GÜNDEM - 30 Nisan 2014 Çarşamba 13:03

Gizem'in annesi: 'Onu assınlar birazcık yüreğim soğusun'

A
A
A
Gizem'in annesi: 'Onu assınlar birazcık yüreğim soğusun'

6 yaşındaki Gizem Akdeniz'in annesi Hatice Akdeniz, "Ona bir lokma ekmek, bir bardak su vermesinler, onu assınlar benim birazcık yüreğim soğusun" dedi.

Adana'da, kaybolduktan 2 gün sonra babasının amcasının oğlu tarafından öldürüldüğü ortaya çıkan 6 yaşındaki Gizem Akdeniz'in annesi Hatice Akdeniz, "Ona bir lokma ekmek, bir bardak su vermesinler, onu assınlar benim birazcık yüreğim soğusun" dedi.

Geçtiğimiz pazar günü kaybolduktan 2 gün sonra babasının amcasının oğlu S.A. tarafından öldürülen 6 yaşındaki Gizem Akdeniz'in evinde yas var. Aile, Gizem'in Kabasakal Mezarlığı'ndaki kabristanını ziyaret ederek ekilen çiçekleri sulayıp dua ettikten sonra tekrar evine döndü. Gözü yaşlı anne evinde de taziyeleri kabul etti. Anne Hatice Akdeniz, yaşadıklarına isyan ederek, "Söyleyecek bir şey bulamıyorum. Hele dün yavrumu o şekilde gördükten sonra hiçbir kelime bulamıyorum. Sadece devlete sesleniyorum ben, büyük başkanlarıma sesleniyorum. Ben burada yanıyorum, acı çekiyorum yanımda olduklarını, arkamda olduklarını söylüyorlar. Eğer ki ben burada bu kadar kahrolurken o caniye orada bir bardak su veriliyorsa, bir lokma ekmek verip onun karnını doyuruyorlarsa devletim devlet değil. Başkanım başkan değil. Bana acısını versinler, onu assın burada dünya aleme ibret olsun. Benim yavrum yandı, başka Gizemler yanmasın, başka annelerin yürekleri dağlanmasın" diye gözyaşı döktü.

Hatice Akdeniz, gözyaşları arasında şöyle devam etti:

"Yavrumu aldınız bari katilin canını verin bana. Bari birazcık rahatlayayım. Birazcık soğusun yüreğim. Kızım kaybolduğunda bu kadar yakın birinden beklemedim, şikayetçi bile olmadım. Şüpheli şahıs olarak bize söylendi, çünkü çocuğu en son gören o, para vermiş kola aldırmış, memur arkadaşları söyledi ben şikayetçi bile olmadım. Çünkü geldi bizim yanımıza bizimle birlikte afişler dağıttı bizimle birlikte aradı. Acımıza ortak oldu bizimle birlikte kahroldu, Allah'ta seni kahretsin. Seni parça parça etsinler, benim yavrumu parça parça etmiş. Allah'ta onu parça parça etsin. Allah'a bırakmasınlar içeride onu didik didik yolsunlar. Yolsunlar ki benim ana yüreğim azıcık dinsin, azıcık soğusun."

"GAMZE'Yİ VERMEDİK AMA HAKARET DE ETMEDİK"

Anne Akdeniz, S.A.'nın ailesini kızı Gamze'yi istediğini ancak kızının istemediğini belirterek, "Gamze’yi vermeme diye bir şey yok. Aile geldi kızımı benden istedi ben de dedim ki 'benim kızım üniversite 2. sınıfa gidiyor, kızım evlilik düşünmüyor, hayatında bugüne kadar hiç erkek ya da erkek arkadaşı olmadı. Okuluna, arkadaşlarına, öğretmenine çok düşkün bir çocuk. Okumayı, ileride İngilizce öğretmeni olmayı çok istiyor. Onun için yavrum okuyor, 'çocuğum meslek sahibi olana kadar evlenmeyi düşünmüyor' dedim. Onlar da ‘tamam’ dediler herkes evine dağıldı gitti. Ama bunca yıldan sonra böyle bir şey yapacağını ben nereden bileyim. Aradan 1 yıl geçti. Hiçbir şekilde kızım düşünmüyor evliliği, ne bu çocuk, ne bir başkasını düşünmüyordu. Önce benim mesleğim dedi. 'Mesleğimi elime alacağım' dedi. 'Ondan sonra ayaklarımın üzerinde sımsıkı duracağım' dedi. 'Belki ilerleyen zamanda' dedi. Ama ben kızımı sana vermeyeceğim, kızım sana layık değil de demedik. Kavga tartışma olmadı. Ailelerle aramızda küskünlük bile olmadı devamlı görüşüyoruz. Kahrolasıcanın evi iki adım ötede" diye konuştu.

