DÜNYA - 01 Mart 2024 Cuma 14:10 | Son Güncelleme : 01 Mart 2024 Cuma 16:18

Gazze'de son 24 saatte 193 can kaybı

A
A
A
Gazze'de son 24 saatte 193 can kaybı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik son 24 saatte gerçekleştirdiği saldırılarda 193 kişi hayatını kaybetti, 7 Ekim'den bu yana toplam can kaybı 30 bin 228’e yükseldi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne ayrım gözetmeksizin gerçekleştirdiği saldırıları 147. günde devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, e son 24 saatte İsrail tarafından düzenlenen 16 saldırıda 193 kişinin hayatını kaybettiği, 920 kişinin de yaralandığı bildirildi. Gazze Şeridi’nde saldırıların başladığı 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 30 bin 228’e, yaralananların sayısının ise 71 bin 377’ye yükseldiği belirtildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla HPV aşısı için başvurular devam ediyor Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunu olan HPV (İnsan Papilloma Virüsü) virüsü kaynaklı kanser vakalarının son yıllarda artış göstermesinden dolayı Muğla Büyükşehir Belediyesi 9-26 yaş aralığındaki kız çocuklarına ve kadınlara yönelik rahim ağzı kanseri aşısı yapmak için çalışmaları başlattı. Başvuruların devam ettiği HPV aşısı için son başvuru tarihi 31 Temmuz olarak belirlendi. HPV Aşısı ilk etapta Muğla il sınırları içinde ikamet eden, Büyükşehir Belediyesi’nden sosyal yardım alan veya yüzde 40 üzeri engelli raporu bulunan 9-26 yaş aralığındaki kız çocuklarına ve kadınlara ücretsiz yapılacak. Aşı için başvurular 31 Temmuz tarihine kadar https://mugla.bel.tr/hpvasiformu adresinden yapılabilecek. HPV Nedir? HPV (İnsan Papilloma Virüsü) insandan insana bulaşan bir virüstür. HPV virüsü deri ve mukoza zarlarını etkileyen birden fazla virüs türünden oluşan bir ailedir. HPV’nin çeşitli varyasyonları vardır ve bazıları enfeksiyonlara sebep olabilirken, bazıları ise hiçbir şikayete neden olmayabilir. En yaygın belirtisi genital bölgede oluşan siğillerdir. Bununla birlikte bazı türleri ciddi anlamda kanserojen olup, özellikle kadınlarda rahim ağzı gibi kanser türlerinin en önde gelen sebebidir. Ayrıca anüs kanserine, erkeklerde penis kanserlerine sebep olabilmektedir. Hatta yapılan çalışmalarda sebep olduğu kanser türlerinin genital bölge ile sınırlı kalmadığı; baş ve boyun kanserleri ile boğaz kanserine de yol açabildiği gözlenmektedir. HPV Nasıl Bulaşır? Cinsel Temas: Cinsel yolla bulaşan HPV tipleri genellikle cinsel temas sırasında bulaşır. Virüs, cinsel organların derisi veya mukoz membranları yoluyla temasla geçer. Cinsel ilişki sırasında deri teması, HPV’nin yayılmasına neden olabilir. Cilt Teması: HPV’nin bazı tipleri, cilt teması yoluyla bulaşabilir. Bu, özellikle genital bölge dışındaki ciltte meydana gelen siğillerle ilişkilidir. Siğillerin olduğu bölgelere dokunmak veya temas etmek, virüsün bulaşmasına yol açabilir. Doğum Sırasında: Bir HPV taşıyıcısı anne, doğum sırasında virüsü bebeğine geçirebilir. Bu durum genellikle doğum kanalındaki enfekte dokuların bebeğin gözleri, ağızı, boğazı veya cildiyle temas etmesi sonucunda gerçekleşir. Cinsel Siğiller: HPV’nin düşük riskli tipleri cinsel siğillere neden olabilir. Cinsel siğillerin olduğu bölgelere dokunmak, virüsün bulaşmasına sebep olabilir. Kişisel Temas ve Ortak Kullanım: HPV’nin bulaşma riski, kişisel temas ve ortak kullanılan eşyalar yoluyla minimaldir. Ancak bu yollarla bulaşma ihtimali sıfır değildir.
