KÜLTÜR SANAT - 17 Ocak 2023 Salı 10:18

Geleceğin sinemasında, kısa filmler etkili olacak

A
A
A
Geleceğin sinemasında, kısa filmler etkili olacak

Cumhuriyetin 100. yıl etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Kısa Film Yarışması sonuçlandı. Ödüllerin sahiplerini bulduğu törende kısa filmlerin önemine değinen Doç. Dr. Cüneyt Gök, “Geleceğin sinemasında, kısa filmler etkili olacak” dedi.

Cumhuriyetin 100. yıl etkinlikleri kapsamında Altınbaş Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından düzenlenen Kısa Film Yarışması sonuçlandı. Türkiye genelinde farklı şehir üniversitelerinden katılım alan yarışmada 15 bin TL para ödüllü birinciliğin sahibi "Mekanik Kalp Atışları" isimli kısa filmi ile Fenerbahçe Üniversitesi öğrencisi Alp Onur Ecevit oldu. 10 bin TL olan ikinciliği Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Radyo TV Programcılığından Sezgin Yüzay "Koku" isimli kısa filmiyle, 5 bin TL değerindeki üçüncülük ödülünü ise Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden Eren Bektaş "İnsan, Dur 1 Dakika" isimli çalışmasıyla kazandı. 2 bin TL değerindeki Jüri Özel Ödülüne ise Nişantaşı Üniversitesi Yüksek Lisans Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden Ahmet Duvar, "Hayallerin Uçuşu" isimli filmiyle hak kazandı.

Üniversitenin Gayrettepe Yerleşkesinde düzenlenen ödül törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal İbiş, 100. Yıl. Etkinlikleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Turgut İpek, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurcan Perdahçı, diğer akademisyenler ile çok sayıda öğrenci katıldı. Tören, Cumhuriyetin 10. Yılı için Atatürk’ün isteğiyle Rus yönetmen Sergey Yutkeviç’in çektiği “Türkiye’nin Kalbi Ankara” filmiyle başladı. Ödül töreninde konuşan Prof. Dr. Cemal İbiş, “7. Sanat kabul edilen sinema sayesinde bugün, 1934 yılındaki Türkiye Cumhuriyeti’nin kazanımlarını görebiliyoruz ve gelecek nesillere aktarabiliyoruz. Sektörün gelişmesi için üniversitelerde düzenlenen bu tip yarışmaların çoğalmasını diliyoruz” dedi.

Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cüneyt Gök ise kısa filmlerin sinema sektörü açısından önemine değindi. Doç. Dr. Cüneyt Gök, mesleğe kısa filmlerle başlamanın öğrencileri farklı düşünce yapılarına götürdüğünü belirterek, bu yapının geleceğin sinemasında daha etkili olacağını kaydetti.

“Sinemanın malzemesi yaşamdır”
Cüneyt Gök, “Sinemanın malzemesinin insan olması sebebiyle, anlatılan hikayelerde izleyici kendini bulur. Toplumu ve yaşamı konu alan kısa ya da uzun kurmacaların özünde dramatik bir yapı vardır. İzleyicinin öykünün içine girerek gerçekmiş gibi algılaması beklenir. Drama kurgulanmış bir gerçeği temsil ederken; ‘Kurmaca Film’ insan yaşamını temel alır, yaşamdan kesitleri, anları, bir olumsuzluk, bir sorun, bir duygu üzerinden anlatır. Filmler insanlara sadece hoşça vakit geçirten yapımlar değildirler. Aynı zamanda gösterme, duyurma, uyarma ve düşündürme görevlerini de üstlenmiş sanat formlarıdır” dedi.

Cüneyt Gök, kısa filmlerin kısa sürede kendine özgü anlatım dili ve yöntemleriyle uzun metraj filmin anlatabildiği kadar etkili ve derdini ortaya koyan filmler olarak varlık bulabildiklerini dile getirdi. Sinemada olayların neden sonuç ilişkisi içinde verildiğini, bazen kısa filmde nedenleri göstermeye ya da sonuçlara ulaşmaya vakit yetmeyebileceğini belirtti. Bu yüzden kısa filmlerin derdini zekice, kısa ve öz biçimde anlatan ve daha akılda kalıcı yapımlar olduğunu vurguladı.

