GÜNDEM - 15 Ekim 2012 Pazartesi 14:52

Havalimanı çalışanları işaret dilini öğreniyor

A
A
A
Havalimanı çalışanları işaret dilini öğreniyor

Atatürk Havalimanı işletmecisi olan TAV Havalimanları, havalimanını kullanan işitme engellilere daha iyi hizmet vermek için havalimanı çalışanları ve kendi personeline işaret dili eğitimi vermeye baladı.

TUNCER CENGİZ
İSTANBUL

TAV Havalimanları, kapsamlı bir şekilde yürüttüğü “Engelsiz Havalimanları Projesi” çerçevesinde şimdi de çalışanlarına işaret dili eğitimi veriyor. İşitme Engelliler Federasyonu’yla işbirliği halinde gerçekleştirilen eğitimler dün düzenlenen törenle başladı. İşitme Engelliler Federasyonu tarafından sağlanan müfredatla TAV Akademi tarafından yürütülecek eğitimleri ilk etapta 250 çalışan alacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte güvenlikten yer hizmetlerine, yolcuya hizmet sunan tüm havalimanı çalışanları temel işaret dili eğitimini almış olacak.

Törende konuşan TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü, “Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olan Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla engelli misafirlerimizin her noktada diğer misafirlerimizle eşit koşullarda ve en yüksek kalitede hizmet alabilmesini sağlıyoruz. Yolcu memnuniyetini birinci önceliği olarak gören TAV Havalimanları olarak, misafirlerimizin ihtiyaç duyduğu her türlü hizmeti sunmak üzere bu alanda da öncü bir rol üstleniyoruz. İşitme Engelliler Federasyonu’yla gerçekleştirdiğimiz bu işbirliğiyle Atatürk Havalimanı’nda engelleri kaldırmak yolunda önemli bir adım daha atmış olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz” dedi.

İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Muammer Ay ise, “İşitme engellilerin toplumsal hayata tam olarak katılabilmesi için çok çeşitli faaliyetler yürüten bir sivil toplum kuruluşu olarak, TAV Havalimanları’yla yaptığımız işbirliğinden memnuniyet duyuyoruz. Atatürk Havalimanı’nda hayata geçirdiğimiz işaret dili eğitimleriyle bu yönde bir adım daha atmış olduk” diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de her bin kişiden 37’si işitme engelli. İstanbul Atatürk Havalimanı, 2009’dan itibaren yürütülen kapsamlı çalışmaların sonucunda bu yıl ağustos ayında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden (SHGM) “engelsiz havalimanı” sertifikası almaya hak kazandı. Proje, TAV İstanbul tarafından ulusal ve uluslar arası mevzuat ve standartlar göz önüne alınarak oluşturuldu.