Kırıkkale Uzmanından uyarı: Hepatit B ve C’nin tehlikelerine dikkat Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, hepatitin farklı türleri olduğunu ve özellikle hepatit B ve C’nin kronik karaciğer hastalıklarına yol açabileceğini belirterek, hepatit B’den korunmanın en etkili yolunun aşılanma olduğunu vurguladı. Ayrıca, hepatitten korunmak için bulaş yollarına karşı koruma önlemlerinin alınmasının ve sağlık kurumlarına başvurarak bilgi edinmenin önemine dikkat çekti. Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, 28 Temmuz’un "Dünya Hepatit Günü" olarak belirlendiğini belirterek, hepatitin, karaciğer iltihabı olduğunu ve birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceğini vurguladı. Dr. Ağırtaş, hepatit virüslerinin (A, B, C, D ve E) farklı türleri olduğunu ve özellikle hepatit B, C ve D’nin kronik karaciğer hastalıklarına yol açabileceğini söyledi. Hepatit A virüsünün kötü hijyen şartlarında kolaylıkla bulaşabildiğini ve çocukluk çağlarında hafif belirtilerle geçen enfeksiyonun ileri yaşlarda daha ağır seyredebildiğini ifade eden Dr. Ağırtaş, hepatit B ve C virüslerinin ise kontrol edilmemiş kan nakilleri, sterilize edilmemiş cerrahi malzemeler, ortak tıraş bıçağı ve diş fırçası kullanımı gibi yollarla bulaştığını açıkladı. Dr. Ağırtaş, hepatit B’den korunmanın en etkili yolunun aşılanma olduğunu, hepatit C için ise henüz bir aşı bulunmadığını ancak tedavisinin mümkün olduğunu belirtti. Hepatit D virüsünün sadece hepatit B enfeksiyonu olan kişilerde hastalığa yol açabileceğini ve hepatit E virüsünün genellikle kirli sular ve hijyenik olmayan yiyeceklerle bulaştığını ifade etti. Son olarak, Dr. Ağırtaş, hepatitten korunmak için aşı dışında bulaş yollarına karşı koruma önlemlerinin alınmasının önemini vurguladı ve sağlık kurumlarına başvurarak bilgi almanın ve bilinçlenmenin viral hepatitlerin önlenmesi ve kontrolünde önemli bir adım olduğunu kaydetti.
Çanakkale AK Partili Gider’den Çanakkale’ye sağlık personeli müjdesi AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Çanakkale merkez ve ilçelere 71 yeni sağlık personeli yerleştiğini söyledi. AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen 2024 Yılı Haziran Dönemi İsteğe Bağlı İller Arası Yer Değiştirme Suretiyle Atanma Kurası Neticesinde Çanakkale ve ilçelerine atanan uzman hekim, hekim, diş tabibi ve sağlık personeli atamalarının müjdesini verdi. Yeni atamalarla birlikte Çanakkale’nin sağlık alt yapısının daha da güçleneceğini kaydeden Gider, “Sağlık Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen yeni atamalar neticesinde, İl Merkezimiz ve ilçelerimizde, çeşitli branşlarda toplam 71 sağlık personeli yerleşmiştir. Her alanda olduğu gibi sağlık alanında da Çanakkale’mizi daha ileriye taşımak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlimize gelecek personelimizin sağlık camiamıza ve Çanakkale İlimize hayırlı olmasını dileriz” dedi. Çanakkale’ye yeni atanan sağlık personelinin dağılımı ise şu şekilde oluştu: Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine: 1 Çocuk Nörolojisi Uzmanı, 1 Diyetisyen, 5 Hemşire, 5 Tıbbi Sekreter, 1 Anestezi Teknisyeni, 1 Ortopedi Teknisyeni, 1 Röntgen Teknisyeni, 1 Elektronörofizyoloji Teknikeri, 1 Evde Bakım Teknikeri, Biga Devlet Hastanesine: 1 Nöroloji Uzmanı, 2 Tabip 2 Hemşire, 1 Ebe, 1 Laboratuvar Teknisyeni, Çan Devlet Hastanesine: 1 Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı 1 Göz Hastalıkları Uzmanı, 1 Tıbbi Biyokimya Uzmanı, Gelibolu Şehit Koray Onay Devlet Hastanesine : 1 Kardiyoloji Uzmanı, 1 Sosyal Çalışmacı, 1 Laboratuvar Teknisyeni, Ezine Devlet Hastanesine: 2 Tabip, 2 Hemşire, 1 Laboratuvar Teknisyeni, Lapseki Devlet Hastanesine: 1 Eczane Teknikeri, 1 Laboratuvar Teknisyeni, 1 Çevre Sağlığı Teknisyeni, Bayramiç Devlet Hastanesine: 1 Ebe, Ayvacık Devlet Hastanesine: 1 Ebe, 1 Laboratuvar Teknisyeni, Yenice Devlet Hastanesine: 1 Ebe, 1 Anestezi Teknisyeni, 1 Laboratuvar Teknisyeni, Çanakkale Merkez Toplum Sağlığı Merkezine: 1 Tabip, 1 Eczacı, 1 Sosyal Çalışmacı, Gökçeada Devlet Hastanesine: 1 Ebe, Çanakkale Ağız ve Diş Sağlığı Merkezine: 1 Diş Teknisyeni, Biga Ağız ve Diş Sağlığı Merkezine: 2 Diş Tabibi, 1 Diş Teknisyeni, 1 Röntgen Teknisyeni, 1 Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri, Biga İlçe Sağlık Müdürlüğüne: 1 Tabip, Lapseki İlçe Sağlık Müdürlüğüne: 1 Aile Hekimi Uzmanı, Bayramiç, Bozcaada, Çan, Ezine, Gelibolu, Gökçeada ve Yenice 112 İstasyonlarına: 15 İlk ve Acil Yardım Teknisyeni/Teknikeri Olmak üzere çeşitli branşlarda toplam 71 sağlık personeli yerleştirildi.