“Uzun metraj roman ise kısa film hikayedir”
Romanın sinemada uzun metraj filme karşılık geldiğini belirten Cüneyt Gök, hikâyenin ise kısa filme veya orta metraja karşılık olarak düşünülebileceğini belirtti. Kısa filmde, seyirciye ortaya çıkarılması ya da çözülmesi gereken gizler sunulduğunu anlatan Gök, “Bu tip filmlerde çıkarımlar (inferences) önemlidir. Bunun için sıklıkla metafor ve simge kullanımlarına başvurulur. Bu da tasarım ve yapım sürecinde daha üretici bir biçimde kavramsal düşünmeyi gerektirir” şeklinde konuştu.

“Öğrenciler için önemli bir basamak”
Cüneyt Gök, bu nedenle kısa film dilinin ustaca kullanmasının, sinema dilini de ustaca kullanabilmeye götürdüğüne işaret ederek öğrencilerin sektördeki gelecekleri açısından önemli bir basamak olduğunu da belirtti. Gök ayrıca, “Bu tarz yapımlar sinema ve TV sektöründe reklam, klip, kamu spotları ve diğerleri, tanıtım filmleri vb. oluşturulmasında süreye bağlı benzer bir dil kullanır. Aynı zamanda kısa filmler daha sonra uzun metrajlara ilham verip, imgesel kaynak oluşturabilirler” diye konuştu. Sektörde başarılı olmak isteyen öğrencileri de tavsiyelerde bulunan Gök, kısa filmlerle başlamanın öğrencileri farklı düşünce yapılarına götüreceğini savundu. Bu yapının geleceğin sinemasında daha etkili bir yer bulacağı görüşünü dile getiren Gök, ancak ülkemizde henüz hak ettiği değere kavuşamadığını vurguladı. “Tek başına bir meslek olarak düşünebilmeleri için maddi kaygılarının olmaması gerekiyor. Uzun metraj ise kısa filmin özgürlüğüne ne yazık ki sahip değil. Farklı parametreler işliyor ve ticari bir sistem kurulmuş. Bu sisteme uymak herkese göre değil. Ama öğrencilerimiz kendi ilgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda sektörde geniş bir yelpazede çalışma imkanına sahipler. Sadece önerim kendilerini bir alanda uzmanlaştırmaya çaba göstersinler” dedi.

