GÜNDEM - 13 Ocak 2018 Cumartesi 19:48

Gümüşhane’de yüzlerce yıllık gelenek sürdürülüyor

A
A
A
Gümüşhane’de yüzlerce yıllık gelenek sürdürülüyor

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Karamustafa köyünde yüzyıllardır yörede kutlanan ve Rumi takvime göre yeni yıl sayılan ‘Kalandar’ programında eğlenceli anlar yaşandı. Oynanan oyunlarda Belediye Başkan Vekili ve gazeteciler de dayaktan nasibini aldı.

Yörede ‘kocakarı takvimi’ olarak da bilinen Rumi takvime göre yeni yıl gecesi olan “Kalandar” için özel kostümler giyen, çadırlardan eski yaşantıları ve imkanları vatandaşların gözleri önüne seren hem oyunculuklarıyla hem de kostümleriyle adeta sanat gösterisi gerçekleştiren köylülerin programını il merkezi ve civar köylerden yüzlerce vatandaş takip etti.

Kostümleriyle göç kervanını canlandıran vatandaşlar ellerindeki Türk bayraklarıyla yürürken, Kalandar için özel olarak yapılan öküz arabasını çuval giyen vatandaşlar çekti, öküz arabasının üzerine ise köyde yaşayan çocuklar bindirildi. Kıl çadırdan yapılan temsili devenin üzerine köy muhtarının bindiği yürüyüşte vatandaşlar ellerinde tırpanlar, sırtlarında gemlerle yürüdü.

Eski Vekil kostüm giyerek at bindi

Bölgeyi ziyaret eden AK Parti Gümüşhane eski Milletvekili Kemalettin Aydın da vatandaşlar gibi kostüm giyerek at üzerinde kervan yürüyüşü gerçekleştirdi ve programı takip etti.

Tarla sürdü, biçti, harman vurdular

Köy meydanında eski köy yaşantısını hatırlatmak için ilk olarak temsili öküzlere bağladıkları karasabanla tarla süren vatandaşlar, daha sonra tarlayı tırpanlarla biçti ve yine temsili öküzlerin arkasına bağladıkları “gem” olarak adlandırılan malzeme ile harman sürdü ve son olarak tarihi patoz makinesinde buğdayla samanı ayırdı.

Yöresel oyunlarda Belediye Başkan Vekili ve gazeteci de dayaktan nasibini aldı

Temsil gösterisinin ardından bu kez arı, tarla bölme, sınır bölme, kim vurdu adlı yöresel oyunları kahkahalar eşliğinde sahneleyen vatandaşlar oyuna etkinliğe katılan Gümüşhane Belediye Başkan Vekili Mehmet Ceylan ve gazeteci Veysel Kara’yı da dahil etti. Tarla bölme oyununa karışan her iki isim de oyun gereği vurulan deri kemer darbelerinden nasibini aldı.

Yöresel oyunların ardından bu kez katılımcılarla davul zurna eşliğinde halk oyunları gösterileri sunulurken program yemek ikramıyla sona erdi. Köy muhtarı Necati Cepe, yıllardan beri bu geleneği sürdürdüklerini belirterek, köy odasından başladıkları etkinlikleri şimdilerde mahallelere, sokaklara kadar yaydıklarını söyledi.

“Destek sağlanırsa Gümüşhane’de de yapabiliriz”

Bu gelenekleri unutturmamak adına daha iyi bir şekilde yürütmek istediklerini kaydeden Cepe, “Bu köyümüzün, Gümüşhane’nin adına yapılan şenliklerdir. Destek sağlanırsa Gümüşhane’de de yapabiliriz. Dedelerimizden aldık gidiyoruz. Bu işi canlandırmak istiyoruz. Ekibimiz de çok iyi. Yöneticilerimiz uygun görürlerse bunu Gümüşhane’de daha geniş çaplı şekilde değerlendirebiliriz” dedi.

Oyunculardan köy sakini Tuncay Çelik ise Kalandar’ın yüz yıllardır dedelerinden, büyüklerinden görüp geçirdikleri ve Rumi yeni yıl olarak kutladıkları bir gelenek olduğunu belirterek, “Elimizdeki imkanlar dahilinde bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bizim asıl yapmak istediğimiz birlik ve beraberliği sağlamak. Bu işi halkımıza güzel bir şekilde sunmak istiyoruz” diye konuştu.

“Geçmişinden bihaber nesli eğlendirerek geçmişini gösteriyoruz”

Kostümüyle birlikte oyunlara dahil olan köy sakinlerinden Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Ümit Çelik de eğlenme, eğlendirme ve bunların yanında eğitmeyi amaçlayan programın ana amaçlarından birisinin de geçmişinden kopuk, teknolojiye esir düşen, kültürel değerlerini kaybeden nesillere geçmişte atalarının, dedelerinin nasıl yaşadıklarını, nasıl hayatlarını idame ettirdiklerini göstermek için eğlendirerek yaptıklarını söyledi.

