KÜLTÜR SANAT - 12 Kasım 2019 Salı 11:54

“Gastronomi moda gibidir, sürekli değişir”

A
A
A
“Gastronomi moda gibidir, sürekli değişir”

Uzakdoğu’da yaklaşık 700 yıl önce başladığı bilinen karpuz oyma sanatı bugün birçok meyve ve sebzede kendini gösteriyor. İAÜ Güzel Sanat Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencileri, meyve oyma sanatçısı Haşim Demirtaş ile bu sanatı deneyimlediler.

Türkiye Aşçılar Federasyonu’nun (TAFED) kuruluşunda Kurucu Başkanlığını üstlenen ve 1973 yılından beri aşçılık yapan Haşim Demirtaş İstanbul Aydın Üniversitesi Gastronomi öğrencileri ile bir araya geldi. Özellikle meyve oyma sanatı ile ilgilenen öğrencilere ders veren Haşim Demirtaş, “Artık sıradanlık bitti sıra dışı olabilmeniz için İngilizceniz, görseliniz ve mutfağınız olacak edeceksiniz. Gastronomi moda gibidir sürekli değişir. Günceli iyi takip Her gün farklı bir boyuta girer” dedi.

   “Gastronomi moda gibidir, sürekli değişir”

“Meyve oyma sanatı işin vitrini”

Haşim Demirtaş ayrıca açıklamalarına sebze oyma sanatı ile ilgilenenlere ithafen şu şekilde devam etti,
“Sanatsal hale dönüştürdüğümüz sebze ve meyveler mutfağın vitrinidir, vitrinsiz mağaza olmaz. Meraklısı olan herkes bu işi yapabilir. Özellikle de başlangıç aşamasını çok rahat yaparlar. Zor bir figür çıkartamasalar da eğer bıçağa hakimlerse öğrenebilirler. Oyulan sebze ve meyvelerin uzun süre bozulmadan kullanılabilmesi için ise çalışılan bıçağın keskin olması gerekir. Eğer bıçak iyi kesiyorsa istediğinizi yapabilirsiniz. İyi kesen bir bıçak sebzedeki hava delikleri ve su kanallarını tahrip etmez bu da daha uzun süre dayanmasını sağlar ve meyvenin kararmasını önler.”

Sanatsal meyvelerin nasıl korunduğuysa merak konusu. Demirtaş bu meyvelerin kullanıldıktan 3 saat sonra toplanıp buzlu su veya soğuk suya konarak dolapta muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi. Eğer bu şekilde kullanılırsa meyvenin 3 saatte harcadığı enerji ve suyu iade ettiğini, bu şekilde tazelenmiş olacağını ve meyvelerin bir hafta daha kullanılabileceğini belirtti.

“Binlerce kişiyi bu iş için eğittik”

Bugüne kadar 100’e yakın otelde çalışmış olan meyve oyma sanatçısı Demirtaş “İş hayatım zincir otellerde devam etti, şimdi dekorasyon şirketim var. Tiyatro ve televizyon sahneleri yapıyoruz. Sanatla ilgili ne iş olursa yaparım diyebiliyorum. Türkiye’nin her yerinde bu işi yaptık. Meyve oyma sanatı için 1 hafta eğitim almak ve aynı zamanda bıçağa da hakim olmak gerekir. Tek boyutlu figürlerde el becerisi gerekmez ama üç boyutlu figürler için el becerisi gerekir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Büyük şefler İAÜ’de

