KÜLTÜR SANAT - 08 Eylül 2017 Cuma 12:00

Harput Kalesi, tarihe ışık tutuyor

A
A
A
Harput Kalesi, tarihe ışık tutuyor

Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'ndeki Harput Kalesi'ndeki surlarda restorasyon öncesi yapılan kazılarda yaklaşık 25 bin obje çıktığını ifade eden Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, çıkan eserlerin her dönem hakkında fikir verdiğini söyledi.

Milattan Önce 8'inci yüzyılda Urartu Krallığı tarafından yapılan Harput Kalesi’nin 2017 iç kazıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Fırat Üniversitesi ve Elazığ Valiliği iş birliğinde devam ediyor. Fırat Üniversitesi (FÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Prof. Dr. İsmail Aytaç'ın kazı başkanlığında 45 kişilik ekip ile devam eden çalışmalar kapsamında bu yıl ki kazılarda da çok sayıda yeni buluntular ortaya çıkıyor. Güney surlarda restorasyon öncesi kazılarında ise yaklaşık 25 bin objenin çıktığı kalede, her eserin dönemler hakkında bilgi verdiğini belirten Kazı Başkanı Aytaç, amaçlarının Harput’u bütün olarak ele alıp, bölge ve ülke turizmine kazandırmak olduğunu söyledi.

2017 Harput iç kale kazılarının hızla devam ettiğini anlatan Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, "Daha önceki yapılan çalışmalarda çıkan eserlerle aynı dönem örneklerine rastlıyoruz. Ancak özellikle güney surlarında Roma dönemi kamusal yapılarının bazı malzemelerinin yeniden devşirme olarak kullanıldığını görüyoruz. Bu sene çıkan ürünlerimiz arasından Bizans dönemine ait gri fon kabartmalı bir kemik tarak karşımıza çıktı. Kaledeki farklı açmalarda çıkan Selçuklu çini kaplamaları, İznik çinileri ve alçı kaplamalar, Selçuklu Beyliği ve Osmanlı döneminde kamusal yapıların önemli örneklerinin kalede olduğunu göstermektedir. Kazılar devam ettikçe bunların yerlerini de tespit etmeyi amaçlıyoruz. Özellikle taramalarda çıkan bazı mekanları, kazılar sonucunda buluyoruz. Restore edip mekansal olarak da turizm kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.

Harput Kalesi, tarihe ışık tutuyor

"Eser sayısı değil, ne anlama geldiği önemli"

2 bin 700 yıllık kesintisiz bir yerleşime sahne olan Harput iç kalesinin buluntular açısından oldukça zengin olduğunu aktaran Aytaç, "Osmanlı mahallesi dediğimiz yerde bulunan Artuklu Camisi, mektebi, atölyeleri, evleri ve sokak dokusu bu seneki projelerle beraber artık gezilebilir bir hale gelecek. 2018 yılında da uygulamasını planlıyoruz. Dünya genelindeki yayınlar taranarak Harput Kalesi buluntularını yeri ve önemini de belirlemeye çalışıyoruz. Küçük parçaları da dikkate aldığımızda surların restorasyon öncesi kazılarında ortalama 25 bin obje çıktı. Bunların içerisinde iyi ve sağlam olanlar müzeye teslim ediliyor. Etütlük olanlar tekrar inceleniyor. Amorf olan parçalar daha çoğunlukta. Bütünüyle sağlam eser neredeyse çıkmıyor. Ama çıkan eserler bize her dönem hakkında fikir verebilecek konuda. Onun için eser sayısı değil de onların ne anlama geldiği daha önemlidir. Metal, seramik, porselen, ok ve mızrak uçları, mimariye ait metal ürünler, seramik atölyeleri, mekan ısıtmada ve pişirmede kullanılan tandırlar açısından zengin bir yer" diye konuştu.

"Harput'u bütün olarak ülke turizmine kazandırmayı amaçlıyoruz"

Harput Kalesi'nin yaklaşık 15 bin metrekarelik bir mahalle olduğunu ve bin 800’lerin sonuna kadar da yerleşimin yoğunlaştığını dile getiren Aytaç, "Ama ondan sonra da terk edilmiştir. Buluntuların dışında arşiv fotoğraflarından da faydalanıyoruz. Bir puzzle'ın bütünü oluşturmaya çalışıyoruz. Özellikle kaleden çok sayıda yan alanlara ve derelere doğru gizli geçitlerin varlığı dikkat çekmektedir. Kalenin içindeki su sarnıçları ve bazılarının zindan olarak kullanılması da önem arz etmektedir. O hafızalarda yer alan Harput’un mimarisini, kentsel dokusunu, edebiyatını, müziğini ve dinler tarihi açısından önemli unsurlarını bütünlemiş olacağız. Amaç zaten Harput’u bütün olarak ele alıp, bölge ve ülke turizmine kazandırmak olacaktır" ifadelerini kulandı. 