Ayrıca törende yapılan konuşmalar tercüman tarafından işaret diline çevrildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman Batman’da emniyet ve jandarmaya 151 yeni araç teslim edildi Batman İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığına tahsis edilen 151 yeni araç, Batman Valiliği bahçesinde düzenlenen törenle teslim edildi. Batman Valiliği bahçesinde gerçekleştirilen törene; Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kaba ile İl Jandarma Komutan Vekili Albay Veysel Aksoy katıldı. Törende konuşan Vali Ekrem Canalp, güvenlik hizmetlerinde başarı ile güçlü donanım arasında doğrudan bir ilişki bulunduğunu belirterek, emniyet ve jandarma teşkilatının yeni araçlarla birlikte halka daha etkin hizmet vereceğini söyledi. Vali Canalp, güvenlikte personelin yanı sıra imkan ve donanımın da büyük önem taşıdığını vurguladı. İki hafta önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşvikleriyle İstanbul’da Türkiye genelinde emniyet ve jandarma teşkilatlarına toplam 9 bin 121 aracın teslim edildiğini hatırlatan Canalp, araçların 81 ile dağıtıldığını ifade etti. Batman’a toplam 151 aracın tahsis edildiğini belirten Canalp, bu araçların 25’inin jandarmaya, 126’sının ise emniyet teşkilatına verildiğini kaydetti. Emniyet ve jandarmanın görevlerini daha iyi şartlarda yerine getirebilmesi için bina, lojistik ve donanım ihtiyaçlarının karşılandığını dile getiren Canalp, il merkezi ve ilçelerde karakol ile hizmet binalarının yenilenme sürecine girildiğini söyledi. Vali Canalp, şehir merkezinde yapımı tamamlanan ve son aşamaya gelen hizmet binalarının yanı sıra yeni projelerin de planlandığını aktardı. Batman şehir merkezinde dört yeni polis hizmet noktası kurulacağını açıklayan Canalp, bu projelerin 2026-2027 yılları arasında hayata geçirilmesinin planlandığını ifade etti. Batman’ın asayiş olayları açısından Türkiye genelinde en az olayın yaşandığı iller arasında yer aldığını vurgulayan Canalp, bu başarının emniyet ve jandarma personelinin özverili çalışmaları sayesinde elde edildiğini söyledi. Yeni araçlardan en büyük beklentilerinin uyuşturucuyla mücadele olduğunu belirten Vali Canalp, araçların uyuşturucu operasyonlarına önemli katkı sunacağını ifade etti.
Sivas Sivas’ta karla mücadele hazırlıkları tamamlandı, ekipler yağışı beklemeye başladı Kışın en sert geçtiği illerden birisi olan Sivas’ta İl Özel İdare karla mücadele ekipleri kış hazırlıklarını tamamladı. İl genelinde 93 araç ve 124 personelin görev alacağı karla mücadele çalışmaları filoya katılacak yeni araçlarla birlikte kesintisiz sürecek. Türkiye’de kış aylarının en sert ve yağışlı geçen illerinden birisi olan Sivas’ta karla mücadele ekipleri hazırlıklarını tamamladı. Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin ikinci büyük kenti olan bin 231 köyü bulunan kentte 93 araç ve 124 personel görev alacak. Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Sivas İl Özel İdaresi Makine İkmal Müdürlüğünü ziyaret ederek kış hazırlıklarını inceledi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Yeşilyurt’tan bilgi alan Vali Şimşek, personele de kolaylıklar diledi. Sivas’ın geniş bir coğrafyaya sahip olduğuna vurgu yapan Vali Şimşek, "7 bin 489 kilometrelik yol ağında karla mücadele faaliyetlerimizi büyük bir titizlikle yürüteceğiz. Bu kapsamda, il genelinde 93 araç ve 124 personelimiz kış sezonu boyunca sahada aktif olarak görev yapacaktır. Ayrıca önümüzdeki günlerde filomuza katılacak yeni araçlarla birlikte karla mücadele kapasitemiz daha da güçlenecektir" dedi. "Önceliğimiz, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği" Kış dönemi boyunca personelin mesai mefhumu gözetmeksizin çalışacağını belirten Vali Şimşek, "Önceliğimiz, her zaman olduğu gibi vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğidir. Özellikle hastalık, doğum, ölüm gibi acil durumların yaşandığı bölgeler ile taşımalı eğitim yapılan köy yolları ilk etapta ulaşıma açılacak; ihtiyaç duyulan her noktada ekiplerimiz gece gündüz demeden, mesai mefhumu gözetmeksizin görev yapacaktır. İnşallah kış sezonu boyunca ilgili kurumlarımız ile koordinasyon ve iş birliği içerisinde çalışmalarımızı sürdürüleceğiz. Bu süreçte vatandaşlarımızdan da yaşanacak her türlü olumsuzluğu bize ihbar konusunda duyarlılık göstermelerini istirham ediyorum. Bu vesileyle, zorlu kış şartlarında fedakârca görev yapacak tüm personelimize şimdiden kolaylıklar diliyor; ilimizde kazasız, belasız ve sorunsuz bereketli bir kış sezonu geçirmeyi temenni ediyorum." diye konuştu.
Konya Yağışlar Anamas’ın zirvesini beyazlattı Konya merkez ve ilçelerinde etkili olan yağışların ardından metrekareye düşen yağış miktarları belli oldu. Yağışlar Konya’nın bazı bölgelerinde yüksek kesimlere kar olarak düşerken, Beyşehir ilçesinin simgesi haline gelen Anamas Dağı’nın Dedegöl zirvesi de beyaza büründü. Yağışlar Konya’nın bazı bölgelerinde yüksek kesimlere kar olarak düşerken, bazı yerleşim merkezlerinde yağmur yağışı etkili oldu. Bazı dağların zirveleri ise beyaz örtüyle kaplandı. Beyşehir ilçesinin simgesi haline gelen Anamas Dağı’nın Dedegöl zirvesi de beyaza büründü. Beyşehir ilçe merkezinden de görülebilen Anamas, bulutlar arasındaki kartpostallık görüntüsüyle ilgi çekti. Konya’da son 24 saat içerisinde en çok yağışın düştüğü ilçe Derebucak oldu. İlçede rekor ölçüde yağış kaydedildi. Meteoroloji verilerine göre Derebucak’a son 24 saat içerisinde 21,7 kilogram yağış düştü. Derebucak’ı sıralamada Beyşehir Yeşildağ Orman Sahası izledi. Yeşildağ Orman Sahası’nda 19,5 kilogram yağış kaydedildi. Beyşehir merkez de yağışlardan nasibini aldı. Beyşehir’de 5,2 kilogram yağış ölçülürken, Hüyük’te 4,8, Seydişehir’de ise 4,4 kilogram yağış kayıtlara geçti. Derbent ilçesinde ise 1,0 kilogram yağış verilere yansıdı. Bu ilçeler dışında kalan Konya’nın merkez ve diğer bölgelerinde kayda değer bir yağış görülmedi.