Demirtaş’ın ardından söz alan İstanbul Aydın Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Sefa Sabırlı “Okulumuzda zaman zaman Türkiye’de tanınmış, kendini kanıtlamış büyük şeflerimiz dünya mutfağı, Ege mutfağı, Yunan mutfağı üzerine sunumlar yapacaklar. Örnek vermek gerekirse bundan sonraki çalışmamız baklava üzerine olacak. Baklava ustaları okulumuza gelip A’dan Z’ye baklava yapmayı, sunumundan ikramına kadar öğrencilerimize gösterecekler. Devamında dünya çapında tanınan şefimiz Haldun Tüzel ve Mari Ekmekçioğlu gelecekler” diye konuştu.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman Kozluk’ta taziyelerde verilen yemekler sınırlandırıldı Batman’ın Kozluk Kaymakamlığı tarafından taziye evlerinde uygulama birliğini sağlamak üzere ilçe ve belde belediye başkanları, daire amirleri, kanaat önderleri, köy ve mahalle muhtarları ile toplantı yaparak taziye evleri ile ilgili taziye evlerini kullanma esaslarını belirledi. Yapılan toplantıdan sonra açıklama yapan Kaymakamı Ekrem Güngör, cenaze sahiplerinin ölen yakınlarının üzüntüsünü yaşamaktan ziyade, taziyeye gelenlere yemek verme ve yapma telaşına düştüklerini, taziyelerin cenaze sahiplerini maddi ve manevi anlamda zor duruma düşürmekte olduğunu söyledi. Cenaze sahipleri taziyelerini yapmak için borç para arayışına girmekte olduğuna değinen Kaymakam Güngör, "Cenaze sonrası taziye adetinin gösterişe dönüşmesi, abartılı lüks yemek verilmesi, cenazenin ve ölümün ikinci plana atılması, ölen kişinin aziz hatırasına saygısızlık olmakta, hem İslami değerlerimize hem de geleneklerimizle uyuşmamaktadır. Bu kapsamda bizlere, belediyelere, muhtarlarımıza ve kanaat önderlerimize gelen talepler ve şikayetler doğrultusunda taziye yemeği uygulamasını sadece çorba ikramı ile sınırlandırdık ve taziye evlerini kullanma esaslarını yeniden belirledik. Taziye evlerini kullanma esaslarının uygulanması ile hem cenaze sahibine yük olunmayacak, hem de ilçe geneli bir karar olduğu için herkes aynı şartlar altında taziyesini gerçekleştirmiş olacaktır” dedi.
Trabzon Onuachu: "İkinci yarı iyi bir karakter ortaya koyduk" Trabzonspor’un golcü oyuncusu Onuachu, Gaziantep FK maçının ikinci yarısında önemli bir karakter ortaya koyarak sahadan galibiyetle ayrıldıklarını söyledi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında sahasında Gaziantep FK’yı 4-2 mağlup eden Trabzonspor’da attığı 3 golle mükemmel bir geri dönüşe imza atan Onuachu, "Bugün 3 gol atmamda takım arkadaşlarım bana yardım etti. Onların yardımı olmasıydı ben de bu kadar gol atmayı başaramazdım. İlk yarıda biraz sıkıntılar yaşadık ama tecrübeli oyuncular olduğunuzda neler yapmanız gerektiği noktasında oyunu okumaya çalıştım. Neler yapmam gerektiği noktasında takım arkadaşlarımla birlikte ikinci yarıda bunları doğru uygulayarak 4-2 gibi bir skor ile sahadan ayrıldık. İkinci yarıda sahaya iyi bir karakter ortaya koyduk" dedi. Böyle gollerle geri dönmenin oyuncuya özgüven kazandırdığını belirten Onuachu, "Kolumdan yaşadığımız sakatlık nedeniyle yüzde yüz hazır olmasam da, elimden gelen en iyi mücadeleyi kulübüm ve arkadaşlarım için vermeye çalışıyorum. En iyi şekilde yardımcı olmaya çalışıyorum. Böyle gollerle geri dönmek özgüven için önemli bir katkı sağlar. Hem takım için hem benim için" diye konuştu. Sözleşmesiyle ilgili olarak ise Onuachu, "Bu soruya her zaman şu cevabı veriyorum. Bura da mutluyum tabii ki kalmak istiyorum ama sonuç olarak kulübümün vereceği bir karar var" ifadelerini kullandı. Gol krallığı yarışı ile ilgili bir soruya ise Nijeryalı oyuncu, "Bu kadar uzun süre sahalardan ve takımdan ayrı kaldıktan sonra gol yarışına dahil olmak o kadar kolay değil. Aylar sonra bende dönüş gerçekleştirdim ama ben her maçı kendi özelinde değerlendirmeyi, her maçı ayrı ayrı bakabilmeyi ve eğer o maçta gol atabilirsem takıma katkıda bulunmayı düşünüyorum" diye cevap verdi.