin 521 personel görev aldı, 7 bin 200 tır sevk edildi. Sadece Malatya’ya 668 araç, bin 487 personel ulaştı. 661 tır malzeme dağıtıldı ve 13 mobil mutfak kuruldu" dedi. Özel, konuşmasının devamında mücbir sebep haline değinerek, esnafın siftah yapamadan dükkan kapattığını ifade etti. Depremzedelerin konut teslimi sırasında boş senet imzalamak zorunda bırakıldığını öne süren Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a deprem konutlarının ücretsiz verilmesi çağrısında bulundu.