“Kalandar bir Ermeni-Rum kültürü olarak geçmişte kutlandı, bizde kendi kültürel değerlerimize uydurarak bunu yaşatmaya çalışıyoruz”

Oynanan yöresel oyunlarda acıtıcı, can yakıcı unsurlar olmasına rağmen kimsenin bundan kaçmadığının altını çizen Çelik, “Geçen yıl sokağa inmiştik. Bu yıl daha profesyonel oldu. İnşallah daha sonraki yıllarda daha güzel bir şekilde halkımızın karşısına çıkacağız. Kalandar bir Ermeni-Rum kültürü olarak geçmişte kutlanıldığını görüyoruz. Buralarda Ermeniler, Rumlar, Türkler iç içe yaşadı. Kültürel alışverişlerde bulunulmuş. Bizlerden onlara, onlardan bize çeşitli aktarımlar olmuş. Bu da onlardan kalan bir kültür ama atalarımız dedelerimiz tarafından renklendirilerek, eğlenceli hale getirilerek günümüze kadar ulaştırıldı. Bizde kendi kültürel değerlerimize uydurarak bunu yaşatmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Eşinin elbiselerini giydi

Eşinin elbiselerini giyerek kervan yürüyüşüne katılan Vedat Çelik ise dedelerinin, eskilerin yaşantısını gelecek nesillere aktarabilmek açısından bu programı yaptıklarını, bunu yaparken de eğlenmek, birlik, beraberliği sağlamak istediklerini söyledi.

Programa Gümüşhane eski Milletvekilleri Doç.Dr. Kemalettin Aydın, Feramuz Üstün, Gümüşhane Belediye Başkan Vekili Mehmet Ceylan ve Belediye Meclisi üyeleri, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, İkisu-Tarsun-Artabel Vadisi Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanı Tacettin Üçel ve köylüler katıldı. 

Recep Ergin
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Yalçın: “Kayseri’nin 4 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması zor görünmemektedir” Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyu ile paylaşılan 2024 yılı Mart ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Yalçın, “Kayseri’nin ihracatı tüm zorluklara rağmen artış trendini korumaktadır. 2024 yılı ilk 3 aylık ihracat rakamımızın 1 milyar dolara yaklaştığını düşündüğümüzde, yılsonunda tahmin edildiği gibi Kayseri’nin 4 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması zor görünmemektedir” dedi. Başkan Yalçın, “Türkiye olarak ihracatımız 2024 yılı Mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 azalarak 22 milyar 571 milyon dolar, ithalatımız ise yüzde 6,3 azalarak 29 milyar 912 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracatımız 2024 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 artarak 63 milyar 603 milyon dolar, ithalatımız ise yüzde 12,8 azalarak 83 milyar 945 milyon dolar olmuştur” dedi. Kayseri’nin Mart ayı ihracat rakamlarına da değinen Başkan Mehmet Yalçın, “Mart ayı ihracat rakamlarımıza baktığımızda 323 milyon 448 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğimiz görülmektedir. Geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 5,3 azalış gösteren ihracatımız, Şubat 2024’e kıyasla yaklaşık yüzde 3 oranında artmıştır. 2024 yılı ilk 3 aylık dönemde toplam ihracatımız 924 milyon 852 bin dolardır. Kayseri olarak ithalatımız ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 21,32 düşüşle Mart ayında 120 milyon 790 bin dolar olmuştur” diye konuştu. Başkan Yalçın, “Türkiye ekonomisi, büyümedeki sürdürülebilir rakamları elde etmek için enflasyonla mücadelesinde emin adımlarla yürümeli ve ihracat potansiyelini artırmalıdır. Enflasyon baskısının azaltılmaya başlamasıyla ve üretime dönük kredilere ulaşımında kolaylaşmasıyla birlikte ülkemiz ihracatını daha da artıracaktır. Dünya genelindeki ekonomik yavaşlamanın aşama aşama düzelme göstermesi sanayiciler olarak beklentimizdir. Ülkemizin uyguladığı orta vadeli ekonomik programın meyvelerinin yıl sonu itibari ile alınmaya başlamasını bekliyoruz. Türkiye Yüzyılına damga vuracak işler yapmak için sanayilerimiz verilen desteklerin artmasını dört gözle beklemektedirler” şeklinde konuştu. Başkan Yalçın, açıklamasının sonunda, Türkiye’nin ihracat rakamlarının artması için büyük azim ve gayretle çalışan tüm sanayicileri ve ihracatçıları tebrik etti.
Kars SERKA Fizibilite Destek Programı Kapsamında 2,5 milyon TL destek verecek Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), 2,5 milyon TL bütçeli Fizibilite Destek Programı için teklif çağrısına çıktı. Serhat Kalkınma Ajansı; Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinde hayata geçirilecek Fizibilite Destek Programı için teklif çağrısına çıktı. Program yılsonuna kadar devam edecek. Başvurular KAYS üzerinden 24 Aralık 2024’e kadar yapılarak 31 Aralık 2024 tarihine kadar taahhütname teslimi yapılabilecek. Fizibilite Destek Programı 2,5 milyon TL bütçeli olacak. Fizibilite Desteği Programının amacı; Bölge’nin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanılmasına, Bölge ekonomisine yönelik tehdit ve risklerin önlenmesine, Bölge’nin yenilik ve girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesine yönelik yatırım projelerinin fizibilite çalışmaları ile kalkınma ajanslarının 2024 yılı teması olarak belirlenen Kadın Girişimciliği-Kadın İstihdamı temasına katkı sunacak yatırım projelerinin fizibilite çalışmalarının desteklenmesidir. Programdan; kamu kurum ve kuruluşları, mahalli idareler, üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri yararlanabilecek. Fizibilite Destek Programı için son başvuru tarihi KAYS üzerinden 24 Aralık 2024’e kadar yapılarak 31 Aralık 2024 tarihine kadar taahhütname teslimi yapılabilecek olmakla beraber Ajans tarafından hazırlanan başvuru rehberi ve ekleri internet sitesinde sürekli bir şekilde yayımlanacak ve başvuru sahipleri son tarihi beklemeksizin istedikleri herhangi bir tarihte Ajansa proje başvurusunda bulunabilecekler. Alınan teklifler ise en geç bir ay içerisinde değerlendirilecek.