POLİTİKA - 20 Şubat 2019 Çarşamba 22:26

Hakim ve savcı adaylarından yazılı sınavda en az 70 alanlar mülakata çağrılacak

A
A
A
Hakim ve savcı adaylarından yazılı sınavda en az 70 alanlar mülakata çağrılacak

Ceza Muhakemeleri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanun teklifine göre hakim ve savcı adaylarından yazılı sınavdan en az 70 alanlar mülakata çağrılacak.

Teklife göre, bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerince miktar veya değeri 58 bin 800 Türk Lirası'nı geçen nihai kararlara karşı temyiz yoluna başvurulabilecek. Hakim ve savcı adaylarından yazılı sınavdan en az 70 alanlar mülakata çağrılacak. Başarılı olanların sayısı, ilan edilen kadronun iki katı fazlasının altında kalırsa sadece başarılı olanlar mülakata çağrılacak. Mülakat kurulu, Adalet Bakanının görevlendireceği bakan yardımcısı başkanlığında Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri, Hukuk İşleri ve Personel Genel Müdürleri olmak üzere toplam 5 üyeden oluşacak.

Hakim ve savcı adaylık süresi iki yıl olacak. Avukatlık mesleğinden gelenler için ise süre bir yıl olacak. Adaylık süresinin sonunda adaylar yazılı ve sözlü sınava tabi tutulacak. Yazılı sınavda başarılı olamayanlara iki ay içinde bir sınav hakkı daha tanınacak. Adli yargı ilk derece mahkemelerinin iş yoğunluğu dikkate alınarak, üye sayısının yeterli olması halinde dairelerde birden fazla heyet oluşturulabilecek.

Ahmet Umur Öztürk
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Sel suları mahallede paniğe neden oldu Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde evlerinde oturan vatandaşlar, yağışsız bir havada gelen sel sularıyla büyük bir şok ve panik yaşadı. Bir otomobilin sürüklendiği selde şu ana kadar herhangi bir can kaybının yaşanmadığı belirtildi. Edinilen bilgiye göre olay, gece saatlerinde Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı Ekili Mahallesi Pınarbaşı Mezrasında yaşandı. Gece evlerinde oturan vatandaşlar, yağışsız bir havada aniden gelen sel sularıyla büyük bir korku ve panik yaşadı. Bulduğu her şeyi önüne katan sel suyu, köprünün girişini de tıkadı. Köprü girişinde biriken çalı ve ağaç dalları nedeniyle köprüde yıkılma tehlikesi de yaşandı. Çalı ve dalların bir kısmı suyun şiddetine kapılıp giderken kalanlar ise çağrılan iş makinesi tarafından temizlendi. İlk belirlemelere göre şu ana kadar park halindeki bir otomobilin suya kapıldığı ve herhangi bir can kaybının yaşanmadığı belirlendi. Yetkililer uyardı Öte yandan meteoroloji de Şanlıurfa için şiddetli yağış, sel ve su baskını uyarısında bulundu. Şanlıurfa Valiliği devletin bütün kurumlarını yaşanabilecek sel ve su baskınlarına karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyardı. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri de tüm ekiplerini teyakkuza geçirdi. Mahallede yaşayan Aziz Birden, yukarı bölgelerde yaşanan yağış nedeniyle sel yaşandığını ve şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk haberi almadıklarını belirtti.