FATİH KEÇE-EREN BOZKURT

Gizem'in annesi: 'Onu assınlar birazcık yüreğim soğusun'

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Altıeylül’de can dostlara büyük destek Altıeylül Minik Patiler Hayvan Bakımevi ve Doğal Yaşam Alanı, hayvanseverlerin örnek dayanışmasına sahne oldu. Hayvanseverler kampanya ile 2 ton mama bağışı topladılar. Altıeylül Hayvan barınağında yaşayan can dostlar için sosyal medya üzerinden başlatılan bağış kampanyası kısa sürede geniş kitlelere ulaştı ve yaklaşık 2 ton mama desteği sağlandı. Türkiye’nin farklı noktalarından destek veren vatandaşlar, sokak hayvanlarının yaşam şartlarını iyileştirmek için tek yürek oldu. Toplanan mamalar, Altıeylül Belediyesi ekipleri tarafından teslim alınarak bakımevinde yaşayan hayvanlara ulaştırılmaya başlandı. Modern bakımevi hayvanların ihtiyaçlarına göre tasarlandı Yaklaşık 300 hayvana ev sahipliği yapan bakımevinde, hayvanların ihtiyaçlarına yönelik olarak planlanan 39 doğal yaşam alanı ve 52 padok yer alıyor. Tesiste ayrıca her biri 10 metrekare büyüklüğünde olan müşahede, karantina, yavrulu anne ve ameliyat sonrası bakım alanları bulunuyor. Söz konusu alanların tedavi ve bakım süreçlerinde aktif olarak kullanılarak can dostların tedavi ve rehabilitasyon işlemleri yapılıyor. Yeşil alanlarla iç içe tasarlanan bakımevi, hayvanların hem fiziksel hem de ruhsal sağlıklarına katkı sağlıyor. Bakımevinde şu anda toplam 288 köpek bulunurken, bunların 63’unu yavrular oluşturuyor. Sağlanan mama desteği, bu ihtiyacın karşılanmasında önemli bir rol oynarken, bakım süreçlerinin de daha sürdürülebilir hale gelmesine katkı sağlıyor. "Herkes elini taşın altına koydu" Altıeylül’de gerçekleşen bu anlamlı dayanışma, hayvan hakları konusunda toplumsal farkındalığın arttığını bir kez daha ortaya koydu. Mama desteği için büyük bir dayanışma içerisinde olduklarını söyleyen hayvansever Zeynep Gökçen Cihan "Bu kampanyayı başlatırken amacımız, bakımevindeki can dostlarımızın temel ihtiyaçlarına bir nebze de olsa katkı sağlayabilmekti. Altıeylül Belediyemiz can dostlarımızın ihtiyaçlarını zaten eksiksiz karşılıyor. Bizde onlara bir nebze olsun yardım etmek istedik. Çok kısa sürede bu kadar büyük bir destekle karşılaşmak hepimizi hem şaşırttı hem de çok mutlu etti. Türkiye’nin farklı yerlerinden hayvanseverler adeta tek yürek oldu. Yaklaşık 2 ton mama desteğinin toplanması, aslında toplumda bu konuda ne kadar büyük bir duyarlılık olduğunu da gösteriyor. Herkes elinden geleni yaptı; kimi bir paket mama gönderdi, kimi kampanyayı paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağladı. Bu dayanışma bizim için çok kıymetli. Bakımevinde yaşayan yüzlerce hayvanın düzenli beslenmesi büyük önem taşıyor. Özellikle yavruların sağlıklı gelişimi için bu destekler hayati nitelikte. Biz de elimizden geldiğince bu tür çalışmaların devam etmesi için çaba göstermeye devam edeceğiz. Destek veren, paylaşan, katkı sunan herkese gönülden teşekkür ediyoruz" dedi.
Aydın Efeler’de Otizm Yaşam Merkezi büyüyor Efeler Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Otizm Yaşam Merkezi, her geçen gün daha fazla özel bireye ulaşarak kapasite ve hizmet çeşitliliğini artırıyor. Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin’in görev süresi boyunca merkezde önemli gelişmeler kaydedilirken, otizmli bireylerin günlük yaşam becerilerini artırmaya, sosyal uyumlarını güçlendirmeye ve bireysel gelişimlerini desteklemeye yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Alanında uzman eğitmenler eşliğinde yürütülen eğitimlerde; iletişim, motor beceriler, akademik gelişim ve sosyal etkileşim gibi birçok alanda destek sağlanıyor. Ayrıca ergoterapi, duyu bütünleme, spor, müzik, resim ve dil-konuşma eğitimleriyle bireylerin