ASAYİŞ - 05 Ocak 2023 Perşembe 14:48

HDP'nin hazine yardımına bloke koyuldu

A
A
A
HDP'nin hazine yardımına bloke koyuldu

Anayasa Mahkemesi, HDP’nin hazine yardımı bulunan hesaplarına tedbirine bloke konulmasını kabul etti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) ödenen hazine yardımının kesilmesi talebiyle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne yanıt verdi. Anayasa Mahkemesi’ne gönderilen yazıda, HDP’nin terör örgütü PKK ile irtibatının dava sürecinde de devam ettiği belirtildi. Hazine yardımının parti dışı faaliyetlerde kullanılmasının engellenmesi için HDP'nin hazine yardımı ödenen hesaplarına bloke konulmasına karar verildi. HDP’ye bu sene 179 milyonu 10 Ocak’a kadar olmak üzere 539 milyon lira hazine yardımı yapılacaktı.

Ahmet Furkan Gülap

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Güney Avrupa’nın seyahat ve turizmde en iyi gelişen ülkesi Türkiye Turizmde rekorlara imza atan Türkiye’nin dünya seyahat ve turizm hareketliliğindeki büyümesi Dünya Ekonomik Forumunun (World Economic Forum-WEF) Seyahat ve Turizm “Gelişmişlik” Endeksi 2023 (Travel and Tourism Development Index-TTDI) sonuçlarıyla tescillendi. Dünyanın en ünlü iş adamları ile politikacılarını bir araya getiren forumun 2 yılda bir yayımladığı endeks sonuçlarına göre sıralamada 8 basamak birden yükselen Türkiye, 119 ülke arasında 29’uncu oldu. Türkiye’nin 4,39 olan endeks puanı dünya ortalamasından yüzde 10,6 daha yüksek olurken Avrupa’nın 4,26 olan ortalamasının ise yüzde 3 üzerinde yer aldı. Bu yükseliş ile Türkiye hem dünyanın hem de Avrupa’nın en iyi gelişen ülkeleri arasında öne çıktı. Ülkelerin sürdürülebilir kalkınması ile rekabet gücüne katkıda bulunan endeksteki bu yükseliş, Türkiye’nin uluslararası rekabetteki büyümesi ile sürdürülebilir turizm politikalarının olumlu sonuçlarını da ortaya koymuş oldu. Turizmi en fazla önceliklendiren ikinci ülke Türkiye Seyahat ve Turizm “Gelişmişlik” Endeksi’ne göre Türkiye, ‘seyahat’ ile ‘seyahat ve turizm önceliklendirilmesi’ göstergesinde yüzde 14 ilerleme kaydederek 18 sıra birden yükseldi ve dünyanın ikinci ülkesi oldu. Türkiye hava yolu taşımacılığı altyapısında da önemli bir gelişme gösterirken endeksin bu göstergesinde 10 sıra birden yükseldi ve dünyada ilk 10 ülke arasına girmeyi başararak sekizinci sırada yer aldı. Raporun kültürel varlıklar göstergesinde 13’üncü sıradaki konumunu korumayı başaran Türkiye, eğlence dışı alanlarda 7 basamak yükselerek 16’ncı sıraya ulaştı. Doğal kaynaklar kriterinde ise 24 sıra birden yükseliş yaşanırken endeksin bu kategorisinde Türkiye 32’nci oldu. Endekste fiyat rekabetçiliği, turist hizmetleri ve altyapısı, emniyet ve güvenlik, insan kaynakları ve iş gücü piyasası, talep sürdürülebilirliği ile iş ortamı Türkiye’nin gelişime açık göstergeler olarak raporlandı. Yenilenen endekste sürdürülebilirlik önem kazandı Dünya Ekonomik Forumu küresel turizm hareketliliğine yönelik çalışmasını 2007-2019 yılları arasında Seyahat ve Turizm ‘Rekabetçilik’ Endeksi (TTCI) olarak iki yılda bir yayımlıyordu. Dünyada yaşanan koronavirüs salgını sonrasında göstergeleri değiştirilen rapor 2022’den sonra Seyahat ve Turizm “Gelişmişlik” Endeksi (TTDI) olarak yayınlanmaya başlandı ve endekste sürdürülebilirlikle ilgili göstergeler ağırlık kazandı. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği gibi uluslararası örgütlerin veri sağlayıcısı olduğu, Sabancı Üniversitesi ile TÜSİAD ortak girişimi “Rekabet Forumu”nun koordinasyonunda yürütülen Yönetici Görüşleri Anketi ile de veri sağlanan endeks, 2023 yılında yeni veri setleri, kaynakları ve metodolojiyle yayımlandı. Dünya Ekonomik Forumunun (WEF) endeksine, “wef.ch/ttdi24” adresinden ulaşılabiliyor.
Artvin Artvin’de ilginç görüntü: Gelin ve damat düğünlerine dolmuşla gitti Artvin’de dünya evine giren gelin ve damat dolmuş kullanarak düğün salonuna gitti. Artvinli Tolgahan Aydemir ile Adana’dan gelin gelen Şifa Kabayel, düğünleri için gelin arabası yerine, toplu taşıma kullanımına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla kuaförden düğün salonuna kadar dolmuş kullandı. Aydemir ve Kabayel çifti hazırlıklarını tamamladıktan sonra Şehit Dursun Acar Caddesi’nde dolmuş durağına giderek ‘Çarşı-Köprü’ güzergahındaki dolmuşa bindi. Dolmuş şoförü ve yolcular gelin ve damadı görünce şaşkınlıklarını gizleyemezken, güzergâh boyunca dolmuşa binen vatandaşlar gelin damatla bol bol fotoğraf çektirerek anın tadını çıkardı. Tolgahan Aydemir, nikah töreni öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, farklılık olması açısından ve toplu taşıma kullanımına dikkati çekmek için bu özel günlerinde anı olsun diye dolmuşa bindiklerini söyledi. Artvin’de bir düğün salonu işletmecisi olduğunu ifade eden Aydemir, evlilik konusunda çekinceleri olduğunu belirterek "Şifa’yı görünce evlenmeye karar verdim. Düğünümde farklı bir şey olmasını istedim. Herkes düğün aracı olarak Tır yaptı, otobüs yaptı, at arabası yaptı, limuzin yaptı ama hiç kimse dolmuşu yapmamıştı. Dolmuşçuların da nasıl tepki vereceğini bilmiyordum. İlk olsun istedim. Bizi gören insanlar çok şaşırdı. Dolmuşu durdurmak için el kaldırdım, dolmuşçu ondan yol istediğimi zannetti. ’Yok abi, biz dolmuşa bineceğiz’ deyince şaşırdı. Dolmuşa binerken izin isteyenler oldu. ’Dolmuş kiralık mı?’ diye soranlar oldu" dedi. Şifa Kabayel de düğününde böyle bir şey hayal etmediğini ifade ederek "Eşimin fikrine sıcak bakmadım. Değişik tepkiler alabileceğimizi düşünüyordum ama çok güzel tepkiler aldık. Çok mutlu olduk. Çocuklarımıza anlatacağımız güzel bir anı yaşadık" diye konuştu.