EĞİTİM - 13 Temmuz 2015 Pazartesi 10:03

Hem iş bulduran hem iş kurduran bir üniversite modeli

A
A
A
Hem iş bulduran hem iş kurduran bir üniversite modeli

İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılda ortaya çıkan yeniliklere uyum sağlamak için girişimci ve yeni nesil bir üniversite olarak eğitim hayatını sürdüren Kadir Has Üniversitesi, öğrencilerine hem iş bulma hem de iş kurma konusunda destek sağlıyor.

Kadir Has Üniversitesi’nin yeni nesil ve girişimci bir üniversite olarak mezunlarına, akademisyenlerine ve öğrencilerine hem iş bulma hem de iş kurma anlamında destek verdiklerini söyleyen Kadir Has Üniversitesi İNEO Teknoloji Transfer Ofisi Direktörü İsmail Hakkı Polat, 21. Yüzyıl itibariyle özellikle iş dünyasının dinamiklerinin değiştiğine dikkat çekti. Sadece iş bulmanın değil iş kurmanın da önemli hale geldiğini belirten Polat, ‘’21. Yüzyılın dinamiklerini iyi anlaşmış ülkeler iş kurma olgusunu pekiştirmeye, büyütmeye ve teşvik etmeye çalışıyorlar. Bu bağlamda Kadir Has Üniversitesi yeni nesil üniversite vizyonu içinde sadece iş bulduran değil aynı zamanda iş kurduran, mezunlarının kendi ayakları üzeride durup girişimcilik ve yenilikçilik dinamiklerini çok daha etkin şekilde kullanabilecekleri yeni bir mezun modeli oluşturmaya çalışıyor’’ diye konuştu.

‘HEDEFİMİZ İLK 10 ÜNİVERSİTE İÇİNDE YER ALABİLMEK’
Son beş yıldır ilk 50 içinde oldukları TÜBİTAK’ın girişimcilik ve yenilikçilik endeksinde bu yıl 47. sıradan 37. sıraya yükseldiklerini ifade eden İsmail Hakkı Polat, ‘’50 üniversitenin yer aldığı endekste en fazla sıçrama yapan birkaç üniversiteden biriyiz. Öğretim görevlisi 500-600 civarında olan üniversitelerle 100’e yakın öğretim görevlisi olan butik bir üniversite olarak aynı skala üzerinden değerlendiriliyoruz. Bu durum bizim için bir engel olsa da buna rağmen ilk 50 üniversite içinde yer aldık. Ancak 10 basamaklık bu yükseliş yeterli değil bizim hedefimiz ilk 10 okul içinde yer alabilmek’’ dedi.

TÜBİTAK’TAN 1 MİLYON LİRALIK DESTEK
Geçen yıl üniversite bünyesinde kurdukları İNEO (Inerternational and Enterpreneurship) yani Girişimcilik ve Yenilikçilik Ofisi’nin bu yıl TUBİTAK’tan aldıkları 1 milyon liralık teknoloji ve transfer desteği ile faaliyete geçtiğini söyleyen İsmail Hakkı Polat, buna hak kazanan 34 üniversiteden biri olarak vizyonlarını ve misyonlarını bu çerçevede oluşturduklarını ifade etti. Temel vizyon ve misyonlarının girişimcilik ve yenilikçilik ekosisteminin kurulması, bu alandaki farkındalığı arttırmak ve bilgili, donanımlı, becerikli bireyler yetiştirmek olduğuna değinen Polat, ‘’Sadece öğrencileri değil akademisyenleri ve mezunları da bu olgunun içine çekerek geniş bir ortam ve bütün öğretim disiplinlerimiz arasında multidisipliner bir bakış açısı oluşturmak istiyoruz’’ diyerek konuşmasını sürdürdü. İNEO’nun logosunda yer alan beşgende beş farklı renk olduğunu belirten Polat bu renklerin sanat tasarımı, iletişim, hukuk, iktisadi-idari sosyal bilimler ve mühendislik ile doğa disiplinlerini temsil ettiğini söyledi.

GİRİŞİMCİLİK VE YENİLİKÇİLİK DERSİNİ TAMAMLAYANA KOSGEB SERTİFİKASI
Girişimcilik ve yenilikçilik nosyonunu güçlendirmek için önümüzdeki yıl itibariyle KHAS 200 adıyla bütün okula açık olacak girişimcilik ve yenilikçilik dersine başlayacaklarını kaydeden Polat, ‘’KOSGEB ile yeni bir iş anlaşması imzalamak üzereyiz, bu dersin farkı bu alanda olacak. Dersi başarıyla tamamlayan öğrenci ve mezunlara KOSGEB sertifikası verilecek. Bu sertifikayı alan öğrencilerin KOSGEB’ten 100 liraya kadar belli bir kısmı hibe olmak üzere faizsiz iş kurma kredisi alma şansı olacak. Yüzde 30’u veya 40 ‘ı hibe olacak kredinin kalan kısmı uzun yıllar içinde geri ödenebilecek’’ dedi. Bu kredinin, üniversitenin herhangi bir bölümünden bu dersi alarak mezun olmuş bir öğrencinin mezuniyetten hemen sonra kendi şirketini kurabilmesi için büyük avantaj olacağını söyleyen Polat, ‘’Bu uygulama girişimcilik nosyonunu daha belirgin hale getiren girişimci ve yeni nesil üniversite olma vizyonumuz açısından çok önemli bir adım’’ diyerek sözlerini noktaladı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.