“Yarışmalara ilgi az ve bütçesel sorunlar engel”
Son olarak üniversitelerin bu tip yarışmalarla öğrencileri teşvik etmelerinin önemli olduğuna da değinen Gök, “Biz bu konuda yıllardır çalışmalar yapıyoruz. Genel olarak bütçesel sorunlar engel oluyor maalesef. Pandemide iptal edilen etkinliklere, bu yıl neyse ki Kısa Film Yarışmamızla devam edebildik. Çok güzel projeler geldi. Her yıl düzenli olarak farklı temalarda devam etmek istiyoruz” dedi. Türkiye genelinde tüm üniversitelere duyurduklarını, ancak afişlerinin çoğunlukla üniversite panolarına asılmadığını dile getiren Gök, öğrencilerin faydasına olan bu etkinliklere, üniversitelerin biraz daha duyarlı olmalarını beklediklerini kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta düzenlenen gençlik yürüyüşüne 1071 genç katıldı Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından "19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" etkinlikleri kapsamında düzenlenen ’Gençlik Yürüyüşüne’ 1071 genç katıldı. Muş’ta "19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" etkinlikleri kapsamında düzenlenen ’Gençlik Yürüyüşü’ büyük bir coşku ve katılımla gerçekleşti. Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen etkinliğe, 1071 genç katılarak 19 Mayıs ruhunu hep birlikte yaşadı. Murat Nehri kenarında yaklaşık 3 kilometrelik yürüyüşün yapıldığı etkinlikte, gençlere köfte ekmek ikram edildi. Program, halayların çekilmesi, kano ve zipline etkinliği ile devam etti. Gazetecilere açıklama yapan Muş Valisi Avni Çakır, gençlerin katılımı ile keyifli bir yürüyüş gerçekleştirdiklerini belirterek, “Çok güzel bir havada, gençlik haftasında, gençliğimizin sporla, doğayla daha fazla bütünleşmesi noktasında güzel bir gençlik yürüyüşünü gerçekleştirdik. Şu an Muş’un en güzel noktalarının birinde, Tarihi Murat Köprüsü Murat Nehrinin kıyısındayız. Burada şu an buradaki gençlik merkezi noktamızdayız. 1000’e yakın gencimizin katılımıyla, güzel bir havada, yaklaşık 3 kilometrelik parkurda yürüyüşümüzü gerçekleştirdik. Yarın da inşallah hep beraber, coşkuyla 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nızı kutlayacağız. Muş’ta gençliğimizin daha çok sporla, daha çok doğayla, daha çok böyle kütüphaneyle, eğlenceyle, buluşması noktasında gençlik haftasını hep birlikte ilgili kurum ve kuruluşlar, yoğun bir işbirliği içerisinde yaptık. Yoğun bir faaliyet içerisindeyiz. Bu etkinlik de onlardan bir tanesi diyebiliriz” dedi. Yürüyüşün sona erdiği noktada gençlerle halay çeken Vali Çakır’ın Eşi Bahar Çakır, “Gençlerimize ortak olmak beni çok mutlu etti. Gençlerimiz ile birlikte halay çektik. Güzel bir gün geçirdik. Gençlerimize sağlıklı günler ve iyi eğlenceler diliyorum” şeklinde konuştu. Tarih Murat Köprüsünün Muş Valisi Avni Çakır’ın Eşi Bahar Çakır, Garnizon Komutanı Ulaştırma Albay Ali Osman Sağlam, Vali Yardımcıları, Kurum Amirleri, vatandaşlar, öğrenciler ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
Çankırı Turistik Tuz Ekspresi yolcuları Çankırı’ya hayran kaldı Çankırı’da 1934 yılındaki Tenezzüh Treni’nin 90 yıl sonraki devamı niteliğinde olarak başlatılan “Turistik Tuz Ekspresi” ile Çankırı’yı ziyaret eden günübirlik turistler, şehre hayran kaldı. Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, turistik tuz ekspresine yönelik gösterilen yoğun talebin kendilerini çok memnun ettiğini söyledi. Çankırı’da 1934 yılında başlatılan ve 4 yıl sefer düzenledikten sonra kaldırılan “Tenezzüh (Gezinti) Treni” seferleri, Çankırı Valiliği koordinasyonunda Çankırı Belediyesi, TCDD, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çankırı Konfederasyonu ve TÜRSAB Orta Anadolu Bölge Temsil Kuruluna bağlı seyahat acentelerinin iş birliğiyle “Turistik Tuz Ekspresi” olarak 90 yılın ardından yeniden başlatıldı. Çankırı Milletvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu’nun işaretiyle Ankara Garı’ndan saat 07.50’de hareket eden ilk “Turistik Tuz Ekspresi”, 3 saatlik bir yolculuğun ardından Çankırı’ya ulaştı. “Turistik Tuz Ekspresi” yolcuları, "kaya tuzunun başkenti" olarak nitelendirilen Çankırı’da, büyüleyici yer altı tuz şehrini ziyaret