DÜNYA - 26 Şubat 2011 Cumartesi 17:56

Gül, Talabani ile görüştü

A
A
A
Gül, Talabani ile görüştü

Kuveyt'te temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile bir araya geldi.

MUAMMER TAN
KUVEYT 

 

Kuveyt'in bağımsızlığının 50. yıldönümü kutlamalarına katılmak için Kuveyt'te bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ikili temasları kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile bir araya geldi. Görüşmeden önce Gül'ü karşılayan Talabani Türkçe olarak Gül'e, "Genç maşallah, genç. Hoş geldiniz" dedi. Cumhurbaşkanı Gül de tebessüm ederek, "Hoş bulduk, ben de sizi çok iyi gördüm" dedi. Daha sonra görüşmeye geçildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Yalçın: “Kayseri’nin 4 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması zor görünmemektedir” Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyu ile paylaşılan 2024 yılı Mart ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Yalçın, “Kayseri’nin ihracatı tüm zorluklara rağmen artış trendini korumaktadır. 2024 yılı ilk 3 aylık ihracat rakamımızın 1 milyar dolara yaklaştığını düşündüğümüzde, yılsonunda tahmin edildiği gibi Kayseri’nin 4 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması zor görünmemektedir” dedi. Başkan Yalçın, “Türkiye olarak ihracatımız 2024 yılı Mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 azalarak 22 milyar 571 milyon dolar, ithalatımız ise yüzde 6,3 azalarak 29 milyar 912 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracatımız 2024 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 artarak 63 milyar 603 milyon dolar, ithalatımız ise yüzde 12,8 azalarak 83 milyar 945 milyon dolar olmuştur” dedi. Kayseri’nin Mart ayı ihracat rakamlarına da değinen Başkan Mehmet Yalçın, “Mart ayı ihracat rakamlarımıza baktığımızda 323 milyon 448 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğimiz görülmektedir. Geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 5,3 azalış gösteren ihracatımız, Şubat 2024’e kıyasla yaklaşık yüzde 3 oranında artmıştır. 2024 yılı ilk 3 aylık dönemde toplam ihracatımız 924 milyon 852 bin dolardır. Kayseri olarak ithalatımız ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 21,32 düşüşle Mart ayında 120 milyon 790 bin dolar olmuştur” diye konuştu. Başkan Yalçın, “Türkiye ekonomisi, büyümedeki sürdürülebilir rakamları elde etmek için enflasyonla mücadelesinde emin adımlarla yürümeli ve ihracat potansiyelini artırmalıdır. Enflasyon baskısının azaltılmaya başlamasıyla ve üretime dönük kredilere ulaşımında kolaylaşmasıyla birlikte ülkemiz ihracatını daha da artıracaktır. Dünya genelindeki ekonomik yavaşlamanın aşama aşama düzelme göstermesi sanayiciler olarak beklentimizdir. Ülkemizin uyguladığı orta vadeli ekonomik programın meyvelerinin yıl sonu itibari ile alınmaya başlamasını bekliyoruz. Türkiye Yüzyılına damga vuracak işler yapmak için sanayilerimiz verilen desteklerin artmasını dört gözle beklemektedirler” şeklinde konuştu. Başkan Yalçın, açıklamasının sonunda, Türkiye’nin ihracat rakamlarının artması için büyük azim ve gayretle çalışan tüm sanayicileri ve ihracatçıları tebrik etti.
Kars SERKA Fizibilite Destek Programı Kapsamında 2,5 milyon TL destek verecek Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), 2,5 milyon TL bütçeli Fizibilite Destek Programı için teklif çağrısına çıktı. Serhat Kalkınma Ajansı; Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinde hayata geçirilecek Fizibilite Destek Programı için teklif çağrısına çıktı. Program yılsonuna kadar devam edecek. Başvurular KAYS üzerinden 24 Aralık 2024’e kadar yapılarak 31 Aralık 2024 tarihine kadar taahhütname teslimi yapılabilecek. Fizibilite Destek Programı 2,5 milyon TL bütçeli olacak. Fizibilite Desteği Programının amacı; Bölge’nin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanılmasına, Bölge ekonomisine yönelik tehdit ve risklerin önlenmesine, Bölge’nin yenilik ve girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesine yönelik yatırım projelerinin fizibilite çalışmaları ile kalkınma ajanslarının 2024 yılı teması olarak belirlenen Kadın Girişimciliği-Kadın İstihdamı temasına katkı sunacak yatırım projelerinin fizibilite çalışmalarının desteklenmesidir. Programdan; kamu kurum ve kuruluşları, mahalli idareler, üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri yararlanabilecek. Fizibilite Destek Programı için son başvuru tarihi KAYS üzerinden 24 Aralık 2024’e kadar yapılarak 31 Aralık 2024 tarihine kadar taahhütname teslimi yapılabilecek olmakla beraber Ajans tarafından hazırlanan başvuru rehberi ve ekleri internet sitesinde sürekli bir şekilde yayımlanacak ve başvuru sahipleri son tarihi beklemeksizin istedikleri herhangi bir tarihte Ajansa proje başvurusunda bulunabilecekler. Alınan teklifler ise en geç bir ay içerisinde değerlendirilecek.