Kamil Can Kılıç

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Giresun’un Çanakçı ilçesinde asırlık imece geleneği yaşatılıyor Giresun’un Çanakçı ilçesinde Kuşdili ile imeceye çağrılan köylüler, kemençe eşliğinde tarlalarını çapaladılar, ekinlerini ektiler. Çanakçı ilçesinin köylerinde hala yaşatılmaya devam eden imece geleneği ile işler kolaylaşırken, kemençenin de devreye girmesiyle adeta şenlik havasına dönüşüyor. Karadeniz’de her yıl bahar aylarından başlayan ve imece usulü ile yapılan ekin ekme bu yılda köylülerin bir araya gelmesi ile şenlik havasında başladı. Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Düzköy köyü sakinleri Kuşdili ile konuşup anlaşıyorlar, kemençe ile çalışıp, imece usulü ile ekinlerini ekiyorlar. Yöresel kıyafetlerini giyip tarlaya gelen kadınlar hem çalışıyorlar hem de atalarından gördükleri imece usulünü yaşatıyorlar. Köy sakinlerinden Murat Yılmaz, asırlardır bu şekilde mısır ekme geleneğinin devam ettiğini ifade ederek bir gelenek olarak bu anları yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Yılmaz, “Atalarımızdan gördüğümüz geleneğimiz bizim köyle beraber birkaç köyde yaşatılmaya devam ediyor. Çok önceden daha fazla imece sayısı, daha fazla arazi vardı ama daha sonra nüfusun artması nedeniyle araziler küçüldü. Bizde ne olursa olsun gelenekten kopmama açısından imece usulünü devam ettirmedeyiz. Biz bu şekilde mısır, ekiyoruz ardından mısırın otunu kazıyoruz. Burada sadece amaç yardımlaşarak işleri kolaylaştırmak. Tek başına birkaç günde bitirilecek işleri komşuların yardımıyla bir günde bitiriyoruz. Kemençenin de eşlik etmesiyle adeta horon oynar gibi bir ritim ve neşe içerisinde ekinlerimizi ekiyoruz” dedi. Kuşdili ile imeceye çağrılıyor İmeceye Kuşdili ile çağırdığını anlatan Gülizar Kır ise “Bizim bu köylerde hemen hemen herkes Kuşdilini bilir. Zaten hala köylerimizin her yerinde telefon çekmediği için Kuşdili önemli bir iletişim aracımız olmaya devam ediyor. Biz de Kuşdili ile imecemizi çağırdık. Gelenlerle de iki günde kazacağımız tarlayı bir günde kazmış olduk. Buralarda tarlada tüm haberleşmeyi de neredeyse Kuşdili ile yapan köylüler her gün bir başka tarlada bir araya gelip bahar döneminde ekin ekiyorlar” diye konuştu.
Kastamonu Aralarında eski il özel idaresi genel sekreteri ve hakim de bulunuyor: 24 şüpheli adliyeye sevk edildi Kastamonu merkezli 5 ilde kamu kurum ve kuruluşlarının zararına suç işledikleri belirlenen şahıslara yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 32 şüpheliden 24 şüpheli, adliyeye sevk edildi. Şüpheliler arasında eski hakim ve il özel idaresi genel sekreteri ile iş adamlarının da bulunduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Kastamonu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde Kastamonu İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmalar neticesinde, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, rüşvet, resmi belgede sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma suçlarını işleyen 32 şahsın kimlikleri tespit edildi. Haklarında gözaltı kararı verilen 32 şahsın yakalanmasına yönelik Kastamonu merkezli Ankara, Çankırı, Zonguldak ve Isparta’da eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Gerçekleştirilen operasyonda 32 şahıs polis ekiplerince gözaltına alındı. Farklı illerde gözaltına alınan şahıslar, Kastamonu’ya getirildi. Kastamonu’da emniyetteki işlemlerini tamamlanan ve ifadesi alınan 8 şüpheli sorgularının ardından serbest bırakılırken, 24 şüpheli ise adliyeye sevk edildi. Adliyeye sevk edilen şüpheliler arasında özel idare çalışanlarının yanı sıra, eski hakim A.M. ile Kastamonu İl Özel İdaresi eski genel sekreteri T.Z.K. ve Kastamonu’nun önde gelen iş adamlarının da olduğu öğrenildi.