etti. 250 yolcunun bulunduğu trende seyahat edenler, dünyanın en büyük tuz mağarası olması özelliğini taşıyan ve yerin 150 metre altında bulunan, Türkiye’nin endüstriyel mirasları arasındaki yer altı tuz şehrini gezdi. Yer altı tuz şehrine hayran kalan turistik tren ekspresi yolcuları, daha sonra Çankırı’nın önemli tarihi eserleri arasında yer alan tıbbın ve eczacılığın sembollerinin doğduğu mekan olan Taş Mescit ve Çankırı Mevlevihanesi, Buğday Pazarı Medresesi, Çivitçioğlu Medresesi, Sultan Süleyman Camii (Ulu Cami) ile tarihi Çankırı sokaklarında zamanda tarihi bir yolculuk yapma fırsatı buldu. Şehrin ilgi çekici mekanlarından olan Ferit Akalın Radyo ve İletişim Müzesinde iletişim tarihini keşfeden ziyaretçiler, 8 milyon yıllık fosillere ev sahipliği yapan Çankırı Müzesini ve imece kültürünün sergilendiği Tarihi Çamaşırhane Müzesini de gezdi. Çankırı’nın coğrafi işaretli geleneksel lezzetlerini de deneyimleme imkanı bulan ziyaretçiler, Yöresel Mutfak ve Kültür Evi’nde Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar ile bir araya geldi. Vali Taşolur ile bir süre sohbet eden ziyaretçiler, Çankırı gezisini tamamladıktan sonra Çankırı Tren Garı’ndan saat 19.40’da Ankara’ya dönüş yapmak üzere hareket etti. İlk seferinde yoğun talep gören Turistik Tuz Ekspresi, Ankara-Çankırı-Ankara güzergahında 25 Mayıs, 1 Haziran ve 8 Haziran tarihlerinde günübirlik olarak ziyaret gerçekleştirebilecek. "İkinci tren seferinde de yüzde 80 doluluğa ulaşmış bulunuyoruz” Düzenlenen turdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, “Turistik Tuz Ekspresinin yolcularını ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Herkes adına bu projenin hayata geçirilmesinden dolayı teşekkür ediyorum. Ben, 12 yıl Ankara’da yaşamış birisi olarak hep günübirlik Safranbolu’ya, Beypazarı’na ve Amasya’ya geçerek kendi adıma bunu turist olarak yaşamıştım. Bundan sonra Çankırı’nın, Ankaralıların iç turizmi olarak günübirlik ziyaret edebilecekleri bir merkez olabileceğini gördükten sonra bu anlamda hep beraber çalışmalara başladık. Bugün de bunun ilk meyvesini topluyoruz. İnşallah bundan sonrası için özellikle Ankara’da yaşayan misafirlerimiz için Çankırı’nın güzel bir turizm merkezi olmasını ümit ediyoruz” dedi. "İlk trenimiz tamamen doldu, ikinci trenimizde yüzde 80 doluluğa ulaştı" Çankırı Valiliği olarak Ankara’dan Çankırı’ya 4 sefer yapılması üzerine turistik tuz treni seferi planladıklarını belirten Vali Taşolar, “Bu seferler birer hafta ara ile Cumartesi günleri olacak. İlk trenimiz tamamen doldu, ikinci trenimizde yüzde 80 doluluğa ulaştı. Diğer tren seferlerinde de doluluk oranına ulaşacağımıza inanıyorum. Seferlerin duyurulmasında da basının bizlere desteği oldu. Ümit ediyoruz ki Çankırı, iç turizm anlamında hak ettiği yerlere gelecektir” diye konuştu. “Hititlerden günümüze kadar gelen yer altı tuz mağarasının turizme açılmasından mutluluk duydum” Ankara’dan Çankırı’yı gezmek için gelen Şirin Doğan ise, “Turistik trenle geldik. Çankırı’nın tarihi ve turistik yerlerinin tanıtılması için iyi bir fırsat olmuş. Aslında geç kalınmış bir proje. İnşallah bundan sonrası için Çankırı’nın gelişmesine ivme kazandıracaktır. Şehir de çok güzel, çok beğendim, tuz mağarasını da çok beğendim. Hititlerden bu yana bir mağaranın turizme açılmasını destekliyorum. Tuz mağarasının ambiyansı çok güzel, verilen bilgiler oldukça faydalı, hem sağlık hem kültür turizmi açısından oldukça verimli buldum” şeklinde konuştu. Ziyaretçilerden Ahmet Mahmut Şen de, “Bu bir gezinti treniydi. Ankara’dan Çankırı’ya 90 yıl sonra aynı tren ile yolculuk yaparak Çankırı’yı keşfetmek güzeldi. Çankırı’nın güzelliklerini tüm Türkiye’ye tanıtmamız gerekiyor. Öncelikle en yakınımızdaki başkent Ankara’ya tanıtmamız lazım. Ben bu kadar büyük ve devasa bir tuz mağarası olduğunu tahmin etmiyordum. Devasa kamyonların buradan geçebileceğini gördüm. Hititler döneminden itibaren kullanılan bir tuz mağarası olduğundan bahsettiler. Şu anda yerin 150 metre altındayız. Dünyanın en büyük tuz mağarasının içerisinde bulunuyoruz. Heyecanlanmamak elde değil gerçekten” şeklinde konuştu.