çok yönlü gelişimi hedefleniyor. Merkezden faydalanan öğrenci sayısı da dikkat çekici şekilde arttı. Başkan Yetişkin döneminde yaklaşık yüzde 60 oranında artış yaşanırken, bu gelişmeyle birlikte daha fazla otizmli bireyin eğitim ve destek hizmetlerinden yararlanması sağlandı. Öte yandan merkezde yalnızca eğitim değil, sosyal ve kültürel gelişimi destekleyen projeler de hayata geçirildi. Özel bireylerin sanatsal yönlerini ortaya koyabilmeleri amacıyla dans grubu kurulurken, vals ve bale gibi branşlarda çalışmalar başlatıldı. Meslek ve uygulama atölyesiyle üretim becerilerinin geliştirilmesi hedeflenirken, "Topraktan Sofraya Meslek Mutfağı Atölyesi" projesinin kabul edilmesiyle eğitim imkanları genişletildi. Ayrıca öğrencilerin dikkat ve stratejik düşünme becerilerini geliştirmek amacıyla satranç grubu da oluşturuldu. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla değerlendirmelerde bulunan Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, otizmin bir eksiklik değil farklılık olduğunu belirterek, "Efeler’de herkesin kendini değerli ve görünür hissettiği bir kent oluşturmak için çalışıyoruz. Otizmli bireylerimizin hayatın her alanında yer alabilmesi en büyük önceliğimiz. Farkındalık sadece bir güne sığdırılamaz; yılın her günü bu bilinçle hareket etmeliyiz" dedi.
Tunceli Tunceli’de çiftçilere tohum ve fide desteği Tunceli’de atıl durumdaki araziler üretime açılırken, binin üzerinde çiftçiye yüzde 75 hibeli tohum ve fide desteği sağlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nce yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında, Tunceli’de boş, nadasa bırakılan veya atıl durumdaki tarım arazilerinin üretime kazandırılması için önemli bir adım atıldı. Proje çerçevesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen programda üreticilere yüzde 75’i Bakanlık hibeli yağlık ayçiçeği, nohut ve kuru fasulye fideleri teslim edildi. Programda yaptığı konuşmada üretimin ve çiftçiliğin öneminden bahseden Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Şefik Aygöl, "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bir ifadesi var ‘Köylü milletin efendisidir’ diye. Bunu hepimiz alkışlıyoruz. Ancak Ulu Önder, köylü milletin efendisidir derken zincir marketten yoğurt alan köylüden bahsetmiyor, yumurtasını gelip şehirden alan köylüden bahsetmiyor. Üreten, memleketine katkı sağlayan ve vatandaşına hizmet eden köylüden bahsediyor. Bizim bu köy yapısını oluşturmamız lazım. Devletimiz Türkiye yüzyılı ifadesini tarım için de Tarım Yüzyılı şeklinde kullanıyoruz. Hangi vatandaşımız bir katkı almak istiyorsa devletimizin neredeyse yüzde 70-80’lere kadar hibe destekleri var. Faizsiz kredi destekleri var. Onun için çiftçilerimizin de harekete geçmesi gerekiyor. Bu sene İl Özel İdaresinde de bir ilke imza attık. Tarım için 12 milyon TL bütçe ayırdık. Tarımı desteklememiz gerekiyor" dedi. Tunceli İl Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Suat Pala ise "Gerek sertifikalı tohum kullanımını yaygınlaştırmak gerekse atıl, nadasta olan arazilerimizi tekrar üretime dahil etmek amacıyla yüzde 75 hibeli tohumlarımızı Tarım Alanlarının Üretimin Yaygınlaşması Projesi kapsamında çiftçilerimizin kullanımına sunuyoruz. Bugün burada 55 bin 550 ton nohut, 5,5 ton kuru fasulye, 450 kilo yağlık ay çiçeği tohumu dağıtımını gerçekleştireceğiz. 5’inci ayda 147 bin 960 adet sebze fidesi, eylül ayında 30 ton toplam mercimek tohumunun dağıtımını gerçekleştirip bu yıl toplam bin 104 çiftçimize 8 bin 36 dekar alan için 5 milyon 614 bin TL toplam destek sunacağız. Bakanlığımızın destekleri Valimizin liderliğinde gerek bitkisel gerek hayvansal üretimde Tunceli Tarım İl Müdürlüğü olarak üreticilerimize desteklerimiz devam edecek" ifadelerini kullandı.